Regeringens svar är ett långfinger mot oss alla

8
883

Jan Guillou i Aftonbladet i morse https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/RzbqxW/regeringens-svar-om-dca-avtalet-ar-ett-langfinger-mot-oss-alla

Ett utdrag följer

Regeringen har medelst proklamation i Svenska Dagbladet, undertecknad av försvarsminister Pål Jonson och sekundanter från L och KD, äntligen bemött kritiken mot sitt försvarsavtal med USA.

Det är bara det att texten är en oförskämdhet med stark lukt av förakt  mot det demokratiska samtalet. Dessutom ogenerat hotfull mot den som uppvisar annan uppfattning.

Det hade annars funnits  en hel del att förklara och försvara. DCA-avtalet, som det kallas, är nämligen häpnadsväckande läsning. Det ser ut som ett kapitulationsdokument efter ett förlorat krig.

Därefter följer en kort beskrivning av DCA-avtalet, som vi också beskrivit här. Se exempelvis https://www.globalpolitics.se/nej-till-dca-avtalet-med-usa/

Man får svårt att tro att våra riksdagsledamöter brytt sig om att läsa den här avtalstexten.

Det bör finnas något hundratal underligheter i detta avtal som snart skall skickas till riksdagens knapptryckarkompani. Från små frågor, till stora frågor om varför avtalet inte reglerar kärnvapen på svenskt territorium.

Detta tar man lätt på i regeringsproklamationen i Svenska Dagbladet. Texten består till större delen av utrymmeskrävande pladder och innehållslösa men stora ord.

Man säger att avtalet bygger på respekt för svensk lagstiftning. Det är helt enkelt inte sant. Den tänkta amerikanska soldatesken i Sverige står enligt avtalet klart och tydligt över svensk lag.

Slutligen säger man att ”det inte är aktuellt med kärnvapen eller permanenta  baser i Sverige”.

Det är en sån där smart politisk lögn som ser sann ut. Det är klart att det inte är ”aktuellt”. Just nu finns ingen amerikansk bas i Sverige…Men våra grannländer har i sina liknande avtal med USA förbjudit kärnvapen på det egna territoriet. Finland har till och med lagstiftat om kärnvapenförbud.

I vanlig gammaldags politisk diskussion står sig regeringen som synes slätt mot floden av kritik. Därför hotar man dem som säger emot: ”Aktörer som vill skada Sveriges intressen kan komma att förvränga DCA-avtalets avsikt och innehåll.”

Den som kritiserar detta underkastelseavtal med USA  är alltså en brottsling, ”en aktör som vill skada Sverige”.

Man bör påminna om att detta avtal binder oss till USA oavsett Natomedlemskap och oavsett om USA under president Donald Trump lämnar Nato. USA har gett sig in i det ena katastrofala kriget efter det andra i modern tid, Vietnam, Afghanistan och Irak. Och nu är vi fångar enligt avtal ombord på hangarfartyget utan att veta vart vi är på väg och utan att ha något att säga till om.

Red: Nedan länkar till några andra artiklar om DCA, som publicerats på Globalpolitics.se
Björn Backengård: Remissvar till DCA
Viktigt och klargörande remissyttrande över DCA-avtalet med USA från Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet
INTERNATIONELLTDemokratiFNimperialismkärnvapenkrigNatoUSA Remissvar: Stoppa DCA!
Björn Backengård: Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver granskas noga!
Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av DCA-avtalet med USA om försvarssamarbete.
Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig. 12 november
Skiftet: Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”
Brev till riksdagsledamöterna om DCA, Defense Cooperation Agreement, 10 december. ”Mänskliga rättigheters dag”
Polisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet.

Föregående artikelUSA ger rekordstöd till fortsatt dödande i Ukraina och Gaza
Nästa artikelCIA brukade infiltrera media. Nu är CIA media.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Vi kan ha förlorat femte generationens krig fullständigt, eftersom svenska folket inte har förstått goda råd från t.ex. Edward Snowden, Richard Stallman, eller Rob Braxman, eller har förstått men inte agerat, eller t.o.m. arbetat för främmande makt fullt medvetet, eller i lättjefull ignorans.

  T.o.m. ”Nej till Nato” har tystat mig, när jag försökte ta upp diskussionen om främmande makts plattformar på Speakers Corner i Växjö. Arbetar de åt främmande makt också?

  Jag tar upp saken igen! Använd INTE bankmaffians enheter och plattformar! Länka inte till dem! Locka inte in folk på dem!

  Det är landsförräderi, enligt brottsbalken, samt ett brott mot GDPR, anser jag.

  Ångra er! Visa skam! Be om ursäkt! Hjälp folket och barnen ut från dessa satans plattformar! Då kommer era straff att mildras vid en ev. Nürnbergrättegång, eller folkdomstol … eller på den yttersta dagen …

  Överväg även att stödja de som har fungerande hjärnor som som förstår saker och kan se samband, samt har karaktären att lyda fungerande hjärnor med karaktär!

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2024/04/21/skynet-ar-har-rob-braxman-rekommenderar-ej-apple-och-de-googled-telefoner/

 2. Europa har nu haft amerikanska ockupationstrupper hos sig i 78 år.

  Skall Europa styras ytterligare i 78 år från amerikanska militära och politiska tankesmedjor och genom amerikanska presskonferenser i ytterligare 78 år till? Till år 2102?

  När ska Europa bli fritt och självständigt?

  • ”När ska Europa bli fritt och självständigt?”

   Hoppas du förstår att med Europeisk fientlighet mot Ryssland och Kina kommer det aldrig att ske.

   Situationen är densamma som efter Andra Världskriget då Europa svetsades samman med USA mot den en gemensam fiende Ryssland, men då i form av Sovjetunionen som var en kommunistdiktatur.

   Det är USA som vill det här, då som nu, av två för USA synnerligen viktiga skäl.
   Det ena är Demokratin.
   Det andra är USA:s möjligheter till framgångar på Världsmarknaden.

   No Business – No Power

   • Europa skulle vinna mycket med att samarbeta med europeiska Ryssland som verkligen är självständigt från USA ideologiskt. Ekonomiskt skulle Europa vinna väldigt, bl.a. genom tillgång till råvaror. USA har just nu lyckats splittra bort EU m undantag bort från ryska tillgångar, energi till dyrare och sämre USA energi till ex på gasområdet. Inkompetenta fega ledande politiker i Europa framstår alltmer som USAs vasaller medan befolkningen drabbas.

   • ”Arbetarklass” hoppas du förstår att alla klassamhällen är diktatur så det du envisas med att kalla demokrati är Kapitalets Diktatur idag Monopolkapitalets Diktatur som går över lik i jakten på maximalprofit. Monopolkapitalet härskar under den Imperialistiska Epoken som vi har levt i under hela vår livstid. Che, Fidel och Kuba vigde sina liv i kamp för att avskaffa detta Imperialistiska Barbari !! Ett liv i kamp är ett gott liv – Hoppas du förstår !!

 3. DCA avtalet ser ut som kapitulation och och ockupation. Den regering som undertecknat avtalet och givit sitt stöd till ockupanterna bör ställas till svars
  för landsförräderi likt Vidung Quisling i Norge efter andra världskriget. Hur kan man starta en sådan process?

 4. Kommer detta verkligen gå igenom funderar jag?? Nato kuppen är klar överstökat. ALLA ledamöter bör/måste tvingas till att förklara för befolkningen varför man röstat som man gör/gjort. Dessa som röstar för detta MÅSTE förklara varför man röstat som man gjort. Medierna också måste göra sitt jobb och fråga alla partierna på seriöst sätt och EJ tillåtas sopa detta under mattan. Detta är ju utan motstycke ett historiskt förnedrande avtal som även tillkommer direkt efter att Nato kuppen är klar. Riksdagen kommer rösta om detta. Ledamöter måste uppge för befolkningen och även media varför man röstat som man gör/gjort. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer EJ rösta för detta som jag uppfattat det. Men övriga får fan i skogen förklara sej om Sverige ska räknas som en demokrati. Finlands utrikesministeriet vågade märkligt nog direkt och öppet erkänna nackdelarna med detta, vad gäller egna suvärinitetet och självbestämmande som sålts ut till amerikanen. Även Finska JK har utfört oberoende utredning av detta avtal där man kritiserade avtalet. Sveriges befolkning bör veta detta. Vad är detta för avtal och vad innebär det för oss Sverige? Vad är och betyder detta avtal? Tycker även man borde ägna flera debatt program med politikerna före omröstningen sker. Detta är ett historiskt förnedrande avtal utan motstycke senaste deccenier nu. Bortsett från Nato kuppen. Sverige har tvärs igenom knutit fast sej på amerikanska stöveln senaste åren, utan återvändo OCH inte på MINSTA lilla bra sätt

 5. Så alla som kritiserar DCA vill skada Sverige?
  Verkar väldigt angeläget för regeringen att Sverige blir en slavstat till USA!?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here