Tankesmedjan NISP i USA aktör i kampanjen för att misskreditera Kina, kan ha potentiella länkar till terrorism

3
1366
Den stora basaren i Xinjiang.

I den intensiva debatten om Xinjiang och Kinas behandling av uighurer är det rimligt att även presentera synpunkter från Kina. Återger en artikel i Global Times av Lin Xiaoyi och Xie Wenting som publicerades 29 mars. Läs den lika kritiskt som du läser våra etablerade medias rapportering! Jag skulle gärna se en detaljerad kritisk granskning av Newslines rapport.

Kanske ”Av en ren händelse” ligger nedan nämnda Fairfax knappt 25 kilometer från CIA:s högkvarter i Langley, Fairfax County.… 25 minuter med bil enligt Google Maps – bevisar förstås ingenting. Google Maps

Läs lika kritisk som om det vore en artikel i etablerade media!


Tvivelaktiga amerikanska tankesmedjan NISP aktör i kampanjen för att miskreditera Kina, kan ha potentiella länkar till terrorism

Den Washington DC-baserade så kallade tankesmedjan Newlines Institute for Strategy and Policy (NISP) som nyligen släppte sin falska rapport om Xinjiang för att smutskasta Kina verkar ha tvivelaktigt ursprung med dolda motiv. Institutet är också nära kopplat till International Institute of Islamic Thought (IIIT), en organisation som misstänks ha finansierat terrorism, sa experter till Global Times.

NISP, som tidigare kallades Center for Global Policy, grundades 2019 och kallade sig en ”icke-partisk tankesmedja i Washington DC” på sin webbplats och arbetade för att ”förbättra USA: s utrikespolitik baserat på en djup förståelse för geopolitiken i de olika regioner i världen och deras värdesystem. ” Emellertid har dess oberoende och objektivitet ifrågasatts av många medier och experter.

Kina 191227 Adrian-Zenz-Uyghurs-China-Christian-fundamentalist-696×371

Global Times fann att Adrian Zenz var en av ”stjärnbidragarna” till denna ”tankesmedja”. Adrian Zenz, född 1974, är en ökänd anti-Kina pseudo-forskare. Han är på Kinas sanktionslista på grund av hans upprepade lögner och provokationer mot Xinjiang.

Zenz är en tysk höger-höger fundamentalistisk kristen som hävdar att han ”leds av Gud” på ett ”uppdrag” mot Kina, medlem av Victims of Communism Memorial Foundation, en högerhögerorganisation som inrättades av USA: s regering 1993, och senior kollega i en forskargrupp som inrättats av USA: s underrättelsetjänst mot yrkesutbildningscentren i Xinjiang.

NISP: s ”akademiska kadrer” är också fylld med personer med anknytning till USA: s militär eller till regeringsdepartement och organisationer.

Till exempel har general Robert Spalding arbetat med strategi och diplomati inom försvars- och statliga avdelningar i mer än 26 år, och hans ”forskningsresultat” vid NISP var bara en opinionsundersökning som attackerade Huawei. Ilan Berman, en annan bidragsgivare, är senior vice president för American Foreign Policy Council i Washington DC.

I en av sina senaste rapporter hävdade NISP att Kinas Xinjiang-politik utgör ”massövervakning”, ”tvångsarbete” och till och med ”folkmord” med falska material. Den bristfälliga rapporten fick sedan kontinuerlig hype från många västerländska medier, inklusive CNN, Guardian och Canadian Broadcasting Corporation, och framhöll den som en ”viktig juridisk rapport”.

För närvarande har en kedja av industrier som täcker regeringen, falska forskningsinstitutioner och media för att tjäna USA: s strategiska intressen tydligt framkommit: den amerikanska regeringen ger de så kallade ”forskningsinstitutionerna” uppdrag att producera skadliga ”forskningsresultat” som vapen, som sedan förstärks ytterligare av media för att hjälpa USA att ”rättfärdiga” sina hänsynslösa anklagelser mot andra länder, berättade Zhou Zhanggui, en forskare i icke-traditionella säkerhets- och fredliga utvecklingsstudier från Zhejiang University, till Global Times.

Erkin Oncan, en turkisk journalist som har följt Xinjiang-frågor i många år, berättade för Global Times att NISP är känt för sin opposition mot kinesisk politik. På samma sätt, när andra studier av institutet undersöks, ser man att det utvärderar utvecklingen i världen ur USA: s perspektiv. I detta avseende är det inte förvånande att institutet har utarbetat en rapport som återger USA: s anklagelser mot Kinas Xinjiang. Dessa typer av rapporter framställs som motiveringar för USA: s attacker mot Kina.

Rapporten bygger på obekräftade påståenden. ”Den är inte tillförlitligt varken vad gäller innehållet och dess författare. Författarna till rapporten är namn som är långt ifrån vetenskapliga och rent ideologiska i ett så känsligt ämne. Texten i fråga liknar en ideologisk propagandatext, inte ens en” Rapport.’ Det finns inga riktiga källor eller några konkreta data. Föreställ dig att en person gör ett anspråk och bara citerar sig själv som källan till det påståendet, säger Oncan.

”För Xinjiang-frågor har västerländska medier och politiker aldrig varit bekymrade över vad som är sanningen. Istället vill de se till att det är en grogrund för internationell kritik under lång tid som ett sätt att motverka Kinas utveckling och uppgång, säger Cao Wei, en expert på säkerhetsstudier vid Lanzhou University, till Global Times.

Tvivelaktig identitet

Xinjiang International Grand Bazaar i Urumqi. Foto: VCG.

Global Times upptäckte att FXUA ursprungligen hette Virginia International University (VIU), som är ett ”privat universitet” i Virginia. De annonserar sig själva som ett vanligt universitet eftersom de ackrediterades av ackrediteringsrådet för oberoende högskolor och skolor (ACICS).

Enligt Washington Post rekommenderade dock den amerikanska nationella rådgivande kommittén för institutionell kvalitet och integritet att ACICS upphör med det erkännande som VIU behöver för att fungera på grund av brist på effektiv tillsyn av landets ”oberoende högskolor.”

I juni 2019 gavs VIU en sista chans att fortsätta verka under förutsättning att det stängde sin distansutbildning i minst tre år, varefter det fortsatte att dröja kvar under namnet FXUA.

Statistiken från US Department of Education visade att det bara var 153 studenter registrerade vid FXUA mellan läsåret 2020 och 2021. Skolans officiella Twitter-konto har bara 16 följare.

Ahmed Alwani, grundaren och presidenten för NISP, och presidenten för FXUA, har arbetat som medlem i den rådgivande styrelsen för den amerikanska militärens Afrika-kommando, enligt NISP: s webbplats.

Global Times fann att Alwani också är vice president för International Institute of Islamic Thought (IIIT), en amerikansk islamisk neokonservativ organisation, och FXUAs styrelse har också en hög grad av överlappning med IIIT: s högsta personal.

Vissa västerländska analytiker av östasiatiska frågor påpekade att NISP är en front för IIIT, en organisation som misstänks sponsra terrorism. Vissa rapporter hävdade att IIIT också kan ha några band till Muslimska brödraskapet.

Experter påpekade att USA försöker utså disharmoni mellan Kina och islamiska länder eftersom det för närvarande inte finns någon internationell opposition mot Kinas Xinjiang-politik från islamiska länder.

”Akademiska institutioner uppfattas ofta representera objektivitet och neutralitet och har en unik fördel när det gäller att forma diskurs. Idag går emellertid fler och fler akademiska opportunister med i drevet för att diskreditera Kina, vilket fördjupar missuppfattningarna hos den västerländska allmänheten och icke-statliga grupper.om Kina genom kontinuerliga fabrikationer eller propaganda”, säger Zhou.

Cao fäste uppmärksamhet på att dessa nuvarande anti-Kina-taktiker och intensiteten av attacker från västländerna eskalerar.

Ta USA:s regering som ett exempel. När USA:s regering försöker misskreditera ett land som den riktar sig mot, publicerar först en icke-statlig organisation som verkar vara ”oberoende” en studie om ett relevant ämne. Senare behandlas rapporten i stor utsträckning av olika medieorganisationer. Och i slutändan inför USA sanktioner mot det land som de riktar sig mot baserat på dessa rapporter, sade Oncan.

”Det kritiska här är att de icke-statliga organisationerna som utarbetade rapporten och pressen som försöker lyfta den allmänna opinionen genom nyheter också stöds av den amerikanska regeringen. De behandlas dock som om det inte finns något samband mellan dem. Detta är extremt hyckleri. USA tar rollen som både åklagare och domare när det gäller Kina, ”tillade han.

Experter föreslog att Kina borde möta denna ojämna men oändliga ström av smädelser lugnt och moget och förväntar sig inte att västländerna ska mildra sin ton i striden inför den allmänna opinionen om frågor som Xinjiang och Tibet.

”Kina bör ständigt förtydliga fakta, upprätta ett svartlistningssystem för institutioner och individer som allvarligt har skadat Kinas image och påvisa dessa onda försök för världen”, säger Zhou.

Relaterat.

Är ’Folkmordet’ i Xinjiang ’fake news’?
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Ny kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen?
Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?
Kvinnor från Xinjiang som fött barn avvisar påståenden om ‘påtvingad sterilisering’
Xinjiang och uigurerna – Viktig information som media inte berättar.
Vilka är Uighurerna i Kina?
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?
Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?
FN-majoritet stöder Kina i frågan om Hongkong.
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.

Föregående artikelNordiska länder utvidgar Astra Zeneca-vaccinering, medan Sputnik V tar sig in på andra håll
Nästa artikelBättre analys av mötet mellan Macron, Merkel och Putin!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Om Kina försöker hålla islamisk extremism under kontroll i Xinjiang, är detta hedervärt och förtjänt av omvärldens fulla stöd. Är övertygad om att ”vanligt” folk (ej politiker eller journalister) i länder som drabbats av jihadism, wahabistisk terror håller med om detta, som t.ex Frankrike eller Syrien.

  Macron, liksom EU, stödjare av islamistisk terror i Syrien, börjar säkert blicka oroligt mot Le Pen och nästa val. Kan nog bli en flodvåg av missnöje från väljare som tröttnat på politisk islams utbredning i Europa.
  Wallström gick ju i bräschen för att avskaffa det sekulära Sverige när hon sa att ”Islam är vackert” och nu väntar man på att ngn minister säger att ”Sharia är vackert”.

  Men inget nämns om de uighurer som är anknytna till IS och som halshuggit i Syrien. Hur många är dom och var befinner dom sig (i Idlib?). Har dom tränats och beväpnats av Axel of Evil, dvs Saudi, Qatar, USA, EU (UK och Frankrike) ? Vore bra om Kina och Ryssland kontrar och belyser/informerar vilken roll IS anslutna uighurer och kaukasier är tänkta att spela i Västs strategiska fulkrig mot Kina och Ryssland.
  Det har ryktats om träningsläger för militanta jihadistiska IS anknytna uighurer. Finns dom och isf vart har USA/CIA placerat dom. Är det en myt ?

  Dags att Ryssland och Kina går på offensiven och slutar ta skit från USA och MSM. Upplys ständigt världen om att man är förkämparna mot religiöst förtryck och jihadistisk terror. I Kaukasus och i Syrien, och i Xinjiang. Ni kommer att få stöd från Europas befolkningar, om än inte från dess politiker eller journalister

  • ”Hur många är dom och var befinner dom sig” Ingen officiell siffra finns men uppgifter mellan 2,000 till 3,500 cirkulerar. Huvuddelen är idag internerade i en ny specialbyggd rehabiliterings institution nära Korla i Xinjiang men ett antal gömmer i Turkiet och i Sverige där dom skyddas som ”flyktingar”.

   ”Har dom tränats och beväpnats av Axel of Evil, dvs Saudi, Qatar, USA, EU (UK och Frankrike) ?” Dom har rekryterat av USA främst bland missnöjda jihadister och radikalister i Xinjiang, skickats av USA till den USA ockuperade delen av Syrien för utbildning till IS terrorister, stridshärdades i IS Syrien, sedan skickats tillbaka till Xinjiang med uppgift att grunda en Islamisk Stat efter Syrien modell. Detta rapporterades bland annat i maj 2018 av både Rysslands och Kinas säkerhetstjänster.

 2. Vi skall inte glömma historien. I det forna Tredje Riket var just ”Forskare” och ”journalister” kärntrupperna i rasist-dreven mot folkgruppen som kom att bli offren i förintelsen, samtidigt inte att förglömma Josef Goebbels doktrinerna att upprepa lögnen till den blir sanning, och ”Den bästa propagandan är den som fungerar osynligt, tränger igenom hela livet utan att allmänheten har någon kunskap om det propagandistiska initiativet.” Det pågår just nu identiskt i Sverige.

  USA har två syften med sin intensiva propaganda kampanj. Dels vill man stoppa bomullsproduktionen i Xinjiang så USA kan sälja sin egen bomull, för USA är en av väldens största producenter. Det är samma målsättning som med Nordstream2. Dels vill man skapa arbetslöshet, fattigdom och sänka levnadsstandarden i Xinjiang för att skapa missnöje och återskapa sin rekryteringsbas för terrorister, återöppna för att etablera en Islamisk Stat och ett regimbyte efter känt mönster.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here