Är ’Folkmordet’ i Xinjiang ’fake news’?

60
3977
Foto från 2014. Varifrån? Av vem?

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Nyligen hade ”Dokument utifrån” ett program med samma okritiska syn som vanligt.

________________________________________________________________

Mars 2021: Sedan länge har publicerats påstående i etablerad press om ”misstänkt” tvångsarbete, och rentav folkmord sker i Xinjiang. Se propagandabilden ovan.

Etablerade partier instämmer och sanktioner sätts in. I Sverige har Sveriges Radio, och inte minst Hanna Sahlberg, fört ut den bilden.

Men finns belägg för saken? Jag har publicerat flera artiklar i frågan och ifrågasätter med en bakgrund som forskare och med källkritisk ansats att belägg finns. Ett urval av dessa artiklar finns under ”Relaterat” nedan.
Min åsikt är att fallet skulle inte ha minsta chans som seriös uppsats på basal universitetsnivå eller vid juridisk prövning.

Sällan eller aldrig har Kinas version förts fram annat än att ”Kina dementerar uppgifterna.

Nu har Kinas ambassad i Stockholm besvarat en kritisk artikel i ETC, Kinesiska ambassaden till ETC: ’Folkmordet’ i Xinjiang är ’fake news’.

Därefter följde en dementi av Newlines Institute som kritiseras i den kinesiska ambassadens artikel. Jag kan bara återge del av artikeln i ETC, då det anses fel att återge en hel artikel i detta läge. ETC skriver att båda inläggen är översatta från engelska och nedkortade av utrymmesskäl.

Jag har bara skummat rapporten på Newsline Institute, men ser inte att den gör en ordentlig granskning av uppgifter från de kinesiska myndigheterna i frågan.

Noterar att det åberopade privata tämligen nya Fairfax University bara har 153 studenter.


Ingress av ETC: Förra veckan publicerade ETC ett unikt vittnesmål från Gulbahar Haitiwaji, som kidnappades och sattes i ett kinesiskt fångläger i Xinjiang. Ett par dagar senare mejlade den kinesiska ambassaden i Sverige. Vi publicerar deras mejl samt svaret från Newlines Institute for Strategy and Policy.

Förra veckan publicerade ETC ett unikt vittnesmål från Gulbahar Haitiwaji, som kidnappades och sattes i ett kinesiskt fångläger i Xinjiang två år. I samband med det skrev jag en kort text där jag med stöd i en ny rapport kallade det som pågår i Xinjiang för ett folkmord på uigurer.

Ett par dagar senare mejlade den kinesiska ambassaden i Sverige. De svartmålade organisationen som står bakom folkmordsrapporten, Newlines Institute for Strategy and Policy. Vi bad dem svara.

/Christopher Holmbäck, redaktör


Kinesiska ambassaden till ETC: ’Folkmordet’ i Xinjiang är ’fake news’.

Kära Herr Holmbäck,
Din Xinjiang-relaterade artikel i ETC bygger på falska fakta. Den Xinjiangrelaterade rapport du citerar publicerades av den amerikanska tankesmedjan ”Newlines Institute for Strategy and Policy” som grundades för bara två år sedan. Deras åsikter är uppenbarligen inte politiskt neutrala. Enligt deras hemsida är syftet med tankesmedjan att ”förbättra USA:s utrikespolitik baserad på en djup förståelse av geopolitiken i olika regioner i världen och deras värdegrunder.” Fairfax-universitet, som finansierar tankesmedjan, har inte godkänts av myndigheter och har kritiserats skarpt av lokala myndigheter.

Uighurer dansar

Det pågår inget ”folkmord” i Xinjiang. Det uiguriska folket lever ett gott och fredligt liv där. De senaste 60 åren och mer har den förväntade livslängden mer än fördubblats, från 30 till 72 år. Den uiguriska befolkningen i Xinjiang har också fördubblats över fyra decennier. Det här är inget ”folkmord” utan en fantastisk utveckling för det uiguriska folket.

De så kallade anklagelserna om ”tvångsarbete”, ”tvångssteriliseringar” och ”människorättsbrott” i Xinjiang är gigantiska lögner medvetet fabricerade och spridda av ett fåtal ”akademiker” och institutioner med dolda motiv. De trotsar all känsla för rättvisa och moral och har utlöst starka upprörda känslor hos det kinesiska folket. ….

Den franska författaren Maxime Vivas har i sin bok ”Uyghurs: To Put an End to Fake News” avslöjat hur de som aldrig har varit i Xinjiang konspirerar för att koka ihop falska nyheter. …
Redaktören: Jag har publicerat en rapport om hans bok. Vad skriver franske författaren Maxime Vivas som rest runt i Xinjiang?


Newlines Institute svarar: Ambassaden får faktakolla sina källor

Brevet från den kinesiska ambassaden i Sverige kommer med ett par påståenden vi skulle vilja bemöta. Newlines Institute for Strategy and Policy grundades 2019 som en oberoende, opartisk och icke vinstdrivande tankesmedja. Institutet var tidigare känt som Center for Global Policy, vilket anges på vår hemsida. Emedan vår primära publik är politiker och tjänstemän i USA har institutet ingen anknytning till USA:s regering.

Våra medarbetare är världsberömda experter från en bred flora av kulturella och akademiska bakgrunder, vilket reflekterar vårt åtagande att visa på olika åsikter såväl som vetenskapligt oberoende. …Newlines Institute enda anknytning är till Fairfax-universitet, en nystartad icke vinstdrivande institution för högskolestudier som är godkänd och registrerad i delstaten Virginia.

Till sist, rapporten om det uiguriska folkmordet är ett vetenskapligt 25 000 ord långt dokument som har sammanställts av över 50 internationella experter och forskare i internationell rätt, folkmordsstudier, regionala studier och så vidare som har bidragit med sin tid och expertis utan ersättning. …

Detta liksom liknande svar från den kinesiska regeringen är att förvänta.

Vi uppmuntrar era läsare att läsa rapporten och bilda sig en egen uppfattning.


Högerextremisten Adrian Zenz befordras till expert i det politiska kriget mot Kina. Bild: Skärmdump av Pål Steigan.

Vem är experten Adrian Zenz?

Adrian Zenz är ”ledande” i kritiken av Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang. Han nämns också som expert av Newlines Institute, som läsaren Rolf Nilsson påpekat. Därför insätts mer information om herr Zenz. Ny kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen?

The Guardian skriver att Arian Zenz är ”en tysk forskare”. Men Adrian Zenz saknar verklig vetenskaplig meritering.

Jamestown Foundation som publicerat Zens aktuella rapport skriver ”Dr. Adrian Zenz is one of the world’s leading scholars on People’s Republic of China (PRC) government
policies towards the country’s western regions of Tibet and Xinjiang”
Jamestown: STERILIZATIONS, FORCED ABORTIONS, AND MANDATORY BIRTH CONTROL: THE CCP’S CAMPAIGN TO SUPPRESS UYGHUR BIRTHRATES IN XINJIANG.
Han nämns som antropolog, men uppges inte ha utfört någon forskning. Enligt en källa fick han snabbt en doktorsgrad nyligen från ett känd universitet i USA. här.
Ajit Singh och Max BlumenthalThe Grayzone har analyserat Adrian Zenz och dennes åsikter. De menar att Adrian Zenz är en fundamentalistisk kristen högerextremist som motsätter sig homosexualitet och jämlikhet, stöder ”bibliskt prygel” av barn och tror att han ”leds av Gud” på ett ”uppdrag” mot Kina.

När Washington ökar trycket på Kina har Zenz lyfts ur mörkret och över en natt nästan omvandlats till en framstående Xinjiang-expert. Han har vittnat inför kongressen,skickat kommentarer från Wall Street Journals mediekanaler till Democracy Now! Och har lämnat expertutlåtanden till International Consortium of Investigative Journalists ( Internationella Consortiumet för undersökande journalister) senast ”China Cables”-rapport. Hans twitter-biografi konstaterar att han ”rör sig över Atlanten” från hemlandet Tyskland.

 
Relaterat

Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Ny kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen?
Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?
Kvinnor från Xinjiang som fött barn avvisar påståenden om ‘påtvingad sterilisering’
Xinjiang och uigurerna – Viktig information som media inte berättar.
Vilka är Uighurerna i Kina?
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?
Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?
FN-majoritet stöder Kina i frågan om Hongkong.
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.

Föregående artikelEU och digitaliseringen
Nästa artikelNeutraliteten – ett offer för Natos terrorbombningar
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

60 KOMMENTARER

 1. Och här är en länk till ”källan”. Som man kan se ingår Adrian Zenz i skaran av s.k. experter. På Global Times finns en artikel om det här Newlines Institute. Det skulle förvåna mig storligen om inte USA:s administration på något sätt, dolt eller öppet, finansierar detta institut. Dock är det ett falla framåt att Kinesiska ambassaden tillåt lämna en replik. Såvitt jag kunnat se har varken SR eller SVT mäktat med den bedriften, trots deras opartiskhet. Och Hanna Sahlberg får väl förmodas ha en prenumeration på GT.

  https://newlinesinstitute.org/about/#/
  https://www.globaltimes.cn/page/202103/1219681.shtml

 2. Det bör vara lätt att avgöra om tvångsarbetare (handplockare) används på bomullsfälten i skördetid. Kolla om det är folk eller maskiner som rör sig där. Åtminstone skördemaskinerna bör vara synliga från satelliter. Kineserna hävdar att 95% av arbetet sköts maskinellt. Om fälten ser skördade ut utan att maskiner är synliga är det åtminstone handplockning det rör sig om, men är mängder av maskinskördare synbara kan storskaligt tvångsarbete uteslutas.

  Det är ett otyg som borde hållas efter, att beskyllningar omedelbart skall följas av bestraffningar utan någon ordentlig kontroll om de stämmer eller inte. Och nu tror jag inte att man kan säga ”äsch, det rör ju bara länder långt bort, inte oss”. Det är inte bara det att kineserna kan slå tillbaka, det är risken att mer och mer av det här förfarandet börjar tillämpas även här i ”Den gamla världen”. En desperat överklass kan tänkas gärna hoppa direkt från anklagelser till straff utan att gå den tröga vägen via domstolar som kanske så att säga dömer fel.

 3. Kanske är det en osund motposition, men jag kommer anta att det är fejkade nyheter så länge de repeterar osanningar storvulet om allt möjligt annat, men utan att se bjälkarna i EU:s och NATO:s egna ögon, ex. tortyren av Assange och krigsförbrytelser i maskopi med klandervärda regimer i världen, för att inte tala om det omoraliska massmordet av oskyldiga barn i världen som Covid-19-nedstängningarna innebär.

 4. Svensk utrikespolitik kan ge stora konsekvenser för den viktigaste och största svenska exportindustrin vi har nämligen skogsindustrin. När Sverige hakar på handelskrigen mot Kinas bomullsindustrin som USA nu försöker att krossa.
  Kina satsar inte bara på bomull(kräver mycket vatten) de satsar också på miljövänligare textil produktion av viskos mm som görs av specialbehandlad cellulosamassa (bra kvalité kommer från lövträd björk mm). Kina står för ca 50% av viskos tillverkningen i världen i Xinjiang görs ca 20% av den viskos tillverkningen i stora Svensk utrikespolitik kan ge stora konsekvenser för den viktigaste och största svenska exportindustrin vi har nämligen skogsindustrin. När Sverige hakar på handelskrigen som mot Kinas bomullsindustrin som USA nu försöker att krossa.
  Kina satsar inte bara på bomull(kräver mycket vatten) de satsar också på miljövänligare textil produktion av viskos mm som görs av specialbehandlad cellulosamassa, Kina står för ca 50% av viskos tillverkningen i världen i Xinjiang görs ca 20% av den viskos tillverkningen i stora moderna statliga fabriker. Bara Finska/Svenska Stora Enso sålde de sista åren för ca 4 miljarder till fabrikerna i Xinjiang. Men flera skogsföretag säljer den cellulosamassan till Kina och det ökar. Skall svensk utrikespolitik delta i USA förljugna ’Folkmordet’ i Xinjiang ’ så kan det svåra konsekvenser för vår viktigaste exportnäring. Vet ej om svensk näringsliv har några självständigt tänkande personer som ”våga” yttra sig.

 5. Anders ta bort texten ovan lägg in denna
  Svensk utrikespolitik kan ge stora konsekvenser för den viktigaste och största svenska exportindustrin vi har nämligen skogsindustrin. När Sverige hakar på handelskrigen som mot Kinas bomullsindustrin som USA nu försöker att krossa.
  Kina satsar inte bara på bomull(kräver mycket vatten) de satsar också på miljövänligare textil produktion av viskos mm som görs av specialbehandlad cellulosamassa, Kina står för ca 50% av viskos tillverkningen i världen i Xinjiang görs ca 20% av den viskos tillverkningen i stora moderna statliga fabriker. Bara Finska/Svenska Stora Enso sålde de sista åren för ca 4 miljarder till fabrikerna i Xinjiang. Men flera skogsföretag säljer den cellulosamassan till Kina. Skall svensk utrikespolitik delta i USA förljugna ’Folkmordet’ i Xinjiang ’ så kan det svåra konsekvenser för vår viktigaste exportnäring. Vet ej om svensk näringsliv har några självständigt tänkande personer som ”våga” yttra sig.

  • Svensk utrikespolitik är beordrad och styrd av USA. Det ger redan konsekvenser. H&M kan anses vara permanent nedstängda i Kina, om dom inte gör offentlig avbön, erkänner att dom gjort fel, lovar att aldrig upprepa det, börjar köpa från Xinjiang, och uppmanar andra att göra detsamma. EU sanktionerna som Sverige stödde, var en röd linje. Det kommer att bli flera svenska företag som stängs ute. Vad USA gör är att försöka skapa arbetslöshet och missnöje i Xinjiang för att åter etablera sin rekryteringsbas för terrorister, skapa oroligheter och upplopp för att få till stånd ett regimbyte.

   • Det är väl bättre att stänga ner och med stolthet stå rakryggade än att göra som gummiryggarna som bara tänker på sina vinster.

    Tror att H&M har mer att förlora på att blunda för brotten mot de mänskliga rättigheterna än att fördöma dem i rena pengar faktiskt. I långa loppet så lönar sig oftast ärlighet.

    • Jag vill minnas att HM under lån tid kritiserats för dåliga villkor för arbetarna i deras fabriker i Bangladesh, Vietnam m.fl. där en liten prishöj ning på varje plagg skulle ge en högre lön till arbetarna. Utan att kräva dessa bättre villkor från sina leverantörer. Hyckleri som vanligt.

    • Problemet med ditt resonemang är att det förekommer inga brott mot mänskliga rättigheter i Kina, utan tvärt dom skyddas dom effektivt. Vad du upplever i Sverige är identiskt med journalisten Julius Streichers propaganda i Nazityskland. I sin tidning Der Stürmer publicerade han att judarna drev ”ritualmord” på kidnappade barn, drack blodet och förtärde kropparna. Nu ser vi identisk samma ”Streicher-journalistik” i Sverige bara att ”ritualmord” har bytta mot ”folkmord”. MSM och Public Service är dagens ekvivalenter av Der Stürmer. Kina har lift befolkningen från 90% fattigdom och analfabetisms till världens ledande land, medelåldern från 30 till 82.5 (Peking), fattigdom avskaffad (20% i Sverige) och folket uigurer har fördubblats i antal. Hur går det ihop med ditt resonemang om folkmord.
     https://mychinaway.blog.se/ny-kinesisk-medielag-slar-vakt-om-politisk-kontroll/
     https://mychinaway.blog.se/darfor-stanger-kina-ner-svenska-foretag/

   • Det finns väl tusentals fria företag i Kina som vill göra affärer med HM. Inte kan du mena att de är toppstyrda av Peking?

    • I USA/EU finns massor av fria företag som inte vill ha sanktioner mot Kina och Ryssland men som inte får göra affärer av politiska skäl…Inte kan väl H2 mena att de är toppstyrda från Washington/Bryssel? Som sagt H2 dina inlägg har en tvåårings logik!

    • ”I sammanhanget är det också värt att notera hur Huawei har tagit bort H&M:s app från sina telefoner i Kina. Detta borde vara en tankeställare för alla som fortfarande är envisa nog att argumentera för att Huawei är ett privat företag som borde tillåtas bygga Sveriges 5G-nät.
     Vad skulle då möjligen kunna hända med vår tekniska infrastruktur, om det uppstod liknande konflikter med någon svensk aktör i framtiden?”
     https://inbeijing.se/bulletin/2021/03/27/kladforetagen-som-fortsatter-anvanda-bomull-fran-xinjiang-for-att-blidka-kina/

     • Det är inte bara Huawei som har tagit bort appen, alla kinesiska telefonföretag hart tagit bort den. Alla webbföretag och webbhandels-plattformar har tagit bort H&M produkter. Denna folkrörelse i Kina är oerhört stark i Kina, och driver även Kinas regering och politik. Det är så Kina är ett folkstyrt land, medan Sverige styrs av partier och deras partibossar. ”Lyd, vi vet bäst vad som är gott för dig”

    • Nej, dom är inte toppstyrda av Peking, dom är del av folkrörelsen som vi kallar ”kommunistpartiet”, vilken borde heta Allemansrörelsen. Det vi kallar kommunistpartiet är sedan 1921 en gräsrotsrörelse där även företagen är en del. Makten går från botten upp. Det är inte ett toppstyrt politiskt parti som i Sverige. Nu börjar en kampanj, ”köp kinesiskt”, alla som köper kläder skall övertyga sig om att bomullen kommer från Xinjiang genom att begära en garanti. Denna USA styrda anti-Kina kampanj har samma syfte i del som kampen mot Nordstream2, man försöker stoppa leveranser från Xinjiang så USA kan sälja sin bomull. Andra lokala företag tar nu över H&M marknad med garantier att bomullen kommer från Xinjiang. Vill H&M, och andra svenska företag vara kvar i Kina måste dom offentligt be om ursäkt, återuppta leveranser från Xinjiang, och uppmana andra att göra samma sak. Så går det till i Asien. H&M kampanjen är bara att sticka det våta fingret i luften för att känna varifrån dt blåser.

 6. Kina har påpekat att väst sen länge erbjudits att komma till platsen och undersöka saken men när jag senast såg detta nämnt hade ingen från väst visat intresse.
  Det behövs förstås att man undviker riktig info om man ska kunna backa upp den låghaltiga propagandan.

  Nu såg jag att FN gått ut med att dom kräver att kunna få ’oberoende’ möjlighet att undersöka.

  Oberoende analogt med det som väst iscensatte i Hongkong då?

  På senaste tiden verkar det, om mediernas rapportering över Myanmar inte är totalt missvisande, som om väst nu är på båda sidor i den konflikten.
  När världens nationer är beredda på färgrevolutionerna blir det nödvändigt för väst att bli mer offensiva och ännu mer manipulera båda sidor.
  Det är en gammal metod att manipulera båda sidor.

  De flesta historiker tiger ihjäl att britterna genom James Legge skapade det hopkok som utgjorde Taipingreligionen. Och britterna beväpnade rebellerna.
  Men Palmerston som även låg bakom Opiumkrigen blev otålig och anföll ändå Peking och tvingade fram kapitulationen varefter britterna hjälpte till att utplåna rebellerna som ju var britternas egen skapelse.

  The Deconstructionist Assault on China’s Cultural Optimism av Michael Billington ger en värdefull översikt över de variationer som förekommer inom Kinesisk filosofi och som framställs både missvisande och ensidigt av imperialisternas ’experter’.

  Den översikten ingår i Bs redogörelse för hur imperiet avsiktligt söker hålla andra i underutveckling. Viktigt att känna till!!!

  Socialister i väst som tror att ’kommunisten’ Joseph Needham var ’på Kinas sida’ får genom Billington möjlighet att se en helt annan förklaring. Needham liksom flera andra socialister i oligarkins tjänst hade just uppdraget att hålla Kina nere i underutveckling.

  Billington satt i fängelse i Usa då och valde sina strider.

  Hans i ngt sammanhang hävdade tvivel på att Usa använde biovapen mot Kina i Korea tror jag berodde på den försiktighetsaspekten.

  (Han släpptes senare efter att ha avtjänat 10 år istf 77!
  Straffsatserna mot ett dussin medarbetare till Lyndon Larouche var avsedda att pressa hans medarbetare till att hjälpa myndigheterna att krossa Larouche och hans organisation men dom lät sig inte pressas utan avstod från att göra ’plea bargain’ )

  https://archive.schillerinstitute.com/fid_97-01/973_deconst_china.pdf

  • Xinjiang är inte stängt, det är helt öppet för besök och närmare 250 miljoner besökte förra året varav omkring 2.5 miljoner utlänningar. Kommunikationerna är helt öppna, med WeChat går det utmärkt att få kontakt första hand med folk i Xinjiang. Vad som har hänt är att dom endast är intresserad i att träffa en grov förbrytare och massmördare som dömts till livstids fängelse som heter Tohti Ilham och har över tvåhundra människoliv på sitt samvete. Det var han som uppviglade till kravallerna i Ürümqi i juli 2009 då omkring 200 människor fick sätta livet till. Han dömdes till livstids fängelse och nu vill EU göra ett propagandanummer av den mördaren. Sedan ljuger man att det är svårt att få tillgång till ”muslimska samhällen” som i uigurernas hemland Altishahr och få direktbilder och samtal. Hur kan det vara svårt i ett land där 90% av befolkningen är muslimer och alla samhällen är ”muslimska samhällen”. Vad man försöker är naturligtvis att hitta separatister och terrorister för att göra ett propaganda nummer av besöket. När det gäller Myanmar får vi veta att militären agerar på USAs uppdrag att stoppa Kina. Myanmar står nära Kina.

 7. När Kinas utrikesministeriet påpekade att Australiens kallblodiga mord på civila och barn. blev det ramaskri från Australiens premiär minister Scott Morrison en skrupulös typ som t o m krävde ursäkt från Kina.
  Men Kina backade inte. Den tid då Kina inte ger svar på tal är över!

  Det är samma västmakter som fullständigt förstörde muslimska länder som Irak, Afghanistan, Libyen, Jemen och destabiliserade Syrien samt vill förstora Iran, slår sig om bröstet som muslimernas försvarare. Nu gråter samma a länder krokodil tårar över Xinjiang. Kina har offentligt påtalat västländernas hyckleri lögner – återigen den tid då Kina inte ger svar på tal är över!

  Väst få vänja sig med att få svar på tal! Det är en ny herre på täppan. Väst få vänja vänja sig med att leka andra fiol och det illa kvickt. Kina och Ryssland har sagt – basta!

  https://sputniknews.com/columnists/202103301082490155-china-aces-western-hypocrisy/

  • Vi har rört oss långt från 1839, opium krigen, då Storbritannien under kanon-hot påtvingade Kina sitt opium, och 1842 ockuperade Hong Kong. Det är inte bara svar på tal, nu står Kina upp mot aggressionerna och kolonialherrarna, även Sverige. H&M kan väl på sätt liknas vid opiumhandeln, ett utländsk företag som påtvingar Kina sina produkter. Denna gång reagerade folkrörelserna från gräsrötterna och stängde ner inkräktarna, och det blir permanent, för med H&M nedstängda tar nu lokala företag över H&Ms marknad med produkter som tillverkas av bomull från Xinjiang och som tillverkas i lokala fabriker i Kina av kinesisk personal som yrkesutbildats i Xinjiang, i de skolor som propagandan kallar ”läger”. H&M historien är bara en mild fäkt av vad som komma kan om USA och Sverige fortsätter propaganda aggressionen.

   • Du kan drömma om att dina sino-fobiiska önskningar slår. Faktum är det är EU som behöver Kina inte tvärtom. EU ska sluta med sina lögner, om inte så börjar Kina utestänga EU företag från dess väldiga enorma marknad.

   • Amnesty ger sitt stöd? Skrattretande då alla vet vad dessa tomtar går för…En pladderklubb utan moralisk kompass som springer globalisternas ärenden! I fallet Assange var de till slut tvungna, under galgen, att ändra inställning! Amnesty en patetisk samling fånar…

   • Amnesty är en amerikansk statligt finansierad propagandakanal. Det finns bara total enighet mellan Kinas befolkning, företag, och Kinas ledning. Målen är gemensamma, och samarbetet med at nå dom. Detta är en folklig bojkott driven från gränsrösena.

  • Herre på täppan är ju ett uttryck som man brukar använda när man dominerar en annan part.

   Bara de europeiska länderna minus norden har en större ekonomi än Kina och de nordiska länderna tillsammans har en större ekonomi än Ryssland.
   Utöver det har du ju USA, Japan, Indien, Australien, Kanada, Indonesien, Taiwan…. så jag tycker nog att herre på täppan kanske inte riktigt passar in i detta sammanhang. Kanske mer ett önsketänkande?

   • Stålgren tror att storleken på en ekonomi är ett mått på resurser vilket är påhittat bullshit av ”ekonomer”! Att skyffla pengar mellan konton, gradera upp fiktiva värden och ha en massa folk i låtsasjobb har inget med reala resurser att göra vilket ju västvärlden med sina enormt uppblåsta ”ekonomier” effektivt visar! Sverige är ju ett typexempel där det mesta går på knäna, sjukvård, skola, rättsväsendet, infrastruktur, ekonomin m.m som befinner sig i fritt fall därav alla aviserade skattehöjningar för att hålla skuta flytande ett tag till! I reala värden är Kinas ekonomi överlägset störst det är bara att tugga i sig Stålgren! Det EU borde göra är att kapa banden till parasiten på andra sidan Atlanten och börja röja upp i flumekonomin annars blir det ruin!

    • Tja, man kan göra som sovjet och rusta mer än vad plånboken tillåter och se vad som händer.
     Kina har ju sina problem med en spiral av krediter för att skapa tillväxt samt en snabbt åldrande befolkning medans EU och USA har sina problem. Kina bygger på efterfrågan av billigt skräp så vad tror du händer med ekonomin om den handeln dör ut p.g.a. ett ev. kallt krig med höga tullar eller sanktioner.
     Tar man Ryssland tror jag knappast att det är ett framgångskoncept i långa loppet med kraftigt ekonomiskt beroende av fossila energikällor. Där kan man ju verkligen prata om dead assets i en nära framtid.

     • USA är väl ett nuvarande exempel på en stat som rustar ihjäl sig med lånade pengar och det syns verkligen om man vill se eländet! Ett tips Stålgren smurfa in på youtube och sök videos på hur illa det ser ut! Angående olja och gas så kommer det att vara stor efterfrågan på sådant minst 50 år till och det är nog knappast Ryssland som biter i gräset om oljeflödet minskar! Om Stålgren anser minst 50 år är en nära framtid så är det nog bäst att du ringer Norge, Saudiarabien och andra som är mer beroende av oljan än Ryssland och varnar dem…Räkna med att bli utskrattat dock! Kina billigt skräp? Du kanske skulle undersöka var mycket av alla tekniska produkter tillverkas och utvecklas…Du kommer att bli förvånad! Kina har en så stor inre marknad att de klarar sig galant det är mycket värre för Sverige och övriga nordiska länder, om sanktioner dödar världshandeln, som verkligen är beroende av exporten!

     • Kina har inget problem med krediter, för man investerar i något produktivt som betalar för lånen. Just nu minskar lånen, inte ökar som i Sverige och USA, där lånen går till icke produktiv verksamhet, som fler byråkrater eller vapen. Kina har heller inte något problem med en ”snabbt åldrande befolkning” för Kina fungerar inte som Sverige där folk lägger upp fötterna och slutar jobba vid en viss ålder och sedan lever på staten och andras pengar, skatter. För flera år sedan besökte jag en bergsby där livslängden var omkring 105 år. Alla jobbade till sin sista dag och ”pensionär” var ett grovt skällsord. Kvaliteten i Kinas idag är den högsta i världen, enligt Volvos VD är Volvo bilar gjorda i Kina av högre kvalitet än dom från Sverige.

 8. De ledande länderna i västvärlden bedriver en lögnkampanj om vad som händer i Kinaprovinsen Xinjiang. Det är en avsiktlig krigshets mot Kina som kan leda till världskrig. Kina ges inget annat alternativ än att kapitulera för Västvärldens diktatoriska gröna finansbubbla kallad Global Reset som skall betalas med påtvingad nykolonial underutveckling och malthusiansk svältpolitik. När alla riksdagspartier i Sverige underblåser denna tanklösa upptrappning mot Kina, är det, för världsfredens skull, dags för alla ansvariga medborgare att ta reda på vad både Kina och välinformerade kritiker säger om Västvärldens Xinjiangpolitik.

  Det finns nu en hel rad uttalanden som avslöjar lögnerna om vad som pågår i Xinjiang. Det som aldrig nämns av svenska media och riksdagspartier är att Västvärlden aktivt stöder mycket farliga jihadistiska terrorister i Xinjiang för att de skall skapa oroligheter och missnöje i hela Kina så att en regimförändring kan drivas igenom. Schillerinstitutets ordförande Helga Zepp-LaRouche framträdde på den kinesiska statstelevisionen den 29 mars 2021 tillsammans med bl.a. den pakistanske författaren och förre flygofficeren Sultan M. Hali. Se:
  CGTN Dialogue with Zou Yue Interviews Helga Zepp-LaRouche and Others What is the essence of issues related to Xinjiang, March 29, 2021:
  https://youtu.be/s4QHQnrIpk8?list=PLt-M8o1W_GdRfyjbZ2a0O1jKa_Ve35C52

  Sultan M. Halis rapporterade också den 25.3 2021 på Schillerinstitutets Manhattandialog: Retired Air Force Colonel and Pakistani Journalist Sultan M. Hali rips apart the lie about ”Uyghur genocide” and proposes the US to engage with China for peace and economic cooperation: https://schillerinstitute.com/blog/2021/03/25/video-exposing-the-western-medias-lies-about-uyghur-genocide-in-china/

  Andra viktiga rapporter som avslöjar västvärldens lögner om Xinjiang, visades på Kinas utrikesdepartements officiella presskonferens den 25.3 2021. Där visades två videor som finns rapporterade här: https://laroucheorganization.nationbuilder.com/china_takes_the_gloves_off_foreign_ministry_shows_video_of_col_lawrence_wilkerson_on_u_s_instigating_uighur_issue_to_contain_china

  Den första videon med den amerikanske översten Lawrence Wilkerson (f.d. stabschef till amerikanske utrikesministern Colin Powell) är länkad här: Lawrence Wilkerson (Secretary of State Colin Powell’s Chief of staff) ’What Is The Empire’s Strategy?’ – Col Lawrence Wilkerson Speech At RPI Media & War Conference: https://www.youtube.com/watch?v=ia1okOk5OR4

  Den andra videolänken gick till ett avslöjande seminarium hållet den 23.3 2021 av den kanadensiska fredsrörelsen ”Genocide in Xinjiang,” där Daniel Dumbrill framträdde (11:07) med en kraftfullt anförande på 14 minuter: https://www.youtube.com/watch?v=xdw1Nc6MJRg
  Sist i panelen (1:11:08) tar Greyzones Max Blumenthal itu med krigshökarnas ledande desinformatör Adrian Zens.

  Kinas Kommunistparti om Xinjiang:
  https://mp.weixin.qq.com/s/6vwOUpI_pY-cRGjcjaJDmg
  https://mp.weixin.qq.com/s/iKk4molYkC8iC9t-0J7lIQ
  https://mp.weixin.qq.com/s/IVrWDc348hnSW6BcU3SsNg

  Extensive articles by Andre Vltchek exposing the Uyghur terrorism networks in Newsbred:
  https://www.newsbred.com/article/the-real-truth-on-uyghurs-which-is-used-to-taint-china
  and in New Eastern Outlook: https://journal-neo.org/2020/03/18/the-uyghur-wuc-is-used-by-the-west-to-detonate-the-world/

  EIR articles on Xinjiang:

  EIR August 9, 2019: The Oligarchy’s Anti-China Rampage Xinjiang Province: China Rejects All Accusations by Christine Bierre
  https://larouchepub.com/eiw/public/2019/eirv46n31-20190809/20-25_4631.pdf

  EIR January 10, 2020: British Creation and Control of Islamic Terror: Background to China’s Defeat of Terror in Xinjiang by Mike Billington https://larouchepub.com/eiw/public/2020/eirv47n02-20200110/28-34_4702.pdf

  EIR January 24, 2020: The Xinjiang Story: Securing People’s Livelihood and Greening the Desert by William Jones
  https://larouchepub.com/eiw/public/2020/eirv47n04-20200124/30-35_4704.pdf

 9. Kinas kommunistiska parti gör slarvsylta av Kinas inhemska jihadister. Däremot skriver Kina avtal med utrikes jihadister, och hjälper dessa i deras ansträngningar mot väst. Västliga protester hörs i väst, men spelar ingen roll på plats. Sverige är en kork som flyter på världshaven, vi bara guppar med, och med det våra åsikter.

  Om man ska lista några nutida traditionella svenska egenskaper, så återfinnes föreställningen om vetenskaplig konsensus, politikens godhet, ovilja att frondera mot kollektivet, ovilja att utreda oönskade scenarios och föreställningen att andra finner svenska åsikter bland de viktigaste och intressantaste på prispallen. Frågan är bara i vilken ordning.

  • Tyvärr gör Kina precis som USA som stödjer islamister i Syrien och på andra håll men bekämpar dem när det ligger i deras eget intresse! Någon gång på 1990-talet så trodde man att EU skulle bilda ett block mot stormakterna men EU går dessvärre i takt med USA:s kriminella regim numera! EU hade haft mer legitimitet om man hållit en egen linje men krakarna i Bryssel begriper inte mycket dessvärre!

   • Benny Jag har aldrig hört talas om att Kina skulle stödja islamism, och speciellt inte i Syrien. Det är USA som stöder. Kina har sitt eget sätt att bekämpa våldsbejakande extremism. Sveriges metod är att förbjuda den med lagstiftning, och hota med straff, vilket bara eggar islamisterna till allt värre och våldsammare dåd. Kinas väg är två. Man fångade in de USA tränade islamisterna från Syrien som USA sänt till Xinjiang för att grunda en ny Islamisk Stat, byggde en rehabiliterings institution nära Korla i Xinjiang, och arbetar på att rehabilitera dom till vanliga medborgare. Istället för att riva deras moskéer och förbjuda deras religion, byggde man fler moskéer och renoverade gamla, och utbildade hundratals Imamer om sedan i moskéerna predikade Koranens ord om att islam enligt profeten är fredens religion och det är deras skyldighet att genomföra det på jorden. Den våldsamma islamismen blev lite som upp som en sol, ner som en pannkaka. Folk övergav den. Det är det både Sverige och USA kallar brott mot mänskliga rättigheter, för USA strävar efter våld för att åstadkomma regimbyten till sin fördel.

  • Kina har inget ”kommunistiskt parti” utan man har en folkrörelse som väst kallar ”kommunistpartiet”. Namnet har hängt kvar sedan Mao Zedong försökte importera kommunismen från Sovjet, vilket dog 1958. På kinesiska skrivs det Allemansrörelsen. Kina gör heller ”slarvsylta av Kinas inhemska jihadister”. Det rör sig om IS terrorister USA har utbildat i Syrien och skickat till Xinjiang med uppgift att etablera en Islamisk Stat efter Syriskt mönster. Dom har Kina fångat in och satt i rehabilitering i en specialbyggd anstalt 2 mil SW om Korla i Xinjiang. USA gillar inte att deras islamistsoldater tas ut tjänst, så därför sprider man nu falska rykten, som Sverige har nappat på.

 10. Så här handsaks man med imperielakejer och landsförrädare, d v s, västmediernas älskling ”demokratiaktivister”

  Nio imperielakejer och landsförrädare i Hongkong har dömts till fängelse i upp till fem år efter omstörtande verksamhet 2019. De nio döms för en lång rad brottsrubriceringar, från att ha anordnat stört ordningen till att ha försökt hjälpa en landsförrädare, Jimmy Lai, att lämna Hongkong. Den senare åtalspunkten. Bland dem som nu dömts finns även advokaterna Martin Lee och Margaret Ng.

  På de bara!

 11. Även om definitionen folkmord inte är helt entydig har det skett otaliga folkmord på jordklotet.
  Det mest kända är utan tvekan nazisternas mördande av judar, men vare sig Kina, Sovjet, Turkiet, Belgien, Etiopien Uganda och många fler länder är oskyldiga. Utrotning av indianer i såväl nord som sydamerika kan nog också kallas folkmord
  Väldigt vanligt är att dessa upptäckts för sent och en anledning är att omgivningen vägrat tro att det kan vara så illa. Det fanns exempelvis flera vittnen till judeutrotningen som blev nedtystade eftersom det hela var för otroligt. Röda korset gjorde inspektioner i tyska läger som givetvis var iordningställda för att klara en inspektion.
  Jag har ingen uppfattning om det pågår folkmord i Xinjiang eller ej men anser att det bör göras en ordentlig internationell kontroll för att få klarhet.

  • Att det pågår ett folkmord i Palestina utfört av sionister vet alla. Att detta folkmord pågått i över 70-år det vet också alla. Frågan är varför ojas det inte om detta folkmord i västmedier? Var håller alla ”mänskliga rättigheters” förkämpar hus? Är det skillnad på folkmord och folkmord beroende på vilka som utför de?

   https://www.globalresearch.ca/ethnic-cleansing-in-palestine/5545952

   • Det pågår inget folkmord på de araber som bor vare sig i Israel eller runtomkring, det vet alla, och därför ojas det heller inte. Det pågår heller inget folkmord på muslimska kineser, kommunistpartiet krossar bara religiösa extremister som hotar kommunistpartiets tolkningsföreträde och maktutövning. Det är inte ägnat att förvåna, det gör alla kommunistpartier vid makten.

    Khomeini krossade det iranska kommunistpartiet sen det hjälpt honom till makten. Både islam och marxism gör anspråk på hela sanningen, lärorna står i fullständig motsats till varandra, de samarbetar endast när bägge är relativt maktlösa. När makten väl erövrats kommer de långa knivarnas natt.

     • ”Palestinier” är araber som bor i ”palestina”, namnet romarna gav Israel efter filistéerna sen de krossat det judiska riket. Araberna vällde ut från arabiska halvön på 700talet under muslimsk flagg och erövrade Israel och alla de urkristna områdena i östra medelhavet, och även Egypten. Den forna egyptiska högkulturen har ingenting alls med araberna att göra. ”Palestinierna” är arabiska erövrare. De palestinier som har förmånen att få bo i Israel åtnjuter arabvärldens bästa omständigheter. De palestinier som lever under islamisk diktatur utanför landet Israel åtnjuter arabvärldens sämsta omständigheter.

      Alla araber är semiter, liksom judarna.

     • Intressant att de israeliska araberna faktiskt kan avgöra regeringsbildningen i Israel. Ra’am-partiets ledare höll ett tal på TV.
      ”Much of his brief address was strikingly conciliatory. Notably, he described himself as “a man of the Islamic Movement, a proud Arab and Muslim, a citizen of the state of Israel,” choosing not to refer to himself as a Palestinian. He spoke in Hebrew.”

      “I, Mansour Abbas, a man of the Islamic Movement, am a proud Arab and Muslim, a citizen of the state of Israel, who heads the leading, biggest political movement in Arab society, courageously champion a vision of peace, mutual security, partnership and tolerance between the peoples,” he continued.
      “I reach out a hand in my name and that of my colleagues and on behalf of the public that voted for me — to create an opportunity for coexistence in this holy land, blessed by three religions and home to two peoples.”
      Känns som att utvecklingen trots allt går framåt!
      https://www.timesofisrael.com/raam-leader-abbas-calls-for-arab-jewish-coexistence-based-on-respect-equality/?utm_source=The+Daily+Edition&utm_campaign=daily-edition-2021-04-02&utm_medium=email

    • I Palestina bor Palestinier inte araber. Namnet araber används av sionisterna för att sudda bort Palestiniernas identitet och rätten till hela Palestina.

     Palestinier är semiter. Däremot är Ashkenazi sionister som vällde ut från Europa för att kolonisera Palestina INTE semiter. Det har t o m israeliska forskare kommit fram till

     https://www.forbes.com/sites/jonentine/2013/05/16/israeli-researcher-challenges-jewish-dna-links-to-israel-calls-those-who-disagree-nazi-sympathizers/?sh=16edf3cb28bc

     • Begreppet Palestinier uppfanns av Arafat 1964 när han skapade PLO. Sedan har ju majoriteten? av Israels befolkning sina rötter i Mellanöstern och inte i Europa. Dvs de som fördrevs från arabländerna och Persien efter WW2. Israel tog hand om de fördrivna i motsats till de omgivande arabländerna som satte sina ”bröder” i läger och behandlade/behandlar dem under apartheid-liknande förhållanden, som t ex i Libanon.

     • ”Palestina (arabiska: فلسطين, Filasṭīn, av grekiskans Παλαιστίνη; latin: Palæstina; hebreiska: פלשתינה, Palestina; syriska: ܦܠܫܬ, Falasṭīn, Filisṭīn) är en geografisk region som omfattar området mellan Medelhavet och Jordanfloden jämte andra närliggande områden.

      Namnet Palestina härrör ursprungligen från Filisteen, ett kustområde vilket enligt Bibeln ungefär motsvarar dagens israeliska kust och Gazaremsan.[1] Den romerske kejsaren Hadrianus försökte efter flera uppror att slutgiltigt kuva judarna och om möjligt utplåna deras hemland varför han år 135 gav det område som tidigare utgjort provinsen Judeen (Juda och Benjamins stammars område) namnet Palæstina (latiniserad form av Filisteen). Namnet ”Palestina” kom därför genom romarna att bli det allmänt använda på området. Namnet var dock väletablerat sedan länge och användes bland annat på grekiska (åtminstone sedan 400-talet f.Kr., bland annat av Herodotos), också av judarna.[2]” (https://sv.wikipedia.org/wiki/Palestina)-

      ”Enligt FN:s undersökningskommission, UNSCOP, hade Palestina år 1946 1,86 miljoner invånare, varav 33 % judar, 58 % muslimer och 8 % kristna.” (Wikipedia)

  • I antal människor så var folkmorden på den amerikanska kontinenten värst så visst ska det nog kallas folkmord! Men H2 försöker relativisera som vanligt…Spanjorerna var värst och det som senare blev USA på en föga hedrande andraplats! Men visst kämpar USA fortfarande på med folkmorden via sina nykoloniala krig och bara efter andra världskriget har USA lyckats mörda miljoner i olagliga krig i Mellanöstern och Asien! Så förstaplatsen hägrar för gangsterimperiet…Inte ska vi väl låta spanjorerna vinna den kampen är mottot i Washington!

  • Xinjiang är helt öppet för besök. Omkring 250 miljoner reste dit förra året, varav omkring 2.5 miljoner utlänningar. Vad USA försöker göra är att skicka dit sina egna lojala och förprogrammerade lakejer för att ”upptäcka” vad som redan bestämt i förväg i propagandasyfte. Om det pågår ett folkmord, hur kommer det sig då att befolkningen fördubblats, och hur kommer det sig att alla är så nöjda med utvecklingen och uttrycker det helt öppet på sociala medier och på nätverken, utom de traditionella klanerna som driver den traditionella våldsbejakande hederskulturen med kusin och barn giftermål.

 12. Glöm inte att det är inte svårt för oss i Kina att ta reda på om tvångsarbete eller läger existerar eller om det finns något ”läger”, eller vad som verkligen pågår. Det är ju bara att ta sig dit och titta efter, och det är precis vad vi har gjort i faller där BBC falskt påstod att det fanns ett ”koncentrationsläger”. Lögn. Det är ett kraftverk, bevisligen, och envar kan själv verifiera uppgifterna och till och med själva besöka.
  http://mychinaway.blog.se/hur-skall-vi-stoppa-nazistiska-propagandametoder-pa-svenska-media/
  Digitalutvecklingen i Kina är bortom vad jag tror svenskarna ens kan förstå. Kan eller vill man inte fysiskt besöka kopplar man upp sig live via WeChat, precis som man vore på plats. Klansamhället finns i Xinjiang, unga kvinnor tvingas att gifta sig med klanens valda man, kusiner och i barnäktenskap, och unga män vill inte bli några ”Shake and Bake”, ett kinesiskt uttryck som betyder att mannen beordras skaka hand med en kvinna och sedan sätter en ”bulle i ugnen”, gör henne gravid. Unga myndiga människor anmäler sig till Kinas utbildningsprogram, flyttar till internaten i hemlighet, bort från klanens kontroll, och klanen får inte veta var dom är. Då skulle ju klanen omedelbart komma och hämta dom, kvinnorna skulle råka ut för en liten olycka, som att ramla ut från en balkong, för att dom vanärat familjens heder. Då går klanen ut och bräker om att deras familjemedlemmar kidnappats och satts i omskolningsläger, dom förbjuds kommunicera med familjen, och ingen vet om dom lever, och det är bara dom som media i Sverige citerar. De unga får en utbildning, ett yrke, får praktik, som kallas ”tvångsarbete” i propagandan, och dom bygger självförtroende, oberoende, frihet, och bryter sig loss från klanväldets makt. Dom har nu ett yrke, yrkespraktik, dom kan resa och jobba eller studera vidare för dom kan språk, dom är fria och oberoende. Klanerna hatar det, dom förlorar kontroll.

  • Klansamhället finns även i Sverige men här är myndigheterna för mesiga för att agera och skydda unga kvinnor! Islamisering är en katastrof för samhällen överallt i världen och Kinas metoder för att stävja militant islam borde i stället beundras!

   • Indien, Kina, stora länder med långvarig erfarenhet av islam. Sverige är däremot historiskt okunnigt, vilket märks på vår undfallande och självplågande attityd.

   • Vad som händer i Xinjiang är att främst de yngre bryter sig loss från klansamhället, kusin giften, barn bröllop, osv. Man anmäler sig till utbildning, lär sig ett yrke, får praktik, kallad tvångsarbete i USA propagandan, och lär sig språk, bygger självförtroende, oberoende och frihet att själv bestämma över sitt liv. Det sker på internaten och man låter inte klanen veta, för då kommer dom och hämtar ”rymlingarna”, och kvinnor riskerar att ramla ner från någon balkong för att återställa hedern. Då bölar klanerna att deras familjemedlemmar har fängslats i ”omskolningsläger” och man inte vet om dom lever och Sverige media upprepar det villigt och tråkigt repetitivt. Klanerna påstår att deras kultur, klankultur, utrotas och lokalspråket utrotas. Sverige media ylar med i kör.

  • USA har två syften med sin intensiva propaganda kampanj. Dels vill man stoppa bomullsproduktionen i Xinjiang så USA kan sälja sin egen bomull, för USA är en av väldens största producenter. Det är samma målsättning som med Nordstream2. Dels vill man skapa arbetslöshet, fattigdom och sänka levnadsstandarden i Xinjiang för att skapa missnöje och återskapa sin rekryteringsbas för terrorister, återöppna för att etablera en Islamisk Stat och ett regimbyte efter känt mönster.

 13. Propagandan i SVT är typisk.
  Nu anmärker man på kinesiska intrång i svenska servrar och bland annat vissa politiker och företag har fått sina konton attackerade och kapade, manipulerade och att det är Kinesiska statsanställda som ligger bakom och att de ska åtalas av USA?
  Man visar upp några personer som påstår saker som inte går att bekräfta och man vet knappast vem de är eller har fog för sina ”påståenden”, som inte heller går att verifiera med fakta. I bästa fall kanske man ”hänsyftar” till MSB eller Säpo som också är ”politiska myndigheter”
  Det är precis så ”propaganda” går till.
  Hatet mot Putin håller på att ebba ut i brist på Ukrainska framgångar och att hela EU eliten avslöjats som USA:s propaganda-vasaller. Nu tar man nya tag och skapar den andra fiendebilden dvs Kina med otillförlitliga ”påståenden”.
  Det går knappast att undgå tanken på, att det är en av USA och Natoinspirerad propagandakomplott, som man levererar till svenska folket, för att trissa upp hatstämning.
  Allt som går ut i offentligheten från statsapparaten har syftet att skapa påverkan på den allmänna opinionen.
  De är exakt som i USA och många andra länder. Bry dig aldrig om ”floskel och lögnfabriken. SVT ha visat sig vara en är en politisk sinnessjukdom och teater, som aldrig tar på sig ansvar för någonting som de redovisar. Bevisar ingenting, argumenterar ingenting, debatterar inget, fakta kollar inget. Bara hänsyftningsparanoia av värst slag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here