Ukrainas sjuka presidentval – 3 miljoner medborgare får inte rösta

4
1511
Poroshenko. Wikimedia

Denna artikel ”Denna artikel ”Ukrainsk juksevalg: Nærmere 3 millioner er fratatt stemmeretten” har skrivits av Bjørn Ditlef Nistad, doktor i rysk historia och publicerats på hans hemsida Kaleidoskop.
Ukrainas sjuka presidentval – 3 miljoner medborgare får inte rösta

Jag har tidigare haft förmånen att få publicera andra artiklar av honom, bland annat denna: Varför får vi inte bli en del av Ryssland?

* Och erinrar om att den i statskupp störtade presidenten Janukovitj valdes 2010 i val som lovordades av valobservatörer från OSSE. Wikipedia skriver ” OSSE berömde valet som en ”imponerande uppvisning i demokrati” och uppmanade landets politiska ledare att ”lyssna till folkets dom”.[13] Wikipedia.

Janukvitj försökte balansera mellan Väst och Ryssland. Hans första utlandsresa gick till EU-högkvarteret i Bryssel. Liksom andra som försökt sig på en självständig nationell utrikespolitik fick han sin dom – USA-stödd statskupp.

Jag har tidigare kommenterat det kommande valet i Ukraina, men nedan finns viktig aktuell information. Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?


Ukrainas sjuka presidentval – 3 miljoner medborgare får inte rösta-

Ukrainska myndigheter har beslutat att de medborgare som bor i Ryssland inte får rösta vid det kommande presidentvalet i Ukraina, varken på Ukrainas ambassad i Moskva eller på ukrainska konsulat i Ryssland. Det betyder att de nästan 3 miljoner ukrainarna som bor och arbetar i Ryssland faktiskt berövas rösträtten för presidentvalet, vars första runda sker 31 mars. här Om de inte far till Finland, Georgien eller annat grannland för att rösta.

Det finns anledning att anta att den stora majoriteten av ukrainare som bor och arbetar i Ryssland, som främst kommer från östra Ukraina, påverkats negativt av president Petro Poroshenko för det krig han har satt igång mot den upproriska befolkningen i Donbass. Och dessa 3 miljoner missnöjda väljare skulle ha kunnat blockera omvalet av Poroshenko, eftersom de flesta ukrainska valen har avgjorts med små marginaler. Det faktum att 3 miljoner väljare i praktiken utesluts från presidentvalet kan inte karakteriseras som annat än storskaligt valbedrägeri till förmån för Poroshenko.

Att frånta de 3 miljoner röstberättigade deras rösträtt är en så stor överträdelse av allt som kallas demokratiska principer och internationella uppföranderegler, att det borde i sig vara mer än tillräckligt för att förklara presidentvalet ogiltigt. Det faktum att ukrainare som bor och arbetar i Ryssland saknar rösträtt är inte heller den enda kränkningen av demokratiska principer och internationella normer i detta val. Ukrainska myndigheter tillåter inte ryska valobservatörer eller valobservatörer med ryskt medborgarskap som ingår i OSSE. Nyligen blev det också känt att de inte skulle tillåta fler tyska politiker som är anslutna till Die Linke-partiet att agera som observatörer i presidentvalet. (Gazeta.ru 26.03.2019: ”Utan ryssar och tyskar: Vilka släpper Ukraina inte igenom vid valet”). här

Valkampanjen i vad som verkar vara det smutsigaste valet i Europa efter andra världskriget blir alltmer absurd. Oppositionen försöker avsätta Poroshenko., Oppositionen vill ställa president Poroshenko inför riksrätt., Watergate i Ukraina?Poroshenko avlyssnar den kandidat som leder i opinionsundersökningarna och Inrikesministerna försöker avsätta Poroshenko.

För närvarande är den sista omgången i denna cirkus att Ukrainas statsåklagare Yuri Lutsenko – en person som har så mycket knep och skumma tricks på sitt samvete att han verkar som en ren Hamsun-figur – har offentligt anklagat den amerikanska ambassadören i Kiev, Marie Yovanovitch, i 2016, för att hon har överlämnat en lista över ukrainska medborgare som inte borde åtalas i Ukraina till honom. Tidningen Pravda associerar Lutsenkos förslag, som endast har varit möjligt med Poroshenkos samtycke, till den senaste amerikanska kritiken av den nuvarande ukrainska regimen för otillräcklig vilja att bekämpa korruption – och till statsåtalare Lutsenkos besvikelse att han inte fått de 4 miljoner dollar för att bekämpa korruption, som amerikanerna hade lovat. Tidningen undrade också om utspelet kunde ha skett efter överenskommelsen med Trump-administrationen att slå mot Yovanovitch, vilken Trump har ”ärvt” som ukrainsk president från sin föregångare Barack Obama och tydligen vill bli av med. (Pravda.ru 21.03.2019: ”Ukrainas statsåklagare i konflikt med ”USA: s ambassadör: Vad betyder det?”). här

Att analysera problem som detta, länka dem till människor och grupper i den ukrainska och amerikanska politiken, och försöka att förutsäga framtida åtgärder och motåtgärder och liknande har föga framgång. Vad de visar är att ukrainska politiken bara är en kamp om makt, pengar och egendom mellan ett begränsat antal människor, medan nationella intressen och befolkningens välbefinnande knappast spelar någon roll.

 

En realistisk plan för hur inbördeskriget i Ukraina kan komma till ett slut eller hur en kollapsad ukrainsk ekonomi kan återupplivas, som båda kräver samarbete med Ryssland, har ingen av favoriterna i det kommande presidentvalet. Och presidentvalet kommer därför inte att ge Ukraina den nya chansen som landet behöver så väl. Läs om Ukrainas första president Leonid Kravtsjuk bedömning att ”gasprinsessen” Julija Tymosjenko kommer att bli Ukrainas nästa president. här Läs om hur politiker som i dagens Ukraina talar för att förhandla med de upproriska folket i östra Ukraina riskerar att bli anklagad för förräderi. här

Relaterat

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Föregående artikelPentagons och krigets roll för miljö- och klimatförstörelsen av Irak – Levande rapport. Del 1.
Nästa artikelUranvapen måste förbjudas! USA-krigets roll för miljö- och klimatförstörelsen av Irak – Levande rapport. Del 2.

4 KOMMENTARER

  1. ”3 miljoner medborgare får inte rösta”

    Jo, det får de rösta, under förutsättning att de reser till en av ukrainska ambassader i Georgien, Kazakstan eller Finland.

  2. Det kriminella gänget i Kiev, som styr Ukraina idag (fel, det är helt annat kriminellt gäng som styr i Ukraina) tog makten efter statskuppen år 2014. Med detta presidentval vill de legalisera sitt regerande. Folket i Ukraina borde strunta i att rösta. Nu har de möjlighet att påskynda kollapsen av Kievgänget. Visa, att den här cirkusen inte gäller dem. Mike Pence har säkert redan ringt till Kiev och meddelat vinnaren av presidentvalet. Liknande har han gjort i Venezuela.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here