USA bombar försvarslösa nationer – med gott samvete?

5
1600
Alltför elak/snäll bild?

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Den här rapporten anlände översatt av läsaren Ivan. Tack Ivan! Den kommer från en artikel på kvalitetssiten RT (därför förtalad av etablissemanget). The richest and most war-mongering nation on Earth is still addicted to bombing poor, defenseless nations


USA bombar försvarslösa nationer – med gott samvete?

Maitreya Bhakal är en indisk kommentator som skriver om Kina, Indien, USA, en nationstatversion av en psykopat, vägrar att ge upp sitt beroende av att bomba oskyldiga människor. På drygt en månad bombade USA Syrien, Irak, Somalia och Afghanistan – och visar inga tecken på dåligt samvete. Den rikaste och mest krigiska nationen på jorden är fortfarande beroende av att bomba fattiga, försvarslösa nationer.

15 mars 1968 var en vanlig dag i Amerika. Solen sken. Fåglarna kvittrade. Och i andra änden av jordklotet, i Vietnam, informerades soldater från Americal Division’s Charlie Company, 1st Battalion, 20th Infantry Regiment, av deras befälhavare, kapten Ernest Medina, om bedrifterna nästa dag, som senare skulle kallas ”My Lai -massakern” – där 500 obeväpnade vietnamesiska civila systematiskt slaktades på över fyra timmar, utan att räkna med en lunchpaus som soldaterna tog mitt i blodbadet. Befallningarna var tydliga och tydliga: soldaterna skulle döda varenda människa, bränna alla hus, döda alla djur, förstöra alla livsmedel och förgifta alla brunnar.

När briefingen fortskred, fastnade en incident i tanken på artilleriforskningsobservatören James Flynn, som han skulle komma ihåg år senare. En soldat, vars namn har gått förlorat i historien, uttryckte viss oro över orderns omfattande karaktär. ”Ska vi döda kvinnor och barn?” frågade han naivt. ”Döda allt som rör sig”, kom svaret.

Samma fras skulle upprepas nästan ordagrant två år senare av ingen mindre än Henry Kissinger själv medan han förmedlade USA:s ledare Richard Nixons order: ”En massiv bombkampanj i Kambodja. Bomba allt som rör sig. ”
Att de populära amerikanska medierna får diskutera denna händelse är inte direkt prisvärt och inte heller några tecken på att makten talar sanning, som de hävdar. En anledning till att My Lai -massakern fick sådant massmedialt utrymme var för att dölja Amerikas mycket större krigsförbrytelser. Som Nick Turse påpekar i sin prisbelönta bok Kill Anything that Moves: The Real American War in Vietnam: ”Idag diskuterar Vietnamkrigets historier regelbundet krigsförbrytelser eller civilt lidande endast i samband med en enda incident: My Lai massaker … Även om den ena händelsen har blivit föremål för många böcker och artiklar har alla andra grymheter som begåtts av amerikanska soldater i princip försvunnit ur folkets minne. ”

Strategin fungerade. Och det fortsätter att fungera till denna dag. När allt kommer omkring, vilket bättre sätt att distrahera uppmärksamheten från dina större brott än att fokusera uppmärksamheten på dina mindre? Som en bonus tillåter detta dig också att gestalta dig själv som en möjliggörare och respekterare av ”yttrandefrihet” och ”öppen debatt”.

Ja – USA:s ledning älskar att döda allt som rör sig. Liksom nationalstatversionen av den psykopatiska seriemördaren, älskar den att bomba svaga, fattiga, försvarslösa nationer som inte kan slå tillbaka-nationer som inte har skadat det och inte utgör något hot mot det.

Muammar al-Gaddafi

Den amerikanska regimen skulle naturligtvis inte våga röra Nordkorea, eftersom den har kärnvapen och kan slå tillbaka. USA dödade Muammar Gaddafis kärnvapenprogram och dödade sedan mannen själv så snart de fick möjligheten mindre än ett decennium senare (han blev sodomiserad och sedan mördad i det fria av pro-amerikanska styrkor).

Irak attackerades inte för att det hade WMD – utan för att det inte hade det. Den amerikanska regimen visste att Irak inte kunde försvara sig och gick in för att döda. Syrien hade förmodligen blivit ett annat Irak om inte Ryssland hade uppmanat Syrien att uttryckligen bjuda in för att motverka tvillingterror från Islamiska staten (IS/tidigare ISIS) och USA (via sina ombud).

Under ”Koreakriget” (dvs den USA-ledda invasionen av Korea) bombades Nordkorea nästan till glömska utan uppehåll. Omkring 85% av dess byggnader förstördes . Bokstavligen bara två moderna byggnader fick stå kvari Pyongyang efter att USA gjordes. De bombade och de bombade – de bombade så mycket att de fick stanna ett tag eftersom det inte fanns något kvar att bomba. I slutet av kampanjen kunde amerikanska bombplan inte hitta mål och reducerades ofta till att bomba gångbroar eller helt enkelt släppa sina bomber i havet. Och när de tröttnade på det började de bomba dammar och orsakade omfattande översvämningar.

Pyongyang 1953 efter USA:s massiva bombningar med napaln mm.

Enligt historikern Charles K. Armstrong hotade bombningen av dammarna och de resulterande översvämningarna flera miljoner nordkoreaner med absolut svält; endast nödhjälp från socialistiska länder förhindrade omfattande hungersnöd.

Mellan 1965 och 1975 genomförde det ”demokratiska” USA och dess allierade det största luftbombardemanget i mänsklighetens historia och släppte mer än 7,5 miljoner ton bomber i Laos, Vietnam och Kambodja, dubbelt så många som de som släpptes på Europa och Asien under Andra världskriget. De gjorde Laos, en av de fattigaste, mest försvarslösa nationerna på jorden, till planetens mest bombade land. Från 1965 till 1969, den amerikanska militären tappade 70 ton bomber för varje kvadrat mil norra och södra Vietnam – eller 500 pounds för varje man, kvinna och barn. Som Amerikas chef för den strategiska luftkommandogeneralen Curtis LeMay uttryckte det måste Amerikas mål vara att ”bomba vietnameserna tillbaka till stenåldern”.
USA har i stort sett fortsatt sina destruktiva bombningskampanjer även efter det kalla kriget – socialismen och ”Domino -teorin” hade precis varit ursäkten. Den hittade andra ursäkter.

Bara under de senaste 20 åren har USA och dess allierade bombat Västasien (eller för att använda den eurocentriska termen ”Mellanöstern”) och Nordafrika med en hastighet av 46 bomber per dag. Det är inte ett stavfel – det är nästan två bomber varje timme, varje dag, i 20 år. Det attackerades den 9/11 (ironiskt nog av resterna av samma grupper som det en gång hade finansierat för att bekämpa sovjeterna) som återhämtning för dess krigsförbrytelser och politik för folkmord efter sanktioner. Som svar dödade det 1 miljon människor och förflyttade 37 miljoner , vilket skapade den största flyktingkrisen på årtionden. Ingen nation sedan andra världskriget har haft makt, eller faktiskt, önskan att orsaka sådan död och förstörelse. ”Kriget mot terror” ökade terrorismen globalt och skapade också IS, den farligaste icke-statliga terroristaktören i världen.

Men amerikanska ledare är inte upprörda – det är trots allt inte vita människor de dödar, de dödar bara den ordspråkliga ”andra” som kom för att förstöra ”oss” oskyldiga människor, och vi kämpar helt enkelt på den goda kampen . På det mycket nationalistiska amerikanska internet blir bilder av amerikanska marinesoldater som säger farväl till sina barn på flygplatser ofta virala, eftersom de flyger iväg för att slakta barn ungefär som sina egna.

När Barack Obama blev USA: s ledare fick människor att föreställa sig att saker skulle vara annorlunda. De gav honom till och med Nobelpriset för att cementera sitt utlovade arv redan innan det skapades. Han målades som en fredlig president och en motvillig, försiktig krigare, om alls. I sanning var han Amerikas främsta drönare-krigare och var banbrytande inom konsten för sådan krigföring i stor skala-vilket gjorde att han kunde minska stövlarna på marken. Han beräknade att genom att ta tillbaka amerikanska trupper kunde han uppnå popularitet hemma – oavsett hur många människor han dödade utomlands. Han hade rätt.

Obama släppte fler bomber än Bush gjorde under sitt presidentskap. Detta inkluderade 26 171 bomber 2016, hans sista hela år på kontoret. Det är ungefär 72 bomber varje dag – under ett helt år. Och det här är bara de allmänt kända bombningarna. Civila dödsfall erkänns sällan av den amerikanska regimen.

Biden. Bild: Carlos Latuffe

President Joe Biden, Obamas tidigare vice president, har försökt att fortsätta bombningarna nu när han har ansvaret. I slutet av juni bombade den amerikanska regimen Irak och Syrien. Om igen. Detta var en vecka efter att kongressen hade röstat för att upphäva 2002: s tillstånd att använda militär styrka (AUMF) i Irak.

Uppenbarligen var attackerna mot ”vapenlagringsanläggningar” som används av ”iranskt stödda miliser”-stenografi för alla grupper som motsätter sig USA: s ockupation. Precis som Nazityskland motiverade att döda motståndsmän som motsatte sig ockupationen genom att kalla dem ”partisaner”, avfärdar den amerikanska regimen motståndsmän som motsätter sig ockupationen som ”militanter” eller ”stridande”, och kallar dem ofta ”Iran-backade” som en bonus. Inget av dessa uttalanden går naturligtvis att lita på eller verifiera; den amerikanska regimen har en lång historia av att offentligt ljuga och vilseleda världen.

Enligt USA-regimens riktlinjer för bombning får Pentagon endast bomba Afghanistan, Syrien och Irak utan godkännande från Vita huset. Således är det troligt att Biden personligen godkände flygattack en mot Somalia. Uppenbarligen riktade den sig mot den militanta gruppen Al-Shabaab och genomfördes i ”samordning” med den somaliska regeringen. Den amerikanska regimen fortsatte nyligen sitt missbruk och bombade nyligen Somalia, ett av världens fattigaste länder. Pentagons ”första bedömning” visade att inga civila dödades, vilket är ett vanligt amerikanskt anspråk för alla dess bombattacker i det fattiga landet. Mänskliga rättighetsgrupper – samma som USA citerar och litar helhjärtat på när de kritiserar sina fiender som Kina och Ryssland – håller inte med. År 2017 slappnade den amerikanska regimen av bombreglerna för Somalia, vilket ökade risken för civila dödsfall.

Några dagar senare inledde den amerikanska regimen också flera luftangrepp i Afghanistan, en nation som den tydligen drar sig tillbaka från, efter att ha blivit grundligt krossade och besegrade i ett 20-årigt krig. Den här gången var det uppenbarligen att komma till ”hjälp” för den afghanska regeringen mot talibanerna. Om ingen skulle tro att ett amerikanskt ”utträde” från Afghanistan innebär ett slut på dess bombningar, klarade en amerikansk toppgeneral att regimen inte hade någon sådan avsikt .

Fler bombningar kan förväntas i framtiden. Den amerikanska regimen kommer inte att utveckla moral eftersom den inte har något incitament att göra det-den möter lite kritik från det internationella samfundet för sina bombningar och mord, och möter ännu mindre kritik hemma, även från ”anti-war” -lobbyn.

Demonstration mot USA-imperialismen i Stockholm i september 2013.

En sak är emellertid trolig: USA kommer att fortsätta hävda att den är världens moraliska ledare och väktare; att den mest krigiska nationen på jorden är paragon för fred och dygd; och att det förtjänar den gudomliga rätten att föreläsa andra och hålla dem ”ansvariga” för sina ”kränkningar av de mänskliga rättigheterna”. Gamla vanor dör hårt – och ligger hårdare.

Relaterat

USAs senaste drag i Syrien avslöjar imperialismens mål.
Över 100 år av USA-imperialism och över 70 år av statskupper och olaglig valpåverkan.
USA har krigat, stött kupper och påverkat val sedan Andra världskriget.
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.
Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder)
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på – hur många barn har du dödat Margot?
Kamp mot USA-imperialismen i Sverige.
USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val.

Tankeväckande uppgifter från forskare i USA.
Föregående artikelGui Min Hai, ASAP Rocky och andra fall: Hur Sverige statsminister och regering ingriper i rättsväsendet och i andra länders politik.
Nästa artikelIdentitetspolitiken undergräver arbetarklassen kampförmåga
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Sommaren 1981, hade jag deltagit i fredsmarschen till Paris. Vi trodde på ett enat Europa. En moralisk stormakt, utan vapen och krig. Neutral, demokratisk och stark. Vi var så nära målet! Vad hände?

 2. ”Kvalitetssiten RT”? Det är en rysk påverkanssite jämförbar med Fox News från andra sidan. Vilket inte utesluter att den också kan ha bra material.

 3. Sverige bör platsa på denna lista, efter Nato/USAs ubåtsinträngningar 1982, typiska ”PsyOps”, som varit
  väldigt framgångsrika, de skulle ju aldrig ha vågat köra omkring i finska skärgården, men svenskar är ju bara så lättlurade, spelar ingen roll vad de slänger på oss. Finnarna vill inte bli lurade, det finns ingen ”jordmån”, för det, de kör inte norr om Åland.

  Finnarna har också alltid haft särskilda kontakter med USA, ända sen ryska revolutionen, då ville Mannerheim, tsargeneralen attackera Petrograd, och bolsjevikerna, med tsargeneralen Judenitj, 1919, men det hade innerburit att tsargeneralerna hade upphävt Finlands självständighet, som det var Lenin som undertecknade. Så det sprack, inte kunde man satsa på en tysk prins som kung heller, ty 1918, november segrade Ententen mot tyskarna, blev att byta häst i det loppet.Vilda planer, 5 krig krävdes 1918-1944, för att få finnarna att bli lite fredliga.

  Samma sak hände 1944, byta häst i loppet, ut med tyskarna igen, man fick inte köpa en tysk skruv för
  Churchill, bara ha en årsklass i armén, 30.000, inga ubåtar. Men USA förklarade aldrig krig mot Finland 1941-1944, som Churchill, utan yankees hade en charge d´affair från 1943, och ingen alls 1944, men de diplomatiska förbindelserna avbröts ej, trots att Finland var med på Hitlertåget, så länge det gick , de trodde inte D-Dagen, utan räknade med att klara sig med ockuperade ryska områden. Men USA bombade Ungern och Rumänien utan problem.

  Att finnarna nu vill spela ut sin närhet till Murmanbaserna, med Sverige som stöd, har länge varit deras mål. Men det är en känslig balansgång, mot Ryssland, tsaren spelade ju ut Sverige mot finnarna, 1809-1917, där skon klämmer, eller hade Sverige återtagit Finland, tur det inte skedde, ett förråande inbördes-krig på halsen, finnarna tar över Sverige istället. Men nånting säjer mig att finnarna aldrig kommer att gå ut i krig igen, tyvärr för alla svenskar som inbillar sig det, dom har fått nog, när 50% röstar i kommunalval, kanske ca 65% i riksdagsval, systemet tycks inte engagera.

  Ubåtsfrågan 1982, blev fas 1 i att ändra Sveriges politik, då var Nato i garderoben, inte som idag, sen
  steg två att inkorporera Sverige i Natos strategier, där är vi nu, men de vågar inte ordna en folkomröstning, som Nej-till-Nato, skulle vinna lätt. Vad skall vi med Nato-officerare, de vågar ju som svenska militärer inte visa sig i uniform, på stan, bara när det är kunglig baluns, posörerna skyndar till,
  de trivs bäst på Folk och Försvar, i casualtröjor, bara så pinsamt allt som har att göra med detta ”särintresse” så sant som Fredde från Täby uttryckte det.

 4. Små nationer utan militär skydd från USA flyg och bomber är favorit offer för jänkarna. Men gentemot jämnstarka länder samt länder som framförallt har ett bra missil försvar kan USA inte göra något utom att skälla. Dessutom visar flera av USAs egna virtuella krig för att veta vem som skulle vinna i fall krig bröt ut, så förlorar USA alltjämt (mot Iran, Kina, mm).

  Även i verkligheten vinner USA aldrig -enstaka slag ja, men krig aldrig. Läs mer om USAs unika benägenhet att inte vinna krig här

  https://www.strategic-culture.org/news/2021/08/08/can-they-learn-another-us-wargame-defeat/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here