USA:s regering hotar teknikföretag till att driva censuragendor

5
2186
Bild Shutterstock, licens.

På sistone har vi och andra fäst uppmärksamheten på minskning inskränkning av yttrandefriheten. Passar därför mycket bra att publicera denna artikel av Caitline Johnstone lördagen 17 juli https://caitlinjohnstone.com/2021/07/17/the-us-government-threatens-tech-companies-to-push-censorship-agendas/som översatts av Rolf Nilsson.
Några andra artiklar som diskuterar den aktuella problematiken finns under ”Relaterat” nedan.


Den amerikanska regeringen hotar teknikföretag till att driva censuragendor

Elefanten i rummet, med den pågående kontroversen om Biden-administrationens press för mer internetcensur, är det faktum, att både den amerikanska regeringen och Silicon Valley-teknikföretagen, som pressas till censur, är mycket medvetna om att dessa företag kan bringas på fall genom antitrust-åtal och annan reglering, om de inte censurerar människors röster i enlighet med regeringens önskemål.

Efter att presssekreteraren (Vita husets, ö.a.) Jen Psaki nyligen medgav att administrationen har gett Facebook en lista över konton att förbjuda, för att de sprider”desinformation” om Covid-vaccinet, har hon nu ytterligare understrukit att människor som cirkulerar sådant material online bör stängas av, inte bara från en, utan från alla sociala medieplattformar.

”Du bör inte stängas av från en plattform och inte från andra om du sprider desinformation där ute”, berättade Psaki för pressen i fredags.

På frågan från pressen om sina tankar om företag som Facebook, sa president Biden att plattformens misslyckande med att censurera inlägg om vaccinet, gör dem skyldiga till att ”döda människor”.

När hon konfronterades med de extremt allvarliga konsekvenserna av en amerikansk presidentadministration som talade om för sociala medieplattformar vem som skulle censureras, sa Psaki, att administrationen inte censurerade människor, utan bara tog upp frågan med teknikföretagen.

”Vi stänger inte ner något”, sa Psaki. ”Vi blockerar ingenting. Facebook och alla privata företag fattar beslut om vilken information som ska finnas på deras plattform. Vår poäng är att det finns information som leder till att människor inte tar vaccinet och att människor som ett resultat av det dör. Och vi har ett ansvar att ta upp den frågan, som en folkhälsofråga.”

Tekniskt sett ljuger inte Psaki, men hon säger inte heller sanningen. Även om det är sant att Biden-administrationen inte direkt blockerar eller tar bort inlägg på sociala medier, ger man i bästa gudfader-stil sociala medieföretag ett erbjudande som de inte kan avvisa.

I flera år har den amerikanska regeringen gjort klart för jättarna i Silicon Valley, att om de inte kraftigt eskalerar censur av oönskat innehåll, enligt Washingtons instruktioner, kommer det att få konsekvenser.

Senator Dianne Feinstein hotade under 2017 sociala medieplattformar att de, på grund av påstådd rysk inblandning i 2016 års val, måste börja använda mer censur eller annars få konsekvenser, och hon sade: ”Ni skapade dessa plattformar och de missbrukas. Och ni måste vara de som gör något åt ​​det – annars gör vi det. ”

År 2019 utfärdade Louisianas kongressledamot, Cedric Richmond, ett liknande hot och sa att sociala medieplattformar ”gjorde bäst” i att börja reglera, vad han ansåg som skadligt innehåll, på egen hand, annars kommer regeringen att ta saken i egna händer.

”Det är bäst att de själva gör det, för vad de inte vill är att vi ska göra det, för vi kommer inte att få det på rätt sätt”, sa Richmond. ”Vi kommer att göra det snabbt, vi kommer att göra det hårt och vi kommer att hålla dem mycket ansvariga.”

”Vi har det första tillägget (till författningen, innehåller bl.a. rätten till pressfrihet och yttrandefrihet, ö.a.), och vi är mycket ovilliga att anta lagar mot yttrandefrihet”, sade ordföranden i husets rättsliga kommitté, Jerrold Nadler, till The Washington Post 2019. ”Men det finns ett problem och vi måste ta itu med det.”

”Låt oss se vad som händer genom att bara först pressa dem”, tillade Nadler. ”Jag är ovillig att reglera yttrandefriheten. Det går vanligtvis för långt. Jag vet inte om vi är där ännu. ”

Som Glenn Greenwald påpekade på Twitter, efter de senaste antagandena från Biden-administrationen, dras cheferna för dessa teknikföretag regelbundet inför kongressen och ”hotas med lagstiftning och repressalier” om de inte åstadkommer censur i linje med USA:s regerings vilja. Vi såg detta 2017, när representanter från de ledande internet-plattformarna drogs inför kongressen och sa att de behövde anta en ”handlingsplan” som uttryckte deras engagemang ”för att förhindra att det skapades oenighet” och vi ser fortfarande detta år 2021.

Anledningarna växlar, men agendan förblir densamma. Ibland är det utländsk inblandning i val, ibland är det upploppet i Capitolium, ibland är det inhemsk extremism och vit överhöghet, ibland är det felaktig information om ett virus och vacciner, men för varje anledning är instruktionen densamma: censurera online-kommunikation i enlighet med vad USA:s regering vill. Annars!

Dessa hot har uttryckligen framförts, men egentligen behöver de inte framföras. Alla som är inblandade i den här dansen är mycket medvetna om att den amerikanska regeringen har förmågan att göra saker och ting mycket svårare och mycket mindre lukrativa för dessa Silicon Valley-teknikföretag. Detta kan innebära åtgärder, som sträcker sig från böter och mindre regleringar, hela vägen till återkallandet av sektion 230-skydd eller fullskaliga antitrust-åtal, vilka kan gå så långt som till att dela upp onlineplattformar på samma sätt som regeringen delade upp AT&T och Standard Oil.

Manegen är redan krattad för att massiva antitrust-åtgärder ska kunna genomföras, där House Judicialary Subcommittee on Antitrust förra året fann, att företag som Facebook och Google gör sig skyldiga till monopolistiska metoder, och några mindre allvarliga antitrust-ärenden pågår redan.

Så nu har vi fått världsomfattande meningsyttringar online styrda till ett antal monopolistiska plattformar, och regeringen tvingar, med ökande fräckhet, dessa plattformar att censurera dessa meningsyttringar, i linje med dess diktat, under hot om total förstörelse. Effekten blir förstås att USA:s regering kontrollerar en stor del av offentliga meningsyttringar, inte bara inom USA, utan över hela världen. Vilket innebär en ohemult stark berättelsekontroll, den ultimata framgången för alla som förstår vad verklig makt innebär.

 

Det viktigaste, för att bestämma vad som kommer att hända i vår värld, är inte kontroll över kapital, inte heller kontroll över regeringen eller kontroll av resurser eller kontroll av vapen, utan kontroll över berättelsen. Allt annat följer av berättelsekontroll. Kontrollera berättelsen och du styr vart vapnen ska gå, vart kapitalet ska gå, vart resurserna ska gå, vad regeringen kommer att göra. Verklig makt börjar med berättelsekontroll. Förstå detta och du kommer att förstå varför regeringar, plutokrater och media beter sig som de gör.

Så medan antitrust-lagar uppenbarligen finns till för att skydda medborgarna från bolagsmakt, utnyttjas de i stället här för att säkerställa en sammansmältning av bolagsmakt och statsmakt. Moroten är miljarder dollar och piskan hotar med smärtsamma, statliga ingripanden.

Uppenbarligen skulle den amerikanska regeringen föredra att helt enkelt ha monopolföretag, som frivilligt censurerar innehåll i enlighet med regeringens intressen, men för dem är det enda som är värre än att inte ha några monopolföretag som tjänar imperiet, att ha monopolföretag som vägrar att tjäna imperiet. Så hotet som utfärdas här är: ”Censurera så som vi säger att ni skall censurera, annars kommer ert företag att brytas sönder och ersättas med ett som kommer att göra det.”

Och detta är precis vad som lätt skulle kunna hända. Facebook, Google / Youtube eller Twitter kan lätt regleras till dysfunktion eller delas upp i mindre företag, och då kan några andra, mer statligt anpassade företag, tillåtas att inta deras plats. Silicon Valley-miljardärer är till att börja med knappast kända för att vara de mest principfasta människor som finns, så ett hot är allt som krävs för att se till att de uppför sig i linje med imperiets vilja.

Detta är bara ett av många, många typer av lim, som håller maktstrukturer i linje med varandras intressen, inom det USA-centraliserade imperiet. Om du vill bli miljardär och kontrollera enorma mängder av rikedom, måste du samarbeta med befintliga maktstrukturer. Annars kommer du inte att bli insläppt, och om du redan är inne kommer du genast att sparkas ut.

Det är alltid lättare att röra sig med makten än mot den. Det är därför som ambitiösa journalister främjar imperiets berättelser, det är därför nya plutokrater alltid hamnar i linje med etableringsintressen, och det är därför som så många andra nationer sluter upp bakom USA.

I teorin ska kontrollen av marknaden och regeringen låta de stora aktörerna konkurrera med varandra för vårt bästa. I praktiken slutar det alltid med att de  stora spelarna samarbetar mot oss, till sin egen fördel.


Relaterat.
Hur kan vi kämpa mot den totalitära offensiven?
Har USA och Storbritannien världens mest censurerade press?
Pentagon förbereder massiv censur av internet.
Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.

* Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.
* Nato-entusiasten Patrik Oksanen vågade inte debattera med mig, och sätter yttrandefriheten åt sidan
* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelProblemet med antirasism på statens och kapitalets premisser
Nästa artikelDags för en polsk-rysk ”non-aggressionspakt” om Vitryssland och Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

    • I Sverige får du inte längre kritisera regimen för det kallas hatpropaganda oavsett om det är sant eller inte! Löfven varnar oppositionen för att försöka gripa makten i Sverige…En socialdemokrat som tog en öl tillsammans med en sverigedemokrat blev utesluten ur partiet! Sossarna numera är en stat i staten som styr polisen, Säpo och rättssystemet m.m! Jo, sossarna tvingar även sociala media till censur som Youtube och Facebook t ex! En skrämmande utveckling hos ett maktgalet parti.

  1. Det bör påpekas att det gäller inte bara censuragendor, utan massövervakning. Allt du gör, säger, tänker och anser registreras i de amerikanska servrarna och kopieras till CIAs massövervaknings center i Utah där det analyseras och sedan ligger till grund för massindoktrineringen som går andra vägen, och där censuren utgör en del.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_Center

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here