Hur kunde OPCW skicka iväg sitt team samma dag som Navalny blev sjuk i Sibirien

14
1346

 

OPCW har kommit med en ny rapport om Navalny-fallet. https://www.rt.com/russia/528896-russia-opcw-report-navalny-poisoning/ Översatt av Rolf Nilsson. Moskva finner motsägelser. Vad finner Du?

I en artikel 2 veckor efter det att Navalny insjuknat publicerade jag denna text:
Vilket motiv skulle Ryssland ha för att förgifta Navalny vid en tidpunkt då de omfattande protesterna och oroligheterna i Vitryssland medför visst fokus på Ryssland, och en kritisk diskussion om Rysslands roll.
Bara misstanken på att Ryssland ligger bakom detta försvagar Rysslands anseende i bl.a. Belarus, och inför förhandling gällande Belarus.

* Om nu ryska myndigheter förgiftat Navalny, varför var de så positiva till att Navalny skulle kunna flygas för vård i Berling, där eventuellt gift skulle kunna identifieras?

Hypotes 1: Putin måste vara tidernas dumskalle.
Hypotest 2: Han är en utpräglad masoschist. (Kan finnas tillsammans med hypotes 1)
Hypotes 3: Personer i Rysslands säkerhetstjänst vill smutskasta Putin, och får arbeta vidare.
Hypotes 4: Ett nytt fall av skicklig USA-initierad smutskastning via CIA av Ryssland och Putin, efter Skripal, Russiagate mm.

 • Särskilt om hypotes 1 stämmer innebär detta en stor fördel: Övriga världen kan rusta ned – en sådan dumskalle kan aldrig starta ett krig på ett bra sätt, än mindre vinna det.  Och man kan sluta med sanktionerna, som ska sparas till bättre ändamål än till en sådan dumskalle.”
 • Vladimir Putin – tidernas dumskalle?

 • Var kanske inte så heltokigt skrivet?

  Hur är det ens möjligt? ”Frågar Ryssland OPCW efter att rapporten hävdar att teamet skickades till Tyskland samma dag som Navalny blev sjuk i Sibirien

  Den senaste OPCW-rapporten, som innehåller uppgifter om deras svar på ”förgiftningen” av den ryska oppositionsfiguren Alexey Navalny, innehåller uppenbara motsägelser, säger Moskva och tillägger att ’vakthunden’ för kemiska vapen inte har förklarat dem.

  Ryssland kommer att söka förtydligande från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) om deras resultat, har landets sändebud för kemiska vapen, Aleksandr Shulgin, meddelat. Dokumentet, som presenterades vid organisationens verkställande råds 97: e session tidigare i veckan, innehåller information om OPCW:s reaktion på Navalnys förgiftning redan i augusti 2020.

  I dokumentet säger OPCW, att dess sekretariat ”skickade ett team för att utföra ett tekniskt assistansbesök” relaterat till den misstänkta förgiftningen av en ”rysk medborgare” på Tysklands begäran, den 20 augusti. Problemet är att Navalny just den dagen flög från den ryska sibiriska staden Tomsk till Moskva. Det var under den flygningen som han först kände sig sjuk och efter planets nödlandning fördes han sedan skyndsamt till ett sjukhus i en annan sibirisk stad, Omsk.

  Ryssland krävde att OPCW förklarade ”hur detta ens är möjligt” och varför organisationen tidigare hade sagt till de deltagande staterna att dess team skickades till Tyskland först i början av september, sade Shulgin.

  Så, vad har vi här? När Navalny först kände sig dålig, medan han fortfarande var ombord på ett flyg från Tomsk till Moskva, väntade OPCW-experterna redan på honom i Berlin?

  Enligt det ryska sändebudet till OPCW, har det tekniska sekretariatet för ’vakthunden’ för kemiska vapen, hittills inte gett något svar på dessa frågor. Enligt Shulgin har Ryssland ”massor av frågor” till OPCW och kommer att kräva ”tydliga svar” på varenda en.

  Avslöjandena framkallade också en reaktion från det ryska utrikesministeriets taleskvinna, Maria Zakharova. Hon sa, att de uppenbara inkonsekvenserna i OPCW-rapporten bara visar att vissa västerländska länder, tillsammans med Navalny själv, ”svalde” hela ”historien om förgiftning av kemiska vapen”.

  I stället för att svara på Rysslands frågor sågs ett nytt ”drama” på OPCW: s verkställande kommittémöte om Navalnys ”rmodade förgiftning med ett kemiskt vapenagent”, sade Shulgin. ”Rutinmässiga anti-ryska antaganden har blivit ett ’måste’ för Nato-länderna, vid alla OPCW-evenemang,” tillade han.

  Efter att ha blivit sjuk på ett flyg från Tomsk till Moskva, blev Navalny inlagd på sjukhus i Omsk och försattes i koma den 20 augusti. Läkarna i Omsk hittade inga spår av några specifika kemiska ämnen i hans kropp och drog slutsatsen att hans tillstånd hade orsakats av en metabolisk störning.

  Två dagar senare flögs Navalny till Berlins Charite-klinik, på begäran av hans medarbetare och hans familj. Den 24 augusti sa tyska läkare att resultaten från kliniska studier visade att han hade förgiftats med en kolinesterashämmare.

  OPCW har nu också sagt att ”biomarkörer för kolinesterashämmare” hittades i blod- och urinproverna från Navalny, vilka skickades till dess laboratorier.

  Navalny behandlades under mer än en månad i Berlin och har sedan dess upprepade gånger hävdat att Kreml ”beordrade” hans förgiftning. Under tiden antog en rapport, publicerad i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet, att det var de ryska läkarnas handlingar i Omsk, som kan ha spelat en nyckelroll för att rädda livet på oppositionsfigurens.

  Rysslands president Vladimir Putin avslöjade också i oktober 2020, att han personligen bad ryska åklagare att låta Navalny resa till Tyskland. Oppositionsfiguren stod vid den tiden under restriktioner, på grund av en villkorlig dom.

  Berlin förklarade sedan upprepade gånger att Navalny förgiftades med ett ”Novichok-liknande” ämne – en hänvisning till det ökända kemiska medel, som förmodades ha använts för att förgifta den tidigare ryska dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter, i Storbritannien 2018.

  Medan myndigheter i Europeiska unionens mäktigaste medlemsstat citerade bevis som erhållits av den tyska militären, samt analys från två laboratorier i Frankrike och Sverige, har Moskva upprepade gånger pekat på det faktum att Berlin aldrig presenterat några substantiella bevis för Navalnys förgiftning och heller inte delat några fynd med ryska tjänstemän. Detta trots minst fyra formella begäranden om samarbete, från den ryska åklagarmyndigheten.

  Relaterat
  Vladimir Putin – tidernas dumskalle?
  Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
  Navalny och förräderi.
  Ännu en rättegång mot Navalny – varför rapporterar inte de svenska och tyska medierna om hans smädelser?
  Amnestys samvetsfånge Navalny: “Muslimer är kackerlackor”
  Sant eller falsk? Putin hävdar att Navalny samarbetar med USA och att Kreml inte ligger bakom påstådd förgiftning.
  Ny sanktionsdriven EU-allians med Navalny påminner om hur västerländsk nykolonialism hjälpte till att förstöra Ryssland på 1990-talet.
  Vad tycker Rysslands utrikesminister idag om Navalny och Ukraina – mycket öppenhjärtig intervju.
  Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?
  Ryssland tillbakavisar hot om sanktioner och söker samarbete med Tyskland om Navalny-fallet.
  Denna artikel i Anti-Spiegel OPCW-rapporten ger ingen bekräftelse på Navalny-förgiftning.
  Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?

Föregående artikelAtt ställa frågan – våga ifrågasätta de postmoderna dogmerna
Nästa artikelÄr de pakistansk-ukrainska relationerna problematiska för Ryssland? Lärdom för Sverige?!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. OPCW har väl ingen trovärdighet kvar efter Syrien så denna skräporganisation kan läggas ner för gott! Dessutom så sysslar bara OPCW med propaganda för USA och deras agenda och borde därmed vara uträknad som någon sorts auktoritet! Skurken Navalnyj sitter bra där i fängelset där han hör hemma bland andra kriminella typer!

 2. Debaklet har dock en knorr. Det som såg ut som en självförgiftning av Navalnyj ser nu ut att ha varit ett insiderdåd. Någon i Navalnys egen krets såg till att hans medicinering spetsades med något extra. Annars kan man inte förklara den tidiga beredskapen i Tyskland. Frågan är om man rent av var beredd att offra hans liv men läkarna i Omsk hann komma emellan och rädda honom. Vilket även förklarar varför Navalnyj valde att återvända till Ryssland. Som president Putin sade vid sin utfrågningsmaraton: Han visste att fängelse väntade men valde självmant att återvända. Det hade gått upp ett ljus för honom och han hade fattat att någon bland hans egna hade förgiftat honom och att det kunde upprepas.

  Samma sak tycks gälla vitryske Protasevitj. Bombhotet var planlagt av hans egen krets för att ställa till skandal i Minsk. Protasevitj offrades och även han verkar rätt nöjd med tanke på omständigheterna. Tryggare hemma än borta bland lömska färgrevolutionärer där man riskerar livhanken.

 3. Det ytterst märkliga med Navalnyjs alla blodprov var att det upptäckta giftet fanns bara i blodprovet som passerade det tyska militära laboratoriet där amerikanerna självklart har fri tillgång till att besöka efter eget huvud. I de blodprov som togs på Navalnyj på bl.a. akuten i Omsk kan giftet inte uppmätas av västlig utrustning… När och var kom alltså giftet Novitjok i Navalnyjs provrör: i Ryssland eller i Tyskland ?!?

  Kan förgiftningen vara en rent provokativ underrättelsetjänstoperation?
  (Giftet kan ju självklart tillverkas av laboratorium utanför Ryssland likaså.)

  • Notera att Tyskland i strid med internationella avtal vägrat att lämna över blodprovet till Ryssland, samtidigt som man hårt kritiserar Ryssland för att inte lämna rapport. Det är möjligt att mätvärdet kommer från blodprov från annan och med medel tillsatta efteråt. Om man har blodprovet från Tyskland kan man fastställa om det kommer med Navalny eller inte genom att använda sig i blodgruppsmarkörer och andra mätvärden i blodprov taget på Navalny på sjukhuset i Omsk

 4. Tack för intressant kompletterande information och matnyttiga länkar! Det är uppskattat här på den upplysta fria mediesidan!

  Antagligen råder en slags operativ desperation i de anglo-amerikanska leden och bland gårdagens gammelvisionärer i Nato – man kommer helt enkelt inte åt den starka och framgångsrika stabiliserande ryska politiken och diplomatin; man har försökt allt: tre eller fyra slags ”revolutioner” i Ukraina -som också lagts i ruiner socialt och ekonomiskt som Irak och Libyen- jämte diverse förgiftningsförsök -där ingen måltavla verkar ha dött trots giftets ofantliga giftverkan och spridning- liksom mystiska förråddssprängningar i Tjeckien (vilken militärmakt i det enormt regelstyrda Nato lämnar sina största bombförråd utan bevakning?), och de närmast kommissarie Clouseau-liknande politiska manövrerna med amerikanska kupporganisationen NED i östra Europa, liksom vi sett liknande kuppförsök i Venezuela och Bolivia de senaste åren och klassiska territorialkränkningar nu senast av engelska flottan vid Krim.

  Det verkar som om Washingtons tusenåriga imperiums timglas nu snabbt förlorar all sand och att all härskarlusta och bombningslystnad mot och över andra folk faktiskt håller på att misslyckas. Folk går helt enkelt inte på det längre. Har ni hittat giftgaslabben, atomraketerna och den stackars danska ubåten i Irak ännu? Kan man verkligen använda general Colin Powells vita pulver i provrören i FN som munskölj i Washington? (Det tycks ju behövas!)

  Nordstream-2 i dagsläget ÄR faktiskt -trots allt- en geopolitisk seger för såväl Tyskland som ett oberoende fritt Kontinentaleuropa. Allt fler politiska kloka huvuden inser ju det över hela unionen. Man har för en gång skull(!!) i Berlin rott i land ett internationellt fritt projekt där husse i Washington inte fått som de vill och sälja sin (bokstavligen) miljöskadliga ”skitgas” till de europeiska konsumenterna.

  Europa håller kanske trots allt på att äntligen morska till sig och sluta vara en koloni till en urartad koloni och gammal slavhandlarnation.

  Misslyckandet med Navalnyj-projektet, om det kan bevisas, visar hur desperat idétorka som faktiskt råder i de anglo-amerikanska leden och dess transatlantiska quisling-strukturer för att underminera Europa, när man nu tvingas ta till den här typen av tvivelaktiga fjärderangens politiska pajaser i sin propaganda.

  Vi européer bör lämna detta anglo-amerikanska imperiala härskarprojekt bakom oss: enade är vi starkast i världen, söndrade dömda till att ledas i Washingtons imperiala hundkoppel.

  • Jovisst är det komiskt att EU/USA använder en gammal nazist och kriminell figur som Navalnyj i sin propaganda! Hade han gjort samma saker här i väst som han gjort i Ryssland hade han suttit i fängelse sedan många år…I Sverige hade han dessutom åtalats med gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” vilket ju höjer komiken i t ex Löfvens fördömanden av att Ryssland äntligen spärrat in skurken i fängelse!

 5. Märkligt nog visas mig veterligen aldrig Navalnyjs demonstrationsmarsch där han deltog med megafon i handen tillsammans med knasiga ryska monarkister (långt ut på högerkanten intill mentalsjukhusets galenskapsnivå) och så kallade Nationalbolsjeviker iklädda röda armbindlar i vars mitt det klassiska hakkorset var ersatt med hammaren och skäran.

  Man undrar varför dessa synnerligen konsumentinformativa bilder aldrig visas på televisionen i något anständigt demokratiskt land? Om det nu händelsevis finns något sådant kvar som har anspråk att också vara det.
  Är Navalnyj, samvetsfången som slutade att vara det i Amnesty Internationals rullor av någon oförklarlig -eller rentav klokt förklarlig?- anledning.

  ”Av smuts kan man göra en furste” som Macchiavelli en gång skrev.

  Men vem läser Macchiavelli nuförtiden? (I alla fall inte de som skulle öka sin politiska klokhet, i vilket fall som helst).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here