”Jan Guillou i TV4 om DCA-avtalet 14 maj”

9
330

Red: Nedan länkar till några andra artiklar om DCA, som publicerats på Globalpolitics.se
Jan Guillou: Sverige har frivilligt underkastat sig ”främmande makt” (USA)
Björn Backengård: Remissvar till DCA
Viktigt och klargörande remissyttrande över DCA-avtalet med USA från Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet
INTERNATIONELLTDemokratiFNimperialismkärnvapenkrigNatoUSA Remissvar: Stoppa DCA!
Björn Backengård: Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver granskas noga!
Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av DCA-avtalet med USA om försvarssamarbete.
Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig. 12 november
Skiftet: Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”
Brev till riksdagsledamöterna om DCA, Defense Cooperation Agreement, 10 december. ”Mänskliga rättigheters dag”
Polisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet.
Kom till möte mot DCA-avtalet! Gatuteater och tal. Onsdag 8 maj kl. 16.30 på Medborgarplatsen

Föregående artikelRyssland minns, USA glömmer
Nästa artikelal-Nabka: Den stora utdrivningen av palestinier 1948
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Svenska politiker är inte riktigt kloka. Genom DCA-avtalet och NATO anslutningen har man bjudit in USA till att förvandla Sverige till en amerikansk militärbas. Vem tjänar på detta?
  Det kommer att stationeras kärnvapenbärande attackflyg på svenska baser, med kapacitet att slå till långt inne i Ryssland..
  Det första målet för ett ryskt anfall blir att slå ut dessa baser. Det effektivaste och snabbaste sättet vore att sätta in taktiska kärnvapen.
  Sverige blir alltså ett förstahandsmål vid en konflikt mellan Ryssland och väst.
  Dom ansvariga politikerna skyggar för ämnet och vill helst inte diskutera dessa frågor.
  Om dom däremot får frågor om könsdydfosi och HBTQ frågor och andra livsviktiga frågor så är det ingen hejd på svamlet. Då tystnar inte tungorna i första taget.
  Det är på den nivån som som diskussionen förs idag i detta arma land.

  • OJ vilka stora ord du använder ”förvandla Sverige till en amerikansk militärbas” Ryssland har baser utomlands. Är Syrien och Vitryssland ryska baser? Eller gäller det här bara Sverige?

   Det kommer inte placeras några kärnvapenbestyckade attackflyg i Sverige sluta hitta på. Varken du eller jag vet vad som kommer placeras här så sluta säg vad som kommer hända.
   I ett eventuellt kärnvapenkrig mellan Nato och Ryssland så handlar det knappast om taktiska kärnvapen. Båda sidorna har tillräckligt med strategiska kärnvapen för att förstöra varandra flera gånger om.

   Du frågade också vem som tjänar på det här, alltså att ha baser här. Jag ska försöka förklara det här på ett så enkelt sätt som möjligt.

   Om Sverige utsätts för en attack ifrån främmande makt är det ifrån Ryssland. Tjafsa och bråka om det hur mycket ni vill men det är sant. Finns inget annat land som utgör ett sånt konkret hot emot Sverige som Ryssland.

   Finns det Amerikansk trupp stationerad här så är dom redan inblandade utifall ett Ryskt anfall. Inget behov av artikel fem dom är redan i strid med Ryssland.
   Dessutom får Svenska försvarsmakten en hel del hjälp att försvara Sverige i ett tidigt
   skedde.

   Sverige tillhör väst såväl kulturellt som ekonomiskt och socialt. Många här tycker säkert det är helt fel men jag kan garantera att för befolkningen i stort är det ingen diskussion vilken sida man vill tillhöra.
   När Ryssland invaderade Ukraina ställdes vi inför det faktumet att vi har ingen som hjälper oss om Ryssland fortsätter på det här sättet.

   Man måste ibland tänka längre en ett år framåt vi vet inte vad Ryssland kan få för sig om säg 10 år. Men man måste planera utifrån om inte värsta scenariot i alla fall ett riktigt uselt.

   • Snälla Jonas, läs vad du själv skriver innan du postar.
    Du skriver ”Det kommer inte placeras några kärnvapenbestyckade attackflyg i Sverige sluta hitta på. Varken du eller jag vet vad som kommer placeras här så sluta säg vad som kommer hända.” Du vet dock att det INTE kommer att placeras kärnvapen här och ”Om Sverige utsätts för en attack ifrån främmande makt är det ifrån Ryssland”!
    Sluta säg vad som kommer att hända Jonas. Du vet ju att ingen av oss vet vad som kommer att hända, eller hur?

    Det enda vi vet är att Sveriges tokiga regering öppnar dörren för USA att placera ut kärnvapen här om dom vill och det utan att fråga Svenska folket om lov. I större av världen kallas sådant för landsförräderi och dom skyldiga riskerar att spärras in på livstid eller att avrättas.

 2. Det är ju bra att han säger det han säger. Samtidigt, mellan raderna, kan man sluta sig till att även Guillou har snöat in. Han kan inte förmå sig till en enda mening som skulle sätta dagens konflikter i ett djupare perspektiv fast han fick tala fritt och länge. Swebb TV försöker man stämpla som en kanal ute på högerkanten. Men när Swebb TV snart sagt i alla sina artiklar och inslag passerar klart till vänster om Guillou, med traditionella mått mätt, då är mannen grundligt vilse.

 3. Regeringen.se beskriver DCA Defence Cooperation Agreement som Avtal om Försvarssamarbete med USA. I avtalstexten nämns dock inget om försvarssamarbete. USA får enligt avtalet baser i Sverige, men inget nämns om vad Sverige skulle få. Det står inget om samarbete varken vad gäller försvar eller annat. Efter att kalla kriget mellan fienderna USA och Sovjetunionen är slut låter vi nu den ena fienden invadera vårt land efter att just denna fiende har skrämt oss att den andra fienden skulle invadera. Vad är vinsten med detta för oss?

  • ”Jonas” missade nog att ett sammanlagt område stort som Värmland har avhänts till främmande makt utan att ett skott avlossats men så blir det när Quislingar får styra och ställa i hönshuset Sverige! Att media dolt detta för folket är ingen ursäkt för naiviteten, eller ska vi kalla det för vad det är, dumheten? All information om ockupationsavtalet finns att läsa på fria media ”Jonas”! Man kan inte skriva ”avtal” med USA för de bryter alla avtal efter eget gottfinnande vilket många länder har fått utstå men ger man djävulen lillfingret så blir man snart av med hela armen och snart resten också! Sverige styrs av korrumperade ynkryggar som ska ställas inför rätta och dömas, inget annat!

 4. Hemligheterna bakom Antony Blinkens brådskande besök i Ukraina – BLiTZ (weeklyblitz.net)
  Under sitt överraskande besök i Ukraina tvekade USA:s utrikesminister Antony Blinken att avslöja sanningen om att situationen i landet har försämrats. Enligt analytiker har Blinkens plötsliga stöd syftat till att uppmuntra Volodymyr Zelensky och hans nynazistiska kumpaner eftersom Kiev känner sig skakad av den stadiga framryckningen av mäktiga ryska styrkor och pågående offensiver i Charkov-regionen. Blinken försäkrade en förkrossad Zelensky om att inte lämna Ukraina utan stöd och uppgav att nästa omgång västerländska vapen, särskilt luftvärnsbatterier, skulle nå Ukraina ”snart”. Vad Antony Blinken inte sa är att USA och dess Nato-allierade inte kan leverera någon militär hårdvara ens inom de närmaste tre månaderna, medan hela scenariot i Bidens proxykrig i Ukraina kommer att förändras dramatiskt med Donald Trump som vinner presidentvalet i november. Trump och majoriteten av amerikanerna anser att det är meningslöst att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar i Ukraina när till och med Washingtons militäranalytiker tydligt förutspår ett förödmjukande nederlag för Kiev-styrkorna ”ganska snart” och möjligheten att Volodymyr Zelensky flyr landet och därmed söker skydd i något av västländerna.

  Enligt medierapporter har den ryska armén inlett en offensiv längs en ny del av fronten i Charkovregionen, medan den ukrainska sidan säger till sina västerländska herrar att staden Charkov i sig inte är i fara. Vid denna korsning uppmanar Washington Kiev att genomföra en effektiv mobilisering och intensifiera sina offensiver mot ryska styrkor. Det betyder att Volodymyr Zelenskyj måste tvinga tusentals ukrainska män och kvinnor att bli offerlamm för den nynazistiska juntan för att få en del av ytterligare 61 miljarder US-dollar, vilket är cirka 8 miljarder US-dollar. Eftersom Zelensky och hans kumpaner desperat letar efter att få minst 8 miljarder dollar i kontanter – kommer de inte att tveka att kasta tusentals ukrainare i krigsskorstenen.

  Det kan här nämnas att även om hundratusentals ukrainare redan har dödats på krigsfronten som Kievs nynazistiska juntas offerlampor, har ingen av Volodymyr Zelenskys släktingar eller ens avlägsna släktingar och de ledande medlemmarna av den ukrainska armén och underrättelsetjänsterna anslutit sig till kriget. I stället har majoriteten av dem fått hjälp av myndigheterna att lämna Ukraina och söka skydd i grannlandet Polen och andra europeiska länder.

  Blinkens ankomst var oväntad, och den förrådde det kritiska skede som för närvarande nåtts i konflikten. USA uppmanar Kiev att genomföra en effektiv mobilisering, och verkar hoppas att samhället ska omorganisera sig på något sätt. Detta är förresten den viktigaste frågan: vad tycker ukrainarna själva att de ska göra härnäst, och hur vill de att saker och ting ska vara? Men låt oss fortsätta.

  Antony Blinken sa också under sin Kiev-turné att Ukrainas möjlighet att gå med i Nato fortfarande ligger på bordet och upprepade sitt bråkiga krav på att Ryssland ska betala för landets återuppbyggnad.

  Enligt min mening – först och främst är Zelenskys ambition att bli inkluderad i Nato ett omöjligt uppdrag, medan frågan om att återuppbygga Ukraina av Ryssland bara kan vara logisk när Ukraina återvänder till Ryssland och blir en integrerad del av landet. Det kan förväntas att när man bevittnar Kiev-regimens skenande plundring av offentliga tillgångar, massiv korruption och Zelenskys baktanke att hålla sig kvar vid makten genom att inte hålla val på obestämd tid, kommer patriotiska krafter i Ukraina i ett skede att höja sin röst mot sådan ryktbarhet och ligistaktiga agendor och kan till och med gå till massrevolt och därmed avsätta nynazister från makten. I det här fallet kan patriotiska ukrainare öppet söka hjälp från Moskva för att befria landet från de onda klorna på monstruösa element som Zelensky och hans nynazistiska kumpaner.

  År 2022 sa medierapporter: ”Amerikanerna blir alltmer oroade över frågan om ekonomiskt stöd till Ukraina. Enligt publicisten Candice Owens hade det belopp på 50 miljarder dollar som USA tilldelade Kiev spenderats för att förvärva fastigheter i Schweiz.”Regimen i Kiev kan snart befinna sig inte bara utan Starlink, utan också utan utländsk finansiering. USA tvivlar på att Ukraina spenderar

 5. Guillous uppträdande i TV4, var ett perfekt planerat och genomfört lustmord på svensk journalistik! Här sitter karln och gör allt för att hålla sig för skratt, när han förklarar – på enklaste skolsvenska – hur svenska journalister borde göra ett uppslag för DCA avtalet och ett uppslag mot – allt för att uppfylla grundlagen. Den kvinnliga journalisten verkar förstå förnedringen, medan den manlige tycks ha uppfattningen att DCA-avtalet kan likställas med vilket hyresavtal som helst vid uthyrning av industrilokaler.
  Tystnaden i media dagarna efteråt säger allt: Media kan inte försvara sig -Därför är de knäpptysta!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here