Lyckad manifestation för Assange och yttrandefriheten i lördags. Tal av författaren och historikern Folke Schimanski

3
1273

Den 19 december kl 12-13 hölls en ny manifestation av ”Stödkommittén för Julian Assange” på Soltorget vid Sergels torg. Jag hade låtit bli att informera om den för att undvika folksamling i dessa coronatider. Jag återger ned programmet, bilder av doktor Vania Ramirez samt talet av Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser.
Kommer att publicera de övriga talen också.

Fem tal hölls, banderoller fanns på plats och flygblad utdelades.

Talare
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser
Folke Schimanski, författare, historiker. Talet lästes av Richard Turpin (regissör, skådespelare).
Nybildade Borås och Sjuhärad för frihet åt Julian Assange, hälsning och tal som upplästes av moderatorn Sigyn Meder. Den nybildade gruppen har snabbt fått 50 emdlemmar
Karin Rosenqvist, ordförande Folket i Bild/Kulturfront
Anders Romelsjö, professor emeritus KI och Stockholms universitet
Sigyn Meder, moderator, tidigare lärare.

Charlotte Krook, poet och konstnär samt Amineh Kakabaveh, riksdagen, oberoende socialist fanns på programmet men tvingades tacka nej pga sjukdom mm.

I. Samlingsvideo

II Richard Turpin (regissör, skådespelare) läser upp tal från Folke Schimanski (författare, historiker)

Dela gärna på sociala medier!

Relaterat.

Hur brittiska myndigheter kringgår fördraget mot tortyr – Avslöjanden från Assanges utlämningsförhandling.
”Journalistförbundet vill stoppa utlämning av Assange”

Journalism is not a crime


https://europeanjournalists.org/?s=assange

Relaterat

Stor juridisk skandal? Öppet brev till Lord Kansler i Storbritannien om Assange. Skriv på!?
Avslöjande tal av DN:s tidigare kulturchef vid Solidaritetsmöte för Julian Assange.
160 av världens ledare – men ingen från Sverige – kräver att Julian Assange släpps fri.
Rättegången mot Julian Assange: USA-imperialismen torterar journalister och visselblåsare?
Sveriges ansvar för Julian Assanges situation uppmärksammas i anmälan till ICC i Haag.
Julian Assange får stöd av mode-ikonen Vivienne Westwood.
Assange får åter ett fredspris.
Julian Assange får fint journalistpris.
Han har vunnit erkännande som journalist med över 15 utmärkelser, senast utmärkelsen från Europaparlamentsgruppen GUE/NGL för Journalister, visselblåsare och sanningssägare.
Manifestation utanför brittiska ambassaden i Stockholm 17 juni till stöd för Julian Assange med brev till regeringen.
”Publicisten Julian Assange vid Wikileaks får i juni 2019 det 4:e årliga DANNY-priset – Danny Schechter Global Vision Award för Journalism & Activism – för journalistik av icke-vinstdrivande utbildningsstiftelsen Global Center. Defend Wikileaks

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Frige Julian Assange – Upprop och öppet brev till Utrikesdepartementet
Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”. Vem tror att han ändrat sig? Vad säger han om Assange?

Föregående artikelSatsa på fred och alliansfrihet – inte på militär upprustning och Natosamarbete!
Nästa artikelLyckad manifestation för Assange och yttrandefriheten i lördags. Hälsning från Folke Schimansky
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Ja, yttrandefrihet.
  Hur kommer det bli med yttrandefriheten med en kapitalism som blir allt mer vänstervriden och dessutom med politisk maktutövning liknande proletariatets diktatur?
  En som är besviken är i alla fall Mikael Willgert på det allt mer populära Swebb-TV som är en (eller snarare varit) en informationskanal med politiskt högerperspektiv.
  Jag kan inte få det till något annat än Swebb-TV är något som den socialt inriktade vänsterkapitalismen tar sig friheten genom sitt maktmonopol att helt enkelt försöker censurera bort.

  Ett fåtal aktiva kommunister kan jag inte se som något hot mot demokratin.
  Snarare en välbehövlig demokratisk injektion från vänster.
  Men den radikala och socialt engagerade vänsterkapitalismen är något betydligt värre med sina ägarmonopol och är ett hot mot både den (folkliga) demokratin och yttrandefriheten.

  Jag ser vänsterkapitalismen som något slags AFA fastän med fickorna fyllda med pengar.

  https://www.friatider.se/youtube-tar-bort-alla-filmer-fran-swebb-tv

  …….

  Från ämnet.
  Jag läste tidigare idag att Greta Thunbergs farfar var en man som gjorde vänstervridna julkalendrar i kölvattnet av 68-vänstern i början av 1970-talet. Men det blev bara några stycken. Sedan kom en politisk omvälvning med borgerlig valseger 1976 efter en rekordlång regeringsperiod med röda partier.
  Greta går i sin farfars fotspår och med sin tids medel försöker vrida samhället åt vänster.
  Det är så det är.
  Gener för kreativitet brukar hoppa över en generation.

 2. En som förtjänar att finnas med vid manifestationen för yttrandefrihet är Can Dündar, jag minns då han som chefredaktör publicerade bilder som avslöjade hur turkisk militär räckte över vapen till IS vid gränsen till Syrien. Såg hur engelska tidningar publicerade bilder på hur turkisk militär gick in på redaktionen och slog sönder inredningen för att hitta bevis på vilka som hade avslöjat denna hemlighet som Turkiet försökte dölja. Endast en tidning i södra Sverige hittade jag som publicerade detta. Nu i dag när man berättar om att han fått 27 års fängelse så säger inte SVT att Turkiet smugglade vapen till IS och att det var det som tidningen publicerade, utan man säger till väpnade grupper i Syrien. Så skyddar man Turkiet.
  Reportrar utan gränser har ett index över yttrandefrihet i olika länder där Finland är 1:a, 3:a Norge, 4:e plats Danmark och på 8:e plats Sverige. Borde inte Sverige vara bättre än så?
  Nedan ett utdrag ur DN:
  Eftersom en hel hop tv-kanaler var närvarande är attacken mot Can Dündar den 6 maj kanske ett av de mest väldokumenterade mordförsöken någonsin. Den blev en direkt hit på Youtube.

  Händelsen äger rum utanför domstolen i Istanbul där Dündar, chefredaktör för vänstertidningen Cumhuriyet, står inför rätta för bland annat spioneri tillsammans med en kollega.

  Han och medarbetaren Erdem Gül – som delar yttrandefrihet priset med sin chef – är formellt dömda för ”avslöjande av statshemlighet”. Det handlar om ett avslöjande tidningen gjorde i maj 2015, om hur turkiska säkerhetstjänsten sände vapen till radikala islamister i Syrien.

  – Vi har publicerat videor av lastbilar fulla med vapen. Regeringen förnekade först allt, men sa sedan att det var sändningar till etniska turkmener på andra sidan gränsen. Men deras ledare förnekar att de har fått sådan hjälp, säger Dündar.

  Cumhuriyet har flera gånger publicerat uppgifter om turkiskt samarbete med islamistiska styrkor, inklusive IS.

  – Det är logiskt. Erdogan har två mål i Syrien. Det ena är att slå till mot al-Assads regim, det andra är att bekämpa kurdiska styrkor. Islamisterna är de enda som har samma fiender. Därför har de fått vård i turkiska sjukhus, fått hus i Ankara och Istanbul. Vi har skrivit mycket om detta.

  Can Dündar menar att högsta prioritet nu måste vara kampen mot den alltmer auktoritära regimen.

  – Vi måste ha enighet. Kurder, vänsterfolk, aleviter (en religiös minoritet), homosexuella, feminister, alla måste enas. Det viktigaste måste vara att stå upp emot Erdogan. Var och en för sig är vi svaga, men tillsammans… Det är vad vår tidning vill vara, ett paraply för oppositionen

 3. Anya Parampil har Julian Assanges enkla men kloka ord som huvudrubrik på sitt twitterkonto, viktiga ord att ha i minnet när det nya året börjar. Anya, Aron Mate, Ben Norton och Max Blumenthal som alla kämpar i motvind för sanningen.
  ”If wars can be started by lies, they can be stopped by truth” Julian Assange

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here