Sverige villigt bomba i Afghanistan för att marknadsföra flygplan!?

5
2041
JAS 39 Gripen

Wikileaks rapporterar att Sveriges försvarsmakt ville använda Afghanistan -kriget för att öka marknadsföringen av sina stridsflygplan år 2008. Wikileaks Bekräftelse från Försvarsmakten saknas då detta skrivs. Uppgiften förefaller sannolik.
Jag har publicerat flera andra artiklar om Sveriges dyra, destruktiva insatser (avser ej SAK, Svenska Afghanistankommittén) i Afghanistan. Se under ”Relaterat” nedan.


Wikileaks har publicerat ett konfidentiell kabel från USA: s Charge d’affaires i Sverige, Robert Silverman, till NATO-styrkorna i Afghanistan där de uppmanas uppmana Sverige att bidra mer till det USA-ledda kriget mot den jihadistiska organisationen i Afghanistan.

Sverige ville bomba Afghanistan för att ”öka marknadsföringsförmågan” av sina stridsflygplan över hela världen.

Enligt en Wikileaks-kabel använde några av medlemsländerna i International Security Assistance Force (ISAF), ett NATO-lett militärt uppdrag i Afghanistan mot Taliban och Al-Qaida för att demonstrera förmågan hos sina högteknologiska vapen och stridsflygplan.

I sitt hemliga brev skrev Robert Silverman, till Natos styrkor i Afghanistan och bad dem att sätta press på Sverige för att satsa mer på sin ISAF -operation i Afghanistan-

”Sverige ger ett betydande bidrag till ISAF: s insatser i Afghanistan och leder PRT i Mazar-e-Sharif med 365 svenska trupper. Med tanke på brister i ISAF -bidrag från Natos allierade, bör vi fråga svenskarna, den ledande Nato -partnern för samarbete, vilka ytterligare bidrag de kan göra i Afghanistan”, säger Wikileaks -kabeln.

Wikileaks rapporterar
Med hänvisning till uttalanden från Sveriges Försvarsmakt, frågar USA: s Robert Silverman om Sverige kan sätta in sina andra potentiella tillgångar, till exempel nyförvärvade HKP 10 Super Puma Medevac Helikopter eller JAS Gripen-plan i Afghanistan.

Diplomaten Robert Silverman hävdade att Sveriges försvarsmakt offentligt har föreslagit att skicka JAS Gripen stridsflygplan till Afghanistan, och avslöjade därmed att den svenska militären lobbade för detta. 

I huvudsak antydde Robert Silverman att svenska flygvapnet ville utnyttja det afghanska kriget för att demonstrera sitt stridsflygplan Saab JAS 39 Gripen. Eftersom ”stridserfarenhet” för varje militär plattform förbättrar produktens säljbarhet, avsåg Sverige att använda kriget i Afghanistan för att främja sitt ekonomiska intresse.

Eftersom terrorgrupperna som verkar i Afghanistan inte har något flygvapen, uppstod inte frågan om luft-till-luft-strid, och den ”stridserfarenhet” som Sveriges flygvapnet syftade på innebar i huvudsak precisa attacker mot jihandistfästen.


Relaterat
Afghanistan: Seger mot imperialismen. Vad gjorde USA/Sverige? Vad vill talibanerna?
Avslöjar det politiska spelet kring Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan.
Krigade Sverige för fred och rättvisa i Afghanistan?
CIA, mujahedin och afghanskt opium
Biden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten ska finnas kvar.
Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.
Washington Post: USA ljuger med Afghanistan-statistik.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder).
Kriget i Afghanistan: Koalition av ovilliga stater, med Sverige som undantag.
Svensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra.
Afghanistan står inför en ny framtid med ett antal positiva tecken.
Hälsa Diplomat-Talibanerna välkomna!

Föregående artikelTig inte om beläggen från USA-generaler och press om USA:s mångåriga stöd till terrorister!
Nästa artikelAtt bekämpa Ryssland nödvändig förevändning för att bevara Nato?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Klart att Sverige spelar under täcket med
  USA, som man gjort sedan 1944/45 då
  de hade en omfattande flygverksamhet
  från Bromma, Air Transport Command,
  dåtidens CIA, =OSS, ca 300 bodde i grannskapet, samt fanns över 1.000
  nödlandad personal internerade, ute i landet från raider över Tyskland, 1944/46.

  De är nog kapabla att marknadsföra Jas,
  över, Afghanistan, liksom de nu plockar
  hem afghaner, vi vet inte alls vilka de tar
  hit.Säkert värvar man afghan-agenter för framtiden och intern övervakning. Tätt samarbete med USAs och EUs under-rättelsetjänster.

  Regeringen och de övriga länderna söker skapa ett heroiskt DUNKIRK,-spin, som
  1940,då brittiska arm’en måste fly från
  Europa, en militär brexit, efter nederlaget, mot tyskarna med sina nya tjeckiska Panzers, från 1938, 70%, för att sedan befinna sig i hemma i England fram till D-dagen, 4 år senare.

  Nu gäller det att skapa ”beredskaps-spin”
  i Sverige, det går för högtryck och Ryss-land är fienden. Längre tillbaka talade
  man tyst om fiender, fast dåvarande Sovjetunionen, hade verklig ”operativ förmåga”, jmf med idag, men hur kan det komma sig, att man idag istället måste
  hitta på en fiende, som beskylls för allt…
  Det är förstås Natos närgångna dagliga militära aktiviteter som skapat dagens spänning i Europa.

  Lägg märke till scenförändringen, från det
  förra Kalla kriget, då Ryssland idag är bara en skugga av sitt forna….men mycket farligare, plötsligt? How come?

  Det är Sverige som är mycket mer farligt för Ryssland, när USA /Nato står på tröskeln, som en galen hund,som är helt ansvarig för spänningsnivån,och folk vet det. Klart att IS ville ge yankees blodig näsa, de borde förutsett detta.

  Vi får se hur regeringen och riksdag, tar sig igenom detta debacl’e, som man själv orsakat, under 15 år, när kommer själv-kritiken,?

  Nu har Afghanistan kommit hem till oss, de lyckades att göra Sverige till en ”failed state” med högerregimer, som ju är
  sossarnas eget fel. Som sagt ”Dunkirk & Zapad” – spin, den närmsta tiden. När det skjuts, sprängs och bileldas, som går folk på nerverna.

 2. Lille Mogge (Morgan Johansson) påstod att bara en handfull afghaner hade ”rätt” att komma till Sverige för sin säkerhet innan talibanerna tog över! Givetvis så ljög Mogge svenska folket rakt upp i ansiktet (som vanligt alltså) och nu har 1100 flugits in varav redan två identifierade brottslingar som tidigare utvisats ur landet efter avtjänat straff. Man undrar ju hur kontrollen görs av individerna och visst kan de två brottslingarna med fog påstå att de har anknytning till Sverige, de har ju bott i åratal på de fängelse-hotell som vi betalar dyra pengar för typ Kumla etc. Man undrar ju hur många andra brottslingar och terrorister som slunkit med in? Putin varnade ju för några dagar sedan västvärlden för just detta men ingen korkad väst-politiker lyssnade som vanligt. Terroristen Akilov var ju som bekant efterlyst i Ryssland men det ignorerades också av politiska skäl i Sverige vilket oskyldiga senare fick betala för med livet. Hur länge kan försummelserna pågå innan ”det sovande folket” vaknar?

 3. Hultqvisten måste plocka av oss, 5 miljarder till för ökade kostnader, för några ubåtar, varför kan inte staten räkna rätt,
  nångång måste de klara av något i försvarsdepartementet, detta föder
  ju försvarsindustrin, miljardrullning, pga
  av felräkning, inte får vanliga medborgare
  räkna fel i deklaration, men staten är en stor bov, utan konsekvenser, särskilt försvarets kostnader, har alltid varit så, Sverige har ett bra fett MIC, år efter år.
  Folk ger upp på dem.

 4. Lugn gott folk, hjälp är på väg, ni måste först vänja er vid dagliga gangstermord,
  bombattentat, bilbränder, 200 på raken,
  rena Beirut har vi fått, men Wallenbergs Saab, får 5. 000 miljoner, till nya ubåtar
  men först 2028/29, ja ni får vänta faktiskt, om det finns plats i Östersjön, för Nato kryssar där dagligen, i badkaret med bl.a.
  den gamla tyska kriegsmarine, das Naziboot, der Alte Kameraden.

  Sen måste vi ut med 730 miljoner till Tanzanias korrupta, skolväsen, nästan värre utbetalning än de som friskolorna får till skatteparadisen, och f.n.hämtar staten till Sverige f.d. afghanska säker-hetspoliser, som lämnat ut sina landsmän till tortyr, Abu Graib, typ, och U.S.,drönar- mord från ovan, särskilt nitar man bröllop, allt för kvinnornas skull.

  Men när svenska staten har tömt pension-ärskontot kan det bli tal om åtgärder på hemmaplan, det är ju så tjusigt med internationella ”insatser”, och enorma bidrag till EU. Men först gott folk, måste det blir värre – innan det blir värre som vanligt.

  När sedan chefen för nya Liljevalchs,
  igår lyriskt beskrev betonghuset, med
  Wingårdh, som närmast ”erotiskt” bristen på passning av ytorna, mot varandra, bara så ”ytterst charmigt”, (osvenskt?) men idag regnar det in, ridå! Folket gråter. Hur fjantiga och inkräkta får eliterna bli? Det är fullbordat!

 5. Läs tips
  ”Så vad gjorde vi i Afghanistan?”
  De två mest gedigna skrifterna om den svenska Afghanistan-insatsen, Wilhelm Agrells ”Ett krig här och nu” från 2013 och dåvarande riksdagsledamoten Tone Tingsgårds (S) statliga utredning ”Sveriges samlade engagemang i Afghanistan under perioden 2002–2014” från 2017 ger en samstämmig och kärv bild som faktiskt förebådade den katastrof som skulle komma nu i augusti 2021.

  De båda ger också en samstämmig bild av en grovt bristfällig politisk svensk ledning som gränsar till desinformation gentemot allmänheten och Riksdagen.

  …/ I efterhand vet vi att svenska försvarspolitiker anser att de var där för att investera i lojaliteten med USA, vad det nu är värt utan Nato-medlemskap. Samt att tunga bedömare anser att svensk trupp inte gjorde någon skillnad, vilket är bittert för alla inblandade. En större öppenhet om mål och syfte och ett ärligare bruk av rätt ord hade skyddat dem bättre, inskärpt allvaret, kanske tvingat fram en skarpare strategi och en bättre veteranpolitik. Så som man gjorde med och i Afghanistan får man inte göra igen.
  https://www.di.se/ledare/sa-vad-gjorde-vi-i-afghanistan/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here