Sveriges regering (och riksdag) stödjer inte demokratin i Venezuela heller. Diskussion med UD.

21
1848

Ingress: Som bekant finns stora brister i Sveriges tillämpning av demokrati. Några exempel:

1. I Sverige uppger 85 % att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt den Demokratiutredning som leddes av liberalen Olle Wästberg. Olle Wästberg i Dagens Arena.

2. Valet 2018. Sveriges största politiska parti bildar regering för att till stor del genomföra den politik som främsta motståndarsidan, de öppet borgerliga partierna, gått till val på.

3. Statsministeromröstningen och regeringsbildningen hösten 2021. Socialdemokraternas kandidat blev statsminister med stöd av bl.a. Mp och C. S ska då regera på en budget från huvudmotståndaren M+SD+KD+L, som S säger att den skiljer sig litet från S budget (!). Förenligt se på M+SD+KD+L som huvudmotståndare? Sedan lämnar Mp regeringen då de ej kan acceptera en budget stödd av SD. Medan C som ej kan acceptera samröre med SD lade ned sina röster och släppte därigenom släppte fram en SD-stödd budget. Demokratiskt? Var finns väljarnas mandat för dessa turer?

4. Värdlandsavtalet.
En majoritet av anhängare till alla riksdagspartier ansåg våren 2016 i en opinionsundersökning (se nedan) att Sverige inte skulle ingå Värdlandsavtal med Nato. Men i riksdagen röstade de flesta partierna tvärtom. Majoritet i Sverige mot värdlandsavtalet med NATO!

5. Kärnvapenkonventionen.
Olof Palmes Internationella Center har låtit en Sifoundersökning ta fram siffror: 85% av svenskarna vill att Sverige ska skriva under ett kärnvapenförbud. Tidigare opinionsundersökningar visar liknande resultat. Regering och riskdag skriver sedan inte under FN:s kärnvapenkonvention.

6. Stödet till Ukraina.
Sverig stödde den högerinriktade statskuppen mot folkvald president i Ukraina och har fortsatt med stora bidrag till den nazisttoleranta regimen där.

Mot bakgrund av detta bör nedanstående synpunkter från och ställningstagande av regeringen om Venezuela vara någon överraskning. Återger en mailväxling mellan läsaren och översättaren Rolf Nilsson och regeringsorgan.

Maduro och Guaidó

____________________________________________________________________

Sveriges regering stödjer INTE demokratin i Venezuela.

1. Mail av Rolf Nilsson 15/12 med fråga till UD.

Jag vill veta om Sverige fortfarande betraktar Juan Guaido som Venezuelas laglige president, inte minst mot bakgrunden av det nyligen avhållna valet där socialisterna och Maduro vann stort. Valobservatörer från Carter Center i USA, från EU och från Latinamerika övervakade valen. Inga anmärkningsvärda oegentligheter har framkommit.
Jag undrar också om Sverige fortsatt kommer att ha sanktioner mot Venezuela.


2. Svar från Faraz Davani, departementssekreterare på Amerikaenheten,UD.

Tack för dina frågor. Sverige har en långvarig praxis av att enbart erkänna stater, och inte regeringar. Vi fortsätter att stödja Juan Guaidó liksom alla aktörer i Venezuela som arbetar för en återgång till den demokratiska ordningen, inklusive fria och rättvisa val.
EU:s sanktioner mot 55 individer och embargot mot export av vissa typer av produkter förlängdes nyligen. Mer om bakgrunden till sanktionerna finns att läsa här
: https://www.consilium.europa.eu/en/policies/venezuela/

3. Svar och artikel från Rolf Nilsson till UD om valet i Venezuela i slutet av november.
Det här svaret duger inte. Praxis är att erkänna stater och den regering som har kontroll över landets territorium. Guaido har varken kontroll eller är vald och är inte medlem i någon regering, så hur i allsindar kan ni då erkänna honom som president. Ni drar löje över Sveriges utrikespolitik. Om valet som nyligen avhölls står att läsa här nedan. FN-stadgan gäller väl fortfarande för Sverige och enligt den är det inte tillåtet med inblandning i andra suveräna staters inre angelägenheter, inte heller med sanktioner som inte utfärdats av säkerhetsrådet.
1. Organisationen grundar sig på principen om samtliga medlemmars suveräna likställdhet.

Du har förmodligen inte hört att det var val för en vecka sedan i Venezuela. Det då medierna valt att tiga om det. Valobservatörer från Carter Center i USA, från EU och från Latinamerika övervakade valen. Inga anmärkningsvärda oegentligheter har framkommit. Då förtigs valet. Och USA erkänner det inte, trots att så gott som hela oppositionen ställde upp. Och när inte Vita Huset gör tummen upp, då gör EU likadant. Så dessa håller fast vid den i Venezuela allmänt hatade, självutnämnde marionett”presidenten” Juan Guaidó.

Artikeln: Fem anledningar till att vänstern vann valet i Venezuela

För första gången på fyra år deltog alla stora oppositionspartier i valen i Venezuela. För femte gången på fyra år vann vänstern en jordskredsseger. Väljarna utsåg 23 guvernörer, 335 borgmästare, 253 parlamentsledamöter i delstaterna och 2 471 kommunfullmäktigeledamöter. Regerande PSUV vann minst 19 av de 23 guvernörsposterna (en är väldigt jämn och fortfarande inge avgjord) och borgmästarskapet i Caracas. Av de 335 borgmästarvalen så är 322 färdigräknade. Av dessavinner PSUV med sina koalitionspartner 205, oppositionskoalitioner 96 och andra partier 21.

Fler än 70 000 kandidater ställde upp för dessa 3 082 platser. 90 procent av rösterna räknades inom några timmar efter vallokalernas stängning. Valdeltagandet var 42,2 procent, 11 mer än förra årets parlamentsval.

Här är fem anledningar till att rörelsen som står bakom Venezuelas Bolivarianska Revolution vann:

1. Hälsovård, bostäder och livsmedel. Venezuelas svar på Covid-19 har varit exemplariskt. Förväntningarna i USA var att viruset skulle överväldiga Venezuelas hälsovårdssystem, som förötts av flera års sanktioner. Men trots det har det i landet registrerats 15 000 smittade och 180 döda per miljon invånare. För jämförelse är talen i USA 146 000 fall per miljon och 2 378 döda per miljon. Brasilien har 103 000 respektive 2 854 och Colombia 98 000 och 2 481. I motsats till vad vi sett från Ecuador och Bolivia har det inte funnits lik på gatorna inte heller har det varit överfulla bårhus som i New York.

När det gäller bostäder har Venezuelas regering de senaste tio åren byggt 3,7 miljoner hem till arbetarklassfamiljer. De flesta av dessa har konstruerats under president Maduro och pågående sanktioner.

Sanktionerna är dödliga och läget skulle ha varit avsevärt värre om det inte vore för Venezuelas viktigaste sociala program de senaste fem åren: CLAP. Det består av lådor med mat och andra nödvändighetsartiklar. Av dessa produceras en del lokalt och dessa paketeras och distribueras av lokalsamhället själva. Sju miljoner familjer får CLAP-lådor varje månad, det i ett land på 30 miljoner invånare. Detta program har varit avgörande för att folk ska få mat och det har också stärkt basen för chavismen och återknutit regeringen med gräsrötterna efter valnederlaget till parlamentet 2015.

2. Det ekonomiska läget förbättras. Enligt företaget Datanalisis, som inte stöder regeringen, ansåg 50 procent av befolkningen i augusti 2021 att deras liv förbättrats jämfört med året innan. Sanktionerna har medfört en 99 procentig (!) minskning av statens inkomster, men ekonomin håller på att stabilisera sig. Inflationen är nere på ensiffriga tal för första gången på fyra år. Schweiziska banken Credit Suisse förutspår en tillväxt på 5,5 procent 2021 och 4,5 procent nästa år. Oljeproduktionen var i oktober den högsta på 18 månader, delvis tack vare ett handelsavtal med Iran.

3. Vänstern är i stort sett enig. PSUV vann inte valen ensamma, de var förenade med åtta andra vänsterpartier i en koalition kallad GPP, Great Patriotic Pole. Fler än hälften av deras kandidater var kvinnor och 42 procent ungdomar. 90 procent har inte innehaft valda poster tidigare, vilket tyder på en förnyelse av partiet. Samtidigt var det andra gången i rad som vänstern inte var helt enig. En koalition som innefattar Kommunistpartiet lanserade en egen valsedel. Dessa partier fick mindre än 3 procent av rösterna i parlamentsvalen 2020 och deras beslut att kandidera själva verkar inte ha haft någon större påverkan på valen till guvernörer i de nu aktuella valen.

4. Oppositionen är splittrad. De har aldrig varit kända för sin enhet. Oppositionen har drabbats av en stor splittring så några partier pläderat för valbojkott och statskupp. Medan andra föredrar den demokratiska vägen. Trots att alla större partier deltog i valet nu var oppositionen splittrad mellan de två koalitionerna MUD och Democratic Alliance. Den överväldigande majoriteten av de 70 000 kandidaterna kom från oppositionen och de stod mot varandra i nästan varje val. I de 23 valen till guvernörer vanns sex av dem av PSUV med mindre än 50 procent av rösterna och med mindre än sex procents marginal. Hade MUD och DA varit mer eniga hade de kunnat vinna dessa.

I Caracas fick PSUV 46 procent av rösterna medan de övriga delades mellan olika oppositionspartier. En enig opposition kan vinna i Venezuela men ”enig opposition” i Venezuela är en självmotsägelse.

5. Oppositionen är djupt impopulär. Medan det pratas mycket om bristande stöd för president Maduro (de miljontals röster som hans parti fick kommer aldrig att godkännas av USA) så är det mindre känt att oppositionen är djupt impopulär. Detta är siffrorna för de ledande oppositionsfigurerna: Juan Guaido ogillas av 83 procent, Julio Borges, Guaidos ”utrikesminister” av 81. Leopoldo Lopez, Guaidos mentor och hjärnan bakom kuppförsök, 80 procent. Henry Ramos Allup, oppositionsledare sedan länge, 79 procent. Henrique Capries, som förlorade presidentvalen 2012 och 2013, 77 procent. Henri Falcon, som förlorade i presidentvalet 2018 , 66 procent. Alla utom Falcon tillhör MUD.

MUD har i många år hävdat att de representerar majoriteten. Eftersom de bojkottat tidigare val har det inte kunnat visas. Nu, när de var med igen, ökade valdeltagandet med 10 procent jämfört med 2020. Dessutom fick MUD färre röster än andra oppositionspartier i 9 av 23 delstater och i Caracas. MUD vann bara en av de tre guvernörsposter som oppositionen kammade hem. Det här kan bero på ett omfattande avståndstagande av USA:s dödliga sanktioner, som MUD gillar, trots att 76 procent av alla venezolaner är emot dem.

MUD har det politiska, ekonomiska och logistiska stödet från USA och EU medan andra oppositionspartier har fördömts och belagts med sanktioner av USA för att de förhandlat med Maduroadministrationen. Dessa val borde uppmärksamma Biden på att fortsatt stöd till MUD, och särskilt till sagan om Guaido som ”interrimspresident” är en misslyckad politik.

Källa: Leonardo Flores, Codepink, Venezuelanalysis 211123

Relaterat
Vem vann Venezuela-valet? Varför? – Uppdaterat.
Valet i Venezuela i december 2020.
FN: ”Sanktionerna mot Venezuela är ett brott mot internationell rätt”
Washington Post skriver om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar.
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin.
SvT:s Agenda
Valobservatörer: EU:s kritik av bra presidentval i Venezuela är falsk.
Margot Wallströms på offensiv för demokratin och mot demokratiskt valde Maduro i Venezuela. Hyckleri i kvadrat?
Stor valseger för Maduro i valet i Venezuela. Vad skriver media?
Val i Venezuela och USA. ( Svensk-kubanska: Det nedtystade valet i Venezuela. Och varför socialisterna vann.)

Föregående artikelFolkrepubliken Walmart. Hur de globala storföretagen lägger grunden till socialismen!
Nästa artikelHistoria: Sanningen om det sovjetiska Gulag, överraskande avslöjad av CIA
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Det sägs i inlägget att:
  ”Valobservatörer från Carter Center i USA, från EU och från Latinamerika övervakade valen. Inga anmärkningsvärda oegentligheter har framkommit.”

  Jämför gärna detta med vad Carter Center faktiskt säger:

  https://www.cartercenter.org/news/pr/2021/venezuela-120321.html

  Några citat från Carter Centers rapport:
  ”political repression, severely restricted rights to political participation and freedom of expression, the government’s overt use of its incumbent political advantage, and an uneven playing field.”

  ”In addition, legal provisions concerning the media and freedom of expression, the registration of candidates, the suspension of political rights, and the financing of political parties and election campaigns do not comply with core international standards for democratic elections.”

  ”The elections were marked by the barring of many key opposition candidates and the Supreme Tribunal of Justice’s arbitrary replacement of the executive committees of opposition parties and Chavista dissidents. There was also a general atmosphere of political repression, and more than 250 people are being held as political prisoners.’

  • Det hade varit på sin plats, Sven Andersson, att du även citerat de positiva sakerna ur rapporten. Ditt inlägg är ett praktexempel på s.k. ”cherry-picking”.

   • När det gäller Maduros regim så tror jag inte mycket på de siffror som presenteras sedan ett antal år tillbaka. Jag tror exempel inte på att Maduro har en mirakelkur mot Covid19 som gör att antalet döda är mindre än en 1/10 jämfört med grannländerna. Jag tvivlar också när det gäller Maduros bostadsprogram.

    Nicolás Maduros regering försäkrar att 3 524 378 bostäder byggdes genom GMVV fram till den 23 april 2021. Men en utredning av El Pitazo och Connectas, med stöd från International Centre for Journalist (ICFJ), kunde inte lokalisera det antal hus som man säger sig ha byggt. Offentliga dokument redovisar inte var husen byggts eller till vilken kostnad.
    Korrespondenter och reportrar från El Pitazo granskade husen som påstås byggda inom ramen för GMVV i en databas. För detta ändamål granskades digitala publikationer från den officiella pressen och webbsidor från de styrande institutionerna för förvaltningen av detta program. Sociala ledare, tidigare tjänstemän och specialister kontaktades. I vissa stater granskades dokument som läckt ut av borgmästare eller regeringar; i andra förlitade sig journalister på nätverket av medborgare. Data som byggts och verifierats av 34 journalister från El Pitazo lyckades lokalisera endast c:a 5 % av de hem som regeringen försäkrar att den har byggt. För mig är det mer logiskt att tro på de siffrorna. Att Maduro skulle ha slagit Chavez när det gäller antalet byggda hus låter inte trovärdigt. Chavez var president för Latinamerikas rikaste land och Maduro regerar i det fattigaste, med sanktioner som gör att det är brist på både byggnadsmaterial och energi. Jag tror däremot på att ekonomin växer något vilket är logiskt med tanke på högre priser på olja. Men det är en av de få sakerna jag tror på. Bristen på demokrati i ett land där ett parti kontrollerar samtliga institutioner lär knappast generera tillförlitliga data.

    https://jesuitas.lat/redes-sociales/noticias-cpal-social/6487-venezuela-y-la-realidad-del-programa-de-viviendas

   • Sven Eric om du tycker det är cherry-picking så finns det inget som hindrar att du läser hela rapporten via den link jag bifogade. Jag vidhåller att det inte stämmer att Carter Center inte hittade några anmärkningsvärda oegentligheter.

   • Jag har inte läst hela undersökningen men väl ”CONCLUSIONS” i https://www.cartercenter.org/resources/pdfs/news/peace_publications/election_reports/venezuela-preliminary-report-120321.pdf

    Att då som Rolf Nilsson hävdar att ”Inga anmärkningsvärda oegentligheter har framkommit” är en direkt lögn. Valobservatörerna från Carter Center berättar om:
    ”a pattern of political repression, severely restricted rights to political participation and freedom of expression, the government’s overt use of its incumbent political advantage, and an uneven playing field.[…] In addition, leg al provisions concerning the media and freedom of expression, the registration of candidates, the suspension of political rights, and the financing of political parties and election campaigns do not comply with international standards for democratic elections and agreements signed by Venezuela.”
    I googleöversättning:
    ”ett mönster av politiskt förtryck, allvarligt begränsade rättigheter till politiskt deltagande och yttrandefrihet, regeringens öppna användning av dess sittande politiska fördelar och en ojämn spelplan. […] Därutöver lag bestämmelser om media och yttrandefrihet, registrering av kandidater, upphävande av politiska rättigheter och finansiering av politiska partier och valkampanjer inte följer internationella standarder för demokratiska val och avtal undertecknade av Venezuela.”

    Det är alltså allvarliga anklagelser. Och det finns inga lika betydande positiva saker att väga upp dessa negativa cherry-pickade anklagelser med. Och jag är helt inne på Sven Anderssons linje att sanningen inte ska förtigas utan granskas och beaktas oavsett vem som säger något oavsett om det är vän eller fiende. Hyckleri och dubbelmoral har vi så mycket av i politiken ändå, så det räcker och blir över.
    Det viktiga när man diskuterar samhällsfrågor är att utgå från det som är och sägs, inte vad man önskar vore eller sades.

 2. Inlägget hävdar att:
  ”inflationen är nere på ensiffriga tal för första gången på fyra år”
  Skulle vara intressant att veta varifrån dessa ensiffriga tal kommer. Själv hittar jag bara följande siffror som ju knappast är ensiffriga:
  ”inflation Rate in Venezuela decreased to 1575.30 percent in October from 1946 percent in September of 2021.
  https://tradingeconomics.com/venezuela/inflation-cpi

 3. Sven Andersson seglar snabbt ifrån ämnet för artikeln, valet i Venezuela och börjar diskutera andra frågor.

  Och precis som påpekas i tråden plockar han det som passar ur Carter Centers rapport. Jag kan göra detsamma, fast det blir annat. Till exempel: Carter Center ”noted that there were no reports of major technical difficulties on the day of the election itself, and none that kept it from unfolding smoothly in an orderly fashion.”
  Att det finns förhållanden i det krisande Venezuela att kritisera är inget att förvåna sig över. Men vad jag sett har det inte kommit några rapporter om valfusk, varken från valobservatörer eller från de kandidater som ställde upp mot Maduro. Hade oppositionen bara kunnat ena sig hade de kunnat vinna en lång rad poster.

  Säkert finns det mycket att anmärka på i ett land så krisdrabbat som Venezuela. Men varför kritiseras sällan USA där Bush vann 2000 trots färre röster än Gore, tack vare att Bush´s brorsa var guvernör i Florida? Eller att Trump vann trots att Hillary Clinton fick betydligt fler röster? Eller att miljontals US-amerikaner nekas rösträtt, eller att valkretsarna manipuleras. Bara för att ta några exempel från världens rikaste land. Listan skulle kunna göras längre.
  Artikeln om valet i Venezuela från Codepink är intressant och läsvärd då den presenterar en helt annan bild än den vi matas med (även om just valet i Venezuela förbigicks med tystnad)

  • Sven Andersson borde veta ”The president of the USA gets SELECTED, not elected inorder to serve the you know who”är hur amerikaner sammanfattar ”president valen” i USA.

 4. CNN har under denna tid då man propagerar för att Manduro skall bort från makten i Venezuela och ersättas av Guaido som USA har tränat och valt ut, hela tiden haft lögner på nyheterna
  Därför beslöt Max Blumenthal att själv åka ned och filma och visa människor hur det egentligen var. CNN påstod att det inte fanns basvaror, inte ens tandkräm. Då visar Max B. att det fanns högar med tandkräm på billiga marknader, där invånarna fick köpa billiga basvaror under marknadspris.
  En kvinna tar tag i honom och säger vi lever i fred här och vill inte ha något krig. Tala om det för nyheterna i USA, vi vill inte ha någon hjälp av USA. Vi vill inte att främlingar skall komma och kriga här. Vi vill att USA lyfter blockaden mot Venezuela.

  https://www.youtube.com/watch?v=qlX3yfXNX_g

  Sedan besöker Max B. ett finare varuhus där de rika handlar. Här finns allt till mycket dyrare priser. Max B. säger de är kapitalisterna i Venezuela som är problemet.
  Deras valuta har blivit försvagad, hyperinflation, spekulationer och flödet av dollar som regeringen inte kan kontrollera som kommer från kapitalisterna som stöder oppositionen.

  https://www.youtube.com/watch?v=mbXqGiNlWWw

  När Ryssland ville gå in med nödhjälp till Ukraina, då ansåg EU att Ukraina inte skulle släppa in dem för de menade att det var en invasion.
  När USA vill gå in med nödhjälp till Venezuela då accepterar man inte att Manduro säger att det är en förtäckt invasion.
  Samma sak men betraktas på olika sätt. Dessutom svälter människor i Colombia, och där lastbilar med förnödenheter står (I Colombia) finns en liten by där 5000 barn har dött av svält de senaste 5 åren, så varför får de inte maten från USA???

 5. Zoltan, som socialist ställer jag lite högre krav på ett parti som kallar sig socialistiskt än jag ställer på USA. För att motivera världens folk att med risk för sina liv kämpa för socialismen så måste vi visa att vi är åtminstone lite bättre än de värsta skurkarna världen kan visa upp. Därför kritiserar jag oftare de som påstår sig vara socialister. Det lät positivt under Chavez och hans socialism för det 21e århundradet, som skulle ha lärt av misstagen från sovjetsocialismen. De har inte lärt ett skit, av två onda ting kapitalism och Sovjets partidiktatur har de valt ett ännu sämre alternativ, ett genomkorrumperat kaos. De ilegala amerikanska sanktionerna är bara en av orsakerna, katastrofen började långt tidigare.
  Tragiskt!

 6. Bra poäng där,men trots det så är det man hör av våra korkade politiker och medierna jämt att Usa har världens största demokrati,eller världens bästa demokrati. Vilket skämt. Aldrig kritik någonstans. Venezuela har ju varit utsatt för helt olagliga sanktioner på alla sätt. Kampanjen man drev,för att ersätta den lagliga presidenten med en valp marionett till Washington där var ju så vidrigt och helt otroligt.Det skedde också så öppet allt,hur kunde Sverige bidra då aktivt med detta idiotiska att erkänna en okänd snorunge,bara för Usa sagt o vill det. Sverige skämde ut sej enligt mej. Usa gick all in för att dom blev lovade den rika oljan, som direkt skulle privatiseras till Washingtons fickor.Det var tydligt hela tiden, men Sverige bara utan o kolla något minsta skit följde allt Usa sa och ville här. Detta var fiasko ju hur man behandlade Venezuela. Måste säga att det störde mej som fan att Sverige agerade såhär idiotiskt och korkat. Inga regler alls. Usa säger att dom vill ha denna okända snorunge och Sverige med övriga EU fjantar bara gör det, erkänner direkt, Trots att han inte ens ledde landet och hade landet under kontroll, minsta lilla.Äh tycker det var bedrövligt gjort och jävligt galet ju

 7. Vivianne Månsson, vad som sker i Guajira Colombia är en skam. Som du säger dör barn av svält, brist på vatten och sjukdomar. Den hjälp som skickas försvinner pga regionens korruption. Wayuubefolkningen är värst drabbade. Wayuu är både Colombias och Venezuelas största ursprungsbefolkning och lever på bägge sidor gränsen som för många wayuu inte existerar. Man rör sig fritt fram och tillbaka mellan länderna så jag påstår att Colombia och Venezuela delar ansvaret för den katastrof som drabbat befolkningen.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Wayuu

  • Med tanke på vad du skriver, så blir det ännu svårbegripligare varför USA inte delar ut maten som de har i lastbilkonvojen till människorna i Guajira Colombia, istället för att propsa på att köra in i Venezuela när de inte får det.

 8. Guaido som Sveriges utrikesminister erkänt som rättmätig ledare av Venezuela, behöver granskas.
  Under år 2019 gjorde SVT mycket reklam för Guaido och hade experter som talade sig varma för honom. Men vi fick inte reda på vem han egentligen är. Max Blumenthal och Cohen grävde och de fann inte en demokrat. De fann:
  Guaido är medlem i partiet Folkviljan.
  Folkviljan är USA-inriktad, nyliberal och hårdnackad sektor inom den antichavistiska oppositionen, som vägrar delta i någon som helst förhandling.
  De har fått 50 miljoner US dollar, och är ultrahöger.
  Efter examen på Andres Bellouniversitet år 2007 reste Guaido till Washington för att studera för en pensionerad specialist på Internationella Valutafonden.
  Guaido var en av grundarna till Generation 2007, finansierad av Washington med uppgift att stoppa den chavistiska grundlagsändringen, skulle man tvinga regeringen att svara med förtryck för att få ett internationellt genomslag.
  I november år 2010 deltog Guaido i ett femdagars seminarium på hotel Fiesta Mexicana, som organiserades av Otpor en Washingtonfinansierad organisation för ”regimskiften”.
  En av deltagarna på seminariet läckte ett mejl om att de planerade att destabilisera Venezuelas regering, innefattande mord på Hugo Chavez och senare Nicolas Maduro. Guarimbaupploppen 2014 var en av planerna och på flera videor syns ledarna i tröjor med skriften Folkviljan, och där fanns Guaido.

 9. Det är märkliga socialdemokratiska politiker vi har. Ständigt hör jag klagomål från dem över högervindar som blåser i EU-länder, samtidigt som de hyllar extrem-högern i latinamerika.
  Hur snabbt ut var inte vår utrikesminister för att erkänna Guaido, utan demokratiska val som ledare för Venezuela. Där gjorde hon en gemensam aktion med extremhögern, som hans anhängare i största utsträckning består av.
  När fredsaktivister skulle försvara Venezuelas ambassad i Washington, var extremhögern där för att förhindra att mat och hygienartiklar fördes in till dem.
  Extremhögern som bestod av rasister och homofober, deras tillhörighet avslöjades i slagorden som de skrek. De skyddades av secret service på plats.
  Jag såg videoklipp på dessa rasister och homofober, och tänkte att man får tydligen vara både rasist och homofob, bara man är i opposition till Manduro och ger sitt stöd till Guaido.

  Journalisterna på Grayzone som är emot alla regim ändring krig USA för i världen, var där för att rapportera.
  Övergreppen som sker i USA i deras rättssystem får vi inte höra om i public service, bara om det sker i Ryssland, varenda liten okänd journalist som blivit arresterad letar korren på SVT upp i någon håla.
  Svensk-kubanska föreningen skrev:
  ” Under flera veckor har aktivister skyddat Venezuelas ambassad i Washington från den självutnämnde ”president” Guaidos utsände. Dessa krävde att få ta över ambassaden. USA skar av elförsörjning, vattentillgång och blockerade ambassaden så att matleveranser inte skulle komma fram. Supportrar till Guaido använde rasistiska slagord, trakasserier och våld för att hindra aktivister utanför ambassaden. När inget hjälpte stormade polis och säkerhetsagenter ambassaden och fängslade aktivisterna där. Ambassadpersonalen har tidigare skickats hem. Stormningen är ett klart brott mot internationell rätt. Ambassader är utländsk mark och får inte kränkas. Det också om USA erkänner Guaido och inte Maduro. I sådana fall är det FN som gäller. En klar majoritet av FN:s medlemsländer erkänner president Maduro. Säkerhets- och vanlig polis har brutit sig in på främmande makts territorium genom att med våld gå in på Venezuelas ambassad i Washington.”

  En tid efter att Max B. utförde sitt uppdrag som journalist när han bevakade anhängarna till Guaido, som med våld försökte ta sig in i Venezuelas ambassad i Washington, ringde det på hans dörr en morgon. En stor polisstyrka kom för att arrestera honom, de hotade med att slå in hans dörr om han inte öppnade. Han fick sätta på sig en rock då det var kallt, men annars var han tvungen att gå iväg i sin pyjamas.
  Han fick handbojor och fotbojor i flera timmar, han satt omväxlande i cell eller i bur i fängelset.
  På arresteringsordern stod det att han var beväpnad och farlig, vilket Max B. ansåg löjligt.
  Han var en journalist som skulle bevaka Venezuelas opposition och deras våldsamheter.
  Han fick inte ringa ett samtal, och satt i två dagar innan han släpptes. Max B. anser detta vara en stor skam för USA, och tror att de vill skrämma våra vänner att inte gå i våra fotspår.
  Ideologiska motståndare till Max B. hurrade, vilket Max ansåg absurt att de åtminstone borde skydda yttrandefriheten och journalisters rätt att skriva utan bli arresterade.

  https://www.youtube.com/watch?v=0hyGUXabDvE

 10. Tycker att Sveriges dåliga korkade agerande här borde granskas. Det är inte svårt och kommer bara ta 1dag att få alla korten på bordet. Ja kanske uppdrag granskning är intresserad av att göra detta. Hur kunde man ställa upp på detta korkade,så snabbt och utan några frågor av medierna. Man erkänner en okänd snorunge,helt köpt och styrd från Washington. Trots ingen kontroll minsta lilla på landet någonsin,förutom förstörelse. Har senaste åren undrat hur fan detta var möjligt att göra såhär utan några som helst regler. Helt hållet bara för Washington hittat den rätta snorungen som helt kommer styras från Usa och samtidigt plundra den rika oljan från landet till oligarkerna i Washington. Varför har detta inte granskats lite grann från någon seriös media?Det var ju häpnadsväckande katastrofalt detta hur man agerade mot Venezuela och dess president

 11. Venezuela största ”brott” är inte att den valde socialismen och Chavez/Maduro vägen utan att den inte erkänner apartheid israel, Ett annat land som inte erkänner mördarregimen israel och som blev måltavla för sionisternas rottweiler USA är Nord Korea. Ytterligare ett annat land är Syrien. Det är också anledningen till varför sionisternas rottweiler USA hotar och sanktionerar Iran.

 12. Ett villkor för erkännande av en stats regering är att regeringen har kontroll över statens territorium eller åtminstone en del av territoriet. Guaido har aldrig haft kontroll över någon del av Venezuelas territorium. Han har heller inte valts av medborgare i Venezuela. Det anses i allmänhet inte rimligt att bara komma utifrån och hävda något slags rättighet att bilda regering i ett land som redan har en sittande regering, oavsett om den är demokratiskt vald eller en diktatur. Och oavsett om andra stater föredrar den utifrån kommande pretendenten som regent i det aktuella landet. Detta enligt reglerna i folkrätten, fastställda av FN. Som gäller utan undantag för Venezuela. Genant för Sverige att inte känna till så elementära fakta. Lika genant om man låtsas att inte känna till dem.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here