Utrikesministrarna Wallström och Linde: stöttepelare åt Trumps odemokratiska, krigiska svält- och statskuppspolitik

12
2405

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Visst, den handlar om utrikesminister Wallström, men Ann Linde har signalerat än mer USA-positiv attityd i sin utrikesdeklaration. Utrikesdeklarationen.


Utrikesminister Wallström och Linde: stöttepelare åt Trumps odemokratiska, krigiska svält- och statskuppspolitik

I. Resumen Latinoamericano rapporterade 18/2 att USA laddar upp militärt utanför Floridas kust. Översättning av Eva Björklund.

De skriver att en anfallsstyrka med kärnvapenbestyckade hangarfartyg, typ Nimitz, ligger beredd utanför Floridas kust. Där ingår också en flygskvadron bestyckade med kryssningsraketer F-35C Lightning II. De övar med Venezuelas kust inom räckhåll. Trumps avsikt är att skapa panik för att bryta ner den starka sammanhållningen kring president Maduro, och installera USAs valde ersättare, Juan Guaidó.

Andra rapporter går i samma riktning.

II. President Trump sa vid ett tal i Florida nyligen.
”USA:s president Donald Trump varnade i ett tal på måndagen Venezuelas militär – de kommer att ”förlora allt” om de inte slutar vara lojala mot Nicolás Maduro.”
”Vi vill se en fredlig övergångsprocess, men alla alternativ är fortfarande öppna, sade han.”
”Skymningstimmen har kommit för socialism i vår del av världen. Dess dagar är räknade inte bara i Venezuela utan i Nicaragua och Kuba likaså, sade han i talet i Miami.” DN: Trump pressar militären att överge Maduro.

Allt har inte gått efter USA:s planer hittills.

III. Bloomberg News skrev 13/2 ”In a country with more than 2,000 generals and admirals, only one top officer — who commands no troops — has pledged allegiance to Guaido. This is a major reason why the revolution isn’t moving as quickly as some had hoped when Guaido electrified the world on Jan. 23 with his declaration. This has led to impatience and finger-pointing. U.S. policy makers and those around Guaido — as well as leaders in Brazil and Colombia — are eyeing one another and worrying about failure. Officials in each camp have said privately they assumed the others had a more developed strategy.” Bloomberg News

IV. New York Times kom med liknande bedömning samma dag ”[The opposition’s] goal was to bring the supplies into Venezuela, forcing a confrontation with Mr. Maduro, who has refused the help. This would cast Mr. Maduro in a bad light, opposition leaders said, and display their ability to set up a government-like relief system in a nation where the crumbling economy has left many starving, sick and without access to medicine.But there was no dramatic confrontation.”

V. Finian Cunningham skriver Trump’s bid for regime change in Venezuela is starting to look like a fatal overreach. With the South American country’s military remaining firmly loyal to President Maduro, embarrassing questions loom over US’ dubious game plan RT: Trump’s Venezuela gamble is turning out to be a beaten docket

VI. Stödet från Sveriges utrikesminister och regering för intervention av bl.a USA i Venezuela, ett brott mot FN-stadga, internationell rätt och demokrati är mycket bestämt. Wallström stödjer USA:s icke folkvalde interimspresident, högermannen Guadió framför Maduro som fick en överlägsen seger i presidentvalet i maj 2018, ett val av hög kvalitet enligt närmare 200 valobservatörer från 30 länder.

Vid den utrikespolitiska debatten i riksdagen förra veckan sa utrikesministern ”Jag har talat i telefon med Guaidó, och som Kerstin Lundgren (riksdagsledamot från Centerpartiet) väl vet har vi varit mycket tydliga med att vi ser honom som den som nu har till uppgift att leda processen mot att hålla nya val. Vi stöder honom som nationalförsamlingens ordförande, och vi stöder också hans ansträngningar att få fram humanitär hjälp. Landet befinner sig i ett så allvarligt läge att människor är på svältgränsen. Det är dessutom väldigt bra att vi har kommit med i den internationella kontaktgrupp
som EU har bildat för att hjälpa till exempel oppositionen att se till att den humanitära assistansen kommer fram och även på andra sätt bidra till att hjälpa ett land som är djupt splittrat och befinner sig i ett mycket allvarligt läge, inte minst ekonomiskt. Jag vill alltså påstå att vi har varit så tydliga som man kan vara.”


Utrikesminister Wallström har tidigare sagt att det är stora ekonomiska problem i Venezuela, vilket stämmer. Och säger sedan att Sverige stödjer ekonomiska sanktioner mot Venezuela, vilket drabbar landet hårt. En FN-tjänsteman har skrivit i tidningen Independent om hur hårdt, dessa olagliga sanktioner drabbar landet. Kajsa Ekis Ekman som nyligen besökt Venezuela vittnat också om det. Hon skriver i Aftonbladet ”Det här är höjden av hyckleri: konfiskera ett lands tillgångar, förbjuda det att handla och ­därefter erbjuda allmosor.” Kjs Eiks ekmn: Så tvingas Venezuela att kapitulera

Kort kommentar: Bilden är mycket klart. Det handlar om ett försök till en slags statskupp från USA. Helst fredlig om det går, men USA laddar för krigsinsatser. Detta är ett brott mot FN-stadgar och internationell rätt. Sverige sluter helt upp bakom denna politik. Sverige står inte längre upp för demokrati, för folkens självbestämmanderätt. Utrikesminister Wallström bör entledigas. Det kommer inte att ske. Statsministern och de övriga riksdagspartiernas ledare sluter också upp bakom denna brutala, olgaliga politik. Demokratins ställning i Sverige försvagas markant i och med detta.
Vidare, det är oklar hur det kommer att gå. Om USA får kontroll över Venezuela, ökar sannolikheten för att USA på liknande sätt söker kontroll över Nicaragua och Kuba samt andra intressanta länder som vill ha oberoende och demokrati.

Därför har många organisationer gemensamt anordnat manifestationer till stöd för Venezuela och överlämnat ett öppet brev till utrikesministern Wallström. Stöd Venezuelas oberoende mot utländsk inblandning och statskupp! Stockholm lördag 2/2 kl . 12.30

På lördag kl 13 kommer en ny manifestation ordnas i Stockholm, sannolikt vid Sergels torg. Slut upp!

Relaterat

Öppet brev för fredlig demokratisk lösning i Venezuela överlämnas till utrikesminister Wallström
Öppet brev till Utrikesminister Margot Wallström från en lång rad föreningar!
Öppet brev till USA:s folk från president Maduro.
Vem är Juan Guadió?
Valobservatörer: EU:s kritik av högklassigt presidentval i Venezuela är falsk.
Venezuela – Vad är pudelns kärna?
USA låter Guadio stjäla Venezuelas olja
FN erkänner bara Maduro som legitim president för Venezuela
EU-parlamentet läxar upp världen om rättsstatsprincipen, och förstör därefter lagligheten i Venezuela
Ryssland och Kina levererar hjälp till Venezuela.

Föregående artikelBill Gates älsklingsförfattare och Anders Hansens expert – Steve Pinker – vad tycker han?
Nästa artikelSyriens president al-Assad hyllar och diskuterar befrielsen av Aleppo!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Vår utrikesminister skryter med att hon talat i telefon med Guaidó , Trumps man i Venezuela. Trumps ombud var jättesnabb att ringa G. som väl knappt hade lagt på innan Margots väna stämma hördes i luren. MW säger till Kerstin Lundgren ” Vi har inte erkänt de val som förde honom (Maduro) till makten som fria och rättvisa, och vi stöder istället Guaidó. Vi har gjort detta på alla möjliga sätt.”

  Snacka om att lägga sig i ett annat lands inre angelägenheter.

  Jag har inte mått så illa och varit så orolig sedan Pinochets militärkupp i Chile.

  Kristina

 2. Vad mera är har Wallström inte sagt ett ord i protest av USAs val av sändebud till Venezuela. Elliot Abrams har en gedigen och grym meritlista över hans förbrytelse i Latinamerika.
  https://www.democracynow.org/2019/1/30/allan_nairn_trump_s_venezuela_envoy

  Det har inte heller Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gjort. Ingen nämnde Abrams vid namn vid förra veckan utrikesdebatt i Riksdagen (iaf inte som jag hörde – jag lyssnade på debatten med ett öra). Det är rena rama skamligt att hela Sveriges politikerkår väljer att sticka huvudet i sanden när det gäller Abrams och USAs agerande i Venezuela.

 3. USAs upplägg här liknar för visso Pinochets kupp, men förutsättningarna verkar ännu vara något annorlunda. Maduro har ju statens våldsapparat med sig än så länge, så varför inte arrestera Guaido för högförräderi eller liknande, så han kommer av banan? Han är ju uppenbart en nyckelspelare i USAs planer, utbildad som han är till det i USA .
  Vad gäller Margot Wallström borde vi kräva att hon granskas av konstitutionsutskottet för brott mot vår deklarerade utrikespolitiska linje

  • ”så varför inte arrestera Guaido för högförräderi eller liknande, så han kommer av banan?” Den av folket valde presidenten i Venezuela har säkert med sin regering och dess olika rådgivare diskuterat den frågan. Jag antar att de kommit fram till att en arrestering i dagsläget inte skulle vara till fördel för landet. Nu kan INTE en massa, (nja inte massa men ändå) länder som sluter upp bakom Imperiets aggression i falsett skrika ”Se där vad diktatorn gör!” Du kan lita på att MW skulle göra det.

 4. Finns det verkligen inga lagtexter att referera till för att avlägsna ministrar som medverkar till övergrepp på ett helt lands folk? Den typ av rikspolitiker vi nu försett oss med i västvärlden, måste bort. Är för gammal att medverka i lördagens demonstration, men kasta gärna den skam jag känner som svensk i dag, i ansiktet på Wallström, Hultqvist, Löfven, Lundgren och Björklund.

  • Nej, det finns det inte och jag betraktar inte en ”världsregering” som önskvärd. För mig består världens människor av olika folkstammar, kulturer, religioner etc. och bör har rätten till sina egna traditioner och sedvanor de haft sedan urminnes tider. Men självklart bör det finnas överstatliga organisationer som kan tillförsäkra världsfreden, motverka katastrofer och liknande. FN är en sådan men jag tycker huvudkontor bör flyttas från USA men då lär det brista i finansieringen så jag har dessvärre inget bättre förslag.

   I dag uppmärksammas skandal i Swedbank. Det är heller inte första gången. Jag minns mycket väl Swedbanks idiotaffärer i både Baltikum och Ukraina för ett antal år sedan. Jag föddes in i Sparbanken, som den hette på den tiden, tack vare (eller på grund av?) släktingar med koppling till arbetarrörelsen (s) som Sparbanken till viss del tillhörde. Där har jag också varit förtrogen, trots skandaler, tills för några år sedan då de tog bort kassorna och i praktiken blev en kreditgivare till de som söker låna pengar. Då sa jag upp allt samröre med Swedbank och flyttade mitt usla konto till en liten privat bank med kontanthantering. Jättenöjd, har funkat perfekt hela tiden och har heller inte kunna läsa om några penningskandaler.

   • arbetarklass
    Ser inte Fn i NY som nödvändigt. Digitalisringen funkar mellan nationerna. Vad jag sökte ovan var Svensk juridik. Vikan ju dömma krigsbrott begägna utomlands, varför skall vi inte kunna dömma de som medverkat i mördande sanktioner, bekostat utbildning av mördare och skickat ut bomblaster över andra människor ?

   • arbetarklass.. FN är (ännu så länge ingen världsregering) som kan bestämma över medlemsländerna och det är heller ingen världspolis. FN kan inte jämföras med Europeiska unionen, där medlemsländerna lämnat över beslutanderätten för delar av det egna landets politik till EU:s styrande organ.
    FN:s (ouppnåeliga mål) och huvuduppgift är att upprätthålla internationell fred och säkerhet, att utveckla vänskapliga förbindelser mellan länder, att åstadkomma internationell samverkan för att främja utveckling och mänskliga rättigheter och att utgöra en medelpunkt för länders samverkan.
    FN:s verksamhet kostar ungefär 30 miljarder dollar per år. Det motsvarar ca 4 dollar per människa på jorden. FN brottas ständigt med ekonomiska problem.

    • FN är ingen demokratisk organisation. Det är en organisation styrd av globalister. Så varför är Sverige medlem i FN.
     Svenska politiker anser sig vara förpliktade att följa FN:s konventioner och med hänvisning till sitt medlemskap. De är beredda att ge upp Sveriges suveränitet som självständig stat.
     Många kritiker ser i FN som ett globalistiskt hot mot världsfreden, precis motsatsen till vad som sades vara orsaken till FN:s tillkomst.

 5. Själv tror att Maduro spela ett skicklig, om än farligt politiskt spel. Eftersom hela den så kallade ”fria världen” påstår att Venezuela är en polis stat och en diktatur, vore det enkelt för dem, om Maduro lät arrestera Guaidó och andra protesterande personer, då skulle USA och dess medlöpare få vatten på kvarnen: ”Se! vad var det vi sade Maduro är en diktator!”.
  Nu får opositionen fritt protestera, Guaidó får fritt gå omkring och spela pajas, demokratierna kan inte skylla på ett diktatoriskt styrd Venecuela, som inte tillåter protester eller opposition.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here