Vänsterpartiets kris: Bättre att utesluta imperialistvännen Jonas Sjöstedt som ordförande, än socialisten Amineh Kakabaveh

14
1902

Jag började en artikel med denna titel ungefär samtidigt som socialisten och feministen Amineh Kakabaveh lämna Vänsterpartiet under uteslutningshot. Varför utesluts Amineh Kakabaveh? (Jag har ett par hundra tilltänkta artiklar med titlar som jag ej hunnit skriva).

Jag har sedan länge noterat att partiledaren Sjöstedt:
– i viktiga utrikespolitiska frågor sluter upp bakom USA:s krigföring och demoniseringspolitik;
– tror att man kan omvandla EU inifrån; Ska Vänstern bygga ett bättre EU?
– i praktiken godkände den kapitalistvänliga politiken som S genomför år C, L, M – och SD.

Vidare har jag noterat skillnaden mellan hans politik och den politik och utmärkta insatser av medlemmar i V, som jag möter på basplanet.

Ser nu en debattartikel i SvD 16/9. SvD: Vårt parti måste bli mer radikalt.

Bland de 24 undertecknarna av artikeln nämns ordförandena för V i Stockholm Göteborg, Malmö och flera andra städer, tre riksdagsledamöter och en före detta riksdagsledamot (Rossana Dimarca).


”Vårt parti måste bli mera radikalt.”

De skriver bland annat:
* Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst.
* Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring.
* I och med att partiledningen släppte igenom en högerregering ledd av Socialdemokraterna lyckades man tillfälligt stoppa en regering stödd av SD, men tog också ett tydligt kliv mot den politiska mitten. Just avsaknaden av politiska alternativ genom en samling i mitten är bland annat det som bidragit till SD:s framväxt.
* Den nuvarande regeringen står för en försämring av arbetsrätten och välfärden som inte den tidigare alliansregeringen hade kunnat mer än drömma om. Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst.
* Vänsterpartiet måste också ha en beredskap för att klimatförändringarna …. Partiet måste välja en annan väg än den nuvarande för att vara relevant.
* Vänsterpartiet är den viktigaste och starkaste kraften för ett rättvist och jämlikt samhälle och för att vi gemensamt ska hindra fortsatta klimatförändringar. Men för att partiet verkligen ska kunna axla den viktiga rollen för framtiden krävs ett radikalt och modigt politiskt projekt!


Jag är inte partipolitiskt ansluten, skulle inte kunna tänka mig att stödja V-ledningens nuvarande inrikespolitik, och än mindre dess utrikespolitik.

Liknande kritik mot V:s politik framfördes i januari i DN Åsikt av Robert Mathiasson, ordförande i Kommunistiska Partiet, som för en bättre politik men som också är i kris av annan typ. Kommunist i DN Åsikt. ”Jonas Sjöstedt släpper fram en nyliberal politik”


Sjöstedts och V:s proimperialistiska utrikespolitik.

Det är en brist att inget sägs om utrikespolitiken i debattartikeln.

Låt mig påminna med utdrag från mina bloggartiklar och andra artiklar V:s utrikespolitiska ställningstaganden:

Syrien:
* I december 2018 ville Jonas Sjöstedt att angriparen USA stannar kvar i Syrien, liksom hökarna i Pentagon, försvarsminister Mattis, senator Lyndon Graham och andra. Jonas Sjöstedt beklagar att USA avbryter angreppskriget mot Syrien.

Jonas Sjöstedt säger inget om att:
1. Kriget är ett sedan länge planerat angrepp av USA mot Syrien. Vem startade kriget i Syrien?
2. Kurderna sedan flera månader strider i USA:s intresse för att splittra Syrien och hoppas på en egen stat. Vem startade kriget i Syrien?
3. Syriens regering har erbjudit kurderna ökat självstyre.
4. Syrien tillsammans med Ryssland och Iran var och är huvudkraften för att besegra terroristerna, fast kurderna också gjort en insats.
5. USA genast måste upphöra med sitt angreppskrig
6. USA genast måste lägga ned sina illegala baser i norra Syrien.
7. Starka belägg finns för att kemgasattackerna i Syrien utförts av USA-stödda “White Helmets” (“Vita hjälmarna”)
8. Sverige, övriga EU och USA genast måste upphöra med sina illegala hårda sanktioner mot Syrien, som gör stor skada enligt FN
9. Sverige måste ge sitt stöd Syriens nationella självständighet
10. Sverige måste uttala tydligt att Syriens befolkning själv måste få bestämma sin framtid, i linje med FN-resolutioner.
Kommer USA att lämna Syrien?

Detta är tyvärr ingen överraskning.

Jag hörde i oktober 2016 statsminister Löfvén, Mp-språkröret Fridolin, f.d. försvarsministern Karin Enström (M) och Jonas Sjöstedt (V) tala vid ett möte på Wallenbergs lilla torg i Stockholm. Talen var närmast identiska – förutom att en av talarna framförde USA-hökarnas förslag om att inrätta en flygförbudszon, vilket särskilt skulle gynna terroristerna. Det var Jonas Sjöstedt.

Och detta var inget ”olycksfall i arbetet”. Ledarskribenter i Flamman har framfört en bedömning som i viktiga avseenden påminner om angriparen USA.

Flammans Syrienbild är Trumps
Flamman förleder om Syrien som vanligt
Vänsterpartiets ledning stödjer USA:s linje om Aleppo och Syrien, som tyvärr gynnar terrorismen

Fyra V-märkta debattörer kritiserade V:s officiella Syrienpolitik juli 2018.
Flamman: Dags för en översyn av Vänsterpartiets Syrienpolitik!


Ryssland och Sovjetunionen.

30/7 2017 skrev jag ”Jonas Sjöstedt tweetade i diskussion med annan person:
”Sverige hotar ingen, Ryssland angriper grannar och stöder slaktaren Assad.”

Jag svarade med två tweets:
”Du har helt fel Jonas. Syrien bedriver en legal kamp med legalt stöd av Ryssland mot slaktarna i terroristorganisationer, stödda av bl.a. USA- huvudangriparen och främste slaktaren. Syrien behandlar terrorister väl, har tagit steg mot demokrati.
Ryssland angriper inte grannar. Däremot stödjer Sverige, USA, EU den fascistinfluerade statskuppen mot folkvald president i Ukraina 22/2 2014. Du delar din världsbild med USA-imperialisternas propaganda i denna fråga liksom då det gäller Syrien. En skam för V!”
Jonas Sjöstedt fördömer Ryssland och Sovjetunionen.

Han har kritiserat Sovjetunionen, det första försöket att bygga socialismen i ett land, på ett sådant som påminner om CIA:s och Pentagonhökarnas.Jonas Sjöstedts grova kritik av Sovjetunionen.

Sammanfattningsvis:
Bort med Jonas Sjöstedt och hans politik. Det räcker inte med reformer inom ramen för en kapitalistisk politik som godtas. Bra om V försöker föra en socialistisk politik, det var länge sedan.

Expressen skriver SVT-expert: Talas om att Sjöstedt ska avgå.Politik

Föregående artikelManifestation till stöd för Jemen.
Nästa artikelJag hoppas kunna besöka Julian Assange som kanske dör snart enligt brodern.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. En representant för Ung Vänster svarar ”Hej Anders! Som du nog vet är vi inte Vänsterpartiet och organiserar inga vänsterpartister. Vi är eniga i synen på vikten av antiimperialist och jag vet många som gillade debattartikeln i SvD. Vårt mål är dock ett klasslöst samhälle, inte att va vänsterankare för V.”

 2. Ja V-partiets utrikespolitik är mycket dålig i det mesta, inte bara Syrien som du skriver om: V stödde ursprungligen att skicka svenska trupper till Afghanistan där de gör drängtjänst åt USA:s ockupation, även om de sen ändrat sig men driver knappast kravet att Sverige ska sluta kriga i Afghanistan.
  V stödde att Sverige skickade stridsflyg till Libyen och hjälpte imperialisterna att krossa det land som hade Afrikas kanske bästa levnadsvillkor för folket. Istället ett land i totalt kaos. Vapen och folk från Libyen har gått till IS.
  Dessutom dålig/oklar hållning när det gäller Venezuela – ett land som kämpar för att överleva USAs mordiska blockadpolitik. Likadant när det gäller Kuba.

 3. Kakabaveh är ingen socialist när hon gör en skillnad på människor. Hon (och andra) anser att om en svensk misshandlar sin flickvän/hustru kallas detta för våld närstående miljö, medan samma våld i förorten ska kallas för hedersvåld. Detta är rasism, att göra skillnad på människors våld.

  • Sanningen från en kurd som varit förtryckt under slöja, samt kämpat mot förtrycket och hedersvåldet, är inte rasist. Det är människor som mobbar Kakabaveh som är klandervärda som använder sådana ord mot henne. Amineh vill inte låta kvinnor och flickor kuvas i förorterna, att de inte ska kallas hora om de inte har slöja på sig. Detta är beundransvärt av Kakabaveh.

   Detta förtryck som skapats går under begreppet ”mångkultur” och har inte med ras att göra och vem som helst med hjärna som har besökt ett islamistiskt land insåg tidigt att det skulle bli precis lika galet som det faktiskt blev med massinvandring från sådana länder.

   Frågan splittrar arbetarklassen, vilket förmodligen var meningen från början. Sossar fram till Olof Palme bekämpade sådana tendenser. Då hade folk arbeten och integrationen fungerade, men med EU, hög arbetslöshet och extrema kulturer så är det… på svenskt nyspråk … minst sagt en utmaning.

   Med ett EU-vurmande V i knät på kapitalisterna så är V snart ett minne blott, tror jag. Den som får riktig vänster att valsamverka vänsternationellt är förmodligen framtidens verkliga vinnare, tror jag. Om ingen hänger på blir SD de stora vinnarna.

 4. Vem, vilka som har påstått att anledningen att hon uteslöt ur V p.g.a. att hon är krigshetsare och pro-imperialismen? Inte ens V-ledning har motiverat att uteslutning grundar sig på att hon drev en krigshetskampanj för att få Sverige på USA:s sida i kriget mot Syrien!

  • Det är alldeles riktigt att Amineh Kakabaveh 2012 samlade en grupp riksdagsmän för ett brev till Putin. Beskrev detta ingående i bloggartikel 1/9 och 2016 samt tidigare. Varför utesluts Amineh Kakabaveh?

   Jag skrev 1/9 ” I en gästblogg artikel på Jinge.se skrev författaren i april 2016 “Det är bra att hon tvingas avgå nu. Men hon borde ha tvingats avgå för 4 år sedan! Varför det då? Jo, hon initiativ till ett brev tillsammans med andra riksdagsledamöter till Rysslands president Putin om att denne skulle stoppa stödet till Syrien i landets enligt FN-stadgan helt legitima kamp mot utlandsstödd aggression. En grupp som kallar sig Riksdagsnätverket för demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien har skrivit brev till Rysslands president Vladimir Putin. I brevet uppmanar de Putin att ge upp sitt motstånd mot utländsk inblandning i Syrienkonflikten och stoppa alla vapenleveranser till landet. Jag behöver knappast påpeka att i nätverket ingår riksdagsledamöter för samtliga riksdagspartier, med undantag för moderaterna, och sverigedemokraterna (som förmodligen inte tillåts vara med). Ordförande är en vänsterpartist, Amineh Kakabaveh. I brevet krävs också att de som gjort sig skyldiga till krigsbrott i Syrien ska ställas inför rätta. Sansade krav kan tyckas, men problemet är de är felriktade.
   Nätverket beskriver situationen i Syrien som sådan att ”regimen” (den syriska regeringen) ägnar sig åt att massakrera invånarna medan oppositionsgrupper framför allt attackerar ”syriska säkerhetsstyrkor”.”

   Jag fortsatte själv ”Man kan tillägga att Amineh Kakbaveh i denna fråga intog en hållning som V:s ordförande Jonas Sjöstedt hela intagit om kriget i Syrien. Sjöstedt har gång på gång framfört ungefär samma uppfattning om USA:s ledning och M. Hennes insatser 2012 har mig veterligen inte heller kritiserats i partiet.” En ”fördel” är att hon mig veterligen inte arbetat vidare med detta i riksdagen. Och Ryssland spelade en progressiv roll genom att tidigt i FN:s säkerhetsråd motverka ensidiga, helt felaktiga fördömanden av det angripna landet Syrien. Detta beskrivs för övrigt i den utmärkta boken ”Syriens tystade röster”. Syriens tystade röster. Unikt reportage.

 5. Att stödja usa-imperialismens terror-angrepp på suveräna nationer och stödja islamska terrorister som bl.a. mass-våldtar kvinnor och sen hugger huvudet av dem…. är inte det i linje med ett vänster-partis politik?

 6. För övrigt; vänster-partiet är ett helt förlorat parti i tjänst för usa-hegemonin. Att lägga tid på att debattera vilka i toppen som är värst är bortkastat. AfS är mindre rövslickare på psykopat-maffian i Washington än vad vänsterpartiet är. Det är AfS eller Kommunistiska partiet som har något vettigt att komma med och knappt någon röstar på dem.

  • Jag har upptäckt genus är avgörande. Hälften av väljarkåren är faktiskt kvinnor även om den maskulina delen ökat med massinvandringen. Men valdeltagandet är nog väsentligt lägre i väljargruppen. Genom att motverka genus kan vänstern (Vänsterpartiet) stärkas. Feministisk politik är vänster och ingen manlig man vill vara hen, eller hur? Hen är ett vänster-ord. Jag tror knappast någon Sverigedemokrat vill ta det ordet i sin mun.

   Det är många kvinnor i och som stöder Vänsterpartiet men jag tro det är få som är kommunister. Som regel tror jag de är feminister med stark dragning åt vänster. Det är ur det förhållandet som partiet Fi kunde bildas. Men som visade sig inte riktigt kunde fungera organisatoriskt. Fi:s väljare går då istället till Vänsterpartiet. Ett litet parti med möjlighet till god tillväxt i det rådande polariserade politiska klimatet.

 7. Genom att rösta med Socialdemokraterna är Vänsterpartiet med och sänker skatterna för de rika.
  Hur länge kan den logiken fungera innan Vänsterpartiet riskerar råka ut för en ideologisk kollaps?

 8. Inte heller har Rossana Dimarca rent mjöl i påsen. Gullade inte hon , häromåret med den kriminella Madeleine Albright som tyckte att döda 100,000 tals Irakiska barn var värt priset? Dimarca radikal – knappast. Etablissemang feminist? Troligast så .

  Om Madeleine Albright, den kvinnliga versionen av Bolton, kan man läsa mer här. https://www.globalresearch.ca/dedicated-to-madeleine-albright-on-behalf-of-the-children-of-iraq-whose-lives-were-a-price-worth-it/24729

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here