Novichok är inget specifikt ryskt nervgift – finns i Sverige, Tyskland, USA , Tjeckien och Storbritannien

17
3686

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Igår publicerades Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?
I förgår publicerade jag Vladimir Putin – tidernas dumskalle? som också behandlar Navaly-frågan. Flera artiklar har publicerats efter 4/9 2020.

 


Novichock är inget specifikt ryskt nervgift – finns i Sverige, Tyskland, USA , Tjeckien och Storbritannien

Bilden ovan är från en artikel som sägs visa att Ryssland inte är ansvarigt för Skripals påstådda förgiftning. Skripal-affären: Sista spiken i en “kista full med lögner”?

RT och andra medier rapporterar att Novichock redan på 1990-talet fanns i flera länder.. Dit hör Die Zeit: 16 maj 2018. och Süddeutsche Zeitung.

Ett prov av Novichok, nervmedlet som påstås ha använts för att förgifta Skripals, erhölls av tyska underrättelsetjänsten redan på 1990-talet, rapporterar lokala medier. Substansen har sedan dess studerats och producerats av Nato-länderna. Västländer, inklusive USA och Storbritannien, har länge varit medvetna om den kemiska sammansättningen av Novichok, rapporterade en grupp tyska medier efter en gemensam utredning.
Utredningen, baserad på anonyma källor, ger ny i frågan om nervmedlet som sägs ha använts vid förgiftningen av före detta dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Yulia i Salisbury, Storbritannien, i mars.

Västerländska regeringar kunde lägga händerna på formeln för det som beskrivs som ”ett av de dödligaste kemiska vapen som någonsin utvecklats” efter att den tyska utrikesunderrättelsetjänsten, BND, fick ett prov av nervmedlet från en rysk avhoppare i början 1990-talet. En rysk vetenskapsman försåg den tyska underrättelsetjänsten med information om utvecklingen av Novichok under en tid efter Sovjetunionens kollaps, rapporterar de tyska NDR- och WDR-sändarna, samt Die Zeit: 16 maj 2018. och Süddeutsche Zeitung., med hänvisning till anonyma källor inom BND. Vid något tillfälle erbjöd sig mannen att ge tyskarna ett prov av det kemiska medlet i utbyte mot asyl för honom och hans familj.

Ett prov smugglades så småningom av forskarens fru och skickades av tyskarna till ett svenskt kemilaboratorium, enligt rapporterna. Efter analysen av provet fastställde de svenska experterna ämnets formel som de sedan överlämnade till Tyskland.

Reuters skriver

”The sample was analyzed in Sweden and the chemical formula was given to the German government and military, the report cited sources as saying. Western countries used the information to help develop countermeasures.” (Provet analyserades i Sverige och den kemiska formeln gavs till den tyska regeringen och militären. Väst-länder använde informationen för att utveckla motåtgärder.)

På order av dåvarande förbundskansler Helmut Kohl delade BND sedan formeln med Berlins ”närmaste allierade”, inklusive USA: s och Storbritanniens underrättelsetjänster. Senare skapade enligt uppgift Storbritannien, USA och Tyskland en särskild ”arbetsgrupp” som hade till uppgift att studera ämnet, som också omfattade representanter från Frankrike, Kanada och Nederländerna. ”Vissa Natoländer producerade i hemlighet det kemiska medlet i små mängder”, rapporterade de fyra medierna och tillade att det påstås ha gjorts för att utveckla nödvändiga motåtgärder. Det är dock oklart vilka stater som var involverade i Novichok-produktionen.

Provet av nervmedlet studerades särskilt noggrant av brittiska specialister i Porton Down-laboratoriet. Det är därför de påstås vara så snabba att bestämma formeln för det ämne som används för att förgifta det tidigare dubbelmedlet Sergei Skripal och hans dotter Yulia tillbaka i mars, säger rapporten.

Samtidigt erkände de tyska medierna att ”Novichok har inte varit en hemlighet sedan länge” och kallade de brittiska myndigheternas påstående om ursprunget till ämnet som används för att förgifta Skripals ”osäkra.” Den brittiska regeringen anklagar Ryssland för att förgifta Skripals i Salisbury med nervmedlet A230, som sedan dess har blivit känt som Novichok. En del av argumentet från premiärminister Theresa May för Moskvas medverkan är att Ryssland är det enda landet som kan producera det. Den berättelsen har i stort sett inte ifrågasatts i de västra vanliga medierna.

RT 4 maj 2018 skrev att Tjeckiens president Milos Zeman har emellertid nyligen medgett att hans land syntetiserade och testade ett nervmedel från den så kallade Novichok-familjen. Tidigare namngav ryska tjänstemän Tjeckien – tillsammans med Slovakien, Sverige, USA och Storbritannien själv – bland de länder som har tillräckligt med teknisk kapacitet för att producera nervmedlet.Den internationella organisationen för kemiska vapen, Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), har upprepade gånger hävdat att den inte kan identifiera källan till agenten som påstås användas för att förgifta Skripals.

Relaterat.

Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva.
Öppet brev till radions Maria Persson-Löfgren.
Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”?
Vladimir Putin – tidernas dumskalle?
Systematisk demoniseringskampanj mot Ryssland

Skripal-affären: Sista spiken i en “kista full med lögner”?
Skripal – ett år senare är några saker klarare.
Bellingcat – Bluffmakare eller skickliga detektiver?
Skripalfallet en brittisk provokation
Skripals: Offer eller pjäser i ett bredare geopolitiskt spel? En juristprofessors bedömning.
Vad ligger bakom Skripal-hysterin?
Vad händer i Skripal-fallet
Schweiziska OPCW- experter: Har Skripals INTE (främst) förgiftats av Novichock men av Nato-medlet BZ?
Skripal-historien visar på skadskjuten anglo-amerikansk plan
Tjänstefel av Margot Wallström & Co i Skripalaffären? Att dömas utan bevis.
Sverige bidrar till en mycket farlig situation i konflikten mot Ryssland
Chefen för Storbritanniens lab bekräftar INTE att giftet är från Ryssland.
Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?
Storbritannien pressar sina forskare att hitta (på?) stöd för att Ryssland är skyldigt till Skripal-storyn.
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!

Föregående artikelAfghanska synpunkter från vänster.
Nästa artikelTalibanerna: Att erkänna eller att inte erkänna, det är frågan!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Vad menar du Anders med att ”Ryssland inte är skyldig” till diverse förföljelser och mord på politiska aktivister?

  Jag tror heller inte just Kreml är skyldig men Ryssland är fullt av partisaner och patrioter på samma sida som regeringen. Både ovan och under jord.
  Om nu någon i de här grupperna eller enskilda med övertygelse skulle utfört dåden skulle det då inte vara ”Ryssland” menar du?

  Vi måste förstå Ryssland fortfarande är ett enat folk och inte lika splittrat som Väst Europa och USA blivit.
  Motsvarande attacker i väst skulle av samma anledning aldrig kunna tillskrivas vederbörande land som helhet då just helheten saknas eller gått förlorad.

  Ryssland både var och är auktoritärt och det är stor skillnad och det måste beaktas innan det görs jämförelser vi är bekanta med.

  Jag vill mena Ryssland måste förstås på SINA villkor och inte på andras.

   • https://russian.rt.com/russia/article/780145-sk-navalnyi-prestuplenie-prokuratura

    ”Analyserad i våra specialtjänster”: Vitryssland överförde uppgifter om situationen med Navalny till FSB. Vitryssland överförde information till ryska FSB om att uttalandena från FRG-myndigheterna om förgiftningen av politiker Alexei Navalny var förfalskade. Detta meddelades av presssekreteraren för Ryska federationens president Dmitry Peskov. På tröskeln till den vitryska ledaren Alexander Lukashenko tillkännagav avlyssningen av ett ”intressant samtal” mellan Warszawa och Berlin om den ryska bloggaren.
    Dessutom avvisade Basmanny-domstolen i Moskva ett klagomål från advokater från Anti-Corruption Foundation * om den påstådda passiviteten hos Rysslands utredningsutskott angående ett uttalande om behovet av att inleda ett brottmål om situationen med Navalnys sjukhusvistelse.
    Vitryssland har lämnat in uppgifter till ryska federala säkerhetstjänsten som tyder på att uttalandena från de tyska myndigheterna om förgiftningen av Alexei Navalny är förfalskningar. Detta konstaterades av press sekreteraren för Ryska federationens president Dmitry Peskov.
    ”I allmänhet är detta material som cirkulerar genom specialtjänsterna, de analyseras i våra specialtjänster … De överfördes igår. I går, om du märkte det, sa Lukashenka: ”De kommer att överföras till FSB,” sa Peskov.
    Enligt en Kreml-talesman kommer FSB-officerare troligen att rapportera dokumenten till presidenten.

    På torsdag uttryckte Vitrysslands president Alexander Lukashenko under ett möte med den ryska premiärministern Mikhail Mishustin åsikten att uttalandet från FRG-myndigheterna om förgiftningen av Navalny var förfalskat. Enligt honom indikeras lögnen av ett ”intressant samtal” som påstås ha ägt rum mellan Warszawa och Berlin och som fångats upp av de vitryska specialtjänsterna. Lukashenko tillade att transkriptet från dialogen kommer att skickas till FSB.
    ”De gjorde det, citat,” för att avskräcka Putin från att sticka näsan i Vitrysslands angelägenheter. Jag citerade det här samtalet. Du förstår hur Jesuit dessa människor agerar, sade Lukashenka.
    Men den tyska förbundsdagen, som kommenterade dessa uttalanden från Vitrysslands president, kallade dem osanna.
    ”Uttalandet från Mr. Lukashenka är naturligtvis inte sant”, betonade det tyska ministerrådet.
    I sin tur sade press sekreteraren för den ryska presidenten, Dmitry Peskov, att före transporten från Omsk till Berlin genomgick Alexei Navalny en rad analyser i enlighet med internationella standarder – inga giftiga ämnen identifierades. Vi kommer att påminna den 2 september om den officiella representanten för Förbundsrepubliken Tysklands regering Steffen Seibert sa att Alexei Navalny påstås förgiftas med ett nervmedel från Novichok-gruppen. Detta blev känt efter en toxikologisk studie, som genomfördes av ett speciellt laboratorium för de tyska väpnade styrkorna. Dessutom kallade den tyska förbundskanslern Angela Merkel Navalny för ”ett brottoffer”.

    ”Ett specialiserat laboratorium i Bundeswehr kom till en tydlig och entydig slutsats att Alexei Navalny var ett offer för förgiftning med ett militärt nervmedel från Novichok-gruppen”, sa hon vid en presskonferens.
    Senare indikerade chefen för Europeiska unionens diplomati, Josep Borrell, att EU efterlyser ett internationellt svar på situationen med Alexei Navalny och förbehåller sig rätten att införa sanktioner i denna fråga.
    Samtidigt noterade Dmitry Peskov tidigare att Moskva inte ser någon anledning till nya sanktioner mot Ryssland.
    ”På det hela taget accepterar vi inte sanktionssamtalet och sanktionsspråket, vi anser det absolut oacceptabelt. Men i det här fallet förstår vi inte skälen till att diskutera ämnet för några sanktioner, sade Peskov.
    Uttalande om inledande av ett brottmål
    Rysslands utredningsutskott överlämnade ett uttalande från Anti-Corruption Foundation * (FBK) om behovet av att inleda straffrättsliga förfaranden på grund av sjukhusvistelsen av Alexei Navalny, som blev sjuk den 20 augusti under en flygning från Tomsk till Moskva. Detta rapporterades av TASS med hänvisning till materialet från huvudstaden Basmanny Court.
    ”Ansökan om inledande av ett brottmål har skickats till West Siberian Investigative Department of Transport,” sade domare Evgenia Nikolaeva.
    Samtidigt uppfylldes inte FBK: s klagomål om utredarens påstådda passivitet.
    ”Det presenterade materialet visar att det inte har förekommit några överträdelser av utredaren”, sade åklagaren.
    Före detta lämnade FBK-advokat Vyacheslav Gimadi in en ansökan om passivitet, eftersom undersökningskommittén inte svarade inom den föreskrivna tidsfristen på den inlämnade ansökan om behovet av att inleda ett brottmål enligt del 3 i art. 30, del 1 av art. 105 (mordförsök) och art. 277 i Ryska federationens strafflag (kränkning av livet för en statsman eller offentlig person) i samband med sjukhusvistelsen av Alexei Navalny. Han lovade också att överklaga beslutet från Basmanny Court till Moskvas stadsdomstol.
    Tidigare rapporterade åklagarmyndigheten i Ryska federationen att under förundersökningskontrollen ”inga uppgifter hittades som tyder på att avsiktliga brottsliga handlingar mot Alexei Navalny och som skulle kvalificera denna händelse enligt straffrätten.”
    Kontrollen inleddes av den västra sibiriska åklagarmyndigheten med deltagande av anställda vid utredningsavdelningen vid Rysslands inrikesministerium för det sibiriska federala distriktet, som genomförde en omfattande uppsättning utredningsåtgärder.
    ”Mer än 100 objekt beslagtogs som kan ha bevisvärde. Analyserade data från videoövervakningssystem. Mer än 20 olika kriminaltekniska undersökningar (kriminaltekniska, biologiska, fysiska och kemiska) genomförs. För tillfället har inga starka eller narkotiska ämnen hittats, ”rapporterade pressavdelningen för transportavdelningen vid Rysslands inrikesministerium för det sibiriska federala distriktet.

  • Navalny var ju inget hot överhuvudtaget. Och om folk som du antar på lägre nivå i Ryssland på eget bevåg skulle göra nåt så idiotiskt som att göra en obetydlig oppositionell till martyr är det ju helt emot alla patrioters intressen och kan liknas vid ett sinnessjukt agerande.
   Men det är däremot just lönnmord som imperiets intelligentia inom deras subversiva organisationer är så skickliga på.
   Och våra medier ser bara konspiration om misstanken kan användas mot imperiets rivaler.

   • Nej, Navalny var ju inget direkt hot mot Kreml men han var den lilla snöbollen som kunde bli ett stort klot och därmed hota Kreml.
    Problemet för Navalny var bara att alla i Ryssland inte uppskattar det.
    Ryssarna vet vad de har men inte så särdeles bra erfarenheter av vad de skulle kunna få.

  • @arbetarklass 4 september, 2020 At 14:34
   ”Vad menar du Anders med att “Ryssland inte är skyldig” till diverse förföljelser och mord på politiska aktivister?

   ”Jag tror heller inte just Kreml är skyldig men Ryssland är fullt av partisaner och patrioter på samma sida som regeringen. Både ovan och under jord.
   Om nu någon i de här grupperna eller enskilda med övertygelse skulle utfört dåden skulle det då inte vara “Ryssland” menar du?”

   Uppenbarligen har du aldrig hört talas om, det ”helt okända” bland västländerna politiker och allmänhet, oskuldspresumtionen i europeiska konventionen för mänskliga rättigheterna . Enligt artikeln 6.2 bör man betraktas som oskyldig (även länder) tills en dom fallit.

   Du pratar om ett land som du inte har en aning om. Partisaner och patrioter (som i Ukraina?)
   fanns i Ryssland på 40 -och 50-talet. Idag finns maffia och alla slags brottslingar som inte är knutna till regeringen (som i Ukraina). Navalny som i väst betraktas som ”opposition” men kan inte räkna med mer än 2-3% stöd!! Dessutom Navalny har gjort sig många fiender:
   ”In 2019, a Russian court ordered that FBK, Navalny and his lawyer Lyubov Sobol pay 88 million rubles ($1.2 million) to ‘Moskovsky Shkolnik’ (Moscow Schoolboy), a food production company. The lawsuit was filed after a video was published about supposed low-quality food in Moscow’s kindergartens and schools, accusing the company of causing an outbreak of dysentery in December 2018.
   Now that he personally owes the rights to the debt, Prigozhin can himself go after Navalny for the money.
   “I intend to strip this group of unscrupulous people of their clothes and shoes,” the businessman said. “Of course, if Comrade Navalny goes to meet his maker, I don’t intend to persecute him in this world.”
   https://www.rt.com/russia/499230-prigozhin-plans-financially-ruin-navalny/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

   ”Russia – FSB arrested people who tried to kidnap a leader of the Donbass militia for SBU ”

   According to RIA Novosti, the FSB arrested people who attempted to kidnap one of the leaders of the Donbass militia on behalf of the SBU (Ukrainian special services) in Russia. According to law enforcers, SBU officers planned to forcibly take the man out of Russia. His identity is still unknown.

   The action was organized and coordinated by Ukrainians Andrey Baydala and Igor Mishchenko. Baydala is known to the DPR (Donetsk People’s Republic) security services as a freelancer of the SBU and the Main Intelligence Directorate of the Ministry of Defense of Ukraine, as well as a trustee of the 5th Directorate of the SBU Counterintelligence Department (CID) under the pseudonym Shved, the FSB press service said.

   According to the information of the project Wargonzo from sources in enforcement structures, the SBU was going to kidnap in Russia one of the defendants in the Malaysian Boeing case .
   http://www.donbass-insider.com/2020/08/20/fsb-arrested-people-who-tried-to-kidnap-a-leader-of-the-donbass-militia-in-russia-for-sbu/

   • ”Uppenbarligen har du aldrig hört talas om, det “helt okända” bland västländerna politiker och allmänhet, oskuldspresumtionen i europeiska konventionen för mänskliga rättigheterna . Enligt artikeln 6.2 bör man betraktas som oskyldig (även länder) tills en dom fallit.”

    Om politiker och makthavare låter sina åsikter och beslut styras för mycket av dylika konventioner för mänskliga rättigheter riskerar man få ett rättssystem liknande Sveriges.
    Det fungerade förstås, av lätt förståeliga orsaker, före ”Sveriges integration med omvärlden” och resten har vi nog tyvärr bara sett början på.
    Kan bli så du måste förbereda dig på en större politisk omvälvning i det här landet.

    I länder som t.ex. Ryssland, USA och även området Latinamerika skulle det aldrig fungera. Vart ställe av sina orsaker.

    Jag tror det i Sverige finns många brottsoffer det är mycket synd om samt minst lika många brottslingar som kan skratta sig lyckliga.
    Alltför mycket beroende på en patetisk vänsterpolitik styrd av känslor istället för logik och förnuft.
    Allt det här har den socialistiska delen av vänstern lyckats med genom sin jämställdhetsfeminisering samt fixering vid genus.
    Något som absolut inte finns i Ryssland och mindre utsträckning i Latinamerika samt något mindre utsträckning i USA där den socialistiska delen av vänstern åtminstone officiellt faller bort.

    • Nu har alla köpt det tyska beskedet att AN har förgiftats med nervgiftet ”Novitjok” och det är nu en etablerad sanning. Vi kan se detta i flera svenska artiklar.
     http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/

     Blodprover har gått från Charité till den tyska underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendiensts labb (BND) i Bayern. Regeringsuttalandet som anklagar Kreml för att ha förgiftat Navalnyj med Novitjok kom av allt att döma, redan ”innan” BND slutfört sin analys. De har jämfört proverna med Novitjok-preparat och kommit fram till att det rör sig om ett gift ”ur den gruppen”.
     En som omedelbart reagerade var Alastair Hay, professor emeritus i miljötoxikologi, University of Leeds som är ledande medlem av ”Läkare för mänskliga rättigheter”.
     Hay har forskat på kemiska och biologiska vapen i nästan 40 år. Han oroas av uppgifterna från Tyskland eftersom det avslöjar att ett tyskt militärlaboratorium har tillgång till odeklarerade mängder av Novitjok.
     Hay: ”Deras innehav, förutom små mängder för att utveckla behandlingar, analyssystem och försvarsåtgärder, är olagligt. Alla kvantiteter Novitjok som innehas av regeringar måste deklareras och lagren inventeras”.
     Marc-Michael Blum, en biokemist som ledde det team som skickades av Organisationen för förbud mot kemiska vapen till (OPCW) Salisbury och Amesbury för att undersöka fallet Skripal: ”Enbart kemisk analys kommer aldrig att kunna visa vem som är förövaren.”
     OPCW:s analys av prover från Salisbury kunde överhuvudtaget inte fastställa någon koppling till Ryssland.
     Blum: ”För att fastställa vad som skett och vem förövaren är krävs alltid gediget polisarbete. Även om man hittar små mängder gift i hans kropp är koncentrationerna så låga att det inte har ett fingeravtryck eller signatur som gör att man kan säga: Åh, baserat på dessa egenskaper eller orenheter, gjordes det antagligen på det här eller det sättet.”

     Intressant är att notera, att ingen av dem som satt bredvid AN på planet eller kom nära, blev förgiftade, endast en vetenskaplig specialist, en toxikolog, kanförklara hur detta är möjligt. ​​I ett fall förgiftades flera personer med ämnet på en gång och i fallet AN var det bara en.
     En medlem av det tyska vänsterpartiet, Bijan Tavassoli, påpekar i en intervju, att ANs blodprover skickats till en rad privata laboratorier i landet, men inget av dem har hittat spår av giftiga ämnen.

     Nu till det intressanta – det är bara den tyska militären som säger att dehittat spår av Novitjok i analyserna.
     Nato vill tillsätta en internationell kommission för att utreda vad som hände AN. Ryssland har vänt sig till Tyskland med en begäran om samarbete i utredningen om vad som har hänt AN. Tyskland har nu svarat med att skrika i megafon: ”Kreml är ligister och mördare”! Berlin visar med sitt svar, att agendan redan är satt och att tyskarna har bevis för att Aleksej Navalnyj förgiftats. Problemet för tyskarna är att det inte kan visa upp bevisen, för det finns inga!

     Inom 1-2 månader kommer vi få svaret på Nord Stream 2 om tyskarna avbryter kontraktet med hänvisning till Aleksej Navalnyj. Då har vi också svaret på, att Donald Trump lyckats styra Angela Merkel, dit han vill! Köpa dyrare amerikansk gas som fraktas med fartyg (tänk på miljön) och bygga dyra dockstationer.

 2. Sedärja, ryssarna påstår sig ha ett fungerande vaccin mot Corona-smittan.
  Varför ska jag omedelbart tvivla?

  Svårare tror jag det är för vårt huvudregeringsparti med rötter i socialismen som nog inte riktigt vet att hantera om det visar sig vara verklighet.
  Förstår jag regeringen rätt är förstahandsvalet att köpa vaccinet från västerlandet och med fördel USA.
  Svårt att påstå det går särskilt bra för vår socialdemokratiska regering inför verkligheten som den yttrar sig nu.
  Vad ska de ta sig till?
  Kommer vi få se auktoritära inslag från en för övrigt hyperliberal regering i det bländande skenet att ”försvara demokratin”?

  https://www.friatider.se/ryskt-coronavaccin-fungerar-alla-fick-antikroppar

  • Jag personligen har dåliga erfarenheter från vaccin och ska själv undvika att ta några sprutor men kampanjen mot det ryska vaccinet, om det fungerar, kommer sig av att Big Pharma ser förväntade enorma vinster smulas ner till småslantar som inte är värt mödan för dem. Därav den massiva propagandan mot Ryssland på senare tid och Putins hjälp till Vitryssland gör inte saken bättre. Kanske tyskarnas plan med gasledningen var att låtsas vara en part i affären men i stället var det för att få ryssarna att slösa bort pengar på projektet som blir helt bortkastade om ledningen inte kommer i bruk. Givetvis får de västliga intressenterna i gasledningen ersättning från tyska staten om projektet går i stöpet av politiska skäl men syftet är uppnått.

 3. Med reservation för att jag inte minns var och när jag läste det och att det kan vara falska påståenden, lär Navalnys dotter ha påstått i ett privat samtal för några år sedan att hennes far, liksom hon, brukade kokain.
  Uppgiften är i sig inte osannolik med tanke på vilken socialgrupp som det är fråga om. Skulle den stämma kunde helt naturliga hälsoproblem ha spelat in, och ha förvärrats av flygplanets uppstigning. Alla är inte immuna mot flygbesvär.

  Annars finns en lång tradition på att dumpa agenter som presterar dåligt, byter sida eller är nyttigare döda än levande.
  Saddam Hussein hade glömt den detaljen, för att bara nämna en i raden. Shahen av Iran var en annan.

  Navalny presterade uppenbarligen dåligt, hade ohälsosamt samröre med kriminella, och kanske därför behövdes bytes ut i tid före kommande val.
  Att samköra operationen med en statskupp i Vitryssland skulle ha flera fördelar.
  Vitryssland är dock betydligt mer värd att ägna tid åt.

 4. Dilyana Gaytandzhieva har kommit ut med en artikel om nya bevis gällande Skripals. Finns på hennes twitter på länken nedan.
  Det var många år sedan jag hörde om henne sist, en bulgarisk journalist anställd på en statsägd tidning i Bulgarien, som avslöjade vapentransporter till terrorister i Syrien. Hon fick sparken för detta och det fanns risk för åtal mot henne, men sedan blev det tyst och jag hörde inget mer förrän jag såg denna artikel nu av henne.
  “A few days ago I received a call from an agent working for the Bulgarian Special Security Agency. He told me to go to their office. I was questioned, I was interrogated about the source of information I used while preparing my investigation on the weapon supplies to terrorists,” Gaytandzhieva said in an interview with Armenpress.”
  I sin artikel skriver hon att nya bevis framkommit, där man ifrågasätter huvudbevis för att Skripals var förgiftade med nervämnet Novichok.
  Blodproverna som tagits från Skripals kunde ha manipulerats så att de testade positivt för Novichock, avslöjar information från brittiska försvarsdepartementet. Dessutom visar dokument att Ryssland inte var det enda landet i världen som kunde kopplas till nervmedlet.
  USA hade täckt över sitt eget Novichock-program, maskerat som forskning om fjärde generationens nervmedel (FGA)
  https://twitter.com/dgaytandzhieva/status/1433837956482097154

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here