Har USA en bra demokrati?

36
3492

Efter upploppet på Capitolium Hill om hur demokrati fungerar i USA åter rests.

DN Debatt publicerade igår en artikel av den kände statsvetaren Leif Lewin DN Debatt. ”Trump flyttar USA tillbaka till det fördemokratiska våldet” Han skriver

* ”Den liberala demokratin har globalt varit på tillbakagång alltsedan millennie­skiftet med Polen och Ungern som närliggande exempel. När nu också världens ledande demokrati genom Trumps populistiska uppmaningar och anhängarnas stormning av Kapitolium kastas in i ett kaos som hotat själva valprocessen under dess sista skälvande fas, är det lika exceptionellt som illavarslande.”

* ”Trots mångfalden av intressen och grupperingar har USA under historiens lopp haft en enastående förmåga att resa sig efter påfrestningar och manifestera sin nationella identitet. Pånyttfödelsen efter inbördeskriget för hundrafemtio år sedan är kanske det främsta exemplet.”

* ”Men svårigheterna för den nye presidenten är formidabla. USA är i dag ett djupt splittrat samhälle. Orsakerna är djupare än den olycksalige Trump.”


Jag tycker att professor Lewin är för positiv i sin uppfatting om demokratin i USA och skrev i två kommentarer (max 1500 tecken) under ”Ifrågasätt” i DN följande:

Första kommentaren: I USA har demokratin kraftigt urholkas enligt flera statsvetare. Expresident Carter har upprepade gånger påstått att USA inte längre är en demokrati, t.ex. i Oprah Winfreys program.

Ett vanligen lågt valdeltagande ger rimligen lägre legitimitet hos den som väljs. Trump fick 2016 26 % av de röstberättigas röster, Obama tidigare 31 %.
För att ha någon chans i presidentval måste kandidaten ha tillgång till många tiotals eller över hundra miljoner dollar, vilket ger ett starkt beroende av främst finansiella intressen – Korruption? Liknande beroende finns i mellanårsval.

I den första vetenskapliga studien baserad på multivariat analys av över 700 policyfrågor av två andra ansedda professorer blev slutsatsen: Trots det till synes starka empiriska stödet i tidigare studier för teorier om majoritetsvalsystem ( Majoritarian democracy) tyder våra analyser på att majoriteten av den amerikanska allmänheten faktiskt har litet inflytande över den politik som vår regering för. Testing Theories of American Politics:
Elites, Interest Groups, and Average Citizens.

Över 40 miljoner invandrare människor som arbetar och betalar skatt får inte delta i valen. Utvandrade som återvänder hem och som har suttit i fängelse för grova för brott har också fråntagits rösträtten – nästan 6 miljoner. Nästan 8% av afroamerikanerna får inte rösta. Så visst finns det tydliga brister.”

Andra kommentaren: ”Inbördeskriget och utvecklingen efter det nämns som ett positivt exempel. Men var utvecklingen så positiv.? Det lämnade efter sig ett djupt rasististiskt USA i minst ett hundra år. Och efter inbördeskriget fortsatte utrotningen av urspungsbefolkningen, miljontals dödade och resterna placerade i ”reservat”.Rasismen består fast den är mindre nu 155 år efter krigets slut. Inte så imponerande faktiskt.

Vidare är USA helt ledande i statskupper och stöd till statskupper mot demokratier.
1954: Guatemalas president Jacobo Arbenz störtas i en CIA-stödd statskupp. 1964: Vänsterpresident Joao Goulart i Brasilien störtas i en USA-stödd statskupp. 1965: USA störtar progressive presidenten Juan Bosch i Dominikanska republiken. 1973. USA stödjer den militära statskuppen mot folkvalde presidenten Allende i Chile. 2002: Venezuelas president Chavez är störtad i två dagar innan han återtar makten. USA stödde kuppförsöket. 2009: Honduras president Zelaya störtas av militären. USA stödde kuppen. Kupper på andra håll Mossadeq i Iran 1953; Lumbumba i Kongo 1960; Sukarno i Indonesien 1965; Sihanouk i Kambodja 1970; USA invaderar militärt och störtar Bishopregeringen i Grenada 1983.
** Ukraina 22/2 2014, dagen efter det att en överenskommelse nåtts mellan opposition och folkvald president i av OSSE lovordade val.”

Etablerade politiker i USA stödde stormningar av parlamenten i Hongkong och i Venezuela.

Minns hur etablerade politiker, som talespersonen Nancy Pelosi bestämt stödde Hongkong-demonstranters försök att ta sig in i parlamentet i Hongkong. BBC: Hong Kong: Protesters storm and deface parliament on handover anniversary. ”Speaker of the House Nanci Pelosi once said of the protests in Hong Kong: ”It is a beautiful sight to behold.” Moon of Alabama och Pelosi Remarks at Congressional Executive Commission on China and Tom Lantos Human Rights Commission Hearing.

Jag har tidigare publicerat en del – se nedan.

Relaterat.
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien.
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption
Historien om Joe och Hunter Biden, censureras av USA-pressen – även av The Intercept.
Biden och Trump – Är problemet Coronapandemin, klimatet eller vad?
Vad står Bidens “flexibilitet” för?
Är Joe Biden ett bra alternativ till Donald Trump? Stödde Jugoslaviens förstörelse, motarbetade visselblåsare
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.

Föregående artikelExempel på misslyckad antirysk propaganda
Nästa artikelVar med i Nordiskt samarbetsmöte om Folk och Fred idag kl. 17!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

36 KOMMENTARER

 1. Det ser verkligen ut som makthavarna i USA inte längre kan betrakta sin skapelse som osårbar.
  Ironiskt nog verkar skadan självförvållad, en skada som USA annars gärna vill åsamka andra länder.
  Det känns lite som USA själva nu får bita i det sura äpplet, ett äpple som de under en längre tid själva odlat fram.
  Make America Great Again, kanske lättare sagt än gjort?

 2. USA en demokrati? Måste vara årets skämt redan i Januari…Det är en skymf mot ordet demokrati att kalla USA för demokrati…De har aldrig haft demokrati utan styrts av gangsters hela sin vidriga historia!

  • Ordet demokrati är grekiska grekiskans δῆμος demos, som betyder folket eller allmänheten (jfr demonstration), och κράτος kratos som betyder kraft, makt och styre. Det översätts ofta med folkstyre, som lär ha myntats redan 1596. Vad det avser är att de som berörs av ett beslut eller handling skall ha rätt att styra och påverka beslutet och handlingen. Precis så fungerade det även i det antika Aten där systemet demokrati först praktiserades. Det var familjerna som röstade, företrätt av mannen, och man röstade enbart på de beslut som berörde familjen med handuppräckning. Det var en hederssak att inte blanda sig i andras angelägenheter. Med andra ord, varken Sverige eller USA är en demokrati. Namnet har bara stulits. Det system man falskt kallar ”demokrati” är avsiktligt utformat för att förhindra allt folkinflytande på besluten.

  • Jag blir full i skratt varje gång någon svensk ”statsvetare” hävdar att USA är en demokrati. Det visar inte bara att man inte vet vad demokrati är utan även vad USA är. Levin påstår att ”demokrati är på tillbakagång” (vilket kräver at det funnit en demokrati värt att tala om till att börja med), men är påpassligt glömsk om att t ex Urban kom till makten på ”demokratiskt” vis. Dessutom borde Levin veta att EU styrs av en kommission som svarar bara till självt: ” the European Parliament has very limited powers: for starters, unlike national parliaments, it doesn’t even have the power to initiate legislation. This is a power uniquely reserved for the EU’s “executive” arm, the European Commission — the closest thing to a European “government” — which avows itself “completely independent,” promising “neither to seek nor to take instructions from any government or from any other institution, body, office or entity.”

   https://www.jacobinmag.com/2019/05/european-union-parliament-elections-antidemocratic

   Kort och gott vet statsvetaren inte vad han kladdar om. Här är två betydligt mer rakryggade och talande krönikor om det obefintliga demokratin i USA

   https://www.strategic-culture.org/news/2021/01/08/coup-bid-in-washington-and-americas-bankrupt-moral-authority/
   https://www.nyhetsbanken.se/2021/01/apropa-skandade-parlament.html

 3. Nej USA har inte någon bättre demokrati än många av de länder som de krigar i för att byta regim.
  Max Blumenthal twittrade den 7 januari 2021, medans ledare av den ”fria världen” fördömde de hundratals Trump anhängare som invaderade US Capital, var de helt tysta om ytterligare ett massivt angrepp av Israel på den syriska staden Damaskus.
  Flera twittrar och gör jämförelser med hur världspressen beskriver angriparna på US Capital mot hur de skriver när det gäller andra angrepp ex. mot HongKong, Venezuela, Bolivia, Syrien m.fl.
  Emmanuel Macron höll ett tal på sin twitter till stöd för USA, med rubrik ”Vi tror på demokrati”.får snabbt svar av Anacaona: Vänta, var det inte Frankrike som bombade ett bröllop i Mali i förgår? Var inte Frankrike en del av USA-ledda kuppen i Haiti år 2004? Erkände ni inte Juan Guaido som president i Venezuela? Ledde ni inte bombningarna av Libyen och mordet på Gaddafi?
  Guaido skriver på sin twitter: att attacken på US Capital är ett angrepp på demokratin.
  Max Blumenthal svarar honom: Du är förebilden för Trumps mobb. Du försökte göra en våldsam kupp i ditt lands huvudstad, och undertecknade ett kontrakt med Silvercorp legosoldater som tidigare var Trumps säkerhetsstyrka för att invadera Venezuela och döda den valde presidenten.
  Eller som Jimmy Dore sa: Vi är ute och krigar i andra länder för att skapa demokrati i deras länder som har bättre och högre valdeltagande än vad vi har i USA.

  • Upploppen i USA har fördömts, medan upploppen i Hong Kong har hyllats. Mer falskt och hyckleri kan det knappast bli. I USA är huliganerna inhemska terrorister. I Hong Kong är huliganerna ”demokratiaktivister” och ”demokratikämpar”. I USA jagas de kriminella över hela landet, i Hong Kong fängslas aktivisterna. Så mycket kan vi lita på Sverige media och journalister.

 4. Den Norske fredsforskaren Johan Galtung förutspådde 2004 att USA skulle säcka ihop före 2024. DVS på samma sätt som imperier alltid gör: Romarriket: Kejsarriket Kina; Storbritanien; Sovjet. m.fl. Trumps 4 år har knuffat på den processen.
  USA:s demokratiska system kan betecknas som oligopol demokrati.

 5. Suck. Det finns mig veterligen inte något land som har en perfekt demokati. Vilket land är bäst på att erkänna brister och försöker att bli bättre. Jag är tacksam för information

  • Inte USA i alla fall! Schweiz har kommit längst! Så sucka du på bara H2…Det finns ingen återvändo för kollapsen vi bevittnar i USA! Ju förr ni USA-kramare förstår detta ju fortare kan vi kanske få ”våra” politiker att förstå att sluta vara lakejer åt gangsterpacket i Washington!

  • Många uppfattar att det är Sverige som har en bra demokrati, men det har vi inte. Vi borde kunna vara mycket bättre, och jag har inte sett att våra politiker försökt att förbättra sin demokratisyn.
   De har kört över svenska folket på ett mycket odemokratiskt sätt vid flera tillfällen. Innan regeringen slöt värdlandsavtalet med NATO, gjordes en stor undersökning av svenska folkets vilja och det var en tydlig majoritet både på den blå och röda politiska sidan som inte ville ha värdlandsavtalet med NATO. Trots detta så ingick man värdlandsavtalet med NATO med stöd av Miljöpartiet, (tidigare ett fredsparti), vilket resulterade i att starka profiler gick ut ur miljöpartiet som Schlyter, Mutt m.fl. Det är ett sådant hyckleri när Ann Linde säger att vi skall inte gå med i NATO, när Sverige inte gjort annat än närmat sig NATO, och deras skräckinjagande krigsplan flög nära mina hustak nyligen inbjudna av Hultqvist. 1990 tog socialdemokraterna ett beslut att sälja ut delar av det allmännyttiga bostadsbeståndet, och p.g.a. detta beslut bildades 10 bostadsrättsföreningar i Svenska Bostäder, det hann inte säljas innan det blev ett borgerligt styre i Stockholm, men då tog det fart, och fler och fler bostäder såldes i allmännyttan. Det är ofta så socialdemokraterna öppnar dörren på glänt och sedan blir den vidöppen, som värnskatten. Moderaterna har sagt att de aldrig skulle vågat ta bort värnskatten för det skulle sticka för mycket i ögonen på folk att ta bort skatten för de allra rikaste i Sverige. Ebba Busch KD, sa i en intervju att det skulle vara det svåraste för henne att gå med på för att få en borgerlig regering. men nu har socialdemokraterna gjort det, så nu är åter dörren vidöppen
   Hundratals nazister har åter marscherat på Kievs gator 1 januari 2021 till Banderas ära, och tyst i vår press om detta. Fridolin i miljöpartiet försvarade i riksdagen att man gav över 1 miljard kronor till Ukraina, detta är inte heller demokratiskt knappast vad svenska folket vill och väldigt tyst i vår media.

   • Enligt Demokratiutredningen 2014 ansåg 85% av svenskarna att de saknade politiskt inflytande mellan valen.

  • Inget land har någonsin fått denna form av ”demokrati” att fungera annat än tillfälligt. Kinas demokrati 1912 till 1949 slutade i död, lidande och kaos, Kommunisternas ”demokrati” i Kina 1949 till 1978, jo – det var faktiskt avsett som ”demokrati, endast ett parti – kommunisterna, som folket skulle styra, men det fingrade aldrig utan blev något av en religiös kult, det är därför dumpade Kina det dysfunktionella systemet 1978 och lyckades sedan utveckla ett system dom kallar socialism med kinesiska förtecken vilket är ett fungerade folkstyre. Det tog nästan precis 100 år att nå dit, och Sverige har inte ens börjat.

   • Här spelade kriget mot Japan roll, liksom inbördeskriget.

    Även 1949-78 skedde en stor utveckling i Kina.

    Vad säger statistiken?
    * Tillväxten i Kina var mycket god även under en stor del av Maos tid, omkring 5-6 % per år, dvs. nästan lika bra som nu, enligt uppgifter jag sett. Enligt uppgifter från Världsbanken var medellivslängden i Kina 36,3 år 1960 , 66,8 år 1980, 70,3 år 2000. Motsvarande siffror i Indien var 44,3 år, 54,2 år och 62,9 år. Medan medellivslängden i Kina ökade med 30,5 år mellan 1960 och 1980, en period då Maos politik i stort sett tillämpades uppgick ökningen i demokratiska, kapitalistiska Indien till 9,8 år.
    Källa: Världsbanken. World Development Indicators online.                                              I Minqi Li. The rise of China and the demise of the capitalist world economy. New York:Monthly Review Press, 2008.

    * Ur en intervju med den kände vänstermannen och lingvisten professor Noam Chomsky i Counterpunch

    ”Se på det maoistiska Kina, som alla förväntas avsky. Om man ser på det så sparades 100 miljoner liv jämfört med det demokratiska kapitalistiska Indien, tack vare hälsoprogrammen på landsbygden. 100 000 000 (100 miljoner) människoliv är inget litet antal (motsvarar c:a drygt 15 % av befolkningen, dvs. c:a 1,5 miljoner av Sverige befolkning), och siffran innefattar den stora hungersnöden. Ingen kan tala om det. Och om man ser på de kapitalistiska reformerna så minskade dödligheten mycket kraftigt under Mao, men började plana ut 1979.” – Intervju med Noam Chomsky

    Mao Tse Tung noterade att hälso- och sjukvården främst var inriktad på de 15 % som bodde i städerna och initierade en ökad satsning på landsbygden och på förebyggande mediciner. Kinas system med barfotaläkare visade sig framgångsrikt och WHO såg de som ett mönster för utvecklingsländerna.


    Dessutom genomförde Mao omfattande jordreformer som frigjorde hundratals miljoner kineser från slaveriliknande förhållanden, vilket vi påminns om av Åsmund Egge i Klassekampen 15/12 2012, sid 33.

    Inget vet med säkerhet om Kina hade haft samma, bättre eller sämre BNP om Maos politik fortsatt. Men vi har all anledning att tro att tryggheten, jämlikheten hade varit större och arbetslösheten närmast obefintlig. Många menar att den statliga planekonomin och frånvaron av stor ojämlikhet varit en viktig förutsättning även för framgångar i Kinas kapitalistiska ekonomi.

    Under perioden 1949-78 skedde förstås också stora och små misstga, i en helt ny situation. Brytningen med Sovjet kopplat till Kulturrevolutionen med syfte att undvika uppkomsten av ett klassamhälle. De ekonomiska klyforna sägs vara stora i dagens Kina.

    • 5-6% kan stämma, jag tror det är världsbanken som räknat ut det, men om sätter in det i verkligheten är det inte lika imponerade. Om man tjänar en krona om dagen, och ökar sin inkomst till två kronor, då är det en ökning på 100%, och det låter ju imponerade, men om verkligheten är att man behöver fem kronor för att äta sig mätt då blir det mindre imponerade. Det är verkligheten bakom procentsatserna. Medellivslängden i Kina 1949 var 31 år, och senaste mätningen i Peking 82.5 år. Den största skillnaden gjorde Mao’s jordreform, vilken påbörjades redan 1946 och pågick in på 50 talet efter att kommunisterna hade tagit kontroll av Kina. Inte heller var Kommunist perioden någon genomgående framgång, det varierade dramatiskt över både tid och plats. Omkring 30 miljoner svalt ihjäl under Mao’s politik och program. De positiva satsningarna var jordreformen, det, visserligen primitiva, men ändå förbättrande hälsoprogrammen, och utbildning, även om den var huvudsakligen ideologisk. Folk fick dock lära sig att läsa, skriva och räkna. Vad få vet är att Mao faktiskt påbörjade familjeplaneringspolitiken 1968, en kampanj som sedan omdöptes till ”ettbarnspolitiken”, men som redan från början siktade på två barn i familjen. De flesta västerlänningar talar gärna om ”inbördeskriget”, dels 1927 till 1937 och 1945 till 1949, alltså i två perioder, men verkligheten är att det var otaliga krig till och från mellan 1910 till 1949 mellan åtminstone 30 till 40 krigsherrar, och två av dom gick till historien som mest synliga, Nationalisterna och Kommunisterna. Japan invaderade Kina 1937 och det pågick till kapitulationen 1945. Det var därför ”inbördeskriget” tog paus 1937 till 1945. Mao och Chiang förhandlade i Chongqing, och bodde i samma hus, som finns kvar helt orört till denna dag, och kan besökas. GPS 29.568153,106.546640 i Google Earth. Man samarbetade mot japanerna. Vi vet att Mao’s politik inte hade lett till samma utveckling som idag, faktum är att man fortsatte den mellan Mao’s frånfälle 1976 till Deng tog över 1978, men utan Mao som gallionsfigur blev det ett fiasko av mått. Deng skiftade riktning från en helt ideologiskt baserad politik till en pragmatisk, och det lade grunden för senare framgångar. Även Sverige behöver skifta från dagens ideologiskt baserad politik till pragmatiskt om man vill överleva som välfärdsland. Sverige ligger alltså mellan 43 år till 72 år efter Kina i utvecklingen. Sverige har ideologiskt basera demokrati, Kina har pragmatiskt baserat folkstyre. Kina dumpade demokratin 1949 och ideologin 1978. Sverige har inte nått dit ännu.

 6. Enligt mig finns inte demokrati i praktiken.
  För mig är demokrati folkstyre.
  Och en total demokrati är då totalt folkstyre.
  Dvs folket bestämmer allt, politik, ekonomi, vad man gör med alla tillgångar…….
  ALLT, bestämmer folket mindre än allt är systemet något mindre än demokrati.

  • Folkstyre är vad den härskande makteliten fruktar mest. I Grekland, där demokratin sägs ha börjat, röstade familjerna, representerad av mannen, på de beslut som påverkade och angick familjen. Man röstade genom att räcka upp handen. Det Sverige kallar demokrati är inte ens ett sjukt skämt och har inget at göra med grekisk verkligt folkstyre.

 7. Demokratin är en förlegad form av styre. Den skapades för över 200 år sedan för ett helt annat samhälle än vi har idag, och för helt annorlunda innevånare. Den är en förlängning på kungamakt och diktatur. Folket skulle kunna välja diktatorn. Problemet är idag att diktatorn och hans junta kan köpa sig valet, och makten, och att ingen inflytande från väljarna sedan tillåts på enskilda beslut. Väljarna kan sedan styras med propaganda, mycket väl demonstrerat i Tyskland förra seklet. Även kungar valdes, men var nästan omöjliga att avsätta. Ingen bland makteliten idag vill se en förändring. Kinas system fungerar annorlunda. Det ställs stora krav på erfarenhet, kompetens och demonstrerad förmåga att leda och följa folkviljan för att ens tillåtas att kandidera. ”Den som vill leda ett folk måste kunna följa dom” – LaoTzi. Att följa dom kallas folkstyre, i varenda fråga och beslut, och det är endast de som berörs av ledningen handlingar och beslut som skall styra besluten och ledningen handlingar. ”Aktivism”, speciellt ideologisk, är inte accepterad. Det är pragmatik som ska gälla. Den ledare som inte är följsam kastas ut med omedelbar verkan.

 8. USA är inte ens en demokrati i borgerlig/liberal mening – det är en MUTOKRATI.
  Inte ens alla etablerade amerikanska politiska figurer hävdar att USA är en demokrati. När Edward Snowden avslöjande att NSA har massövervakat medborgarna så att George Orwells dystopi ”1984” blev en blek kopia. Enligt Der Spiegel den 17 juli 2013 säger USA:s före detta president, Jimmy Carter, apropå Snowdens avslöjanden att ”Amerika har ingen fungerande demokrati”.

  Men det är ändå pengarna som styr ett exempel på detta är när Barack Obama den 12 juni 2015 led ett stort nederlag i kongressen, när han utan debatt försökte få igenom ett beslut som skulle möjliggöra frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership (TPP). Politikerna i kongressen trilskades alltså. Men problemet löstes genom jättemutor. Ty med 200 miljoner dollar köptes tillräckligt många ja-röster i kongressen. Republikanen John Boehner var den som inkasserade mest. Han fick 5,3 miljoner dollar för sin ja-röst. De som betalade var bland annat storbanker och investmentbolag.
  Så fungerar USA:s lobbyistlagstiftning. De som är registrerade som intressegrupper, finansinstitut, banker, och har en organisation med rätt att bedriva lobbying i kongressen, kan köpa röster. Bara det sker öppet kan de köpa hur många röster de vill och det betraktas inte i laglig mening som korruption. Alltså, mutor till politiker i USA är tillåtna, om det sker öppet.
  Stefan Lindgren (SL) skriver om detta på sin blogg 8dagar den 8 januari i artikeln ”Amerikanskt som äppelpaj”. Där refererar SL till Gore Vidals bok ”Evigt krig för evig fred” att då det gäller amerikanska val är ett av de största problemet att politikerna är köpta och citerar ur Vidals bok ”Senatorer som sparar miljoner i skattepengar åt företag behöver inte spendera för mycket tid på telefon för att tigga om bidrag när det är dags för honom – eller, ja, henne – att ställa upp för omval. Om inte – den omöjliga drömmen – kostnaden för val minskas med 90 procent, och inga valkampanjer får pågå mer än åtta veckor. Om inte nationell TV tillhandahålls gratis för nationella kandidater och lokal TV för lokala kandidater (så som civiliserade länder gör det) kommer det aldrig att ske någon skattereform. Under tiden jagar skatteverkets mullvadar, medvetna om den stora korruptionen hos deras herrar i kongressen, efter hjälplösa medborgare och undergräver staten.”
  Mark Twain sa ju redan på sin tid: ”Vi har den bästa kongress som kan köpas för pengar”.

 9. ”Suck. Det finns mig veterligen inte något land som har en perfekt demokati. Vilket land är bäst på att erkänna brister och försöker att bli bättre. Jag är tacksam för information”

  H2
  Du tror inte demokrati är en utopisk föreställning?
  Vad jag vet betyder demokrati folkmakt men folket eller ”flocken” söker alltid sin ledare.
  I praktiken ledarskikt.
  Ta ett företag vilket som helst. Eliminera vd, ledning och ledningsgrupp.
  Vad händer? Kommer företaget att överleva?

  Vad jag uppfattat är socialism en världsordning utan maktelit.
  Men är det verkligen möjligt?
  Vem blir ansvarig? Eller ska alla bara peka på varandra?

  • Mig veterligt finns det inget land som har en fungerade demokrati, därför dumpade Kina hela konceptet 1978 och utvecklade ett fungerade folkstyre som bevisligen nu fungerar, men det finns stort rum för utveckling och förändring. Någon slask journalist skrev om det ”perfekta Kina”, men ironiskt nog är Kina kanske världens mest imperfekt land. Därför springer alla omkull varandra för att fixa allt som kan göras bättre. Det som kan göra bättre idag är bra imorgon och kan göras ännu bättre dagen efter. Den yngre generationen driver, teknologin är katalysatorn. I Sverige stoppar man utvecklingen. GIG industrin ett exempel. I Sverige krävs anställning och kollektivavtal, i Kina älskar de yngre företagsformen, stor frihet, man jobbar när man känner för det, och bra inkomster.

   En världsordning utan maktelit är precis vad Kina strävar efter och vad som vinner stora framgångar just nu, främst i Asien. Det finns en intressant artikel här. ‘We don’t need a world where China becomes another US’ https://www.rt.com/news/511351-china-us-world-wang-interview/ Det är Wang Yi, Kinas utrikesminister som uttalar sig. Kina har redan implementerat principen inom landet. Kina består av många nationer. I Kina tar envar ansvar för sig själv, sin familj och sina omgivande. I Sverige väntar alla på att sten skall utreda och fatta beslut.

 10. USA har aldrig varit en demokrati. Valen har alltid varit riggade, det står i konstitutionen. Hela systemet är upplagt för att den rika vita överklassen ska kunna behålla makten.

  • Bernt+Blomgren
   Jag gillar inte sån där rasifiering i hudfärg.
   Jag är vit och vill inte ge upp något p.g.a. min hudfärg.
   Därför jag anser det skulle vara rasism.
   Jag anser också bestämt att särskild hudfärg inte har något med makt och förtryck att göra.

   Som exempel jag ta min som jag tror ”antirasistiska” och tämligen vänster syster vilken arbetat längre perioder som lärare i Kenya. Med hennes hudfärg är det där farligt att vistats utomhus på allmän plats och på somliga ställen direkt livsfarligt.
   Jag tycker det också är förtryck.
   Märkligt nog har jag aldrig hört henne ha någon särskild åsikt om det. Bara att skydda sig så gott man kan.
   Kanske hon också har en åsikt om att den vita överklassen har ett maktövertag?
   Med betoning på ”vita” då förstås.
   Men inget emot min syster, därför jag har full förståelse för hon skulle vara vänster.
   För det ligger i det könets natur. Men avvikelser finns förstås alltid.
   Det finns endast två kön, och ska så också förbli.
   Men hälsning till Vänstern. För så heter Vänsterpartiet Kommunisterna numera.
   Kommunismen kom på skam?

 11. När det gäller möjligheterna att välja statschef så har USA mer demokrati än Sverige. I och för sig hade inte ett ”demokratiskt” kungaval ökat demokratikänslan i vårt land.
  Demokrati är att få rösta på SAKFRÅGOR och inte att bara rösta fram representanter i ett partivälde.
  Att kunna väcka egna frågor och att kunna riva upp fattade beslut om ett visst antal medborgare står bakom detta.

  • Ja, det är absolut en helt annan demokratitradition i USA än i Sverige.
   USA verkar ha sitt politiska system hämtat från England och sedan modifierat det efter de nya visioner man hade efter flykten från politiskt/religösa förtrycket i England.
   Demokratin i Sverige tror jag har en tradition ur ståndsriksdagen, adel, borgare och bönder.
   Men som fick ytterligare ett stånd, arbetaren, efter industrialiseringen som födde arbetarrörelsen ur de möjligheter och problem som industrialiseringen förde med sig.
   Där tror jag formades partiväldet vi har idag även om det radikalt förändrats under tidens gång.
   I USA röstar man för personer som ska företräda medan vi röstar på partier som ska företräda.
   Där tror jag är den största skillnaden.
   I USA är det då lättare att spåra den naturliga vägen till demokrati där flocken söker sina ledare.

   Men den ”naturliga vägen” verkar inte enhetlig.
   Jag matar gräsänder vid fjärdens stränder i stan. Gräsänder uppträder gärna i grupp.
   Större eller mindre grupper. En grupp med ett dussintal änder har jag blivit närmare bekant med.
   Jag har upptäckt att fåglar ser väldigt bra på långt håll. Och den här gruppen upptäcker mig långt före jag upptäcker dem. Det både syns och hörs. Men för att återgå till ledare har jag aldrig uppmärksammat änders flockar har någon ledare. De verkar bara söka sig tillsammans. I någon slags gruppgemenskap.
   Däremot kråkor verkar ha någon rangordning i gruppen. Där störst tar först eller är mest vågad att till exempel komma nära människa. Det är ett par sådana kråkor som brukar komma nära mig för då vet dom att de får en mumsbit. Men de burrar upp fjäderskruden så de ser en halv gång till så stora ut precis som de vill visa de inte är rädda utan till fullo redo för strid.

 12. Jag har låtit upplevelserna från USA:s kongress Capitolium fått smälta ner nu.
  Det är ju så i början att man inte riktigt kan greppa det.
  Nu börjar jag förstå Donald Trump blev förrådd av sina egna sympatisörer som inte alla verkar vara seriösa eller konservativt trovärdiga.
  Det blev lockade av någonting annat än budskapet.
  Precis som Judas.
  Jesus gick det illa för. Sveket och judaskyssen kostade honom livet.
  Trump klarar förhoppningsvis livhanken men hans framtida politiska karriär kan vara död till följd av kaoset på Capitolium.
  Hela västvärldens liberala demokrati med politiker, opinionsbildare, ledarskribenter, näringsliv m.m. fäller nu samma dom över Donald Trump som den romerske ståthållaren Pontius Pilatus gjorde över Jesus.
  Vad väntar härnäst?
  Donald Trumps politiska korsfästelse?

 13. Alla som säger ”demokrati” och menar folkstyre bör naturligtvis rösta på öppna fria inkluderande valsamverkande partier som är för fler beslutande folkomröstningar. Allt annat är enbart munväder.

  Tyvärr finns det bara ett sådant parti i Sverige … än så länge … resten är tyvärr bara munväder och är följaktligen i realiteten odemokratiska partier.

  USA är f.ö. inte en ”demokrati”, inte enbart p.g.a. det noterade massiva valfusket och att det inte är människorna som själva räknar rösterna tillsammans, men även p.g.a. USA:s system dessutom är plutokratiskt mellan valen, precis som Noam Chomsky påpekar.

 14. USA är ingen demokrati utan en koloni av israel. De eller den som hävdar att USA en demokrati vill dölja det faktum att USA styrs av sionister. USAs demokratiska charad är spelet för gallerierna som ska dölja det faktum att precis som Palestina är USA ockuperat.

  https://www.youtube.com/watch?v=A7naZxdX1r0&feature=emb_logo

  Ett alldeles fräskt exemple på detta är följande: https://www.unz.com/article/the-role-of-the-israel-lobby-in-jon-ossoffs-ascendance/

 15. Samtidigt har den senaste händelseutvecklingen visat en hel värld, förutom hundratals miljoner medborgare i USA, hur genomruttet hela det amerikanska systemet är, från etablerade medier, sociala plattformar, storföretag till rättssystemet och politikerna. Ingen annan president i USA:s historia har så effektivt blottlagt det pågående förfallet – för en hel värld att beskåda. Sen är ju frågan om Trump bara bedrivit ett skådespel för att avslöja vidden av förfallet eller om han verkligen ska slå till mot Deep State med hjälp av Nationalgardet och Pentagon, fängsla hela bunten med den kriminella Pelosi först, sedan skurken Biden och hans anhang!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here