SVT:s bristande allsidighet av svenska insatser i Ukraina

24
2587

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Den aktuella mediabevakning av Ukraina har generellt inte ändrats. Detta framgår exempelvis att SvT och andra MSM-media nyligen bara rapporterade om Rysslands avskräckande uppladdning, men inte om Ukraina-regeringens ökande beskjutning av landsmännen i östra Ukraina, ej heller av den mycket stora och långvariga Nato-övningen Defender-Europe 21. Som riktar sig mot just Ryssland. Denna artikel har som framgår fokus på de svenska insatserna i Ukraina.

Denna artikel av Lars Drake publicerades för ett år sedan på Synapze SVT:s bristande allsidighet angående svenska insatser i Ukraina


SVT:s bristande allsidighet angående svenska insatser i Ukraina

Nu har vi fått ytterligare ett inlägg som är kritiskt mot Ryssland och som så ofta är underlaget förvrängt eller övertolkat. Rubriken på SVT:s hemsida är ”Svenska försvarsanställda uthängda som barnamördare på ryskspråkig sajt”, vilket inte har täckning i den artikel som SVT-inslaget kritiserar. Ren lögn faktiskt.

 

Elin Jönsson har som förstaförfattare bidragit med två inlägg på SVT om påstådd rysk desinformation (SVT 28-9/4 2020).[1] Det handlar om att en ryskspråkig sajt har publicerat namn på svenska och norska officerare som sägs ha utbildat soldater i Ukraina som begått folkrättsbrott.

Tre personer har fått komma med kommentarer. Alla tre ”råkar” ha liknande åsikter i frågan. De tre som fått uttala sig är den svenske försvarsministern, en representant för antiryska Stop Fake och en av de utpekade officerarna. Ingen som skulle kunna ge en annan version har fått komma till tals. Är det i enlighet med SVT:s principer om allsidighet?

Det talas bara om vad som stått på en ryskspråkig sajt – inte att den aktuella artikeln är översatt till engelska (översättningen har lagts ut 13.26 15/4 2020). Om det blir känt kan ju många i Sverige läsa texten och bilda sig en egen uppfattning. Varför ska det undanhållas den svenska publiken?

Så här formuleras anklagelsen mot de svenska och norska officerarna i Newsfronts artikel vars uppgifter enligt Newsfront bygger på TG-channel ”Welders” (som jag inte kunnat hitta):

”Such activities to train soldiers of the Armed Forces of Ukraine by instructors from Norway and Sweden contribute to the spread of lawlessness, violence and the continuation of hostilities in South-East Ukraine. As a result of war crimes, prepared by NATO instructors of the Ukrainian security forces in Donbass, 119 children have already died and 310 were injured.”

(Sådana aktiviteter för att träna soldater i Ukrainas väpnade styrkor av instruktörer från Norge och Sverige bidrar till spridning av laglöshet, våld och fortsättning på fientlighet i sydöstra Ukraina. Som ett resultat av krigsbrott, förberedda av Nato-instruktörer till Ukrainas väpnade styrkor i Donbas, har redan 119 barn dött och 310 skadats. Min översättning.)[2]

Observera att den allvarligaste kritiken avser instruktörer från NATO. Sverige är väl inte med i Nato? Syftningen inkluderar därmed inte formellt de svenska officerarna, men det är lite oklart vad som avses.

Några frågor uppstår när det gäller det svenska deltagandet. Har svenska officerare deltagit i utbildning av ukrainska soldater? Ja, utan tvekan. Detta är ett exempel på insatser i Ukraina som nämns på Försvarsmaktens hemsida:

”För att stödja den demokratiska utvecklingen i Ukraina har Försvarsmakten personal som ingår i Operation Unifier, en utbildningsinsats ledd av Kanada. Svensk militär har funnits på plats sedan 2018 och ingår i den multinationella styrkan Joint Task Force i Ukraina. … Vi följer kapten Mattias Röijer och sergeant Adrian Stiessel under ett utbildningspass i stridsteknik.”[3]
Här nämns i och för dig inga passnummer, men det är tydligen helt OK att skriva om dessa insatser om det sker i positiv anda.

En annan fråga som dyker upp är denna: har ukrainska soldater begått brott i striderna mot den andra sidan i inbördeskrigets Ukraina, Donbas? Ja, det har förekommit. Återkommande granatbeskjutning i strid med Minskavtalet av civila områden är ett exempel.

Om man utbildar ena sidans soldater i ett inbördeskrig är det väl inte orimligt att hävda att det ”… bidrar till spridning av laglöshet, våld och en fortsättning på fientligheterna …”?

Borde de ha publicerat namnen på de officerare som deltagit i utbildningsinsatserna? Det kan ifrågasättas, kritiken borde snarare riktas mot de ministrar som är ansvariga.

Peter Hultqvists, som ofta tar i så han nästan spricker när han kritiserar Ryssland, har framfört en skarp kritik mot publiceringen.

Först kan man fråga sig varför en minister ska kommentera artiklar som förekommer i andra länders press – annat än att påpeka rena sakfel som berör dennes ansvarsområde, om sådana förekommit.

I botten på hela affären ligger ju beslut i Sverige om stöd till ena sidan i ett inbördeskrig. Det skulle inte funnits grund för den av Hultqvist kritiserade artikeln om inte Ukrainas väpnade styrkor fått svenskt utbildningsstöd.

Elin Jönsson har varit ute på hal is tidigare, vilket gjorde att jag anade att ovan nämnda fall inte hade beskrivits korrekt. Här är ett exempel från SVT 2014 där redan rubriken innehåller en allvarlig felcitering:

”Sverige behöver inte oroa sig för Ryssland. Estland och Lettland har däremot all anledning att vara rädda för Ryssland, säger president Putins personliga rådgivare Sergej Markov till SVT:s Korrespondenterna. (I bildtexten kallas han Putins sändebud. Min kommentar.)
Efter den ryska annekteringen av Krim och våldsamheterna i östra Ukraina växer oron i flera av Rysslands grannländer. I Baltikum undrar många hur de ryska planerna ser ut för närområdet. Litauens president Dalia Grybauskaite har tidigare sagt att hon skulle försvara landet med sina bara händer vid ett ryskt angrepp. Och en av Putins närmaste medarbetare, Sergej Markov, drar sig inte för att späda på oron i Baltikum.
– Ni i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Estland har däremot anledning att var rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna, säger Markov när Elin Jönsson och Anton Koposov träffar honom i Moskva.” (SVT 11/11 2014) [4]
Jag kommenterade detta i en artikel med exempel på förvrängningar och citatförfalskningar om Ryssland i svenska medier.

”Personer tillskrivs politiskt betydelsefulla roller de inte har. Personer som inte har mandat att tala för presidenten eller regeringen i Ryssland citeras som om deras uttalanden var representativa för dem. Ett av flera exempel på dylik citering är när Sergej Markov lyfts fram av Elin Jönsson i SVT som ”Putins personliga talesperson” vilket han inte är. I ingressen förekommer ren citatförfalskning. Det hävdas bl.a. att Markov (och därmed Putin och Ryssland!) hotat Estland och Lettland. För det första är han ingen talesperson för Rysslands president eller regering och för det andra uttalade han inget hot i den aktuella intervjun. Han konstaterade att OM det skulle bli storkrig mellan Nato och Ryssland så kommer Estland och Lettland att drabbas och kanske upphöra att finnas kvar som länder. Han sa även (vilket inte finns med i SVTs referat) att Ryssland inte vill ha ett krig. Han sa inget som skulle indikera att Ryssland har planer på att anfalla de två länderna. Hot? Nej!” [5]
Jag skrev även den här korta artikeln i samma ämne. Där finns bl.a. uttalanden av fd svenske ambassadören i Moskva, Sven Hirdman, som visar att Markov inte har den roll i Ryssland som Jönsson påstår.[6]


[1] https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-forsvarsanstallda-uthangda-som-

barnamordare-pa-rysksprakig-sajt?cmpid=del%3Afb%3A20200429%3Asvenska-forsvarsanstallda-uthangda-som-barnamordare-pa-rysksprakig-sajt%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR3rhGmhLAUUA8LeYpXpffQyx9X6VCqjqKLzyadECikY81eDUxcnsnWZdKc och https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/svenske-majoren-blev-uthangd-pa-rysk-sajt-att-nagon-har-haft-ett-syfte-ar-glasklart?fbclid=IwAR3snG9GQmqUWmqAsR-0JpYuLPFeA5lzzIL-o9vUuJ1T3CXvqDfHch2fwJ0

[2] https://en.news-front.info/2020/04/15/the-list-of-swedish-and-norwegian-instructors-who-prepared-ukrainian-punishments-was-published/

[3] https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2019/10/svenskar-utbildar-ukrainska-instruktorer-i-stridsteknik/

[4] https://www.svt.se/nyheter/utrikes/estland-och-lettland-ska-vara-radda-for-oss

[5] http://www.synapze.se/?link=article&key=15394

[6] http://www.synapze.se/?link=article&key=12319


Några andra artiklar i ämnet.

Hultqvist om Sverige som frontstat mot Ryssland skapar otrygghet.
Bör Hultqvist avgå/avskedas? Den svenska regeringens farliga utrikes- och säkerhetspolitik.
Peter Hultqvist vill minska yttrandefriheten – får kritik av pressombudsmannen.
Falska anklagelser från EU om rysk desinformation enligt forskare i Storbritannien.
Nato spöar Ryssland stort – då det gäller kränkning av svenskt territorium i alla fall.
Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?
Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?
Sverige, Nato och militärpolitik – Forum om svensk imperialism
Cyberwar och Nato:s militära installationer i Norden
MSB: Ryssland försökte inte påverka det svenska valet.

Några artiklar om NATO.
Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det

Föregående artikelFinns det större hot än Coronaviruset? Vilket/vilka då?
Nästa artikelFörsta maj med försvarsminister Peter Hultqvist…

24 KOMMENTARER

 1. Lögnarna på regim-TV har glada dagar! Numera tvångsfinansieras SVT av oss skattebetalare så man behöver inte längre låtsas om att man är opartiska eller objektiva! Lägg ner skiten…Det enda intressanta med SVT-Nyheter är väl att kolla hur många lögner och desinformation de kan få plats med under en sändning!

 2. Vi vet numera att Ryssland organiserade folkomröstningen på Krim. Hur vet vi det?
  Putin sa det i klartext den 16 juli, 2018, vid presskonferensen i Helsingfors i samband
  med toppmötet med Trump.
  Jag och en rysk kollega gick noggrant igenom inspelningen med simultantolkningen
  borttagen, så att vi kunde lyssna direkt till Putins mycket karakteristiska röst. Han sa
  i klartext ”vi anordnade folkomröstningen på Krim”. Medarbetarna uppräckte naturligtvis att Putins tunga
  slant, så i det transcript som sedan lade upp på presidentens officiella sida, hade
  ”vi” tagits bort.

  Uppfattningen att kriget i Donbass skulle vara ett rent inbördeskrig, utan Rysslands deltagande,
  jämställer jag med uppfattningen att månlandningen 1969 aldrig ägde rum (en uppfattning
  som omfattades av numera avlidne Brage Norin, Ander Romelsjös vän). Jag tänker inte
  ge mig in i den diskussionen igen, jag har i detalj fått beskrivet för mig av
  Ukrainas främsta forskare i livsvetenskaperna, hur Ryssland infiltrerade östra
  Ukraina. Hon är född och uppväxt i Donetsk, där hon också byggde upp sin för
  folkhälsan i regionen mycket viktiga verksamhet (nu givetvis slagen i spillror av separatisterna).
  Hon studerade i Moskva, och kände naturligtvis direkt igen Moskva-dialekten när den
  dök upp i Donetsk (en stad Moskvabor normalt aldrig skulle turista i).

  En av många tragiska aspekter på kriget i Donbass är att de ryska familjer vars söner
  stupat på slagfältet i östra Ukraina, måste hålla tyst om detta. Bl a har den gamle fibbaren
  Svante Svensson, som arbetar med många ryssar i en internationell miljö, beskrivit detta.

  Vilken skillnad mot det vi ska fira på lördag, de sovjetiska folkens seger över
  Hitlertyskland (9 maj). Ryssland har tagit fram en imponerande databas över
  alla de miljoner sovjetmedborgare som deltog i kriget: podvignaroda.ru
  (delvis tillgänglig också på engelska).
  Min fru visade mig hur hon kunde hitta sin far i databasen, och den viktigaste
  utmärkelsen han erhöll: Орден Отечественной войны (Order of the Patriotic War).
  Släktingar uppmuntras att skicka foton på sina äldre släktingar till databasen.

  • Än sen då?! Krim boerna är glada att inte vara en del av det helvete som kallas Ukraina.

   • Exakt! Befolkningen i Ukraina håller på att lämna helvetet som kuppmakarna och USA/EU skapat där…Sista man/kvinna som lämnar släcker ljuset!

    • Fascinerande att ett land som offrade så mycket i kampen mot Hitlertyskland,
     med de största procentuella civila dödsoffren av alla Sovjetunionens republiker bortsett från Vitryssland, och militära förluster som översteg USA:s,
     Storbritanniens, och Frankrikes sammanlagda förluster, kan generera så starka negativa känslor hos människor från ett land vars bidrag till krossandet av Hitlertyskland inte ens var noll, utan antagligen negativt (järnmalmen var av strategisk betydelse för Hitler.

     Kanske ett tema Anders Romelsjö kan utveckla i en blogg? Jag har läst fler starkt negativa kommentarer om Ukraina på denna blogg än någon annanstans.

     • Jag kritiserar statskupp mot folkvald president, tydlig nazitolerans, osjälvständig USAanpassad utrikespolitik, historierevision och oförmåga att iaktta Minsk avtal. Gör inte du det?

     • Vad har det ”gamla” Ukraina med dagens korrupta USA-lakejer att göra? Jag kritiserar inte gårdagens Ukraina utan vad det blivit av Ukraina efter Sovjets upplösning! En tummelplats för mer eller mindre skumma oligarker som säljer ut det som finns kvar! Inte konstigt att folk flyr…

     • ”det “gamla” Ukraina”?
      Benny, du menar som general Wlassow och hans Ryska Befrielsearmé?

     • Det är väl bra att det finns någonstans i Sverige där man kan läsa negativa kommentarer om vad som händer i Ukraina efter statskuppen. För public service, och våra stora media i Sverige där de flesta hämtar sina nyheter har inte skrivit något till skillnad från The Guardian som skrev en artikel om barnläger i Ukraina där hälften av ledarna var nynazister, eller BBC som gjorde ett program speciellt om hur nynazister växer i Ukraina. Eller läs Max Blumenthal som skriver i The GrayZone flera artiklar med skrämmande information och mycket fakta om bl.a. hur Israel skickar vapen till nynazister i Azovbataljonen i Ukraina, som Ukraina försöker tvätta rent genom att låta den ingå i Ukrainas reguljära arme. Eller den duktiga Eva Bartlett som varit på Krim och intervjuat flera personer där, läs hennes artiklar. Hon har även talat i FN om Syrien.
      Tyvärr måste man söka utomlands för att få mer fakta och allsidig information om Ukraina, då större media i Sverige tiger still. Dessutom har USAID gjort en stor medborgarundersökning i Ukraina, som visar att enbart 5% av medborgarna tycker det är viktigt att Krim skall tillhöra Ukraina, Så varför släpper man inte Krim, om det inte är för att USA inte vill det.

    • Vad vet den svenska regeringen om Nynazism i dagens Ukraina?
     http://www.donbass-insider.com/2020/10/15/ukraine-the-defenders-day-under-the-sign-of-unabashed-neo-nazism/
     Den 14 oktober 2020, som är försvararnas dag, ägde en antisemitisk demonstration mot Vladimir Zelensky rum i Kiev, under UPA-marschen, medan de ukrainska myndigheterna bad judar att be för sina bödlar, vilket bevisade att utvecklingen av nynazism i Ukraina är inte bara en fantasi av ”rysk propaganda”. Efter Maidankuppen ändrade Ukrainas dåvarande president Petr Poroshenko dagen för försvararnas dag till den 14 oktober, dagen för skapandet av OUN-UPA ( den ukrainska upproriska armén, som samarbetade med nazisterna under andra världskriget, massakrerade polska civila och deltog i Förintelsen ). Valet av detta datum ensam var en symbol i sig för utvecklingen av en helt skamlös nynazism i Ukraina. Sedan dess uttrycktes denna nynazism öppet i Ukraina, utan att någon bland landets västra anhängare störs av den.

     Från anordnande av konserter av öppet nynazistiska musikgrupper i centrala Kiev, med premiärministern på scenen , till försäljning av burkar av ”separatister” , statlig finansiering av nynazistiska organisationer under sken av ungdomsprogram , eller det öppna främjandet av samarbete med nazisterna under andra världskriget , är det uppenbart att nynazismen i Ukraina inte behöver gömma sig. För att inte tala om det faktum att sedan Maidan har Ukraina öppet firat sina nya ”nationella hjältar”, nämligen de som, liksom Stepan Bandera, samarbetade med nazisterna och vars män massakrerade bland annat hundratusentals polacker och judar . Och nu när allt detta hade blivit ”normen”, det ”vanliga” i Ukraina, var landet moget för ännu tydligare och mer föraktliga manifestationer av nynazism.

     De ukrainska myndigheternas cynism efter utvecklingen av nynazismen i landet är sådan att kommunfullmäktiges kulturavdelning i Kiev skrev till överrabbinen i Kiev och Ukraina, Moshe Reuven Azman, och bad det judiska samfundet att be för ”försvararna ”I alla generations hemland , det vill säga också de som massakrerade judar under andra världskriget!

     Detta är vad som står i brevet till överrabbinen: ”I enlighet med presidentdekret nr 806/2014 av den 14.10.2014, för att hedra Ukrainas försvarare i alla generationer , ber vi er att uppmuntra de religiösa samfunden i Kiev att organisera böner för den ukrainska armén och Ukrainas försvarare. den 14 oktober i år“. För att uttrycka det tydligt bad myndigheterna i Kiev-kommunen det judiska samfundet att be på årsdagen för upprättandet av UPA (ansvarig för massakrer mot judarna i Ukraina under andra världskriget), för dem som massakrerade dem mer än 75 för år sedan (eftersom jag minns att de ukrainska myndigheterna, inklusive Zelensky, anser Bandera och hans män som försvarare av Ukraina)! Jag skulle vilja att mina läsare tar fem minuter och läser noggrant igenom det jag just har skrivit för att förstå i vilken utsträckning nynazismen har blivit institutionell i Ukraina! De politiska myndigheterna har bett judarna i Ukraina att be för sina bödlar !!!

     Efter den ukrainska polisen som i början av året frågade listan över judarna i Kolomyia , i vad som såg ut som en dålig omarbetning av de ukrainska nazisternas samarbetspartner, förvandlas nu kommunen Kiev till den mest sordida cynism. genom att be det judiska samfundet att be för dem som massakrerade sitt under andra världskriget! Det här är botten av det svåra.

 3. SVT och SR är som Public Service-kanaler rena katastrofen. Blogginlägget ovan gör detta mycket tydligt. Regelsystemet som kringgärdar dessa båda företag är alldeles utmärkt, men båda företagen bryter konsekvent mot givna regler. Det är alltså inte bara i här inslaget.

  Alibiinstitutionen granskningsnämnden sover till på köpet konstant sött. Dess enda uppgift tycks vara att framstå som så, som ett alibi – och inget annat. Det blir en god illustration till hur lagar och avtal kan nonchaleras i ett samhälle, som påstår sig vara ett rättssamhälle!

  Häromdagen gavs på denna blogg i ett annat inlägg ytterligare ett exempel från SR på samma typ av ensidiga sakframställning:
  https://www.globalpolitics.se/vad-vet-du-om-holomodor-i-ukraina/
  De efterföljande kommentarerna till just det inlägget illustrerade mycket väl hur en diskussion i ett oavslutat ämne skulle kunna föras.

  I stället för att ta ställning till Ulf Karlströms invändningar mot programhanteringen, skickar SR fram programmakaren Fredrik Wadström själv att skriva en ny partsinlaga. Tekniken är symptomatiskt; i det här fallet skickas alltså journalisten fram för att än en gång skämma ut hela journalistskrået, medan de som är ansvariga för helheten gömmer sig bakom sina högar murar, knäpp tysta – aldrig beredda att ta en öppen diskussion.

  Att det alltså snarare är de grå eminenserna som stampar takten i medierna framgår mycket tydligt i det här inlägget på bloggen Det goda samhället
  https://detgodasamhallet.com/2020/04/17/gunnar-sandelin-medias-gra-eminenser/
  Journalisterna genomför bara det slaskarbete de är anställda för att göra – det förenklas naturligtvis av att de säkert tror på vad de gör, med sin mycket ofta bristande sakliga kompetens.

  Egentligen är det alldeles obegripligt att SR och SVT anser sig kunna fortsätta på det här viset, i fråga efter fråga, och på ett så obegåvat sätt. Det saknas all finess i mönstret att bedra oss, som betalar hela kalaset. Hela nätet ligger öppet för oss tittare och lyssnare. Där vi själva kan konstatera hur det ser ut i omvärlden – och sedan jämföra med vad vi matas med, med enfaldigheten.

  Det är lätt att konstatera att det finns ett betydande missnöje – både från höger och från vänster – med hur Public Service hanterar sitt uppdrag, men de för verksamheten sitter moltysta högt uppe i sina elfenbenstorn.

  Mediekoncentrationen gör att det i stort sett i alla viktiga frågor bara kommer fram en enda åsikt över landet, genom etablerade medier. Public Service borde vara en viktig demokratisk motvikt för att bryta ensidigheten, enligt det mönster vi äldre en gång fick lära oss i skolan. Men med sin nuvarande inriktning har SR och SVT ingen funktion att fylla – som Lars P. Syll konstaterar på sin blogg här
  https://larspsyll.wordpress.com/2020/05/02/darfor-borde-svt-laggas-ner/

 4. Sverige har sedan länge lärt sig läxan efter världpolisens propaganda konster och konspirationsteorier och kan producera falska bilder, historier, (psy-ops) och anklagelser ostraffat, helt i enlighet med den fria lögnens principer.
  Det kommer maktens medier garanterat att fortsätta med, trots att förtroendet för närvarande nått bottenläget.
  Det handlar inte längre om fakta och sanning, utan om politik, intressen och pengar. (de stora lögnernas marknad).

 5. @Mats Larsson 6 maj, 2020 At 11:17
  Du hävdar en massa saker berättade för dig av en anonym forskare utan att styrka ett enda ord, och du vill att alla ska tro på dig och din källa (gammalt skåpat!!)
  Kan du förklara vad israeliska soldater från IDF gjorde i Kiev i februari 2014? (innan ryssarna ”infiltrerade” Donbass)
  Ukraine: Israeli Special Forces Unit under Neo-Nazi Command Involved in Maidan Riots
  Under the title “In Kiev, an Israeli army vet led a street-fighting unit”, the Jewish News Agency JTA confirms that soldiers from the IDF were involved in the EuroMaidan protest movement under the direct command of the Neo-Nazi Svoboda Party. The Svoboda Party follows in the footsteps of World War II Nazi collaborator Stepan Bandera.
  https://www.jta.org/2014/02/28/news-opinion/world/in-kiev-an-israeli-militia-commander-fights-in-the-streets-and-saves-lives
  Det är inte bara israeler som olagligt (enligt ukrainsk konstitution) befann sig i Kiev, utan också krypskyttar från bl annat Georgien.

  Ukrainska ”strana” har publicerat en artikel enligt vilken den 20 februari 2014, dom första som mördats av prickskyttar varit polisofficerare, inte från oppositionen.
  Security Officers Were First To Get Killed During 2014’s Maidan in Ukraine
  Ukrainian investigators have determined that on February 20th, 2014, the first individuals to be killed during the Maidan Coup riots were security officers, and not protesters.
  Documents obtained by Strana indicate the time of death of 13 police officers who died between February 18th and 20th. And they show that on February 20th the first three policemen died between 8:10 a.m. and 8:20 a.m. Whereas the Maidan supporters were killed later that day – starting at 9 a.m.
  This completely coincides with the investigation data, which are contained in suspicion to one of the shooters of the Maidan – Nazar Yuskevich.
  https://southfront.org/security-officers-were-first-to-get-killed-during-2014s-maidan-in-ukraine/
  även länk till strana.ua artikel:
  https://strana.ua/news/250376-kto-ubival-ljudej-na-majdane-20-fevralja-2014-hoda-dokumenty-sledstvija.html

  Tråkigt att din forskarkompis inte berättat om statskuppen iscensatt av fascisterna:

  Vladimir OLEINIK ANTI-CONSTITUTIONAL COUP D’ETAT
  http://perevorot.info/Perevorot-eng.pdf

 6. Vem startade kriget i Donbass?
  Ukraine crisis: Turchynov announces anti-terror operation
  13 Apr 2014
  https://www.bbc.com/news/av/world-europe-27013169/ukraine-crisis-turchynov-announces-anti-terror-operation

  Längre intervju med Alexander Turchynov (på ryska)
  ”Vår uppgift är att flytta österut”
  ”För tre år sedan, den 14 april 2014, undertecknade tillförordnad Ukrainas president Oleksandr Turchynov ett dekret om början av operationen för ukrainska säkerhetsstyrkor i de östra regionerna i landet, kallad antiterroroperationen (ATO).”(google översättning)
  https://www.bbc.com/ukrainian/features-russian-39598719

  Turchynov Admitted That He Sent Criminals to the Frontline and Personally Gave Them Weapons
  “I remember one meeting with battalions on the frontline with volunteer units, where one of the attendees, covered in tattoos, asked: ‘Boss, will there be amnesty or not? There we have guys who are interested’. I asked: ‘And who are these guys?’ ‘Well, there are … murders, robberies’. Yes, it was,” confesses Turchynov.
  “I remember when I was opening warehouses with weapons to give to battalions, officers were refusing to do it. They asked me: ‘Aleksandr, who would be responsible for that?’ And I said: ‘That would be me’, and I personally kept signing orders for the giving out of weapons. Yes, many worried what can happen if – being armed – they don’t execute orders … Indeed, at that time we didn’t check anyone. Everyone — convicted or not — said that they were ready to defend the country, they enrolled, they received weapons, and went East,” stated Turchynov.
  http://www.stalkerzone.org/turchynov-admitted-sent-criminals-frontline-personally-gave-weapons/

  • Genom att starta kriget mot Donbass, Turchynov bröt mot artikel 17 i ukrainska konstitutionen, enligt en artikel i ”vesti.ua”
   “For the first time in the history of Ukraine, experts have recognized that according to Article 17 of the Constitution of Ukraine, the Armed Forces of Ukraine cannot be involved in any conflict within the country. They are intended only to repel external aggression. What Russian propaganda has said repeatedly – that our Armed forces are involved in ATO illegally – for the first time in the history of Ukraine, our expertise has recognized this. No one pays attention to all the comments of the defense party to the court that we are documenting ourselves for the international court on such crimes. There is expertise, it cannot be canceled, it cannot be withdrawn too, ”says Zhivotov.

   …/Military expert Oleg Zhdanov, in a comment to “Vesti”, said that there really were grounds for recognizing the actions of the Armed Forces of Ukraine as illegal. Thus, the Ukrainian soldiers, who are protecting against aggression, are placed in jeopardy.

   …/“In August 2016, at a meeting of the PACE, Poroshenko stated that the Armed Forces of Ukraine confront … Ukrainian citizens.

   …/Ukrainian soldiers who fought in the Donbass may be even more vulnerable when traveling abroad. In the prison in the city of Pavia in Italy for two years is a war veteran, a fighter of the National Guard, Vitaly Markiv. According to the Italian prosecution, the National Guard was an illegal armed group, not a state structure, and Markiv acted not as a serviceman, but as an armed militant.

   https://www.newcoldwar.org/shocking-analysis-from-the-prosecutor-general-office-poroshenko-and-all-who-fought-there-will-answer-for-donbass/
   https://vesti-ukr.com/strana/347311-tribunal-dlja-poroshenko-chto-oznachaet-ratifikatsija-rimskoho-statuta-ukrainoj

 7. Riksrevisionen genomför en granskning av ”Granskningsnämnden”. Rapporten kommer att presenteras nov 2020.
  Bakgrund:
  Granskningsnämnden för radio och tv (vid Myndigheten för press, radio och tv) har i uppdrag att granska om public service-företagen följer villkoren i sändningstillstånden, anslagsvillkoren och andra beslut som regeringen fattat utifrån radio- och tv-lagen.

  Nämnden granskar årligen företagen och programmens innehåll. Dessutom handlägger nämnden anmälningar mot olika program. Under 2019 inkom anmälningar mot drygt 1 900 radio- och tv-program. I 55 procent av fallen avskrevs anmälan utan prövning, i 33 procent av fallen friades programföretagen och i 9 procent kunde ärendet inte prövas – till exempel för att anmälan riktades mot ett utländskt programbolag. I knappt 3 procent fälldes programföretagen. (min fetning)
  https://www.riksrevisionen.se/nu-granskas/pagaende-granskningar/granskningsnamnden-for-radio-och-tv.html

 8. Kiev kan nu konstatera att Ukraina har förvandlats till ett konkursland utan borgenärer, som inte kan överleva av den inhemska ekonomin, utan behöver få externa lån.
  Direktören för Institute for Society Transformation Oleg Soskin meddelade detta på sin YouTube-kanal, rapporterar korrespondenten för PolitNavigator. ”Ukraina är ett förlorarland i Europa. Liksom Georgien, Moldavien, Albanien, Bulgarien, Rumänien, Balkanländerna, Makedonien, Bosnien och Hercegovina. Dessa är de förlorande länderna, som är de sista i Europa.
  Om du tar Ukraina är det ett konkursland. Det befinner sig i ett permanent fallissemang, vilket helt enkelt täcks av det faktum att varje jävel som kommer till ordförandeskapet och sätter premiärministern tar lån från IMF, EU och USA eller från gränsöverskridande oroande organisationer mer och mer skuldförpliktelser enligt 7- 10% per år, sade han.
  Oleg Soskin betonade dock att alla västerländska borgenärer som har stött Ukrainas existens under de senaste åren har upphört.
  Det är, det är en permanent mottagare som behöver borgenärer, måste göra externa lån. Men det finns inga borgenärer kvar, förutom huvudsakliga borgenären, som är det redan ruinerade konkursboet USA och så möjligen USA:s uthålligaste lakej Sverige.

 9. ’Landet kommer att gå ner i avloppet’: Saakashvili varnar den ukrainska ekonomin inför kollaps, kommer inte att kunna betala pensioner 2021
  Artikeln från 25 nov 2020
  Den ukrainska ekonomin står inför en oundviklig katastrof. Det är enligt Mikhail Saakashvili, Georgiens före detta president, som tror att Kiev snart kommer att ha problem med att uppfylla även de mest grundläggande sociala välfärdsbetalningarna.

  Saakashvili, som är nuvarande chef för Ukrainas nationella reformråd, berättade för nationell TV att landet har en enorm utmaning hotande precis runt hörnet.

  ”Den ukrainska ekonomin går nu mot en stor katastrof. En mycket stark budgetkris hotar och Ukraina kommer att ha problem med löner och pensioner från och med nästa år, ” förklarade han i en intervju på tisdag.

  Georgiens tidigare president noterade att pengar från Internationella valutafonden (IMF) skulle hjälpa på kort sikt, men sa att Kiev snart kommer att kämpa med de mest grundläggande ekonomiska skyldigheterna, såsom att betala löner och sociala avgifter.

  ”Detta har inte hänt i Ukraina sedan 1990-talet,” sa Saakashvili. ”Något måste göras, annars går landet i avloppet.”

  Ukraina undertecknade en överenskommelse om 5 miljarder dollar med IMF den 9 juni, som kommer att dras in under 18 månader. Hittills har Kiev fått 2,1 miljarder dollar av detta.

  Saakashvilis ärliga utvärdering av den ukrainska ekonomin hyllades på andra sidan landets östra gräns, av den ryska senatorn Alexey Pushkov.

  ”Saakashvili utvärderade nykter situationen i Ukraina och sa att dess ekonomi går mot en oundviklig katastrof,” skrev senatorn på Twitter.
  https://www.rt.com/russia/507771-saakashvili-ukrainian-economy-collapse/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

 10. Ukraina bör delas upp i en rysk del och en Eu-del. Delarna måste få arbetsro, krig slukar allt välstånd. Västukraina kan inte tvinga sig på östukraina och östukraina kan inte tvinga sig på västukraina, detta borde lösas som Tjeckslovakien, delas upp i Tjeckien och Slovakien. Om de slipper de grannar de inte vill ha behöver de heller inte vurma för fascism/kommunism, utan kan börja arbeta. Många ukarainare jobbar i Sverige, de låtsas vara polacker.

  • Du verkar inte vara speciellt insatt i ämnet.
   Det har aldrig funnits välstånd i Ukraina sedan självständigheten 1990.
   Västukraina vill med våld återintegrera öst, dessutom på deras villkor.Det sex år gamla Minsk2 avtalet, har U struntat i att implementera.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here