Solcellsdrivna stridsvagnar!? BlackRock leder gröntvättningen

1
1182

Den här artikeln i Midtifleisen är en översättning av en artikel i tyska här av Werner Rügemer med tillstånd av denne.
Solcellsdrivna stridsvagnar!? BlackRock leder gröntvättningen. Varefter Rolf Nilsson har översatt till denna blogg. Innehållet är kanske inte så sensationellt, särskilt inte om man läst artiklar här. Man får se det som en lite mer detaljerad ”case study”. Storkapitalet vill och kan ta ledningen i klimatarbetet – tills länge de folkliga manifestationerna blir betydligt mer omfattande och tydligt radikala för ”System Change”.

Vi har här publicerat artiklar både om Black Rock och New Green Deal. Se under ”Relaterat”


Solcellsdrivna stridsvagnar!? BlackRock leder gröntvättningen.

Trots alla fina ord är de stora investeringsfonderna fortfarande de avgörande ägarna i den kapitalism som bygger på fossila bränslen. Dessutom fortsätter globala upprustning, militära operationer och krig, även inom den ”hållbara” och ”gröna” kapitalismen.

Larry Fink.

BlackRock-chefen Lawrence Fink har positionerat sig som talesperson för ”hållbar kapitalism” i de ledande västerländska demokratierna. I sådana forum som World Economic Forum (WEF), där man har träffats årligen under fyra decennier i den lyxiga semesterorten Davos, i skatteparadiset Schweiz, får Fink, tillsammans med liknande propagandister som Bill Gates (Microsofts grundare, Bill & Melinda Gates Foundation), en global talarstol .

”Nyliberalismen har haft sin tid”, skriver grundaren av WEF, Klaus Schwab – samma nyliberalism som Fink, Gates, Schwab & co hittills har representerat. Men de vill också ta kontroll över alternativet.

Deras nya värdegrund har förkortningen ESG: Environment, Social, Governance. Det är en del av en Green New Deal. BlackRock fick ett ESG-rådgivningsmandat från EU-kommissionen.

Förstörelsen av miljön, vilken åstadkommits av den västerländska ekonomin, baserad på fossila bränslen – särskilt med dess kol-, olje- och bilföretag – har varit vetenskapligt belagd i minst 30 år. Men de nu mycket ansvarsfulla investerarna, som BlackRock & co. struntade i detta lika länge och är fortfarande de största ägarna i dessa företag idag. Nu har de tydligen vaknat till i tidsandan. Hur trovärdigt är det?

”Grön kapitalism” döljer den fossila basen.

Den förnyelsebara, hållbara kapitalismen skall också bli till en ”grön” kapitalism. Många nya fonder skapas för detta ändamål, till exempel för vindkraftverk och solparker. Dessa medel är dock storleksmässigt relativt små.

I huvudsak är BlackRock & co. fortfarande den fossila kapitalismens avgörande ägare, det vill säga olje-, gruv-, jordbruks-, fordons-, läkemedels-, cement- och kryssningsföretag – och för övrigt även vapenföretag.

Förutom miljöfonderna är BlackRock & co. också fortsatt stora aktieägare i RWE, E.ON, Exxon, Shell, Total, General Motors, Daimler, BMW, VW, den största råvaruhandlaren Glencore, med huvudkontor i den finansiella oasen Zug i Schweiz; de största läkemedelsföretagen som Pfizer, DuPont, Bayer, BASF och Sanofi; de största cementtillverkarna som Lafarge Holcim och HeidelbergCement; och även de största vapenföretagen och kärnvapentillverkarna, som Boeing, Lockheed, Raytheon, General Dynamics, Northrop i USA, Leonardo i Italien, Thales i Frankrike och Rheinmetall i Tyskland.

BlackRock & co. är för övrigt också de största ägarna av de tre största kryssningsrederierna: Carnival Corp., Royal Caribbean Cruises och Norwegian Cruise Line. Alla tre har sitt huvudkontor i Miami / Florida / USA:

• Carnival Corp.: De största ägarna i storleksordning är Vanguard, Truist Bank, BlackRock, State Street, Northern Trust, Fidelity

• Royal Caribbean Cruises: De största ägarna i storleksordning är Capital, Vanguard, BlackRock, State Street, Fidelity

• Norwegian Cruise Line: De största ägarna i storleksordning är Vanguard, BlackRock, State Street, Fidelity.

Fossil kapitalism: Militärt världsherradöme och upprustning

Den fossila kapitalismen inkluderar också den USA-ledda och kravet på världsherravälde, i strid med internationell rätt, men med stöd av militär makt. Världsomspännande upprustning, militära operationer och krig fortsätter också under den ”hållbara” och ”gröna” kapitalismen. Och nyligen har även det tyska gröna partiet krävt rustningar mot ”auktoritära stater” och för ”robusta europeiska militära operationer” i nära samarbete med USA.

Till och med den ”normala” driften och leveransen av energi, ammunition, bränsle, mat, personal etc. till de cirka 1 000 amerikanska militärbaserna runt om i världen – ofta avsiktligt stationerade på avlägsna öar (Guantanamo, Guam, Marshallöarna…) och i avlägset liggande, strukturellt svaga regioner (Thule / Grönland, Bondsteel / Kosovo, Ramstein …) – plus de flygplan, satelliter och fartyg, som är i konstant rörelse runt jorden dygnet runt, i luften, i rymden, på jorden och i haven, pansarövningar, krigsfartyg i Stilla havet: den amerikanska militären är den största förstöraren av miljön. Och om vi också lägger till NATO …

Men vi ser också BlackRock & co:s miljöstrategi som ett dekorativt tillbehör: NATO vill vara ”miljövänligt”, med biobränslen för stridsflygplan och solcellsbatterier till elektroniken i stridsvagnarna.

Miljövänlig infrastruktur, såsom offentliga och billiga transportsystem, är inget problem för BlackRock & co. Utarmningen av själva det offentliga – statsväsendet – fortsätter. Och sist men inte minst: på grund av västerländska regeringars och EU:s samarbete med BlackRock & co, minskar det politiska stödet hos majoriteten av befolkningen för västerländsk demokratis tidigare institutioner, partier och ledande medier: en fossil kapitalism i flera avseenden.

Fink: De rika kunderna är viktigare än miljön

Ibland talar BlackRock-chefen Fink klarspråk. I en intervju sommaren 2021 betonade han: Även om han är ”engagerad i miljön”, är det ”som investerare… mitt ansvar att maximera kundernas inkomster”.

Fink påpekar också att han måste följa kapitalägarnas önskemål om vilka bolag kapitalet ska placeras i, och dessa önskemål kan avvika från hållbarhetskriterierna: ”Jag kan inte placera pengarna där jag kanske skulle vilja, utan bara där kunden vill ha dem.”

Tidningen sammanfattar Finks ställningstagande efter intervjun – bifallande – så här: Fink «driver företag till större bärkraftighet. Han tror inte att detta kommer att rädda världen. Att han maximerar kundernas avkastning är en självklarhet.”

DAX nya ”gröna bror”

Den tyska filialen till BlackRock lanserade 2021 indexfonden DAX-ESG-ETF på den stora Frankfurtbörsen (DAX). Denna fond uppfyller ESG-kriterierna, enligt BlackRock.

Fonden har sitt namn efter DAX, men för att uppfylla ESG-kriterierna har tre börsnoterade bolag tagits bort, eftersom deras produktion är skadlig för miljön: RWE (brunkol), E.ON (kraftnät) och MTU (civila och militära flygmotorer). ). Biltillverkare och läkemedelsföretag var dock inte uteslutna.

Istället ingick tre onoterade bolag: Symrise AG (kemikalier, dofter och smakämnen), Brenntag SE (världsmarknadsledare inom försäljning av kemikalier) och Zalando SE (näthandel med mode och kosmetika). Miljöbedömningen av dessa tre grupper gjordes av Qontigo, ett dotterbolag till Deutsche Börse AG med ansvar för indexprodukter.

Men: BlackRock är fortfarande storägare i de tre grupper som har tagits bort från DAX ESG ETF-fonden, som tidigare. Och sålunda föds börsens ”gröna bror”.

Vad som är ”grönt” definierar vi

Deutsche Börse AG och dess ESG-indexvärderingsföretag Qontigo, hämtar utvärderingarna från Sustainalytics, världens ledande ESG-värderingsföretag. Med 600 anställda förbereder de ESG-utvärderingar för företag som BlackRock och 700 andra kapitalförvaltare önskar att köpa.

Men Sustainalytics ägs av Morningstar Incorporated, med huvudkontor i Chicago/USA. Detta finansanalysföretag med 5 000 anställda är ledande i resultatbedömningen av de viktigaste aktierna och värdepapperen och har även dotterbolag som sysslar med rating.

Och vem äger Morningstar? Den största aktieägaren är Vanguard (även aktieägare i BlackRock), följt av de vanliga misstänkta i första ledet av gröntvättare: BlackRock, Fidelity, J.P. Morgan…

Relaterat
År 2019 kom BlackRocks plan inför den kommande krisen: – Finansiellt samarbetsrekord mellan stat och Kapital. Betyder?
BlackRock – världens största kapitalägare och störste ägare på Stockholmsbörsen: Hur de och andra nya kapitalistiska aktörerna agerar mot arbets-, miljö- och internationell rätt och hur de använder Corona-pandemin.
Världens mäktigaste företag – Blackrock – tar kommandot.
Miljardärernas övergripande plan – New Green Deal – stärks efter fjolårets klimat-fiaskomöte!
Varför säger världsledande företag att de vill stödja FN:s klimatarbete?
Vad är egentligen “New Green Deal”? Reform eller revolution?
Grön ekonomisk tillväxt är omöjlig.
Efter COVID manar Davos till Kapitalets Great Reset
Männen bakom The GREAT RESET: Hur framtiden KAN se ut 2021 – om de kontrollerande eliterna får som de vill?
Sverige i framkanten av “Great Reset” som kan medföra en integration av vår fysiska, digitala och biologiska identitet. Vill vi det?
Har Klaus Schwab, Chefen för World Economic Forum ett program för global diktatur efter Covid-19?
The Great Reset – Den stora omstarten – Del 1
Den stora omstarten efter coronapandemin. Är “The Great Reset” från World Economic Forum lösningen?Del 2
Miljardärernas plan för kapitalets ålderdom.

Artiklar om ”Grön” publicerade av Anders Romelsjö.

Grön ekonomisk tillväxt är omöjlig.
Vad är egentligen “New Green Deal”? Reform eller revolution?
De rika i “den gröna klimatpolitiken” – vad vill de?

Föregående artikelLyssna på och se det mycket viktiga jättebra mötet om ”Fallet Assange” med Nils Melzer, Stina Oscarson och Arne Ruth i söndags kväll!
Nästa artikelVem ska avradikalisera ISIS’ unga – och döma IS-krigare och kvinnor??
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Ja, nästa amerikanska invasion blir med solcellsdrivna stridsvagnar!

    Snart drar krigsdepartementet Pentagon lotten ur den magiska hatten med texten på vilket land i världen (det står på lappen) som får den stora äran att få bli angripet av det nya gröna, sköna och hållbara Washington.

    The Atlantic Council kan också nu skriva sina långa självhyllande artiklar och hålla viktiga seminarier om att vi nu fått en HELT NY VÄRLDSORDNING! ”The green superpower”!

    Eftersom det är amerikanarna i farten, får vi dock förbereda oss på att det landet får 20+ års kaos först, innan det kan bli grönt och skönt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here