De omhuldade kurderna

16
2519
By Derivative work: Mikelelgediento – Own workPYD funeral Afrin Syria.pngYpj-fighters-embrace.jpgYPJ fighters 2.jpgIRPGF fighters in Tabqa 1.jpgYPG fighters.jpg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60550127

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Detta är utdrag från några av de många artiklarna om kurderna som jag publicerat. Länkar till artiklar finns nedtill.

______________________________________________________________________

De omhuldade kurderna

Kurdfrågan är aktuell dubbelt i Sverige. Turkiet ställer krav på att Sverige ska sluta vad man anser vara terroristorganisationer. Och överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och riksdagsledamoten Amine Kakabaveh hotar att spricka, vilket skulle kunna försvåra arbetet eller rentav fälla S. Skrivit om detta Vill socialdemokraterna splittra Syrien? Till den komplicerade relationen till Turkiet hör dock att Sveriges vapenexport till Turkiet har mer än tiodubblats under de senaste fem åren. Sverige är sedan länge bland världens 30 största vapentillverkare. Förra året uppgick exporten till cirka 300 miljoner SEK (30 miljoner dollar), jämfört med endast 21 miljoner kronor (2,1 miljoner dollar) fem år tidigare. Enligt de nya bestämmelserna om vapenexport, som trädde i kraft i april förra året, bör Sverige avstå från att exportera vapen till länder som anses vara ”odemokratiska” eller i krigstillstånd.Justitieminister Morgan Johansson betonade att ingen militär utrustning som kan användas för strid exporterades till Turkiet förra året och att inget sådant tillstånd har beviljats i år. Används svenska vapen mot kurderna? Sverige har tiodubblat vapenexporten till Turkiet på 5 år.

Sputniknews

Alla riksdagspartier är positiva till kurdiska organisationers planer på att etablera en egen utbrytarstat i Syrien, helt i strid med FN-stadga och folkrätt. (Däremot accepterar de inte att Luhansk och Donetsk etablerar utbrytarstater i Ukraina.) Detta är helt i USA:s intresse och med hjälp av kurdiska organisationer kontrollerar USA 25 % av Syriens ytan och USA stjäl 140 000 fat olja från Syrien dagligen. Utan kända protester av Sverige.

Uppgifterna om ”Det kurdiska självstyret” Rojavas storlek och befolkning varierar stort. Enligt Svenska Rojavagrupperna har Rojava en befolkning på 5 miljoner och en yta på knappt 30 000 kvadratkilomter, dvs. något mer än Småland. Enligt Wikipedia är Rojava nästa dubbelt så stort, men har en betydligt mindre befolkning på 2 miljoner.

Den 25 november 2021 rapporterade Daily Sabah (en webbplats som inte sympatiserar med den syriska regeringen) om en av deras mest kränkande metoder. Den avslöjade, ”YPG/PKK-terrorister fängslade ytterligare tre 15-åriga flickor – Hediyye Abdurrahim Anter, Evin Jalal Halil och Ayana Idris Ibrahim – i Amuda i Hassakeh-provinsen, den 21 november, för att tvångsrekrytera dem som ”barnsoldater”. Terrorgruppen grep två barn, 13 och 16 år, i början av augusti. Och två barn på 16 och 13 år kidnappades den 23 augusti.”

Artikeln fortsatte med att notera att denna praxis, att föra bort barn och tvinga dem att slåss, har dokumenterats av FN, med en rapport som säger att YPG/PKK använde mer än 400 barn mellan juli 2018 och juni 2020 (UN-rapport här, se sid.26 punkt 184-185, ö.a.) Det kurdiska projektet i Syrien kan bli ett nytt Israel i Mellanöstern

Ändå har världen förletts att tro att den självutnämnda autonoma regionen – känd som Rojava och som omfattar områdena Hassakeh, Raqqa, Deir ez-Zor och Aleppo guvernement – ​​är en fristad för liberaler och feminister, med frihetsälskande kurdiska kämpar. baserad där för att bekämpa ISIS och befria Syrien.

Den utopiska bilden av de så kallade Syrian Democratic Forces (SDF), där YPG och PKK ingår, avslöjas av kidnappningarna, som tyvärr inte är en ny utveckling. Sök på QSD – deras arabiska akronym – i syriska medier, så kommer du att se regelbundna uppdateringar om kurdiska styrkor som kidnappar civila och journalister.

Denna bild avslöjas ytterligare av deras etniska rensning av inhemska syrier från de nordöstra syriska regionerna, vilka kurdiska styrkor ockuperar i ett samarbete med illegalt ockuperande amerikanska styrkor.

Men detta kommer inte att lyftas fram i bolagsmedia. Istället kommer du fortfarande att hitta lovsånger som romantiserar kurdiska krigare, med en sådan färsk berättelse som bedrägligt säger att de områden som kontrolleras av kurdiska styrkor har en ”övervägande kurdisk befolkning” – ett påstående som inte backas upp av sanningen.

Som författaren Stephen Gowans beskrev i en artikel 2017, utgör kurder i Syrien, ”bara en liten andel av den syriska befolkningen… Uppskattningar av andelen av den totala kurdbefolkningen som bor i Syrien varierar från två till sju procent, baserat på presenterade befolkningssiffror i CIA World Factbook.”

Och trots detta, skulle assyrier, araméer och andra syrier, som har bott där i generationer, acceptera att bli styrda eller utvisade av kurder?

Gowans fortsatte med att notera, ”Kurdiska krigare har använt kampanjen mot ISIS som en möjlighet att utöka Kurdistan till traditionellt arabiska territorier, där kurderna aldrig har varit i majoritet.”

2018 skrev den syriska journalisten Sarah Abed om SDF:s kidnappningar och etniska rensning, och noterade, inte bara bortföranden av män, utan, återigen, barn. Hon spelade in hur Eddie Gaboro Hanna, grundaren av Patriarchal Relief Care Australia, en grupp som ger hjälp till kristna familjer som drabbats av krig i Syrien och Irak, hade förklarat: ”De tar unga kristna pojkar med våld för att anmäla dem till den kurdiska militären och skicka dem till frontlinjen.”

Och han tillade, ”Kristna behandlas som andra klassens medborgare [här] i sitt eget land. Precis som ISIS har den islamiska skatten, har de sin egen kurdiska. De har ersatt ISIS.”

Även om BBC:s bevakning av kurdernas aktiviteter i Syrien förutsägbart är pro-SDF, rapporterade 2015 till och med de om kurdernas etniska rensning och förflyttning av inhemska syrier. Med hänvisning till en rapport från Amnesty International, noterade man att YPG anklagades för att ”rasera hela byar, efter att ha erövrat dem från Islamiska staten (IS)”, i provinserna Hassakeh och Raqqa.

Relaterat

Rapport från kurdisk site: USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak.
Samarbetet mellan Israel och kurderna
USA ville bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?

Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.

Föregående artikelDet inskränkta debattklimatet
Nästa artikelVärldens största flytande militärbas på väg till Norge. Var i Sverige förra året
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Var är alla vidriga massmedierna dessa åren som detta vidriga pågår. Dom vidriga massmedierna spelar och spelat en stor roll i båda konflikter. Både Syrien och Ukraina.Har ärligt talat genom åren fått ont i magen av våra massmedierna när kommer till dessa båda frågor,länder. Det är helt otroligt vad vidriga västliga propagandan varit,helt i sin linje med Washington i toppen och övriga EU valpar i Washingtons hundkoppel. Syrien har pågått över 11år nu, Ukraina över 8år,men katastrofalt värre utan motstycke sedan årsskiftet nu

 2. Kurderna är apartheid israels förlängda arm i MÖ och särskilt i Irak och Syrien.
  https://www.globalresearch.ca/how-israel-using-iraq-kurdistan-launchpad-attack-iran/5775076

  Kurderna har svårt att fatta att de geopolitiska tennisbollar i ett större geopolitisk. Beroende på läget kastas kurderna än hit och än dit. Kurdistan kommer aldrig att bli till med andra ord.

  https://www.globalresearch.ca/the-creation-of-a-second-israel-kurdistan-will-cause-years-of-war/5610726

  • Instämmer, så mycket har vi ju tagit till oss att i de flesta och om inte i alla nationalstatssplittrande revoltgrupper, har isrhell/washingtn/pnac en organiserad hand i syltburken. Det ligger i isrhells geopolitiska oded yinon intresse att splittra hela mellöst, det har de ju själva sagt. Tittar man på bilderna, tycker inte jag att de sk soldaterna ser speciellt kurdiska ut hmm. Jmf även azov sk ledarna som är judaister

 3. Just nu finns Kurdistan i ”Syrien”, inte en nation utan fyra nationer på samma territorium, mao en mångkulturell konstruktion ägd av familjen Assad. Som alla folk försöker kurderna skaffa sig en nation, en stat för ett folk. Precis som Ukraina, tex.

  • Liknelsen haltar mycket. Kurderna som är en av flera minoriteter i Syrien, Irak, Irak och Turkiet har aldrig haft någon egen stat. Ukrainas historia är intimt förknippad med Ryssland och Sovjetunionen och är en egen stat sedan drygt 30 år och åter erkänd av Ryssland för några veckor sedan. Självständigheten minskade rejält efter den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvald president i februari 2014. Man har därefter i viktiga avseende fört en politik i USA:s tjänst.

  • En stat för ett folk?

   Vad vill du kalla borgarnas och arbetarrörelsens Sverige då?
   En stat för av USA och den liberala demokratins utvalda folk?

   För övrigt ett mycket intressant inlägg ovan.
   Jag läste hela.
   Man kanske måste ompröva den inställning till kurderna som demokratin och de västerländska bolagsmedierna inpräntat i ens huvud?

   Jag vet inte riktigt varför minoritetsfolk ska ha en egen stat.
   Jag tycker inte frågan går att generalisera utan man måste istället se hur traditionen och historien ser ut.

   I Ryssland finns flera minoritetsfolk, men alla är faktiskt ryssar ändå.
   Liksom belarusier hör till Ryssland.

   Ukrainarna tillhör också Ryssland men de har svikit Moderlandet för locktonerna från Västerlandets militanta kapitalistråttor.

   Råttorna bryr sig inte om ukrainarna ett enda dugg.
   Det enda råttorna bryr sig om är att erövra Ryssland med dess stora landområde och dess lika stora naturtillgångar.

   Ty sådan är kapitalismen.
   En falsk och avskyvärd erövrarideologi.
   Redo att när som helst använda militärt våld för att stilla sitt utsugarbegär och uppnå sina ”demokratiska” mål.

   • @arbetarklass 24 maj, 2023 At 22:18
    Därför är Kinas lösning så intressant. I Kina lär et finnas omkring 2,000 minoritetsfolk som talar omkring1,500 språk och har ett trettiotal egna skrivsystem i dagligt bruk. Alla dessa folk har eget självstyre, tillsätter sin egen regering och ämbetsmän, och sköter sina egna affärer. Detta har historisk förankring. Tidigare historiskt ingick även dagens Korea och Vietnam i denna de facto union. På kinesiska betecknas dom som ”nationer” inom staten Kina. Dom betraktar sig alla som ”kineser”. I Sverige är ordet ”kines” en beteckning på ”ras” eller genetisk tillhörighet, men i Kina betyder det att vara medlemmar i en union eller stat som kallas 中国 (China), vilket inte betyder ”mittens rike” utan skall bättre översättas med ”de samlade nationerna” eller ”unionen”. Alla i Kina kan fritt flytta mellan dessa nationer, men regeln är att man ”tar seden dit man kommer”. Man anpassar sig. Minoritetsfolken har alltså inte en egen ”stat”, utan en egen ”nation”.

    • Jaha, i så fall liknar Kina Sovjetunionen.

     Bra att veta Kina inte betyder ”mittens rike” som man tidigare lärt sig.
     Kanske det är en översättning Västvärlden givit Kina?

     • @arbetarklass 25 maj, 2023 At 13:03
      Att översätta skrivtecknen istället för att kunna tolka dom är et mycket vanlig och mycket grovt misstag. Det gäller även ordet ”kommunistpartiet” som är ett språkligt lån från den tiden då Mao Zedong försökte kopiera Stalins Sovjet. En korrekt översättning borde vara som ”allemansrörelsen”. Ordet ”kommunistpartiet” för tankarna till ett västerländskt politiskt parti som hårt toppstyrs av en partistyrelse på ideologiska grunder. Kommunistpartiet grundades 1921 som en ”revolutionär folkrörelse”, vilket det har förblivit till denna dag, på på initiativ av Soong Ching-ling, (1893-1981). Det är inte, och har aldrig varit, ett politiskt parti i någon form.

      Hon utsågs senare till ”Hederspresident för Folkrepubliken Kina”. Det var i verkligheten hon som osynligt ledde Kina under under så många år. Det har varit vanligt genom Kinas historia. Det har endast varit en enda formell kvinnliga kejsare, WuZetian (624 – 705), men ofta har den verkliga styrande varit kvinnor som arbetat osynligt utan att synas. Den sista var Dowager Cixi (1835 – 1908) som mycket skickligt styrde Kina under 47 år.

      När hon gick bort fanns ingen att ta över, och fyra år senare föll kejsardömet sönder. 1913 etablerades den katastrofal ”demokratin” som varade till 1949, och då hade omkring 70 miljoner människor fått sätta livet till, då Mao Zedong tog över. Sedan följde år av experiment, Kulturrevolutionen det mest kända, och inte förrän omkring 2010 under HuJintao började det fungera. XiJinping valdes snart till ledare, och sedan har det gått framåt.

      Sovjet har inget samband i någon form med dagens Kina. Kopplingen bröts redan 1958 då Mao Zedong och Nikita Khrushchev inte drog jämt. Sverige är dock en tydlig kopia av filosofierna som formade Sovjet. Styrda val, och hårdfört centralstyre.

 4. Kurderna där i Syrien är HELT korrupta. Tycker de tråkigt. Man är en av många minoriteter i Syrien de helt korrekt. Syriska regeringen har jämt och under alla deccenier före 2011 ENDAST hjälpt denna minoritet seriöst. Det fanns även en tid då Syrien även skyddade kurderna, när dessa var i krig mot turkiska staten på 80-90talet. Vilket var nära att krig bröt ut mellan Syrien och Turkiet vid par tillfällen. Kurderna är bara en av många minoriteter i Syrien. Det är inte MINSTA lilla närheten av majoritet eller så. Det jag finner och tycker tråkigt här, är hur kåta kurderna här är i dollarsedlar. Man har bedragit allt och alla, i sitt otroligt nära samarbete med Usa. Som pågår tills idag. Man har verkligen visat sej vara största svikare och bedragare lögnare mot övriga minoriteter, och även syriska staten under krisen. Man har sammarbetat stenhårt med amerikanen under krisen, då man är så otroligt kåta i dollarsedlar tyvärr. Före dess levde alla dessa 10tal minoriteterna i Syrien under harmoni och lugn utan MINSTA misstänksamhet. Så som man jämt gjort. Syrien stack ut vad gäller minoriteter, och är mångkulturellt. Men kurderna samlade sej under krisen under amerikanska dollarn och svek alla. Folk här i väst vet EJ ens att dessa kurder fått direkt lön av Usa under årens lopp på löpande band. Vilket kurderna oavsett pris och svek mot övriga, sprungit och tagit emot. Det är amerikanens öga och kontroll inne i Syrien för att kunna stanna kvar där olagligt som man gjort och gör. Samtidigt som man plundrat och plundrar landets olja och vete i dessa rika områden. Som fortsatt tills idag är under olaglig ockupation. Det motsvarar 4del av landet i Norra delen av landet, hela vägen mot nordöstra gränsen till Irak idag. Kurderna är svikare och medhjälpare till amerikanska terroristerna. Som ursäktar sin närvaro, med att bomba sönder någon oskyldig till syriska staten, för att sedan i väst och medierna påstå att man dödar terrorister. Vilket är HELT SKITSNACK. Detta pågått i många år nu såhär. Var 3e månad ungefär dödar amerikanerna oskyldiga där, för att påstå att det var terrorister. Här slår man de direkt på 1a sidorna och går på finterna TROTS inga som helst MINSTA lilla bevis till. Men vi renodlade nollorna och vasallerna här i väst ställer inga frågor. Vi säger okej och klappar händerna. Kurderna där vet läget och borde skämmas gentemot sina övriga grannar som man bedragit och ljuger för. Men är man så kåt och beroende av dollarsedlar, som kurderna där varit, kan vissa tyvärr göra vad som helst. Även mörda sina släktingar och grannar

 5. Nej de HELT korrekt. Jag dömer inte alla över en kam. Jag råkar även ha kurdiska vänner. Jag dömer kurderna i Syrien. Min insändare kanske missuppfattas att jag dömer alla kurder. Nej Nej. Jag talar om Syrien. Sedan tvivlar jag inte på att de säkerligen finns några enstaka kurder som är oskyldiga också. Men den stora majoriteten där av kurderna där i Syrien över 90procent har läget tyvärr varit så. Kurderna och Usa hade värre och starkare planer än det som skett under krisens år. Från början trodde kurderna uppbackad av Usa att man skulle ta över HELA Syrien. Detta var målet i början med amerikanska hjälpen. Man skulle störta regeringen var målet och det var det som man försökte med under alla dom 1a åren där. Usa sa att Assads tid är över och han kommer sluta som grannlandets Iraks Saddam Hussein. Det var enbart och Tack vare ryssarna som detta EJ skedde. Då dessa klev in och bombade sönder terroristerna som härjade överallt. Men Ryssland gjorde detta PÅ INBJUDAN av Syriens regering. Till skillnad av Usa. Syrien på marken har varit mycket komplex under årens lopp, då detta startade 2011. Från år till år har detta varit komplicerat på marken och ändrat skepnader. Det fanns en tid då isis ockuperade stora landsområden också under deras ”glansdagar” Så nej menade EJ kurderna utanför Syrien. Pratar om Syriens kurder. Och tyvärr var läget så om man sammanfattar det kort. Den stora majoriteten av dessa och den delen Usa fortsatt ockuperar och plundrar är helt i sammarbete med kurderna. Nu är även kurderna i majoritet i denna ockuperat delen, då MASSOR med övriga minoriteter flytt därifrån och bor i andra syriska områden, om man ej flytt landet. Kurderna trodde man skulle lyckas ta över hela Syrien och inte bara denna 4del. Då amerikanska soldaterna hjälpte dessa på alla punkter. Politiskt, Militärt och ekonomiskt. Med vapen och pengar. Och dom kurdiska milisen man skapade snabbt, fick FULLT stöd av just amerikanerna här. Kurderna som ingick i milisen fick även direkta löner av Usa. Ja som sagt de varit komplicerat läge då detta pågått 12år och ändrat skepnader några gånger under dessa årens lopp. Men jag talar menar bara om Syriens kurder. Har noll emot kurder i övrigt och dömer EJ alla över en kam. Nej självklart inte. Men man har tyvärr begått rejäla och många dåliga övertramp där i Syrien

 6. Min svärfar brukade säga ”Kom ihåg Bertil, det är inte förbjudet att göra dåliga affärer!” I stort sett har kurderna gjort en extremt dålig affär; de har satsat på på den döende hegemonen, de har satsat på USA-imperialismen och dess vasaller. En svår läxa har de fått. Men förhoppningsvis har de lärt sig något av det.

 7. Erdogan sade häromveckan att om inte prokurdiska demonstrationer stoppas, så kommer Sverige fortsatt att blockeras från NATO. (SVT: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/erdogan-turkiet-inte-redo-for-sverige-i-nato)

  Då tänker man ju att varje NATO-motståndare skulle ha en PKK-flagga i högsta hugg? Istället så förbjuds dessa flaggor på Nej till NATO:s demonstrationer (en underlig skrivelse om regionala flaggor).

  Hatar man kurderna mer än NATO? Snart är det föer antinatoprotester (göteborg 3 juni, Stockholm 4 juni), med prokurdiska grupper. Alla som verkligen vill stoppa NATO borde komma dit.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here