FN uppdaterar skrämmande krönika om Kievs kränkningar av mänskliga rättigheter mot civila i Donbass

18
2280
EU:s dåvarande utrikespolitiska talesperson Ashton, Klitscho, Jatsenuk och Svobodas ledare Tyanhoek. Vid tiden för statskuppen 22/2 2014.

 

Denna artikel ”FN uppdaterar skrämmande krönika om Kievs kränkningar av mänskliga rättigheter mot civila i Donbass” av Paul Antonopoulos på Southfront har översatts av ”M”.


FN uppdaterar skrämmande krönika om Kievs kränkningar av mänskliga rättigheter mot civila i Donbass

Den 32:a rapporten från kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) har uppdaterat sin krönika om ukrainska kränkningar av de mänskliga rättigheterna mot civila i Donbass-regionen, vilket direkt refererar till den ukrainska armén, nationalgardet, Ukrainas säkerhetstjänst, Högerextrema miliser och andra maktstrukturer.

Enligt FN:s högkommissarie skedde en ökning med 51 % av dödsoffer i Donbass mellan 1 februari och 31 juli 2021, jämfört med föregående period. Detta innebär 62 dödade och skadade civila. 81 % av civila dog av ukrainsk beskjutning och mer än 80 % av träffarna under rapporteringsperioden ledde till förstörelse. Bland offren fanns små barn. Antalet brott mot vapenvilan från 1 februari till 31 juli ökade med 369 %. Med dessa upprörande siffror har det varit minst 3 390 bekräftade civila dödsfall sedan den 14 april 2014.

Med den ukrainske generalen Oleksandr Pavlyuk som erkänner att militären avsiktligt beskjutit civil infrastruktur i Donbass, och därmed bröt mot Minsk-avtalen, finns det goda skäl att tro att FN:s offersiffra på cirka 7 000 är kraftigt underskattad eftersom inte alla civila offer rapporteras. Till exempel, under vintersäsongen 2014-2015, dog många ensamma gamla människor i de avlägsna bosättningarna i Donbass. Det förekom även fall av svält och självmord i stora städer.

En del av orsaken till många oförklarade dödsfall är att Ukraina slutade betala pensioner, frös bankkort och införde en humanitär blockad mot Donbass. FN:s uppskattningar lyfter inte fram dessa civila förluster på grund av oförmågan att kunna redogöra för en enorm region som står inför konstant befolkningsförflyttning.

Det finns ocksåskäl att tror att militära och civila myndigheter döljer statistik på båda sidor om fronten. Därför förblir troligen många dödsfall okända.

När det gäller beskjutning, under perioden 1 februari till 31 juli, registrerade FN-organet en ökning med 81 % av incidenter från Kievs styrkor mot Donbass. Den ukrainska militären riktade in sig på kraftförsörjningsanläggningar, utbildningsinstitutioner, vattenförsörjning och sanitetsanläggningar, gasförsörjningsinfrastrukturer och sjukhus.

Även om FN krönika Kievs kränkningar av mänskliga rättigheter i Donbass, reduceras landets kränkningar inte bara till den krigshärjade regionen, utan sträcker sig över hela Ukraina. Tidigare i år lade Ukrainas president Vladimir Zelensky fram ett lagförslag om Ukrainas ursprungsbefolkning som är en uppenbar kränkning av etniska minoriteter i landet, inklusive rysktalande, polacker, rumäner, greker och ungrare.

Zelenskij tillkännagav den 18 maj införandet av lagförslaget om ursprungsbefolkningen i Ukraina för att ”skydda” deras rättigheter. Enligt lagförslaget är ursprungsbefolkningen i Ukraina de som inte har en statlig anknytning utanför Ukraina. Detta ställer dock flera frågor, såsom det faktum att grekerna har delstaterna Grekland och Cypern, men har bott i dagens Ukrainas territorium sedan 800 f.Kr., långt innan slavernas ankomst och det slutliga upprättandet av Kievan Rus 882 AD.

Denna definition innebär att ryssar, greker, polacker, rumäner, ungrare och andra inte kan betraktas som ursprungsbefolkningar i Ukraina. Det betyder också att ryssar och greker inte anses vara ursprungsbefolkningar på Krim, medan krimtatarer, karaimer och krymtjaker är det.

På Krim har minoriteter samma frihet och rättigheter som ryska medborgare. Även om USA, Turkiet och andra anti-ryska stater som Polen ofta klagar över förmodade kränkningar av de mänskliga rättigheterna på Krim, uttrycker den grekiska minoriteten som ett exempel, som är den äldsta på Krim, full tillfredsställelse över att deras behov tillgodoses och deras rättigheter skyddas. av ryska myndigheter – trots Kievs försök att hävda att de inte är inhemska och bara en nationell minoritet.

Till skillnad från Kievs grymheter mot civila i Donbass, har FN varit tyst om inriktningen av ursprungsbefolkningen i Ukraina. Trots detta, när FN lyfter fram Kievs grymheter mot civila i Donbass, är det osannolikt att Ukraina kommer att möta några återverkningar för att bryta mot internationell lag och avtal.

I kombination med en inställningen till urbefolkning visar det ett Kiev som utvecklar av ultranationalism och som kan förtrycka urbefolkningar i landet.

Även om västvärlden är snabba med att beklaga förmodade kränkningar av mänskliga rättigheter och förtryck av minoriteter i Ryssland, har de konsekvent varit tysta när Ukraina inför lagar som direkt riktar sig till ursprungsbefolkningar och engagerar sig i verksamhet som dödar civila och förstör infrastruktur i Donbass.

Relaterade

Ukraina hotar Ryssland med krig!? Zelensky varnar Kreml!

Trappar Ukrainas regering upp för ökat krig mot landsmännen i östra Ukraina?
Ukrainas sönderfallande ekonomi
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina.
Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.
Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”.
FN kritiserar Ukraina skarpt för fem års tystnad efter attentatet i Odessa. Vad hände?
I Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare.
Ukraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.

Föregående artikelUSA varnar Kina och Ryssland för att låta krigsfartyg passera genom sund som ”borde”  vara japanskt territorium. Självutnämnd världspolis?
Nästa artikelDN: Jag skriver i DN att ”Bilden om Kina under Maos tid bör kompletteras”! Bedriver DN censur?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Oj, oj! Sådana här fakta får INTE NÄMNAS och tas upp! Dagens Nyheter, NSA liksom Natos mediakontrollcenter i Riga kan komma att förbjuda denna sajt som propaganda om dessa fakta från FN kommer ut!

  Nu har vi verkligen gått över gränsen på denna sajt! Hur skulle det se ut om vi publicerade FN-statistik som är riktad emot den alltid felfria ukrainska oligarkin?!?

  Packa väskan i tid – nu blir vi utlämnade till amerikanskt fängelse och minst 375 års fängelse!

 2. Åsa Lindhagen Miljöpartist. Det står på Miljöpartiets hemsida att Åsa Lindhagen är speciellt intresserad av stoppa nazismen oavsett var den uppträder och vad jag förstår oavsett former.
  Så jag skickade henne information om nazismen i Ukraina, undrade om Sverige skulle fortsätta med sitt bistånd till Ukraina, trots deras odemokratiska utveckling, och att nynazismen frodas där, fick absolut inget svar. Detta är dåligt av våra folkvalda politiker att inte svara på frågeställningar från folket.

  Nedanstående är ett utdrag ur en text från Sveriges Radio den 13 juli 2018.
  ” – Vi bör ta fram en lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer. Det utrymmet finns i regeringsformen i dag, att införa ett sådant organisationsförbud, säger justitieminister Morgan Johansson (S).”

  Vilken dubbelmoral, varför röstade inte Sverige JA till en resolution i FN:s generalförsamling att förbjuda glorifieringen av nazism, utan lade ned sin röst. Är det för att USA röstade NEJ tillsammans med nazistiska Ukraina som också röstade NEJ, och EU-länderna lade ned sina röster men övriga världen röstade JA till resolutionen mot nazismen.

  Jag saknar Ruslana Boshirova som skrev mycket information om nynazister i Ukraina, avslöjanden om hur kvinnor i deras militär även var nynazister, samtidigt som de fick vara omslagsflickor i den franska modetidningen ELLE. Ruslana skickade information till ”ELLE” om att deras omslagsflicka var nynazist med bildbevis och fick en skriftlig ursäkt av ”ELLE”.
  Twitter har stängt ned Ruslana Boshirovas twitterkonto flera gånger för hennes kritik mot nazister i Ukraina. Eva Bartlett berättade på sitt twitter att Ruslana därför skriver sin kritik på Telegram, då det varit svårt för henne att öppna upp sitt konto efter varje nedstängning. Jag vet inte hur man hittar på Telegram, försökte gå in där någon gång men gav upp.
  Nedanstående tweet är rätt osmaklig från Hallowen i Ukraina, utklädda till KKK, skall vara roligt, men med tanke på situationen i Ukraina är det svårt att förstå det roliga i det hela.

  https://twitter.com/ValLisitsa/status/1455682048295948290

 3. Författaren tycks ha tappat bort delar av rapporten
  Krim tycks inte vara paradiset ”19. In the Autonomous Republic of Crimea and the city of Sevastopol, Ukraine, occupiedby the Russian Federation (Crimea), freedom of peaceful assembly continued to be restricted
  by the Russian Federation,6 including with a blanket requirement of pre-authorization for public
  assemblies and prosecutions for participation in single-person pickets. Torture and ill-treatment
  by the Federal Security Service (FSB) continued to be documented, as well as violations of fair
  trials rights”
  Inte heller Donbass tycks vara ett paradis ” During the reporting period, OHCHR continued to have no access to detainees and places of deprivation of liberty in territory controlled by self-proclaimed ‘republics’ amidst
  continued credible allegations of torture and ill-treatment in a number of facilities. OHCHR
  nonetheless documented 13 cases of conflict-related arbitrary detention in the territory,
  including five of which occurred in 2021.
  Att få frivilligatill armen verkar svårt ”OHCHR is concerned that in March and April 2021, both self-proclaimed ‘Donetsk people’s republic’ and self-proclaimed ‘Luhansk people’s republic’4 issued ‘decrees’establishing the forced recruitment of 400 men into armed groups.

  • H2 verkar inte begripa att det finns en del folk kvar på Krim som är beredda att utföra terrordåd och infiltration från Ukraina i Krim som inte ville vara en del av Ukraina. Tror knappast att FSB hade visat mer intresse där än någon annan delrepublik om inte Ukraina hållit på med subversiv verksamhet vilket ju är väl känt. Och ingen med förnuftet i behåll på Krim vill väl åter bli en del av det sönderfallande Ukraina. Alla som begriper något vet detta och det vet man även i USA men gangsterväldet som styr USA kan ju inte låta bli att underblåsa konflikter runt om i världen. USA:s olagliga annekteringar talas det tyst om och de borde hålla käft i Washington om olagliga krig och annekteringar för alla som läst historia vet ju vilka som är de värsta skurkarna i det avseendet.

    • Du har ju inga argument alls utan upprepar bara samma löjliga USA-propaganda som H2! Dessutom så är det jag skriver sant och då trampar man på många ömma USA-tår det är uppenbart! L läser man historia så lär man sig hur gangsterstaten USA en gång blev till! Sanningen svider som alltid…

     • Du har så rätt! Såklart att det är trubbel på Krim, med tanke på vad som pågår runtomkring dem. Donbass är inget paradis nej, kan nog inte vara det med tanke på omständigheterna. De är utsatta för blockad och beskjutningar! Nazisternas handlingar och förtrycket av de som vill tala ryska behöver lyftas fram ! Odessamorden tex! Anmäldes, men man avvisade anmälan. Man klubbade tydligen ihjäl de som kunde rädda sig från eldhavet. Hemskt!

 4. Efter detta besked kan man frukta att det blir värre i Donetsk, och Ukraina kan fortsätta med sina övergrepp mot civilbefolkningen och intensifiera den. eftersom världen tiger.
  Fascisterna i Ukraina tar mer och mer plats i det offentliga Ukraina. Nyligen blev den tidigare ledaren för den ukrainska fascistiska paramilitära gruppen ”Right sector” utsedd till rådgivare till överbefälhavare för landets väpnade styrkor. Dmitry Yarosh annonserade sitt jobb på Facebook.
  ”By order of Lieutenant-General Valeriy Zaluzhny, I have been appointed adviser to the commander-in-chief of the Ukrainian Armed Forces. Thank you for your trust! Together we will win!” he wrote.
  ”Right sector” skapades 2013 som en konfederation av flera radikala nationalistiska grupper under Maidan-protesterna i Kiev.
  En av dem var Tryzub, en paramilitär grupp som idoliserar den nazistiska kollaboratören Stepan Bandera. Som Chef för Tryzub valdes Yarosh till ledare för ”Right sector”

 5. Men åter till huvudfrågan: hur många normala västerländska medborgare som mediekonsumenter och inte är bekanta med de regionala språken (som ryska eller ukrainska) VET verkligen något som helst om den aktiva rena fascismen och huliganer som Dymitro Jarosj liksom att gamla nazistorganisationers symboler idag bara sugits upp av den ukrainska staten och dess militära myndigheter?

  Jag skulle säga ytterst få. Det går nästan inte en vecka på till exempel normal tv-tablå där det sänds ett program om det nazistiska Tyskland, med allt dess våld, brutalitet och historiska arv, men att det arvet är idag ytterst levande och aktivt parallellt i det ”demokratiska Ukraina”, råder det en kollektiv självcensur och tystnad i all media, trots att över hela världen hyllade filmskapare som Oliver Stone gjort flera väldokumenterade filmer kring detta fenomen som idag bara kan ses på något ytterst krångligt och oåtkomligt hörn av internet, och bara nås av en ytterst kunnig sökare av denna filmgenre. ”Oliver Stone”?!? ”Gör han filmer om Ukraina”?!?…

  Jag brukar alltid avvisa att det skulle råda någon slags västerländsk tystnadskonsensus på mediahusen, men där tystnad alltid råder om just detta tema: men verkligheten har absolut fått mig att revidera denna ståndpunkt. Det råder verkligen påtalad tystnad och en slags påtvingad censur på detta tema där obekväma politiska fakta i det amerikanska projektet Ukraina aktivt skall förtigas.

  Så eländigt har det blivit. Sanningen har blivit obekväm, och dessutom oönskad.

  Följderna för landet Ukrainas framtid kan dock inte bli annat än katastrofala: hur ska ett sådant land med sådant politiskt beteende kunna integreras i ett allmänt anti-nazistiskt ”väst”? Där gator nämns efter och statyer reses över krigsförbrytare och quislingar som Stepan Bandera?

  Här är den moraliska västerländska demokratiska media helt utan både kommentarer och svar.

  De har utsatt sig själv för en medveten, eller omedveten, ”brown washing”. För hur detta ukrainska land och politiska system skall kunna resa sig och skydda minoriteter som judar, romer, mentalsjuka, sexuella minoriteter och andra i denna aktiva politiska jord är för mig en fullständig gåta, som västerländsk media ÄR svaret skyldig.

  Men de håller tyst. Tystnad är medlöperi, tystnad är också ett brott. Fast här mot våra alldeles egna demokratiska och etiska principer.

   • Visst – de här filmerna är självklart kända av en ytterst smal, påläst och sökande publik (jag hör med stor sannolikhet till denna modesta lilla skara), men filmer av det här slaget bör nå allmänhetens stora kännedom och debatt, precis som många andra av Oliver Stones lysande produktioner.

    Där är det bommat. Den västerländska mediakulturen har stängt debatten och en brun regim kan för första gången blomma ut mitt i Europa efter Francofascismens fall hösten 1975.

    Och alla låtsas att nu har den liberala demokratin nått Ukraina.

    Man undrar ju: sedan när blev Stepan Bandera liberal?

    Där väntar vi på DN:s, Expressens, SVT:s och TV4:s svar i dokumentärer och nyhetsinslag. De är ännu tysta och helt frånvarande. Sedan SJU år tillbaka…

  • ”DET FINNS INGA CENSURORD FÖR DETTA”: STATSVETAREN REAGERADE HÅRT PÅ ZELENSKYS ORD OM SOVJETUNIONENS ”NYCKER”

   Den ukrainske statsvetaren Mikhail Pogrebinsky reagerade hårt på den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys ord om att befrielsen av Kiev från nazisterna hade blivit ”grymhet och infall” för den sovjetiska ledningen.

   Pogrebinsky noterade att den ukrainske presidentens ord låter som om han ångrar befrielsen av Ukrainas huvudstad.
   ”Det finns inga censurord för detta”, sa statsvetaren i en intervju med 360 TV-kanalen och tillade att Zelenskys ord inte är något annat än ”en beprövad fascistisk stereotyp”.

   Enligt Pogrebinsky leds Ukraina av en man som inte kan uppskatta fasan i hans uttalande om den ”felaktiga” befrielsen av Kiev. Samtidigt noterade han att Zelenskij inte strävar efter något mål med sitt uttalande, utan helt enkelt följer statsideologin. Pogrebinsky uppmärksammade också det faktum att tidigare sådana åsikter endast hade ett litet antal ukrainare som historiskt hatar Ryssland, men idag sänds dessa tankar på statlig nivå.
   https://tsargrad.tv/news/cenzurnyh-slov-dlja-jetogo-net-politolog-zhjostko-otvetil-na-slova-zelenskogo-o-prihotjah-sssr_443166

   • Tack! Vi kan tillägga att Kiev befriades under natten till revolutionsdagen den 7 november 1943. Vi kan också tillägga att tre miljoner(!!) ukrainska soldater i sig dog i kriget mot fascismen och befrielsen av Europa: d.v.s. sammantaget mångdubbelt så många som dog bland de västerländska allierade, soldater och civila inräknade.

    Hela Ukraina, inklusive president Zelenskyjs egen farfar(som har egen krigsgrav i Kiev) slogs som en man mot nazisterna. Detta borde och har också varit en känsla till storhet och stolthet bland hela Ukrainas folk, men nu gäller inte det längre: den ukrainska politiska klassen har valt, underligt nog, att liera sig med den förlorande fascistiska sidan i andra världskriget.

    Självklart fanns i alla ockuperade länder en liten skara quislingar och överlöpare, också i Ukraina. Idag har denna lilla skaras efterlevande fått starka röster och en slags ”ny ukrainsk historia”, tillrättalagd och anpassad för dagens krav uppfunnits.

    Grunden är naturligtvis de 30 senaste årens gangsterkapitalism och oligarkernas blodsugande rovdrift av Ukraina, som enda land i Europa, har gått baklänges i social och ekonomisk utveckling. Felet skylls alltid på någon annan: det är Moskvas fel.

    Att Vladimir Putin beslöt att betala av hela Ukrainas utlandsskuld för drygt 10 år sedan (med ryska budgetpengar) nämns aldrig någonstans.

    Nu har Ukraina av väst och världsekonomiska institutionerna i Washington tvingas låna till en ny gigantisk utlandsskuld: 55 miljarder US-dollar.

    Det är naturligtvis också Moskvas fel.

    Professor Michail Pogrebinskij är en klok man och kunnig politolog, jag känner till honom sedan tidigare. Han har dessutom alltid haft rätt i sina förutsägelser om sitt eget land. Han lever inte i den falsifierade parallellvärld av fantasier och propaganda Ukraina tyvärr har gått in i. Ukrainas nödutgång ut denna bruna och amerikanska dödsmarsch kommer att bli tuff, ännu värre än nuvarande negativa utveckling, vi har ju sett hur kaoset utvecklats i Irak och Afghanistan. Den afghanska kollapsen har skrämt upp den nuvarande ukrainska politiska klassen, inte utan anledning.

    Då kommer man verkligen att behöva Moskvas stöd som handelspartner och för stabilitet.

    Men, igen, denna verklighet är självklart också Moskvas fel. Som alltid.

 6. Det är alltid svårt om man inte kan språket när man skall försöka förstå vad som händer i ett land där det pågår konflikter, men oftast räcker det inte med att bara kunna språket, man måste också förstå kulturen. Lyssnade på en föreläsare som var född i Sydamerika med en svensk mamma och hon behärskade svenska språket perfekt, men när hon kom till Sverige i 40-årsåldern för första gången blev mycket fel i hennes kommunikation med andra personer, då hon inte förstod sig på kulturen.
  När jag för första gången kom i kontakt med Ruslana Boshirova, och lade ut hennes tweets från twitter, då var det kommentatorer här på denna blogg som ifrågasatte om hon var äkta, utan trodde hon var ett troll. Det var Ben Nimmo som förföljde henne på twitter och påstod att hon var ett troll, och även fortsatte med att stänga ned hennes twitterkonto för hennes kritik mot Ukraina. Vilket hon skämtar om här:
  https://twitter.com/ValLisitsa/status/978559232508416000

  Sedan var det kommentator ”M” som publicerade hennes brev som hon lagt ut på facebook, som ett bevis på att hon faktiskt är äkta:

  ”Detta är vad som har drabbat mitt vackra Ukraina. Mitt hjärta blödde. Alla såg på TV-skärmar världen över hur Ukrainas folk reser sig mot de korrupta styrande, för ett bättre liv. Men den härskande klassen släppte inte taget så lätt och lyckades listigt kanalisera bort ilskan till tänkbara fiender och slå ned på folket. Ett år senare är samma rika människor kvar vid makten, misär och fattigdom överallt, dussintals, tusentals dödade, över en miljon flyktingar.
  Så tog jag till Twitter under ett namn “NedoUkraïnka” (@ValLisitsa)- ett ord som ungefär betyder “Sub (under)-ukrainska”, ett kritik av Ukrainas premiärminister som kallar rysktalande i södra och östra ukrainare för “SUBMÄNNISKOR”! Ja, jag skojar inte. I ett officiellt skriftliga dokument. Jag behärskar ukrainska språket perfekt, långt bättre än den så kallade “presidenten” i Ukraina. Jag tog till Twitter och översatte nyheter från Ukraina och andra håll. Ett exempel: Jag konfronterade den kända franska mode- tidningen “Elle” som publicerade en positiv artikel om ukrainska armén. Efter efterforskning som visades på Twitter kunde jag visa att deras “cover girl” var öppet nynazistisk, rasistisk och en antisemit som skröt om att mörda civila för att det var kul! Tidningen utfärdade en skriftlig offentlig ursäkt.”

  Sedan till min stora sorg kunde jag läsa på Eva Bartletts twitter, att Ruslana Boshirova var tvungen att sluta med sina uppföljningar om Ukraina och korruptionen där då Twitter censurerade henne, och stängde ned hennes konto:

  https://twitter.com/EvaKBartlett/status/1406678900617486341

  När man själv inte kan språket eller kulturen, då letar man efter någon som man kan lita till, någon som överraskar en med nyheter och faktaunderlag och förklarar. Någon som kan bekräfta att det som verkade vara rykten är faktiskt sant. Ruslana ville vara en sådan person, hon ville berätta det som hon märkte mörkades i nyheterna och föra fram det i ljuset. Så nu har twitter lyckats tysta ytterligare en person.

 7. https://www.nachdenkseiten.de/?p=77723

  På sin blogg NachDenkSeiten har tyske SDP-veteranen Albrecht Müller en intressant historik över sitt lands avspänningspolitik, dess uppgång och fall, med början från 50-talet. Müller tillhörde partiets inre krets och har därför personlig erfarenhet av det hela.

  Några iakktagelser om fredspolitikens förfall: Helmut Kohl handlade efter 1990 i god tro för bättre östrelationer men kom gång på gång frustrerad hem från sina USA-besök och förklarade att USA inte tänkte följa vad man lovat Ryssland efter 1989.

  I Bratislava hölls 2001 ett möte där en linje drogs som klöv Europa itu. Det är den linje vi nu ser mellan NATO och dess partners som Finland ner till Svarta Havet med Ukraina tillhörande västsidan. Trots detta höll Vladimir Putin några månader senare ännu ett uppmärksammat tal på tyska i Förbundsdagen där han pläderade för ett enat Europa från Lissabon till Vladivostok. Müller har inflikat ett foto där tyska politiker sitter med krystade miner i bänken och lyssnar: de vet att inget av detta kommer att ske, Rysslands inviter skall avvisas.

  Kontentan är att USA aldrig tänke lägga om sin politik från konfrontation till samarbete och tvingade Europa att följa sin linje. Man bara låtsades några år, så länge Jeltsin tillät att Ryssland plundrades.

  Och hinner ni inte läsa artikeln, titta på CDU:s kusliga valaffisch från 1953: Bara åtta år efter kriget och det ansågs lämpligt att som huvudtema hetsa mot Moskva.

  • Det var också året 1953: ett rent materiellt uppror hade skakat den då Tyska Demokratiska Republiken i juni, Stalin hade dött i mars och Koreakriget höll på att ta slut. Tyska Kristdemokratin var dessutom på den tiden proppfullt med före detta nazister (dock inte Adenauer själv, han satt på farbror Hitlers och Gestapos karga pensionat bakom galler under krigsåren).

   Som jag alltid sagt på detta forum: de amerikanska Förenta staterna VILL ABSOLUT INTE HA ett enat Europa som kan samarbeta politiskt och ekonomiskt. Det är Washingtons huvudlinje att ha en laddad och spänd kaoszon från Baltikum och Polen(och nu Vitryssland) i norr via Ukraina och Georgien i söder, genom Nära östern till Mellanöstern med Israel, Saudiarabien/Irak till Afghanistan och Pakistan. Det är så här amerikansk geopolitik fungerar, alltid.

   Denna zons oroligheter och problem vill Washington ABSOLUT INTE LUGNA och framför allt inte LÖSA.

   Det är med den amerikanska kaoszonen och den projicerade makten Euroasien skall hållas på plats, decennium efter decennium.

   Jag tillhör dem som tror att det inre ”hemliga Washington” alldeles upp över öronen förnöjt såg på när Krim återförenades med Ryssland året 2014 – det kom som en gåva från ovan, då hade man en ny konflikt att bygga på, länge.

   Vi bör självklart bygga ett enat Europa från Grönland till Ural, eller till Vladivostok om man så vill.

   Först måste vi bli av med vår destabiliserande invasiva ockupant inuti den amerikanska trojanska hästen mitt i Europa.

   För Europa idag lyder under en gammal koloni, och är inte vare sig fritt eller oberoende, vilket alla andra världsdelar är sedan länge.

   Vi européer springer ännu och viftar glatt på svansen i det imperiala amerikanska hundkopplet.

   En dålig vana, ovärdig och skamlig – värd att bryta!

   När ska Europa återfå sin frihet utan amerikanska ockupationstrupper och kärnvapen? Det bör varje europé ha ett svar på!

   • Det hoppingivande är att allt färre regimbytesprojekt tycks ha någon framgång, det fortsatt oroväckande är att inlärningskurvan ligger flack och nya försök ständigt görs. Stollarna kan spänna bågen tills den brister i ett sammanhang som leder till katastrof.

    Den senaste ronden mot Iran slutade snöpligt. Iran stoppade och bordade ett tankfartyg som de hävdade att transporterade stulen olja. Om det var ett vederhäftigt påstående är inte känt. Men Irans agerande tvingade de amerikanska krigsfartygen att backa. Detta är USA inte vana vid. Att motparten inte bara vägrar lyda order utan visar att de är beredda att ta strid. Många i Tel Aviv bör vara rasande.

    • Du vet Jan, och alla våra andra kära läsare och bidragande, att Iran sitter numera på trumfkorten i regionen och dessutom Irak. Amerikanarnas försök att göra Irak till en ny vasall och amerikansk Pentagonbas och ny delstat med det illegala kriget 2003, ledde till en oväntad utgång: det ”nya” Irak blev allierat med…Iran, som idag skyddar Irak.

     Neokonservatism torde ju snarast passa som en ny psykiatrisk diagnos i den amerikanska psykiatri-bibeln DSM… som ”förvirring över egna överförmågor, politisk macchiavellism med narcissistisk högrisktagande våldsbrutalitet med inslag av sadistisk systematisk tortyr, som patienten gärna själv förevigar på film och andra media, och känner stolthet över”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here