Nu startar vi medborgarnas egen coronakommission!

4
2179
Kostnadsfri bild på www.pexels.com

Denna utmärkta artikel har nyss publicerats på Aftonbladet Debatt, skriven av 48 medlemmar i Gemensam Välfärd (GV). Jag är själv passiv medlem i GV, och missade möjligheten att underteckna fast jag står också bakom. Aftonbladet: Vi granskar krisen från vårt håll – underifrån. 48 debattörer: Nu startar vi medborgarnas egen coronakommission.

Jag publicerar ett utdrag ur artikeln, och bidrar nedtill med länkar till ett urval av femtontal artiklar av de mer än dubbelt så många artiklar i frågan som jag själv publicerat här.


Nu startar vi medborgarnas egen coronakommission!

Coronakrisen har blivit en kraftfull påminnelse om att vi behöver varandra och om vikten av att våra gemensamma välfärdssystem fungerar också när de sätts under press.

En rad sådana granskningar har redan annonserats av myndigheter, politiska institutioner och näringslivsintressen. Men granskningen måste också ske underifrån, av alla oss vars arbetsvillkor, liv och försörjning hotas av bristande samhällsstrukturer. Bland vård- och omsorgspersonal, men även bland andra i särskilt samhällsviktiga funktioner, finns erfarenheter och berättelser som behöver dokumenteras och spridas.

Just-in-time-system och en tro på att allt går att mäta och räkna kvantitativt har på ett djupgående sätt förändrat strukturerna inom vård, omsorg, utbildning och annan samhällsservice. En ideologiskt styrd tro på marknaden har satts före brukarnas behov, personalens erfarenheter och demokratiskt fattade beslut.

Vi vill särskilt belysa hur följderna av coronakrisen har påverkats av:

* Nedskärningar i kommuner och regioner

* En uppsplittrad vård utan samordning mellan regionerna..

* En vinstdriven marknadsanpassning av olika slag i välfärden, köp- och säljsystem och olika styrsystem som hämtats från den privata sektorn, som påverkat verksamheternas innehåll lika väl som beredskapslager av läkemedel och utrustning.

* Inhyrning från bemanningsföretag, visstidsanställningar och timvikariat i stället för tillräckligt med fast anställd personal.

* Arbetsmiljöproblem, brist på utbildning och fackliga rättigheter för stora delar av personalen i omsorgen.

* Osäkra anställningsförhållanden och låga löner som tvingar människor att arbeta när de är sjuka och ställer en stor grupp människor utanför trygghetssystemen

* Brist på social bostadspolitik som leder till hemlöshet och skapandet av nya utsatta grupper som inte kan skyddas mot smitta..

* En migrationspolitik som leder till skapandet av ett skyddslöst skuggsamhälle.

* Klimatkrisen som ökar risken för okontrollerad spridning av virussmittor.

Det behöver inte vara på det här sättet. Det finns lokala exempel där äldrevården fungerar bra…

Vi startar därför en medborgarkommission för att undersöka krisens verkningar underifrån och utarbeta konkreta förslag till förändringar. Vårt syfte är att vi ska lära oss något för framtiden så att samhället blir tryggare, mer jämlikt och bättre rustat för kriser. Coronapandemin har visat att det finns pengar när det krävs. Men frågan är vem som ska betala, och på vilket sätt resurserna ska tas tillvara.

Vi kommer att knyta oberoende forskare och experter till detta arbete men målsättningen är att det ska bli en medborgarnas eller folkrörelsernas coronakommission, i första hand byggd på uppgifter, vittnesmål och kunskaper från dem som i dag står vid krisfronten: personal, patienter, brukare och deras respektive organisationer.

Du som själv har erfarenheter av hur krisen drabbar och ni som tillhör en organisation som ser hur samhällsstrukturerna behöver stärkas –anslut dig till vårt gemensamma granskningsarbete. Och du som finns inom en verksamhet som fungerar väl är varmt välkommen att dela med dig av dessa erfarenheter.

Vi välkomnar alla som med utgångspunkt i demokratiska principer och allas lika värde vill delta i arbetet. Det är dags att börja anträda vägen mot ett värdigt samhälle där vi aldrig mer ska behöva läsa rubriker som ”Skydda våra äldre – sluta leka affär med äldrevården”.

Relaterat.
Systematisk nedmontering av äldrevården, som fungerar sämre i privat regi. Skördar nu Corona-offer.
Corona: Många tänkbara förklaringar till skillnaden i dödlighet. Var försiktig!
Allt häftigare debatt från forskare om svenska corona-policyn. Anders Tegnell hyllas av en professor men vill avsättas av en annan. Vad gäller?
Återförstatliga apoteksväsendet! En lärdom förstärkt i coronatider.
Corona-pandemin: Vilka lärdomar kan finnas för ekonomin och framtiden? 29/3.
Mitt under corona-pandemin: Stockholm säljer sjukhus. Stor skandal. Sparka Svenonius och nationalisera Wallenberg?
Vilken är bästa strategin i Coronatider? Är färre restriktioner det bästa? 24/3.
Aktuella frågetecken med Coronavirus och COVID-19. Mycket varierande antikroppsnivåer och kvarvarande virus trots negativa tester.
Coronavirus i Business Class.
Kina bygger Hälsosidenvägen mot coronapandemin.
I Coronatider: Miljoner kastas ut i arbetslöshet och fattigdom, men miljardärerna blir rikare än någonsin.
USA anklagar Kina för Coronamörkläggning. Finns några belägg eller bara nytt inslag i Kinahetsen? 4/5.
Hur klarar USA coronan – matbrist på gång?

Föregående artikelIran – Imperialismens nästa offer?! Angrepp på Iran under falska förevändningar?!
Nästa artikelIran – Imperialismens nästa offer? Irans kärnteknikavtal och Irans statsskick. Hör och se från mycket bra möte!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Vad ligger i betydelsen ”allas lika värde”?

  Har verkligen de människor som har röstat för EU/Nato-krigsförbrytelser, i vilka hundratusentals barn har dukat under, ”lika värde” som de av oss som har verkat för fred?

  Får jag verkligen inte vara med om jag har verkat för världsfred för alla jordens barn, men har personliga värderingar som innebär att alla människor INTE har lika värde för mig?

  Föreslår att denna formulering stryks.

 2. Detta gäller visserligen USA, men eftersom YouTube används flitigt även här är censuren en högst aktuell fråga. Varför applåderade ”progressiva” jänkare censuren av dessa immunologer?

  https://www.dailymotion.com/video/x7tlluo
  Dr. Erickson COVID-19 Briefing – Full Video Part 1 [32:33]
  This is a video two California medical doctors (immunologists) who presented their data concerning COVID-19. Because their findings conflicted with the globalist narrative, YouTube censors banned it. (28 ? 4 2020)
  https://www.dailymotion.com/video/x7tgi9s
  Dr. Erickson COVID-19 Briefing, Pt. 2 [12:28]
  23ABC News (22 ? 4 2020)
  Dr. Dan Erickson of Accelerated Health Care talks about the impact of the coronavirus on Kern County.

  https://www.dailymotion.com/video/x7tgigd
  Dr. Erickson COVID-19 Briefing [51:55]
  23ABC News 2020 05 01 ?
  Dr. Daniel Erickson COVID-19 Briefing (and Dr Artin Massihi, immunologists)

  https://www.vice.com/en_ca/article/7kz5wb/a-video-of-california-emergency-room-doctors-youtube-deleted
  YouTube deleted a video of Dr. Erickson and Massihi after getting torched by the media, which is only making things worse.
  By Jason Koebler Apr 30 2020, 12:00am
  …/…
  Laura Ingraham said on Fox News that “YouTube just took down their viral video challenging the COVID narrative … ironically, this is exactly what they warned about. This isn’t about science, this is about control. And in this case, control of a narrative. We should have seen it coming.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Farr%27s_laws
  Farr’s laws is a law formulated by Dr. William Farr when he made the observation that epidemic events rise and fall in a roughly symmetrical pattern. The time-evolution behavior could be captured by a single mathematical formula that could be approximated by a bell-shaped curve and it will have approximate a bell shaped curve.

  • A public commission of professional people without dependence to political or other decisionmakers.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here