Ryanair Incidenten – E-postvarning kom innan planet gick in i Vitrysslands luftrum

4
1440

Denna artikel Ryanair Incidenten – E-postvarning mottagen innan planet gick in i Vitrysslands luftrum är en slags uppdatering 28 maj av Moon of Alabama av en artikel som publicerades dagen innan Efter instruktionsboken – Vad som verkligen hände med Ryanair-flygningen i Vitryssland. Del 1 27 maj.


Ryanair Incidenten – E-postvarning mottagen innan planet gick in i Vitrysslands luftrum

Detta är en uppdatering av gårdagens inlägg (Del 1) som analyserade tidslinjen för Ryanair-bombhotet i Vitryssland och svaret från vitryska tjänstemän.

Som en del av det inlägget diskuterade jag den möjliga manipuleringen av en skärmdump av bombhotets e-post av redaktören för det västfinansierade oppositionsmediet Nexta:

Protonmail, varifrån e-postmeddelandet mottogs, är en krypterad webb-e-posttjänst som är belägen i Schweiz, som tillåter mer eller mindre anonym trafik.

En påstådd skärmdump av e-postmeddelandet sprids för närvarande av chefredaktören för NEXTA:

Tadeusz Giczan @TadeuszGiczan – 23:59 · 26 maj 2021

Inte för att någon tvivlade, men ”Hamas-e-post” skickades till Minsk flygplats 24 minuter efter att de vitryska flygledarna varnade Ryanair-piloter om att det finns en bomb ombord.

Giczan har rätt i att tiden som visas på skärmdumpen är oförenlig med tidpunkten för Ryanair-flygningen i det vitryska luftrummet.

Det bevisar dock ingenting. Tidsstämplar i e-postmeddelanden är notoriskt opålitliga, eftersom de beror på olika datortidsinställningar och flera andra variabler.

Klockor, datorer och telefoner i Schweiz är för närvarande inställda på UTC (GMT) +2 timmar. Klockor, datorer och telefoner i Vitryssland till UTC + 3. Ett e-postmeddelande som skickades kl. 10:57 i Genève skulle troligen visas som skickat kl. 11:57 i Minsk-tid. Men om tidszonen för datorn / telefonen som används för att titta på e-postmeddelandet är inställd på UTC + 4, visas e-posttiden som 12:57.

Trevligt knep Mr. Nexta men den skärmdumpen är inte övertygande.

Det visar sig att min tidszon-manipulations-spekulation, även om den är tekniskt korrekt, kanske inte har varit ett problem.

Idag (28/5) publicerade Vitrysslands utredningsutskott, landets åklagarmyndighet, ett meddelande om ärendet (maskinöversättning, fetstil tillagd):

Undersökningen av ett brottmål på en medvetet falsk rapport om ”bombhot” av flygningen Aten-Vilnius fortsätter

”För närvarande behandlas det brottmål som inletts på grund av ”bombhot” av planet, som utförde flygningen ”Aten-Vilnius”, av USC i staden Minsk.

Dessa dagar, genom destruktiva och extremistiska kanaler, liksom olika internet-resurser och västerländska medier, sprids ofullständig och icke-verifierad information, som syftar till att manipulera allmänheten i deras egna intressen. För vår del uppmanar vi allmänheten att inte popularisera cynisk spekulation. Vi anser att det är oacceptabelt att anta att någon har monopol på sanningen tills den preliminära utredningen är klar.

Det har redan fastställts, vilket vi uppmärksammar särskilt, att det fanns flera meddelanden om ”bombhot” av flygplanet som mottogs via den schweiziska anonyma posttjänsten ProtonMail – kl. 12:25 och kl. 12:56. För tillfället studeras och analyseras register över samtal med flygplanens piloter i detalj och många andra utredningsåtgärder genomförs. …”

Så om man ska tro på tjänstemännen, har det skett två bombhot-e-postmeddelanden. Det första, klockan 12:25 lokal tid (9:25 UTC), anlände fem minuter innan Ryanair-flyget klockan 12:30 (9:30 UTC) gick in i Vitrysslands luftrum. Det skulle ha lämnat tillräckligt med tid för att kontakta flygledaren som sedan varnade planet. E-postmeddelandet i skärmdumpen som togs emot skulle ha varit det andra.

Ryanair-piloten varnades för bombhotet 9:30 utc men förklarade Mayday först 9:47 utc. Det tog honom flera minuter att ändra kursen. Avsändaren av e-postmeddelandena kan ha sett planetens kurs på Flight Aware och förberett och skickat det andra e-postmeddelandet när planet inte verkade reagera på det första.

Nextas chefredaktör hade presenterat det andra e-postmeddelandet som det enda, och insinuerade därmed att planet kontaktades och informerades om ett hot innan varningen om hotet kom.

Logotypen som syns på skärmdumpen av e-postmeddelandet ovan är från Dossier Center. Syftet är att hitta och skapa smuts som kan kastas mot Ryssland. Den finansieras av den förvisade oligarken och tidigare Yukos-oligarken, Mikhail Khodorkovsky, i London. Centret verkar ha intensiva kontakter med västerländska underrättelsetjänster.

Om det verkligen fanns två hotmeddelanden, som de vitryska tjänstemännen säger, är denna Reuters-rubrik ogiltig.

”Bombhot som citeras av Vitryssland skickades efter att planet leddes om – schweizisk e-postleverantör

Ett bombhot som de vitryska myndigheterna anförde som anledningen till att tvinga ett Ryanair-flyg, med en dissident journalist ombord, att landa i Minsk, skickades efter att planet leddes om, sa datasekretess-fokuserade e-postleverantören, Proton Technologies AG, på torsdagen.

Proton vägrade att kommentera detaljerna i e-postmeddelandet och sa att krypteringen gjorde det omöjligt att ”komma åt eller verifiera innehållet i meddelandet.”

”Vi kan dock se när meddelandet skickades, och vi kan bekräfta att meddelandet i fråga skickades efter att planet omdirigerades”, sa det schweiziska företaget i ett uttalande.

Det tillade att ”vi har inte sett trovärdiga bevis för att de vitryska påståendena är sanna och vi kommer att stödja europeiska myndigheter i deras utredningar efter att ha mottagit en rättslig begäran.”

Protonmail tillfrågades bara om det andra e-postmeddelandet som distribuerades av Dossier Center. Det bekräftade att det gick ut när skärmdumpen visade.

Vi kan vara säkra på att det snart också kommer att bli fråga om den första. Undersökningsutskottets meddelande lyder: (maskinöversättning)

För att bekräfta överensstämmelsen i deras strävan har utredningen redan förberett och kommer snart att skicka till det schweiziska åklagarmyndigheten en begäran om juridisk hjälp, för att få information om användaren av den brevlåda, från vilken meddelandet om ”bombhot” av flygningen skickades .

Igår hade den vitryska avdelningen för luftfart också bjudit in internationella organisationer att undersöka ärendet:

För ytterligare synpunkter på omständigheterna har luftfartsdepartementet bjudit in representanter för ICAO, IATA, EASA och EU och USA Civil Aviation Authorities.

FN:s internationella civila luftfartsorganisation (ICAO) har nu gått med på att undersöka händelsen.

När Ryanair-flyget åkte från Minsk var det fem passagerare färre ombord än när det hade landat. Roman Protasevich, den av väst-regeringar finansierade nynazisten, och hans ryska flickvän var två av dessa. De arresterades.

Det hade spekulerats i att de andra tre personerna var KGB-agenter. Men dessa hittades och intervjuades. Alla tre, en grekisk och två vitryska medborgare, säger att de ursprungligen hade planerat att flyga från Grekland via Vilnius till Minsk. De hade alltså ingen anledning att gå på planet igen.

Relaterat

USA-finansierade Roman Protasevitj, på flygplanet, tjänstgjorde med nynazister i Ukraina.
EU tar till storsläggan. Vad säger Belarus?
USA:s regimförändringsbyrå, NED, erkänner inblandning i Belarus, troligen med stöd av Storbritannien.
Läckta dokument avslöjar den brittiska regeringens anti-ryska “trollfabrik”. Spöar Belarus med hästlängder? Melloskandal?
Vitryska oppositionspolitikern Svetlana Tikhanovskaya tilldelas frihetspris av EU, vill sälja ut Belarus, säger analytiker.
USA-stödd valundersökning: Lukashenko fick över 60 % av rösterna i Belarus
Vädjar oppositionsledaren Svetlana Tikhanovskaya om att utländska stater ska anfalla hennes hemland?
Spelar USA och Väst en betydande roll i protesterna i Belarus?
Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen.
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus? 23/6
Vad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN. 19/8
Oppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato. 20/8
Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”? 21/8
“Oppositionsledaren” Tikhanovskaya får råd av USA:s biträdande utrikesminister. 24/8

Föregående artikelIsraels – och New York Times berättelser. Vilken är ”bäst”?
Nästa artikelAnmälan till Granskningsnämnden för inslag om Ryan Air-historien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  • Protonmail har redan 100% redan identifierat sig som en CIA/NSA agent. Man har infört denna ”Are you human”. Det är en funktion som utvecklades av CIA för omkring 10 år sedan. Det fungerar så att när du klickar på den startar det ett skript som sänder ett så kalla ”ping” till den server du är uppkopplad till, och skickar det tillbaka till företaget som kan vara Google, CIA eller NSA, och du är identifierad. Systemet kan även stjäla information som registreringsnummer på Windows, ditt namn och hemvist, hårddiskens registrering eller processorns. Detta är inte första gången CIA gillrar Honeypots. Den första kom omkring 1995 då det dök upp en sajt som kallades ”zeroknowlede” som erbjöd garanterad anonymitet men militär styrka kryptering. Ett par år senare avslöjades sajten som driven av just CIA. Det finns nästan ingen mjukvara som kommer från USA eller EU som inte är minerad med bakdörrar. Mjukvara från Kina är säker.

 1. MINSK, 1 juni. / TASS /.
  Undersökningen av de kvarhållna i Minsk, den vitryska medborgaren Roman Protasevich och den ryska kvinnan Sofia Sapega kommer att genomföras på republikens territorium. Detta är en internationell praxis.
  Den ryska kvinnan Sapega häktades den 23 maj på Minsk flygplats tillsammans med en av grundarna av den extremistiska Telegramkanalen NEXTA i Vitryssland Protasevich.
  Några dagar senare, på en video som publicerades på Internet, uppgav hon på en video att hon var redaktör för Black Book of Belarus Telegram-kanalen, som innehåller personuppgifter för anställda i republikens organ för inrikes frågor.
  I april förklarade domstolen i distriktet Zheleznodorozhny i ​​Gomel Telegramkanalen Svartbok i Vitryssland som extremistisk.
  Ryssland ger konsulärt stöd till den ryska kvinnan Sapieha som hålls kvar i Minsk, men stör inte de vitryska myndigheternas kompetens, sa den ryska ambassadören i republiken Yevgeny Lukyanov på fredag. Vitrysslands utrikesminister Vladimir Makei sade i en intervju med tidningen Kommersant som publicerades på söndagen att beslutet om Sapieas ytterligare öde kommer att fattas av den vitryska domstolen efter att utredningen av hennes ärende är över. Makei utesluter inte att Vitrysslands president kan besluta att förlåta Sapieha och överföra henne till Ryssland, för att avtjäna ytterligare en dom.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here