Vad sa president Lukashenko, och vad rapporterade SvT?

7
2257
Alexander Lukashenko. Bild Wikipedia.

Stefan Lindgren skriver i ”8 dagar” ”Dagens rapportering från hur EU:s flygstopp till och från Belarus mottagits av landets president är under all kritik. Allt det väsentliga i hans framträdande var bortklippt. Istället bjöds vi ett reportage om hur ”flyktingar” från Belarus mottar second hand-kläder av goda givare i Vilnius.
Lukasjenkos tal finns referat här: https://www.nyhetsbanken.se/2021/05/varfor-landade-inte-planet-i-vilnius-70.html
Men mörkläggningen gäller inte ett enskild anförande utan hela situationen. SVT har aldrig omnämnt den konspiration för att mörda Lukasjenko och isolera Minsk från den omgivande landsorten som avslöjades i Moskva i mitten av april. SVT:s mörkläggning av Belarushändelserna.

Jag har publicerat en artikel om attentatet mot Lukashenkos och återger nu utdrag av Lukashenkos tal från artikeln, Varför landade inte planet i Vilnius, 70 km bort? Läs hela artikeln!


Lukashenko motiverade Vitrysslands handlande med att det hade kommit in bombhot. Ryanairs pilot valde själva att landa och det vitryska MiG-planet skickades först därefter upp.

Han ställer också frågan varför planet inte fortsatte till Vilnius som låg bara 70 km bort.
”Hur skulle vi agera, särskilt med tanke på att det nyss förekommit bombhot i vårt land? Ni bor i Vitryssland och är väl medvetna om att vi nästan dagligen får falska bombhot riktade mot våra skolor, universitet, företag och flygplan, bombhot från IP-adresser i Polen, Litauen och Lettland. Vi svarar adekvat på både de ena och de andra hoten”, sa Aleksandr Lukasjenko.

I fallet med flygningen Aten-Vilnius kom ett bombhot från utlandet – från Schweiz, sade presidenten. Meddelandet skickades till flygplatserna i Aten, Vilnius och Minsk samtidigt. Vitryssland meddelade omgående informationen till besättningen på planet i enlighet med internationella regler.

”I samma ögonblick planet hade passerat den vitryska gränsen och befann sig i vårt luftrum. Vi informerade piloterna och var tvungna att publicera denna information senare. Om det var Hamas eller inte spelar ingen roll idag. Besättningen hade tid att fatta ett beslut. Vi hade 123 passagerare från olika länder och sex besättningsmedlemmar i fara. Det vitryska kärnkraftverket ligger nära flygvägen. Planet gjorde en vändning nära detta område. Vad händer om något går fel? Behöver vi ett annat Tjernobyl här? Hur skulle USA reagera i en sådan situation med tanke på dess sorgliga erfarenhet?” frågade statschefen retoriskt”


Relaterat

Belarus med mera: Mediernas och politikernas förkärlek för extremister.
EU tar till storsläggan. Vad säger Belarus?
USA:s regimförändringsbyrå, NED, erkänner inblandning i Belarus, troligen med stöd av Storbritannien.
Försökte USA nyligen mörda Lukashenko?
Läckta dokument avslöjar den brittiska regeringens anti-ryska “trollfabrik”. Spöar Belarus med hästlängder? Melloskandal?
Vitryska oppositionspolitikern Svetlana Tikhanovskaya tilldelas frihetspris av EU, vill sälja ut Belarus, säger analytiker.
USA-stödd valundersökning: Lukashenko fick över 60 % av rösterna i Belarus
Vädjar oppositionsledaren Svetlana Tikhanovskaya om att utländska stater ska anfalla hennes hemland?
Spelar USA och Väst en betydande roll i protesterna i Belarus?
Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen.
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus? 23/6
Vad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN. 19/8
Oppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato. 20/8
Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”? 21/8
“Oppositionsledaren” Tikhanovskaya får råd av USA:s biträdande utrikesminister. 24/8

Föregående artikelUSA-finansierade Roman Protasevitj, på flygplanet, tjänstgjorde med nynazister i Ukraina.
Nästa artikel”Nollutsläpp” eller Internationella Energimyndighetens ”gröna” helvete. Huvudlös politik?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Europeiska och amerikanska medier överdriver denna vecka ämnet för gripandet i Vitryssland av Roman Protasevich, den tidigare administratören av Nexta Telegram-kanalen och en av arrangörerna av förra årets protester i detta land
  Sanktioner införs mot Vitryssland och kräver att Protasevich släpps. Mest anmärkningsvärt i denna berättelse är det faktum att västerländska regeringar återigen försvarar och rättfärdigar en medlem av nynazistiska miliser. Detta var fallet på höjden av det kalla kriget, då tusentals nazistiska krigsförbrytare plötsligt blev ”frihetskämpar”, som det var 2014 i Ukraina.
  Historien upprepar sig när det gäller Protasevich.
  Information om Protasevichs förbindelser med ukrainska nationalister och nynazister rensades grundligt i västerländska medier de första dagarna efter händelsen. British Times skrev först om hans tjänst på Azov, men tog sedan bort nämningen. Facebook förbjöd aktivt ett foto av Protasevich i Azov-uniformen. Till exempel blev den ukrainska journalisten Olesya Medvedeva förbjuden .
  Vid 19 års ålder kom Protasevich till Kiev och var en av Euromaidan-aktivisterna. Han deltog i förstörelsen av monumentet till Lenin på Bessarabka, där han poserade för fotot. Tidigare var han medlem i den ultrahöger vitryska gruppen Young Front, som förenar många fotbollsfans med nynazistiska åsikter. Sedan valde han bland alla ukrainska frivilliga bataljoner Azov, en enhet bestående av de mest radikala nynazisterna och vita supremacister. Detta val säger redan mycket om åsikterna från Protasevich själv.
  Dessutom ser vi på omslaget till Azov-upplagan ”Black Sun” Protasevich posera med en kulspruta. Det är inte känt hur mycket han använde det i fientligheter mot rebellerna eller Donbass civilbefolkning, men det är känt att han 2015 skadades under striderna om Shirokino nära Mariupol.
  Roman Protasevich själv skröt av sitt deltagande i fientligheter i en intervju med den ukrainska upplagan av Focus. ”Jag deltog i alla Azovs operationer och skadades. Jag har aldrig ångrat att jag blev involverad i allt detta. Jag känner mig inte som ett främmande organ inom organisationen: Jag är en kämpe som alla andra , säger en nynazist som hålls kvar i Vitryssland.
  En av Protasevichs medarbetare, den vitryska Stanislav Goncharov , med smeknamnet Terror Machine, som kämpade i Azov fram till 2016, dömdes i republiken till 7 år just för att ha uppmuntrat etniskt hat.

  Vitrysslands president Alexander Lukashenko sa att Protasevich enligt hans information var inblandad i morden. ”Låt de västerländska försvararna svara: vilka specialtjänster arbetade de två fångarna för? Vem betalade jäveln som dödade människor i broderligt Ukraina? ”- sade Vitrysslands president.
  https://ukraina.ru/exclusive/20210527/1031483602.html

  • https://eng.belta.by/opinions/view/the-situation-with-the-ryanair-aircraft-landing-in-minsk-was-artificially-politicized-6223/
   Incidenter med landning av flygplan är inte så sällsynta, men situationen med Ryanair-flygplanet som landade i Minsk politiserades artificiellt. Den politiska analytikern Aleksandr Shpakovsky gjorde det relevanta uttalandet på luften från den vitryska radiostationen Alfa Radio.
   Ett flyg av flygbolaget Ryanair på väg från Dublin till Krakow var tvungen att landa i Berlin Brandenburg flygplats på kvällen den 30 maj på grund av ett bombhot. Flygplanet stannade på landningsbanan till tidigt på morgonen på måndag. Ingen bomb hittades ombord. Händelsen hände exakt en vecka efter att Ryanairs flyg Aten-Vilnius fick landa i Minsk National Airport i en nödsituation.
   Aleksandr Shpakovsky sa: ”Det är allmänt erkänt att sådana händelser inte är så sällsynta. Människor märker ofta inte sådana situationer men händelsen i Vitryssland politiserades artificiellt. En liknande händelse hände i Berlin: handlingar från den tyska polisen liknade vad den vitryska sidan gjorde. Jag är övertygad om att om folk som ville av den tyska polisen hade varit ombord på flygningen, skulle de ha arresterats precis som Roman Protasevich och Sofia Sapega arresterades [i Minsk]. Att döma av internationell erfarenhet utvecklas bombhotssituationer i enlighet med ett scenario. Besättningen bestämmer sig för att landa, lokal brottsbekämpning börjar undersöka flygplanet för att hitta bomben. Flygningen stoppas i 7-8 timmar. Passagerarna upplever besvär. Man börjar undra vem som drar nytta av det”?

 2. Det sägs att Roman P har redan börjat sjunga. Vi lär få läsa en hel del scoop om vilka som finansierade CIA-aktivisten Roman P, nätverken och annat. Det förklarar de häftiga reaktionerna från väst. Israel Shamir skriver sarkastiskt och roligt:

  ”Luka (as he is called affectionately) is made of a sterner stuff. This is the man who flatly refused to lockdown his nation; he carried out the VE-day parade in his capital Minsk on May 9, 2020, when the rest of the world was scared witless to leave their homes. And now he detained the NEXTA guy, Roman Protasevich, the organiser of last year’s protests in Minsk. Roman P. laughed at the extradition requests in safety of Warsaw; his NEXTA has offered millions in reward for Luka’s arrest. Now unexpectedly he is in the jail. He laughs best who laughs last.

  The Russian social networks were very pleased. They cooked up the photo of their James Bonds, of Petrov and Boshirov of Salisbury fame, flying the plane into Minsk. Though cautious Russians probably weren’t involved, the hearts of Russians were all for Luka who arrested the Hipster.

  Belarus has neatly managed to capture the organiser of NEXTA. Well done! Israel has kidnapped people for less, for example, the whistle-blower Moti Vanunu, who exposed the secrets of the nuclear arsenal – taken from Rome. The United States has recently forced a plane landing to arrest an alleged participant on January 6 Capitol events.

  Until the day of Roman P’s arrest, however, only that side, the side of the Israel-US hegemon, had ventured to act like a fully sovereign state. Lukashenko took an important bold step by claiming equality with Israel itself and equating Russia with the United States. It is high time. Russia has outgrown these self-imposed international restrictions.

  Lukashenko’s action was not a great leap in the global struggle of titans, but surely it was a small step forward for Belarus and Russia. The RT Chief Editor Margarita Simonyan posted on Telegram that she envied Belarus. Who wouldn’t be envious of such an audacious leader? On the other hand, she could be proud of Russia. Without Moscow’s protection, Belarus would have already been fully democratised, like Syria and Iraq.”

  https://www.unz.com/ishamir/the-abduction-of-nexta/

  • Jodå, för ett antal år sedan när Lukasjenko körde sin mer västvänliga politik och mot Ryssland då var det minsann inga problem med hans styre i Vitryssland! Men Lukasjenko insåg snart att globalisterna och deras bankirer bara plundrar länder och han förfasades nog av det som händer i Ukraina! USA:s och EU.s agerande är så genomskinligt att ett barn kan genomskåda den…Planen gick ut på att slå en kil mellan Ryssland och Vitryssland, sedan bort med Lukasjenko och få dit sin egen marionett som enligt modell från Ukraina låter landet plundras på allt av värde! Planen slog slint då man i väst missbedömt hur nationalistisk Lukasjenko egentligen var och han lät sig inte skrämmas från makten som Janukovitj i Ukraina! EU/USA trodde på en ”favorit i repris” i Vitryssland men gick ordentligt på pumpen!

 3. Vitryssland – Protasevichs flickvän publicerade personlig information om poliser och deras familjer på Telegram

  Ny information som publicerades av det vitryska KGB visar att Roman Protasevichs flickvän, Sofia Sapega, arbetar för Telegramkanalen ”Black Book of Belarus”, där personuppgifterna för poliser, men också andra tjänstemän och deras familjer (upp till barn) ), publiceras på samma sätt som Mirotvorets (en ukrainsk webbplats där uppgifterna om ”Ukrainas fiender” publiceras och sedan används av nynazister för att attackera de listade personerna). I diskussionerna i Sapegas telefon finns det en mening från ”kuratorn” för denna Telegramkanal som är blodböjande: ”Får de frukta för sina barns liv”.

  Efter avslöjandet att Roman Protasevich kämpade i den nynazistiska Azov-bataljonen, upptäcker vi att hans flickvän Sofia Sapega har samma ideologi som han!

  Två dagar efter arresteringen i Minsk publicerades en video på en Telegram-kanal nära den vitryska regeringen, där Sofia Sapega erkände att hon arbetade som redaktör för Telegram-kanalen ”Black Book of Belarus”, där polisens personuppgifter , domare, åklagare, andra tjänstemän och till och med vissa privata anställda och deras familjer publicerades för att underlätta deras avrättning när Lukashenkos motståndare var vid makten.

  Den här kanalen är Telegram-ekvivalenten för den olyckliga ukrainska nynazistiska webbplatsen Mirotvorets, och påminner vissa i Vitryssland om metoderna för nazistiska medarbetare under det stora patriotiska kriget.

  ”Innan polisen brände dem, sammanställde polisen, för” bekvämligheten ”för SS, en” avrättningslista ”, namn efter namn, för varje familj, från barn till äldre. ”Av medlidande” skulle de skjuta dem som de kände för att inte bränna dem levande ” , skriver Telegramkanalen” Yellow Plum ”.

  Inlägget fortsätter med att förklara vad Telegram-kanalen ”Black Book of Belarus” innehåller.

  ”Sofia Sapegas” Black Book of Belarus ”är en försmak på repressalier mot dissidenter [dvs. Lukashenko-lojalister, när han väl har avsatts – Redaktörens anmärkning]. Medkänsla är också främmande för henne. I kommentarerna (epigrafier) från de ”icke-troende” läsarna är det fan: ”du kommer att bränna med dina barn”, ”vi kommer att begrava dig levande”, ”vi kommer att våldta och döda dig” …

  ”Vitrysslands svarta bok” inkluderar inte bara brottsbekämpande tjänstemän (polis, domare, åklagare). Det finns också lärare, läkare och anställda (inte tjänstemän) – anställda vid offentliga tjänster, callcenter …

  ”Vitrysslands svarta bok” omfattar inte bara starka och modiga män utan också gamla pensionärer, mödrar och barn. Som i listorna över straffpolisen – lista efter familj, med exakta adresser, hus, lägenheter, sommarstugor.

  Vi kommer inte att ange namnen på dem som ingick i ”Vitrysslands svarta bok”. Vi vill inte få dem att lida. Men de vet att de inkluderades i ”exekveringslistan” tillsammans med sina familjer. De lever med det.

  ”Vitrysslands svarta bok” innehåller hundratals bilder, tusentals adresser där bröderna var tvungna att gå på Sapegas order. Tack Gud att det inte hände. Men Sapegas grymhet, som inte känner någon medkänsla, har inte upphört att vara ett brott mot mänskligheten, mot kristna värderingar ”, skriver kanalen.

  Och för dem som tvivlar på avsikterna för dem som driver Telegram-kanalen ”Black Book of Belarus” läckte KGB på sociala nätverk diskussioner mellan cheferna på kanalen, som finns på Sapegas egen telefon. Känsliga själar ska inte exponeras.

  3 exempel på samtal från ”Black Book of Belarus”
  Översättning :

  Kurator
  OK BBB (Svartbok i Vitryssland)
  De som har kontakter med informanter
  Skicka mig hur många informanter och hur mycket de hjälpte
  Bedöm objektivt
  Från 1 till 10
  Helst med privat meddelande
  Iassia
  Ok
  S.A. (Sofia Sapega)
  DK – Känner du Gomel?
  Hämnd
  Bland dem som är nära förbundna med oss? Eller alla?
  Kurator
  De som vi är i samarbete med
  Jag lägger dem på listan för betalning
  Du kommer snart att få din lönecheck
  Och det betyder också för dem
  Skicka mig din elektroniska plånbok
  Jag har fortfarande en timme kvar
  Jag sätter mig ner och gör beräkningen
  Så jag blir inte distraherad när jag har mycket att göra
  Jag överför pengarna för betalningen

  Kurator
  Polisen arbetar under protesterna, vi ger informationen med barnen
  Jag föreslår till och med att gå igenom de gamla posterna
  och lägg till
  Kvinnor, barn, föräldrar
  Knulla
  Knulla dem
  Må de frukta för sina barns liv
  Kanske skulle vi till och med skicka adresserna till polisernas hus
  Iassia
  [porträtt av Hitler].
  OK
  Om vi hittar något vi kommer att uppdatera?
  Kurator
  Slutför inläggen
  Iassia
  Hmmmm
  Kurator
  Vi lägger till senare på sajterna
  Lan har vi redan kommit överens om med Nexta
  Vi måste få ut det här

  Kurator
  Kort
  Det finns ett möte vid huvudkontoret just nu
  Ordet BBB har hörts 30 gånger
  Stor efterfrågan på människor att hjälpa till
  Vi publicerar på rektorer och dekaner
  Vi måste vara mer aktiva med ideologer
  Ideologer är fienden
  Iassia
  OK, låt oss börja arbeta
  Stationsvakt
  Vad sägs om att vi skriver en begäran om inlägg i regionala kanaler?
  Låt oss prenumerera på dem
  Kurator
  Vi skriver på huvudkanalerna
  Stationvakt
  Det är till och med bättre
  Kurator
  Super
  Här pågår ett helt möte om BBB
  Hämnd
  Shit, jag var tappad i tanken och gick den andra vägen på tunnelbanan.
  S. A. (Sofia Sapega)
  [glad gubbe]

  Kurator
  Holy shit
  Låt oss skicka bonusen efter honom
  S. A. (Sofia Sapega)
  Inte centrum, sa jag till dig
  Hämnd
  Men om han arbetar för oss, är det då nödvändigt?
  Kurator
  Så vad säger vi till honom?
  Jag skulle inte ge honom pengarna personligen
  Men om han är bra på att läcka information
  Om polisen
  Vi kan lägga till 200 euro
  S. A. (Sofia Sapega)
  Ingenting, han känner inte ens vårt kön
  Det är allt
  Jag hatar Omon
  Det viktigaste är att du inte kastar denna skärmdump någonstans
  Kurator
  Det viktigaste är att inte öppna filer och länkar
  Stationvakt
  Det är redan sent
  S. A. (Sofia Sapega)
  Ja, förresten, rör inte skärmdumparna, han begärde det bestämt

  Dessa är de människor som enligt EU: s och USA: s propaganda ska föra demokrati till Vitryssland! Protasevich och hans flickvän, Sofia Sapega, och hela teamet bakom kuppförsöket i Vitryssland är inget annat än en massa nynazister som till bokstaven tillämpar metoderna för sina ideologiska förfäder genom att inte bara jaga dem som är emot dem (poliser, domare, åklagare osv.), men också deras familjer, till och med så långt att de hotar barn (för att inte tala om porträttet av Adolphe Hitler mitt i diskussionen)!

  Om detta är den vision av demokrati som EU främjar, tror jag att det är dags för Europas folk att ställa sig några allvarliga frågor. Dessa är de människor vars befrielse EU kräver, och vars porträtt den vill sätta upp på alla Europas flygplatser!

  Det är som Europeiska unionen och USA främjar som ”hjältar av demokrati”! Människor som Protasevich och hans flickvän, som följer den nynazistiska ideologin och dess metoder! Människor som betalar sina medborgare (upp till 200 euro) för att förråda och äventyra sina grannar, sina bekanta, sina vänner och sina barn med dem! Jag har inga fler ord för att beskriva bortförandet av Roman Protasevich, den nynazistiska soldaten som deltog i Azov-bataljonens krigsförbrytelser i Donbass, och hans flickvän Sofia Sapega, som driver en Telegramkanal vars mål är att utrota alla de som motsätter sig dem, inklusive barn.

  Och för dem som säger att detta inte motiverar att de torteras av de vitryska myndigheterna finns det inte. Sapegas advokat har sett sin klient och berättat för BBC att hon inte har utsatts för fysiskt missbruk och att hon har god hälsa. Detta innebär att de vitryska brottsbekämpande organen visar henne mycket mer medkänsla och omtanke än hon har visat barnen.
  https://www.donbass-insider.com/2021/05/31/belarus-protasevichs-girlfriend-published-personal-information-of-police-officers-and-their-families-on-telegram/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here