Litet faktatest om högerextremism och nazism i Ukraina

67
3694
Nazistdemonstration i Kiev 13 oktober 2018.

I kvällsserien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” publiceras denna som dock inte är uttömmande. Läs längre ned under ”Relaterat”

Flera organisationer har gjort uttalanden i stil med detta: ”Vi fördömer Rysslands invasion av Ukraina och uppmanar till snabb vapenvila och förhandlingar. … ”

En läsare har presenterat en Faktatest: Testa? Kritisera?

Attackerade högerextrema nationalister (nazister m.fl.) myndighetsbyggnader och parlament och misshandlade talmannen och fördrev ett stort antal parlamentsledamöter dagen efter det att president och opposition februari 2014 kommit överens om nyval?

Genomfördes det en kupp i strid med gällande konstitution 2014?

Har högerextrema haft ministerposter i ukrainska regeringar efter den kuppen?

Blev försöken av Poroshenko att genomföra Minsk 2 hindrat av högerextrema?

Har Poroshenko blivit mordhotad av högerextrema så att han anpassat sin politik till deras krav?

Har högerextrema haft poster som polischefer?

Har högerextrema hindrat politiska partier att verka utan att deras terror stoppas av polis?

Finansierades Zelenskis valkampanj till en betydande del av Kolomoiski?

Gick Z till val på en plattform för fred, inklusive att lösa konflikten i Donbass, som kort efter valsegern ändrades till något helt annat?

Har Z dödshotats av högerextrema?

Har Z stängt 4 TV-stationer och förbjudit 11 partier från att verka?

Har högerextrema bataljoner finansierade av bl.a. Kolomoiski, som Azov och Aidar beskjutit Donbass i drygt 7 år?

Är det verklighetsfrånvänt att förringa det högerextrema inflytandet i Ukraina – ett land som Västvärlden stött utan att tydligt agera mot ovanstående?

Om detta är en viktig del av konflikt-komplexet vinner vi knappast förståelse på att ignorera det. Detsamma gäller det bakomliggande fenomenet att NATO expanderat österut. Ett förhållande som ett flertal analytiker i bl.a. USA pekat ut som en viktig orsak till nu pågående krig.

Relaterat
Ledande politiker: ”SD är ett allvarligt hot mot demokrati”. Men hur är det med Zelensky och Poroshenko?
Hur amerikanska statliga medier märker om nazistiska kollaboratörer till frihetskämpar i Ukraina.

Föregående artikelTerrorattacken i Moskva – Enbart ukrainsk skurkoperation eller Väststödd
Nästa artikelKan Ukrainas säkerhetstjänst vara huvudmisstänkt till terroristdådet i Moskva?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

67 KOMMENTARER

 1. Ska vi ställa frågor om högerextrema sitter i Ungerns regering också? I Brasilien, Polen? Och vad blir då slutsatsen, att det är OK för en stormakt att med moralisk rätt invadera landet? Om Ryssland lyckas störta nuvarande regim i Ukraina och sätta dit en annan i sin avnazifiering av landet. Hur länge skulle den sitta efter att Ryssland dragit bort sina trupper eller skulle den, som tidigare regimer i östblocket sitta på ryska bajonetter? Som Jan Myrdal skrev i FiB nr 5, mars 1978: ”I Västeuropa skulle inte ske några omedelbara politiska förändringar bara för att Förenta staternas trupper dragit bort. Den västtyska regeringen skulle inte störtas av uppretade folkmassor som hållits i schack av ockupationsmaktens bajonetter. Men Husak och Honecker skulle hänga i närmaste lyktstolpe några timmar efter att de ryska trupperna försvunnit…” Eller jämför med regimen i Afghanistan som vilade på sovjetiska bajonetter eller den som USA satt dit men som föll när USA drog bort sin militär från Afghanistan.

  • Ulf Nilsson, har du hört talas om proxykrig? Är det okay för stormakten USA att föra krig mot Ryssland med hjälp av högerextrema i Ukraina? Är Rysslands krav orimliga 1) ”att Ukraina ska skriva in i sin grundlag att de ska vara neutrala (som Finland är), och 2)att Minsk ska få ingå i Ryssland, och 3)att Donetsk och Lugansk ska erkännas som självständiga republiker? Förstår du bättre om du tänker på hur USA skulle reagera om ett gäng nynazister i Mexico styrde i landet och gick med stormakten Kina (som under de senaste åren hade ockuperat /infiltrerat i flera andra länder ) i en militärallians, och Kina kom till Mexico och placerade en bas där med kärnvapen som skulle nå vitala delar av USA på några minuter så att USA inte skulle hinna försvara sig. Skulle du då tycka att det var fel av USA att gå in och kräva att Mexico skulle vara neutralt och ta bort nazisterna från makten? USAs proxykrig mot Ryssland är en orsak till Rysslands invasion, den andra är att 14 000 ryssar dödats under 8 år av dessa nynazister och deras anhang. Ulf, vad hade Ryssland för alternativ? Hur skulle Ryssland ha agerat?

   • I går på min promenad träffade jag en person som ville att vi skulle sitta ned och tala om kriget. Hon var den första jag träffat i min omgivning som inte förstod varför man inte tillgodoser Rysslands behov av säkerhet som hon tyckte var helt rimliga, som även USA borde tycka, då USA har delat upp flera länder som både Irak i tre delar och Syrien i tre delar, så varför inte Ukraina, och dessutom borde det även vara bra för USA att ha ett land som är neutralt mellan Ryssland och USA, som även fd överste Macgregor har sagt i en intervju, att det vore även bra för USA.

    Förra valet i Sverige en SD säger i en partiledardebatt: ”De är inte som oss”. Det var ingen värdering i den meningen, men ett väldigt liv blev det och alla partier ropade: ”nazister, rasister” till SD och media följde efter.
    Jag som arbetat med flyktingar i 25 år har ofta fått höra den frasen ”Ni svenskar är si eller så, och inte som oss” inte någon värdering i det när de sagt det till mig, så ingenting jag tänkt på som något negativt.

    Nu har USA sagt sitt, nämligen att man skall inte tala om nynazister i Ukraina, för att de behövs, de är så bra krigare (torterare skulle jag vilja säga, vilket visat sig i alla massgravar som inspekterats i Donbass, att personer dödats på ett IS-liknande sätt, halshuggits och styckats) . De dokumentärer som visat detta på youtube har snabbt tagits bort av USA:s IT-poliser.

    Efter att USA gjorde kuppen i Ukraina år 2014, satte de Poroshenko till makten, och han höll då sitt berömda tal, där han skrek ut att människor i Donbass var värdelösa människor, de duger inte till någonting, vi skall få våra pensioner men de skall inte få något, våra barn skall gå i skolor och bli något, deras barn skall gömmas i källare, för det här kriget skall vi vinna.
    Det var mycket otäcka värderingar i det talet, men ingenting rapporteras i vår media, varken SVT eller stora dagstidningar.

    Under ”Maidan” ropade massorna: ”ryssarna under kniven, ryssarna under kniven”.
    Sedan efter dess har mördandet av de rysktalande i Ukraina fortsatt, men ingen rapportering om detta.
    Nu försöker man t.o.m. låtsas att nazisterna är obefintliga, medan de själva säger: ”C-14 ledaren: de säger att vi var få men vår effekt var oändlig”

    Många påstår att Ukraina är en demokrati, men det finns ingen fungerande lag och ordning. Kan det då vara en demokrati?
    Läste på nätet att en rättsstat förutsätter inte demokrati, men en demokrati förutsätter en fungerande rättsstat. Definitionerna av begreppet varierar något, men det råder stor enighet om att det innefattar ett oberoende rättsväsende som kan se till att lagar och regler efterlevs
    Vad innebär det att vara en rättsstat?
    En stat som fastställt en bestämd rättsordning och tillämpar denna opartiskt.
    Detta fungerar inte i Ukraina, alltså borde inte Ukraina sägas vara en demokrati.

    En TV-kanal som ägs av oligarken Akhmetov, och journalisten Fahruddin Sharafmal talar i sändningen.

    Fahruddin Sharafmal talar i ukrainsk tv till folket och uppmanar dem till att döda ryska barn. Han citerar Adolf Eichmann, som sa för att förstöra en nation så måste man först börja med att döda barnen, för om du först dödar föräldrarna så kommer barnen växa upp och definitivt hämnas sina föräldrar.

    Genom att döda barnen så kommer de inte växa upp och nationen kommer försvinna.
    Ukrainska armen kan inte förinta barnen därför de är bundna till olika konventioner som gäller då man är i krig bl.a. Geneve konventionen..
    Jag är inte militär så jag kan massakrera ryssar, och jag tänker definitivt göra det, eftersom ni kallar mig en nazi så kommer jag definitivt att hålla mig till doktrinen av Adolf Eichmann för att försäkra att varken du eller dina barn kommer att leva på denna jord.
    Så uppmanar han alla att åtminstone döda varsin ryss (moskovit).

   • Du kommer med ett påstående om att USA för ett proxykrig mot Ryssland. Det hade varit fint om du kunde bevisa det med oberoende tredjeparts källor.

    Finland var en förlorare efter andra världskriget och fick finna sig i den situationen. Men varför kan vi inte ställa det kravet till Ryssland? Kräva att Ryssland lämnar ifrån sig kärnvapnen. De kan jo få samma villkor som Ukraina när dom lämnade ifrån sig kärnvapnen, löfte om territoriell integritet. Men vi vet ju hur det gick med det löftet från Putin. Eller har du glömt det?

    Om du gör ett hederligt försök att gräva i ditt minne så kanske du kommer ihåg att Donetsk och Lugansk blev lösrevet av Ryska trupper. Av de 14000 döda så blev minst 8000 dödade av den nazistiska Ryska Sparta bataljonen.

    • Efter påtryckningar från USA vill Sverige inte ratificera FN:s kärnavpenkonvention. Det vill inga kärnvapenmakter – och inga Natostater.

     Läs gärna Domedagsklockan: 100 sekunder kvar till kärnvapenkrig!

     VAtt risken för kärnvapenkrig har ökat genom USA:s uppsägning av INF-avtalet i augusti 2019, och genom dess nya kärnvapenstrategi är närmast själv klart. Detta understryks av en pressrelease 23/1 2020 av Bulletin of Atomic Sciences, se längre ned..

     USA:s nya kärnvapenpolitiska doktrin Nuclear Posture Review (NPR) (https://dod.defense.gov/News/SpecialReports/2018NuclearPostureReview.aspx) ökar risken för krig och kärnvapenkrig genom att:
     * bredda de omständigheter under vilka USA kan sätta in kärnvapen
     * integrera kärnvapen med konventionella styrkor.
     * utveckla olika typer av små kärnvapen.
     * den kräver utplacering av marinbaserade kryssningsmissiler med kärnvapen med lång räckvidd, som USA inte lanserat på 25 år.
     * beslut om kärnvapeninsatser flyttas ned i den militära beslutskedjan.

     I augusti 2019 lämnade USA INF-avtalet som förbjöd kärnvapen i medeldistansmissiler. Ryssland försökte bromsa detta och behålla avtalet, eller utvidga det till andra länder. Rysslands resolution till stöd för INF-fördraget röstades ned med knapp marginal i FN:s generalförsamling 21/12 2018. Fyrtiotre stater, inklusive Kina och länder i Sydamerika, röstade för Rysslands förslag. Fyrtiosex stater röstade emot medan 78 stater la ned sina röster. USA:s allierade i Nato och EU röstade nej, trots att de tidigare var positiva till att behålla INF-fördraget. Även Japan, Turkiet, Israel and Ukraina röstade mot Rysslands förslag.
     En utförlig analys av läget.
     USA har också ensidigt sagt upp ABM-avtalet (SALT 1) år 2001 från 1972 för långdistansmissiler.

     USA har sedan flera år satsat väldiga summor på att utveckla nya mindre kärnvapen och på att modernisera sin kärnvapenarsenal. DN skrev redan 16/9 2012 “Trots rasande ekonomisk kris och hårda sparkrav även för militären ska USA storsatsa på en modernisering av sin nukleära arsenal, skriver The Washington Post. Kostnaden över den kommande tioårsperioden beräknas till enorma 352 miljarder dollar, 2,3 biljoner kronor.” Man kan anta att Kina, Ryssland och andra kärnvapenmakter också gör det.”

    • @Per Erik 24 mars, 2022 At 17:23

     Kan du göra ett hederligt försök att dokumentera dina påståenden:
     – ”Sparta bataljonen var nazistisk Rysk”
     – de dödade minst 8000

     Inte ens Wikipedia styrker dina lögner:
     Spartabataljonen ( ryska : батальон «Спарта» ) är en militant rebellgrupp i Folkrepubliken Donetsk (DPR) som tidigare leddes av den ryskfödde Arsen Pavlov (anropssignal ” Motorola ”) militant fram till sin död i oktober 2016.

     Enligt ukrainska källor bildades enheten i augusti 2014 i Donetsk baserat på den tidigare existerande antitank/ MG – trupp ledd av Pavlov som tidigare påstås ha deltagit i slaget vid Ilovaisk tillsammans med Strelkovs ”frivilliga” styrkor. [7] [8]
     https://en.wikipedia.org/wiki/Sparta_Battalion

     Om Budapest Memorandum:
     ”Ukraina kunde ha behållit kärnvapnen, men priset skulle ha varit enormt, säger Kravchuk. Även om bärraketerna tillverkades i den södra ukrainska staden Dnipropetrovsk, var det inte kärnstridsspetsarna. Det skulle ha varit för dyrt för Ukraina att tillverka och underhålla dem på egen hand.

     ”Det skulle ha kostat oss 65 miljarder dollar (53 miljarder euro), och statskassan var tom”, sa Kravchuk.

     Dessutom hotade västvärlden Ukraina med isolering eftersom missilerna antas vara riktade mot USA. Därför var ”det enda möjliga beslutet” att ge upp vapnen, enligt Kravchuk.
     Dessa garantier var visserligen endast en formalitet, eftersom inga sanktionsmekanismer hade upprättats vid den tidpunkten.”
     https://www.dw.com/en/ukraines-forgotten-security-guarantee-the-budapest-memorandum/a-18111097

     ”The Budapest Memorandum was negotiated at political level, though it is not entirely clear whether the instrument is devoid entirely of legal provisions. It refers to assurances, but it does not impose a legal obligation of military assistance on its parties.[1][18] According to Stephen MacFarlane, a professor of international relations ”It gives signatories justification if they take action, but it does not force anyone to act in Ukraine.”[17] In the U.S. neither the George H. W. Bush administration nor the Clinton administration was prepared to give a military commitment to Ukraine, nor did they believe the U.S. Senate would ratify an international treaty, so the memorandum was adopted in more limited terms.[18] The memorandum does indicate a requirement of consultation among the parties ”in the event a situation arises that raises a question concerning the[…] commitments” set out in the memorandum.”[19]
     https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum_on_Security_Assurances

     Ryssland har inte använt kärnvapen mot Ukraina
     4. Seek immediate United Nations Security Council action to provide assistance to Belarus, Kazakhstan and Ukraine, ”if Belarus/Kazakhstan/Ukraine should become a victim of an act of aggression or an object of a threat of aggression in which nuclear weapons are used”.
     https://www.ejiltalk.org/the-budapest-memorandum-and-beyond-have-the-western-parties-breached-a-legal-obligation/

     • Arsen Pavlov erkände att han hadde torturerat minst 15 krigsfångar, med det är kanske OK?

      När det gäller Budapest memorandumet så står det:The document was signed on 5 December, 1994 at the summit of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE). In it, Ukraine, a nuclear power at that time, voluntarily gave up its nuclear weapons in exchange for security guarantees.

      Därför är det irrelevant vad Kravchuk säger. Hade jag haft tid att gräva fakta mot Putins medskyldiga så hade jag gjort det. Kanske du kan finna dokumentationen hos OSCE?

      Det skulle bara fattas att Ryssland ännu inte har använt kärnvapen. Men Putin har kommet med antydningar att taktiska kärnvapen kan användas i Ukraina. Det är ett känt faktum och också ett rykte i Moskva.

      Ryssland använder idag samma brutala övergrepp som man använde i Syrien i sitt stöd för diktatoren Bashar al-Assad. Jag kan inte för allt i världen förstå varför diktatorer är så populär på Global Politics? Är det så den nya pseudo-vänstern ser ut?

      https://www.theguardian.com/world/2022/mar/24/how-russia-is-using-tactics-from-the-syrian-playbook-in-ukraine

    • @Per Erik 24 mars, 2022 At 17:23
     Men Per Erik, varenda oberoende publikation svämmar ju över med sådan information. Varför behövs det ens påpekas igen. Använd en sökmotor, undantaget Google som är manipulerad.

     Hur skulle det vara att den aggressiva kärnvapenmakten USA lämnar ifrån sig sina kärnvapen.

     Donetsk och Lugansk blev inte lösrivet av Ryska trupper, ryska trupper stoppade en förintelse, folkmord och etnisk rensning, och befriade områden från främmande makts kontroll, precis som en gång i fallet Norge 1905. Adolf Hitler regimen använde gaskammare, Zelensky regimen använde artilleri för att uppnå samma resultat. Ryssland stoppade det.

    • @Fredrik 24 mars, 2023 At 17:56
     Och bara se på medan miljoner ryssar slaktades av Zelensky regimen, på USAs order. Så fungerar inte Ryssland. Nu är Donetsk återförd till Ryssland, enligt beslut av befolkningen, så Ryssland är nu på sin sida av gränsen och arbetar på att kasta ut de USA sponsrade inkräktarna.

    • Varför det? Ryssarna är jo kända för att förstöra nazister. Det förstår du väl @Fredrik?

  • Ulf Nilsson vet mycket väl att USA i en motsvarande situation som Ryssland befinner sig i idag skulle jämna det landet med marken. Överste Douglas McGregor sa det mer eller mindre rakt ut att USA hade agerat likadant som Ryssland men troligtvis betydligt mer hänsynslöst. USA bombade sönder Afghanistan för att man påstod att den fortfarande obevisade hjärnan bakom 9/11 Bin Laden gömde sig i Afghanistan på fabulerade grunder! I själva verket så häckade han i Pakistan men agendan var att bomba i Afghanistan och då fick man helt enkelt ljuga för folket i USA och resten av världen. När ska folk begripa att USA styrs av skrupellösa gangsters?

 2. Nazism idag är väl inte enbart det som utmärkte statsskicket i Tyskland 1930.
  Vad menar vi egentligen? Är det glorifiering av våld som makt instrument, rasöverlägsenhet och tron på en härskar-ras? Antidemokratisk är en del och idéer om ekonomi som är gemensamt med fascism och därmed antikommunism i sin natur. Begreppet verkar luddigt.

  • AB som källa? När senast har AB skrivit något som inte är vinklad propaganda? Skulle väl vara sportresultaten i så fall…

   • Om du har mer fakta om den mytologiska bataljonen är jag intresserad. Ryskstyrd propaganda läser jag med viss skepsis.

    • Azov-bataljonen är väl knappast mytologisk utan högst verklig och en del av oligarken Kolomoiskys maktapparat! Sen hur många aktiva medlemmar den har och hur många som är våldsverkare på riktigt vet väl ingen, än så länge? Helt klart är att Azov har tusentals av Kolomoisky betalda legionärer och många frivilliga ligister som hjälper till med terrorn mot vanligt folk i det numera ”demokratiska” paradiset Ukraina som fram till Rysslands ingripande beskrevs som ett korrupt gangsternäste styrd av skumma oligarker i t ex NYT. Men NYT säger precis som den svenska kungen ”nu vänder vi blad” när han blev påkommen med fingrarna i syltburken.

     • Det är just vad jag menar att de är mytologiska. Ingen verkar ha fakta på hur många de är och vad de gör. Ja propaganda och gissningar förekommer. Någonstans läste jag att ryssarna hävdar att det finns bara 25% av dom kvar. 25% av vad? I valet fick dom 2%, en marginell företeelse.
      Var är dina fakta, Benny?

    • Det enda jag vet @H2 är att Azov bataljonen håller på att rensas ut av Ryska Spetsnaz och de ökända Tjetjenska specialförbanden som är expert på att bekämpa terrorister som de visade i Syrien) och som de håller på att tillämpa i Ukraina.

     Uppdatering följer så fort något nytt dyker upp, @H2

     • Hur vet du det? Vad är din källa? Ryssland bär väl i första hand hanter sina egna högerextremister samt sluta att stödja de naxister/hägerextremister som existera i västeuropa

     • Till signaturen ”Rensning av ukronassar bekräftad”
      Som vanligt har du en mycket generös och flexibel uppfattning om sanning. Det står väl inget på den text-TV sia som du hänvisar till, att ”Azov bataljonen håller på att rensas ut av Ryska Spetsnaz”.
      Du får nog försöka komma fram med andra belägg.

     • Det jag kan läsa på din link är att Danmark höjer sin prognos på antal flyktingar de planerar för. Intressant. Tack

    • Tydligen många gamla ömma tår som man trampar på här, hehe! Men H2 ska nog snart bli varse om hur illa det egentligen ligger till i Ukraina med nynazism och att regimen inte gjort ett dugg för att stävja deras framfart, snarare tvärtom! I vilket annat land förutom Ukraina och Baltstaterna låter man gamla och nya nazister fritt marschera på gatorna?

  • Tack H2, jag läste lite av det där.

   Här nedan har du en film som berättar om den militära styrkan i Ukraina av idag.
   Ser man filmen kan man förstå Ukraina nu verkligen kan göra motstånd mot Ryssland.
   Så det finns ingen anledning till att tvivla på Ukrainas militära styrka.
   Åtminstone inte på marken. I luften och allra mest till sjöss är det dock sämre ställt.

   Jag minns när kriget började 2014 och hur då Ukraina rullade ut det Sovjetiska invasionsförsvaret som till stor del var magasinerat i Ukraina.
   Det var förbluffande mängder av krigsfordon och tanks i till synes ändlösa karavaner.
   Men när de drog iväg till Donbass för att ”köra ut ryssen” så gick det inte så där värst bra och krigskyrkogårdarna blev omfattande.
   Men det här krigsutbrottet ser ut att vara annorlunda.
   Det Sovjetiska invasionsförsvaret är borta och ut rullar istället nya moderna krigsfordon, eller uppgraderade tanks, samt handeldvapen med enorm kraft som kan slut ryssarnas toppmoderna stridsvagnar med en enda träff.
   Vad tror du, har Putte problem?

   https://www.youtube.com/watch?v=7m6bGC6q_ro

   • Vad som händer i Ukraina är inget annat än att USA expanderar sin tilltänkta globala våldsbaserade militärdiktatur i avsikt att kuva alla jordens folk. Biden uttryckte det bara nyligen i klartext. USA skall leda ”New Wold Order”. Släpper vi fram USA skulle i jämförelse nazisterna från 1945 ha blivit ett drömrike.
    https://www.rt.com/news/552434-biden-new-world-order/

   • Arbetarklass, det jag läser om kriget läser jag med stor skepsis. Sanningen presenteras inte av någon av parterna. Dock tycks Ukraina prestera ett motstånd som knappt någon hade förväntat sig. Eller är det Rysslands soldater som saknar motivation? Möjligen kommer sanningen fram om några årtionden. Om inte mänskligheten utplånas av en desperat liten Putte.

    • Kan erkänna jag också är överraskad.
     Jämfört 2014 hade jag inte väntat mig den här enorma krigskapaciteten från Ukraina.
     Förmodligen är det åtta års uppladdning med mycket aktivt stöd från Västmakterna och som inte allmänt presenterats och redogjorts.
     Dock borde Ryssland vara fullt på de klara.
     Kanske gällde nu eller aldrig för Ryssland?
     Ryssland valde striden före NATO-basen samt ta ansvar för den ryska befolkningen i Donbass?

     Ryska soldaters motivation kan man också fundera över.
     För vem vill sitta i en toppmodern stridsvagn som fullständigt förintas under loppet av en sekund?
     I vilket krig såg vi senast sådant?

     https://www.youtube.com/watch?v=sqLUhaB3SFQ

     Putte och Ryssland har dock mitt förtroende.
     Jag tror och hoppas inte de gör något oöverlagt.
     Specialoperationen är troligtvis planerad in i detalj men kanske även Ryssland överraskades av det hårda motståndet?

     Eller som hände nu i den Ukrainska hamnstaden Berdyansk mellan Krim och Ryska fastlandet där ett skepp lastat med ammunition sprängs i luften till ett jättestort eldklot av en ukrainsk missil.

     https://www.youtube.com/watch?v=a16pY1RT8Gk

     Hur kommer framtiden bli inom det Ryska Försvarsdepartementet, Kremlin samt inom den Ryska militären?

     Den som lever får se men det är bara att konstatera att livet på jorden saknar garanti.
     Så det är bara att hoppas på det bästa och göra så gott man kan.

     Lev väl och ta hand om varandra!

     • För exakt ett år sedan skrev den här initierade personen att den ukrainska militären är mer eller minde avväpnad och att det som pågår (mars 2022) är ”att lokalisera och omintetgöra”.

      Då undrar vän av ordning vad det är för spökarmé som gjort motstånd mot de ryska inkräktarna i drygt ett år?

     • Anders,
      Jag vet i alla fall att det är du och andra i Västvärlden som tvingas betala.
      Jag tror den ryska strategin går ut på hur länge du och ni andra är beredda att betala kriget utan att protestera.

      Omfattande ekonomiska protester rasar just nu i Frankrike.
      Kanske det ger demokratin kalla fötter?

      Jag undrar hur mycket en sådan här moderna artillerigranat kostar?
      Jag tror inte man har råd att köpa så värst många?
      Jag tillhör dem som tycker det inte borde behöva köpas några alls.

     • Fö exakt ett års sedan skrev jag att ukrozionazi enhetens militär är mer eller minde avväpnad och att det som pågår (mars 2022) är ”att lokalisera och omintetgöra”. Precis vad som hände sedan dess och vad som håller på att hända. Rysslands armé malar på. Det som räknades som Europas andra största militär är numera en samling illa rustade, illa tränade och viljelösa förband som helst vill slippa kriga.
      i siffror: från 500,000 till 150,000. Siffror som en tredjeklassare kan ta till sig. Borde inte vara svårt för ”vän av ordning”, herr @Andersl?

      Vad jag förutspått är väl mitt i prick. Eller vad säger försvararen av mördarregimen apartheid israel, herr @Andersl?

      Scott Ritter säger det som det är
      https://www.youtube.com/watch?v=QWyk0vlX0n8

 3. Man kan såklart vrida och vända på begreppen om nazism, nationalism, fascism och extremhöger hur mycket man vill. Men det leder oss egentligen bara till konstaterandet att Ryssland numera med råge hör hemma i familjen. Det har skett i ganska små steg, och över lång tid. Men till slut har de sista resterna av demokratiskt tillsatta institutioner fått stå tillbaka för envåldshärskaren Putins strategi, att ta itu med den infekterade gränskonflikten i östra Ukraina. Tyvärr alldeles för sent. Han ser ut att ha blivit allvarligt missledd av Dugin och de andra nationalisternas storryska fantasier, och trodde att Ukraina skulle krypa till omedelbar underkastelse.

  Den ukrainska självkänslan och nationalismen har – inte minst med hjälp av nynazisternas institutionaliserade position – under senare år vuxit sig mycket starkare än Putin kunde ana. Det här har utan tvekan utvecklats till Putins allvarligaste felbedömning hittills, och det är ytterst tveksamt om han har några smarta knep kvar att ta till, för att vända det här. Han har troligen inte ytterligare en månad på sig att nå en överenskommelse med Zelenski som liknar en seger. Sen riskerar krisen snabbt att eskalera till en storkonflikt mellan EU och Ryssland, och det militärindustriella komplexet i USA gnuggar redan sina händer.

  • Det är inte fråga om ”demokrati”. USA har ju ”demokrati” och är mänsklighetens någonsin krigs-aggressivaste land med många tiotals miljoner människoliv på sitt samvete. Vad det verkligen gäller är att införa folkstyre, vilket är USA oligarkerna värsta mardröm. Vad som händer i Ukraina har inget med nationalism att göra, Ukraina sägs ha 130 etniska grupper, folk, var med egen nationalism. Det är alltså inte fråga om någon enhetlig ukrainsk självkänslan och nationalism. Det finns inget enhetligt etniskt nationellt Ukraina. Vad det är fråga om är en nazistisk gruppering som stöds av USA som vill ha kontroll av Ukraina för USAs räkning.

 4. Hur kan Vänsterpartiet rösta Ja för att skicka en ny omgång vapen till kriget i Ukraina?

  Pansarskott till ett värde av 200 miljoner kronor.
  Hur skulle det vara om de investerat de pengarna för folkets välfärd i Sverige istället?

  Ett slag började tro på Vänsterpartiet igen för fred och avmilitarisering samt för ett neutralt och alliansfritt Sverige men nu ser jag ju att Vänsterpartiet stöttar USA imperialismen och den liberala demokratin med Västvärldens överhöghet som grundval precis som alla de övriga partierna.

  Det här visar ju hur tydligt som helst att här finns ingen alternativ politik längre.
  Vill man ha annan politik då är faktiskt enda lösningen att flytta härifrån.

  Jag funderade idag om man skulle passa på att köpa Rubel nu när den valutan står så lågt i Västvärlden?
  Förresten är det ens möjligt?
  Med den ena sanktionen efter den andra mot Ryssland så kanske det heller inte går att köpa rysk valuta?
  Kanske förbjudet att resa till Ryssland framöver?
  I så fall har ju Västvärlden och Sverige faktiskt byggt upp en ny järnridå fast riktad åt andra hållet.
  Jag minns faktiskt då för 30 år sedan hur alla gladdes åt att järnridån fallit och alla ropade Frihet!
  Men sen trettio år senare tog friheten slut?
  Men då var det inte Kreml som låg bakom.
  Snarare något som kallar sig Den Fria Världen.
  I varje fall om ledaren för partiet Moderaterna får uttrycka sig.

 5. Verkligheten, hur otäck den än är, är att Sverige inte skickar en ny omgång vapen till kriget i Ukraina. Verkligheten är att Sverige skickar vapen för att stödja de USA sponsrade nazisterna att döda fler ryssar.
  https://proletaren.se/artikel/bildbeviset-svenska-pansarskott-i-nynazisters-hander
  https://www.globalpolitics.se/svenska-pansarskott-anvands-aven-av-nynazister-i-ukraina/
  Det är alltså samma sak som om Sverige hade skickat vapen till Tyskland 1940, vilket skulle ha betytt att skicka vapen till Tredje Riket s nazister. Allt detta bevisar att Sverige styrs av en amerikansk marionettregim.
  ”Vill man ha annan politik då är faktiskt enda lösningen att flytta härifrån”
  Det gjorde jag för omkring 50 år sedan, och har aldrig blickat tillbaka. Det är däremot oerhört bittert och pinsamt att se hur Sverige har förfallit till en kakistokrati, vilket betyder en autokratisk, maktfullkomlig regim av de sämsta, de värsta, de mest odugliga, hänsynslösa och inkompetenta vid makten.

  Visst saknar jag det gamla Sverige, som har krossats och inte längre existerar. Det finns inget att återvända till. Julia Caesar har skrivit om det här.
  https://juliacaesar.blog/2022/03/21/rapport-fran-gransen-har-nagonting-forandrats-pa-tio-ar/#more-26138
  En mycket läsvärd artikel av en av Sverige mest erfarna och pensionerade journalister.

  En ny järnridå byggs just nu, men verkligheten är att länder som Sverige finns på baksidan av den. Man undrar hur långt det skall gå, och hur många mänskliga tragedier det skall bli, hur många skall dö, svälta och frysa, innan USAs hegemonin likt en gång den sovjetiska faller i bitar. Ju snarare ju bättre.

 6. Först skall jag meddela att ASB military news åter blivit tystade, först blev deras konto på twitter avstängt sedan bytte de konto, och nu skriver de att de inte längre vågar att rapportera från kriget i Ukraina, då det är för riskabelt för dem, eftersom de lever i ett land där man inte får säga vad som helst. De skall börja rapportera från Irak kriget istället.
  Övriga som envist fortsätter att rapportera det som inte USA gillar, hamnar på en ”fake news” lista.

  Eduard Dolinsky , Ukrainska judiska kommittén, generaldirektör.
  Han rapporterar den dagliga förföljelsen av judar i Ukraina, som sker på alla nivåer i det ukrainska samhället, där man framställer judar som lagkamrater till Sovjet.
  Nedan en del av hans rapporteringar från twitter, som han också fått avstängt lite då och då.

  Julföreställning klass 7 i Lviv, en pojke utklädd till en ortodox jude med flätor, han presenteras: ”Det här är Moshko, som tar lite, fuskar, rånar. alltid med pengar. Hryvna, euro, cent- han kommer låna ut det med procent. Om du inte återvänder-han får alla dina saker. Fråga honom om råd och du blir lurad”

  En ukrainsk konstnär Roman Bonchuk visar sin målning ”Jude med en gris” på sin utställning i Ivano-Frankivsk.
  Målningen föreställer en karikatyr av en judisk man och på huvudet en stor fet gris.

  Ukrainska nazisters telegramkanal diskuterar hur man kan stoppa mig. En prenumerant erbjuder sig att samla in pengar och att anställa en modig man med ett bra optiskt gevär för att döda mig. Mitt mord kommer att vara ett exempel för andra, de kommer att få fred och kommer att kunna utveckla den stat de vill.

  Kropivnytskiys konstmuseums vetenskapliga officer Alex Vladov skickar i retur till mitt inlägg om antisemitisk julkrubba mig ett meddelande ”Om du inte gillar något, Omskuren!, gå tillbaka till Israel”.

  Invånarna i Vitvytsya by i Ukraina spelar ett julspel, som visar fula och gnidiga judar i kontrast till vackra ukrainska kristna. Judarna är klädda i sovjetiska arméuniformer.

  Befälhavaren för den ukrainska frivilliga armén (väpnad paramilitär formation) Dmytro Yarosh kallade den israeliska ambassadören i Ukraina för ”en Kremlagent” och krävde att han skulle utvisas. Uttalandet kom efter att den israeliska ambassadören Michael Brodsky fördömt demonstrationen för att hedra Stepan Bandera i Kiev.

  israel Embassy statement re. today march in Kyiv: «Israel condemns nationalistic rally honoring Stepan Bandera. Glorification of those who supported the Nazi ideology is desecration of Holocaust victims memory in Ukraine.demand investigation of antisemitic incidents during march»

  • Vivianne, jag förstår inte riktigt varför du kverulerar om att ryska propaganda kanaler stoppas. Lille Putte stoppar ju det han inte tycker stämmer och du stödjer uppenbart hans olagliga krig

   • Finns det överhuvudtaget några olagliga krig?
    Jag trodde krig uppstod när lagar och regler inte längre gick att tillämpa.
    Ungefär som där hjärnan slutar tar nävarna vid.

   • Till att börja med är det inte fråga om rysk propaganda, utan saklighet och fakta, och det är USA propagandans värsta mardröm. Därför stängs Ryssland kanaler ned, utom i Kina förstås.

 7. jag tänker ofta på Olof Palmes tal Hanoi julen 1972 hur kan sossarna skriva värdlandsavtal med dessa mördare mvh Eric lennart

  • Enkelt att svara på. Det är ett förslag ni inte kan tacka nej till, om ni inte gillar saker som avhuggna hästhuvuden i sängen förstås.

  • Vad jag minns av historien var det väl Stalins Sovjet som låg bakom holodomor och inte dagens Ryssland? Men kanske Johan Söder har mer info om hur dagens Ryssland skulle ha något med Stalins ”bravader” att göra? Jag känner i alla fall till dagens Tyskland har nära band till nynazisterna i Ukraina….I alla fall stödjer dagens Tyskland regimen och dess nynazistiska hantlangare i Ukraina. Ränderna går tydligen aldrig ur….

    • Ukraina, Rysslands kornbod.
     Kommunisterna tillät inte de ukrainska bönderna behålla spannmål och annat de odlat fram därför produkterna skulle till de växande industriella städerna i Ryssland som vid den tiden saknade ordnad livsmedelsförsörjning.
     Sovjetunionen var en planekonomi där så gott som allt styrdes av kommunistpartiet.
     Jag tror faktiskt det kan vara sådana gamla oförrätter som bidragit till den krigssituation vi ser idag.
     Jag tror inte Ryssland är utan skuld i den här situationen men det ursäktar inte att ukrainarna sviker sin slaviska kultur och horar ut landet till västvärlden som i sin tur flyttar Västvärldens strategiska gräns mot öst och närmast Ryssland.
     Det är så klart ett hot Ryssland måste avvärja för att skydda sin existens.
     Och det gör Ryssland effektivt genom att greppa hela Svarta Havskusten åt väster samt ned till Odessa och Moldavien.
     Samtidigt blir då inte den tredje ryskvänliga utbrytarrepubliken Transnistrien isolerad.
     Om Specialoperationen lyckas ser Ryssland till att få kontroll över alla områden där dess befolkning befinner sig.
     Kanske påminner lite om kommunisternas Sovjetunionen, man vill ha kontroll överallt för att avvärja hot samt minimera skärmytslingar?

   • Signaturen ”Benny”s analys är lika skarp som vanligt.
    Nu skriver ”Benny” att ”I alla fall stödjer dagens Tyskland regimen och dess nynazistiska hantlangare i Ukraina.”
    Det finns väl inga länder som inte stödjer Ukrainas kamp mot rysslands folkrättsvidriga angrepp. Ja, förutom Nordkorea, Vitryssland, Iran och några andra lika fria och demokratiska stater. Samt ”Benny”.

    • Om jag förstått rätt så ställer de allra flesta länder inte upp på USA:s oh Västs sanktionslinje. Inklusive Indien och Israel.

     • Rätta mig om jag har fel, men vare sig Indien eller Israel har uttalat sitt stöd för Rysslands folkrättsvidriga angrepp och invasion av Ukraina.

     • AndersI 25 mars, 2022 At 10:12
      ”Rätta mig om jag har fel, men vare sig Indien eller Israel har uttalat sitt stöd för Rysslands folkrättsvidriga angrepp och invasion av Ukraina.”

      Inte?
      Jag tycker Israel uttrycker sitt stöd till Ryssland genom sina handlingar.
      Jag såg en video på Youtube där presidenten för Ukraina Selensky för att inte ens ge en enda gevärspatron som militärt stöd till Ukraina i den här konflikten.
      Selensky bönade och bad:
      Ni Israel som har en av världens bästa militär varför får vi inte något som helst stöd från er?

      Betänk då att Selensky är jude själv och många judar finns i Ukraina.
      Faktiskt tror jag Israel betraktar i synnerhet Västukraina som förrädare vilket även Ryssland gör.
      Men av olika orsaker.
      Israel i likhet med historien om Judas
      Samt för Ryssland som förrädare av det slaviska folken och kulturen.

      Vad jag förstår nu av Rysslands Specialoperation kommer där inte bli några hamnar för USA:s örlogsflotta åtminstone inte hela vägen från Ryssland bort till Odessa och Moldavien.
      Rumänien är också NATO-land och hur det är där vet jag inte.

      Klart är i alla fall att Ryssland har bestämt sig för att hålla NATO på avstånd.
      För Rysslands del ett väldigt klokt val anser jag.
      Det är bättre att stämma i bäcken innan den förgrenats till en flod.

     • Svar till ”arbetarklass”
      För din info så har Israel skickat en hel del support till Ukraina. Bland annat flera fältsjukhus, med tillhörande ca 60 – 70 sjukvårdspersonal.

     • @arbetarklass
      För Israels del handlar det enbart om självbevarelsedrift. Dels finns det i Israel ungefär en miljon judar som härstammar från Ryssland och dels vill man inte reta Ryssland så länge som man har ”fri jakt” på iranska vapen och anläggningar i Syrien. Då gäller det att hålla tungan rätt i mun. Så det ska inte tolkas som att man stödjer Ryssland men man är så illa tvungen att tolerera det ryska folkmordet i Ukraina.

    • Nu är det ju så att Ukraina verkligen hade Biolabs, tänkte utveckla kärnvapen, förberedde ett anfall mot de östra delarna m m. Kan det vara skäl för Rysslands upprensning i Ukraina innan läget blivit värre! Israel har även hjälpt IS i Syrien med sjukvård, vapen och förnödenheter så varför inte hjälpa nazister i Ukraina också?

 8. Här är en utomordentlig historisk analys av kopplingen mellan Nazism och sionism som bland annat ger svar på tal till de som hävdar att ”Ukrainas ledare är en ’jude’ så han kan omöjlig liera sig med Nazisterna i Ukraina”

  Här är ett litet smakprov på en lång rad bevis på att samarbete mellan Nazism och sionism.

  ”during the late 1930s, Yitzhak Shamir and his small Zionist faction had become great admirers of the Italian Fascists and German Nazis, and after World War II broke out, they had made repeated attempts to contact Mussolini and the German leadership in 1940 and 1941, hoping to enlist in the Axis Powers as their Palestine affiliate, and undertake a campaign of attacks and espionage against the local British forces, then share in the political booty after Hitler’s inevitable triumph.”

  https://www.unz.com/runz/american-pravda-jews-and-nazis/

 9. Lite helgpyssel. Öppna Google Maps, sök ”Stepan Bandera”. Räkna hur många platser i Ukraina som är döpta till Stepan Bandera, nazikollaboratör och delansvarig för förintelsen. Gör nu samma sak med Hitler, hur många platser i Tyskland är döpta för att ära Hitler? Testa med Quisling i Norge, hur många platser i Norge är döpta efter nazikollaboratören Quisling? Fråga, finns det något land i världen som hyllar nazisterna eller dera kollaboratörer förutom Ukraina?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here